StoryEditorOCM
Hrvatskaide na bolje

Sanader više nije u Remetincu: Premješten je u kaznionicu poluotvorenog tipa. Znači li to raniji izlazak?

Piše Dušan Miljuš/JL
26. listopada 2023. - 10:57

Bivši premijer Ivo Sanader koji izdržava kaznu zatvora, od ponedjeljka više nije u zatvoru Zagreb u Remetincu već je premješten u kaznionicu poluotvorenog tipa Lipovica-Popovača.

Što je razlog premještaja nije poznato, ali sasvim je izvjesno da će Sanaderu barem kad je riječ o uvjetima biti bolje nego u prilično popunjenom Remetincu.

U sobi je s još pet zatvorenika na odsluženju zatvorske kazne. I dok Sanader ima "cimere" još jedan poznati osuđenik koji služi u toj kaznionici, Tomo Horvatinčić je sam u sobi. I istu je kaznionicu polovicom ove godine stigao i bivši voditelj Službe organiziranog kriminala zagrebačke policije Željko Dolački, piše Jutarnji list.

Prema stupnju sigurnosti i ograničenju slobode kretanja zatvorenika Kaznionica u Lipovici-Popovači je kaznionica poluotvorenog tipa, s ustrojenim otvorenim odjelom - Voćnjak u mjestu Mala Ludina, udaljenom oko osam kilometara od Kaznionice.

U kaznionici zatvorske kazne izdržavaju punoljetni muškarci osuđeni na kaznu dulju od šest mjeseci. U kaznionici je nedavno uređen zatvoreni odjel, ali sa zatvorenicima s tog odjela bivši premijer sasvim je izvjesno neće imati doticaja. U poluotvorenom dijelu kaznionice kaznu služe uglavnom osuđenici za djela iz gospodarskog i imovinskog kriminaliteta.

Primjerice, Tomo Horvatinčić je iz te kaznionice bio odvožen u tri navrata na rehabilitaciju u Krapinske Toplice.

Kao što je Jutarnji list već pisao, 69-godišnji Ivo Sanader iza rešetaka bi mogao ostati do svoje 80. godine ako mu sud ne odobri prijevremeni otpust.

Tjednik "Nacional" je u ovom broju objavio da Sanaderovi odvjetnici namjeravaju tražiti prijevremeni otpust s izdržavanja kazne, za što lobiraju neki njegovi prijatelji.

Je li premještanje u "Lipovicu" Sanderov put ka ranijem izlasku (osuđen je na 18 godina i osam mjeseci), pokazat će vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:17