StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetbivši premijer

Ivo Sanader postao je šef zatvorske knjižnice u Lipovici; zadužen je za kulturno uzdizanje zatvorenika

Piše HINA
24. veljače 2024. - 11:15

Dnevniku Nove TV potvrđeno je da je Ivo Sanader, bivši predsjednik Vlade, postao šef zatvorske knjižnice u zatvoru Lipovica. Nije zaposlenik, već i dalje zatvorenik, ali je zadužen za kulturno uzdizanje zatvorenika. Sanader je iz Remetinca prebačen u Lipovicu i sada se njegova obrana nada da je to prvi korak ka slobodi.

Zbog uzornog ponašanja, ali i narušenog zdravlja, bivši premijer Ivo Sanader više se ne nalazi u Remetincu.

“Gospodin Sanader se već par mjeseci nalazi u Kazneno-popravnom domu Lipovica. To je poluotvoreni zatvorski sustav, a sada se nalazi u bitno boljim zatvorskim uvjetima nego što je bio prethodno”, objasnio je njegov odvjetnik Čedo Prodanović.

U Lipovici kaznu služi 80-ak osuđenika koji borave u sobama koje su u prosjeku površine od 20 kvadrata, a bivši premijer svoju dijeli s cimerom. Zatvorenici imaju stalnu medicinsku skrb – liječnika i dvije sestre – i brojne druge pogodnosti, piše Dnevnik.hr.

“To je u biti zatvor koji nije zatvor. Preko dana se oni slobodno šeću po tom kompleksu, popiju kavu, prime posjete. To je neki zatvor po mjeri čovjeka”, rekao je Prodanović.

“Ja sam bio kod njega jednom tad još to nije radio, ali očito je da je tamo zadužen da vodi brigu o kulturnom uzdizanju zatvorenika”, napomenuo je Prodanović te dodao da nikada nije klonuo duhom, iako je iza rešetaka proveo gotovo desetljeće.

“On je čvrst, on je izdržavao puno teže uvjete, tako da tek sada nema problema. Naravno da prati politiku, ali nismo se bavili previše s politikom”, ispričao je.

Objedinjenom presudom za afere Fimi Media, Planinska i INA-MOL, Sanader iza rešetaka mora provesti ukupno 18 godina. Protiv njega se vodilo pet postupaka, od čega je u dva pravomoćno oslobođen.

18. srpanj 2024 20:40