StoryEditorOCM
HrvatskaNEMA ŠTO REĆI

Grlić Radman odgovorio Vučiću: ‘Rekao je puno stvari koje nisu u redu, pa i mene su spaljivali kao krnju, to je običaj‘

Piše HINA
15. veljače 2024. - 14:22
Serbian President Aleksandar Vucic attends a joint press conference with Greek Prime Minister (unseen) in Belgrade on February 12, 2024. Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis arrived on a two day working visit to Serbia. (Photo by Andrej ISAKOVIC/AFP)Andrej Isakovic/Afp

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da se nema što odgovoriti na prosvjednu notu iz Srbije nakon što je zapaljena lutka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na karnevalu u Kaštel Starome, kao i da je jedino problematična Vučićeva reakcija, opisavši je kao pogodak u ništa.

-Tu se nema što odgovoriti. To treba ignorirati. Vidjet ću uopće što piše u toj noti, ali kakve veze ima ta nota s državnim institucijama, rekao je šef hrvatske diplomacije novinarima u četvrtak. Srbija je uputila prosvjednu notu Hrvatskoj nakon što je u utorak završila 211. Međunarodna krnjevalska povorka u Kaštel Starome.

Kaštelani su i ove godine na kraju manifestacije zapalili Krnju koju su predstavljali srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i ruski predsjednik Vladimir Putin, prikazani poput Don Quijotea i Sancha Panze na magarcima. Njihove lutke su spaljene na kraju manifestacije.

Grlić Radman podsjeća da je to tradicija u Hrvatskoj.

- To je dio običaja, ljudi se vesele i zabavljaju. Kad se spali lutka, nastavlja se dalje živjeti, novi je dan. Čini mi se da sam i ja bio spaljivan, u Trilju ili Sinju, rekao je ministar, dodavši da se nije naljutio zbog toga.

- Čemu takva nervoza? Mislim da je, što bi se reklo u Sinju, to pogodak u ništa predsjednika Vučića, dodao je Grlić Radman.

U reakciji na taj događaj, Vučić je poručio:

- Kad su mi spaljivali kuće i crkvu, što je jedna lutka. Kod njih su izgleda spaljivanja tradicionalna. Siguran sam da je moj otac ponosan da im je njegov sin najveći problem, a oni mu ubili oca i djeda.

Grlić Radman Vučićevu reakciju ocjenjuje neobičnom i problematičnom.

- Problem je reakcija predsjednika Vučića. Rekao je puno stvari koje nisu u redu. Kao prvo, dobrosusjedski odnosi se ostvaruju dijalogom, suradnjom. Mislim da tu Srbija ima puno razloga za malo više se angažirati, rekao je Grlić Radman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:31