StoryEditorOCM
Regijahisterija beograda

Otvorit će se mnoga zataškana pitanja o zlu Velike Srbije: Vučić nervozan i zbog sudskog predmeta iz ladice u Zagrebu...

Piše Zoran Šagolj
22. travnja 2024. - 11:11
Izvršenje naknade štete žrtvama genocida u Srebrenici i članovima njihovih obitelji izravno je i na Vučićevim leđimaSarah Meyssonnier/Afp, Damir Krajač/Cropix

Što je razlog poprilične nervoze u Srbiji i Republici Srpskoj zbog skorog i gotovo sigurnog izglasavanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici od strane Ujedinjenih naroda?

Za mnoge, osim činjenice što će 11. srpnja postati datum koji će komemorirati čitav svijet, razlog se krije i u činjenici da se širom otvaraju vrata za naknadu štete svim žrtvama, i to primarno onih već donesenih u SAD-u, a čije je izvršenje među ostalim zatraženo od Republike Hrvatske kao članice Europske unije.

Postupak je 2021. godine na Općinskom sudu u Zagrebu pokrenuo Muradif Pajt, bošnjački iseljenik iz SAD-a i tijekom rata jedan od glavnih logističara Armije BiH. Prethodno je na sudu u New Yorku u ime žrtava rata, njih točno 23, protiv Radovana Karadžića, ratnog lidera bosansko-hercegovačkih Srba i presuđenog ratnog zločinca, ishodio presudu i pripadajuću odštetu od vrtoglavih 4,9 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 11:13