StoryEditor
Crna kronikaNOVI DETALJI

Žrtva brutalnog napada u Makarskoj bio je osoba s invaliditetom što su napadači znali, a nalaz obdukcije otkrit će je li umro od šoka ili batina

26. ožujka 2020. - 10:48
Trgovina i kafic do kojeg se napadnuti Čorić dovezaoIvo Ravlić/HANZA MEDIA

Kako prolaze dani od razbojstva nad pokojnim taksistom Jozom Čorićem (66) iz Makarske i njegove smrti, tako isplivava sve više detalja koje javnost nije znala, pa tako i da je žrtva bio osoba s invaliditetom što su napadači znali.

Dalibor Cvijanović (43), čovjek koji ima tri državljanstva (bosanskohercegovačko, hrvatsko i srpsko) i prebivalište u Švicarskoj, je izgleda glavni lik u ovoj razbojničkoj priči. Cvijanović je znao pokojnog Čorića, a ovaj mu je vjerovao jer je njegovu rođaku koji gradi apartmane po Makarskoj već mijenjao novce.

Ništa ne sluteći Čorić je pristao da se tog dana nađu u Cvijanovićevu apartmanu te je ponio 200 tisuća kuna i 10 tisuća eura kako bi se naručena transakcija obavila. Cvijanović je za ovaj posao angažirao svog prijatelja iz djetinjstva Milana Čolića (40) iz Bačke Palanke koji radi na Malti.

Obojicu prijateljstvo veže od malih nogu jer je Cvijanović živio u Bugojnu dok je Čolić kao dječak tamo često dolazio. Stari prijateljii su se 17. ožujka od 16.30 do 16.47 našli s pokojnim Čorićem u Ulici Mate Vladića u Makarskoj. Kako bi se domogli novca, rekli su mu da će od njega kupiti stranu valutu koja im je potrebna za kupnju stana. Nakon što je Čorić došao na dogovoreno mjesto oni su ga, po prijavi, izudarali i odnijeli novac.

Cvijanović je znao, a time i Čolić da je njihova žrtva čovjek koji nema dio stopala i koji se godinama borio s dijabetesom, dakle žrtva im je bio poluinvalid. Ali nisu se dobro dogovorili. Cvijanović je nakon uhićenja govorio da je Čolića dovezao do Vrlike, a onda da se sam Čolić snašao za prijevoz, dok Čolić tvrdi da su se razišli u Kninu.

Cvijanović ne zna objasniti zašto mu je Čolić tada ostavio devet buntova novca s ukupno 186 tisuća kuna, a ni Čolić ne može objasniti odakle mu 10 tisuća eura i manji iznos kuna, koji je pronađen kod njega na Bajakovu. Negirali su djelo za koje ih se tereti, a to je razbojstvo sa smrtnim ishodom za koje je zapriječena kazna od najmanje pet godina zatvora.
Posebno patetično zvuče Cvijanovićeve riječi da je on nakon razbojstva zvao Jozu Čorića da mu vrati novce koje je Čolić kod njega ostavio, ali mu je mobitel bio isključen.

image
Policijski pečati i tragovi očevida na automobilu ubijenog Čorića 
Ivo Ravlić/HANZA MEDIA

Čolić kaže da se našao uistinu u tom apartmanu i da je htio razmijeniti dvije tisuće eura, ali da mu je pokojnik zaračunao 15 posto više od normalne cijene, što ga je naljutilo te je otišao. Cvijanoviću u službenim dokumentima stoji da je trener tenisa s visokom stručnom spremom i vlasnik 23 apartmana u Makarskoj za koje nitko ne zna ni gdje su ni kako izgledaju.

Određen im je istražni zatvor. Cvijanović, kojeg po službenoj dužnosti brani splitska odvjetnica Ivanka Šamija, je u svojoj obrani kazao da je Čorića vidio, nakon što se poduzetnik susreo s Čolićem. Nakon toga je Cvijanović Čolića odvezao prema Vrlici, gdje se ovaj ukrcao u automobil beogradskih registracijskih oznaka koji je otišao prema Srbiji. Rekao je i da mu je Čolić ostavio devet "buntova" novčanica u kunama, koje on nije brojio te nije znao o kolikom se iznosu radi. Nije znao što će s novcem, pa je otišao u selo Civljane kod punca i punice i sakrio novac.

Čolić, kojeg također po službenoj dužnosti zastupa odvjetnik Petar Bačić, pak, potvrdio je da se tog dana dovezao s Cvijanovićem ​do njegova apartmana i da se tamo našao sa sada pokojnim Čorićem jer je htio promijeniti dvije tisuće eura. Kazao je potom da ga je ovaj htio prevariti i naplatiti mu veću proviziju pa se naljutio i otišao te da ne zna što se poslije događalo s Čorićem. No, njihove verzije priče opovrgavaju snimke nadzornih kamera s benzinske crpke i jednog trgovačkog prodajnog centra, kao i navodi svjedoka kojima je žrtva, prije negoli je preminula, ispričala što se dogodilo.

U spis još nije stigao nalaz obdukcije koji će potvrditi je li pokojni Čorić preminuo od zadobivenih batina ili su batine dovele do stanja akutnog stresa koji je doveo do smrtnog ishoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. siječanj 2021 15:01