StoryEditor
Crna kronikaISTRAŽNI ZATVOR

Uhićeni za smrt makarskog poduzetnika kod punca sakrio 186.000 kuna, zadržan je zbog opasnosti od bijega jer ima čak tri državljanstva

20. ožujka 2020. - 21:14
Matija Djanješić/Ilustracija/HANZA MEDIA

Sudac istrage splitskog Županijskog suda odredio je mjesec dana istražnog zatvora Daliboru Cvijanoviću i Milanu Čoliću i to zbog opasnosti od bijega. Obojica su tijekom četvrtka ispitana na ŽDO-u Split, a kaznena prijava policije tereti ih za razbojništvo sa smrtnim ishodom Joze Čorića za što je po zakonu predviđena kazna zatvora od najmanje pet godina.

Obojica su privedena zbog sumnje da su se 17. ožujka od 16.30 do 16.47 sati našli sa sada pokojnim Čorićem u ulici Mate Vladića u Makarskoj. Zajednički i dogovorno su mu, kako bi se domogli novca, rekli da će od njega kupiti stranu valutu. Nakon što je Čorić došao na dogovoreno mjesto oni su ga, po prijavi, više puta izudarali u glavu te su mu uzeli i odnijeli 200 tisuća kuna i 10 tisuća eura.

Istražni zatvor im je određen, iako su obojica negirala da su počinilo ono za što ih se tereti. Cvijanović, kojeg po službenoj dužnosti brani splitska odvjetnica Ivanka Šamija je u svojoj obrani kazao da je Čorića vidio, nakon što se poduzetnik susreo s Čolićem. Nakon toga je Cvijanović Čolića odvezao prema Vrlici gdje se ovaj ukrcao u automobil beogradskih registarskih oznaka koji ga je poveo prema Srbiji.

Cvijanović je rekao i da mu je Čolić ostavio devet "buntova" novčanica u kunama, ali da on nije brojao niti zna o kojem se iznosu radi. Nije znao što će s novcem pa je otišao u selo Civljane kod punca i punice i sakrio novac.

Čolić koje također po službenoj dužnosti zastupa odvjetnik Petar Bačić je, pak, potvrdio da je tog dana došao s Cvijanovićem u vozilu do njegovog apartmana i da se tamo našao sa sada pokojnim Čorićem jer je htio da mu on promijeni dvije tisuće eura. Kazao je potom da ga je ovaj htio prevariti i naplatiti mu veću proviziju pa se naljutio i otišao ne obavivši posao i da ne zna što se kasnije događalo s Čorićem.

No, njihove verzije priče opovrgavaju snimke nadzornih kamera s benzinske crpke i jednog trgovačkog prodajnog centra, kao i navodi svjedoka kojima je žrtva, prije nego li je preminula, ispričala što se dogodilo. Policija je kod Cvijanovićevog punca pronašla 186.000 kuna dok je kod Čolića pronađeno 10.000 eura kao i izvjesna svota kuna.

Istražni zatvor određen im je zbog opasnosti od bijega i to zato što Cvijanović ima tri državljanstva, među njima i hrvatsko, no prebivalište mu je registrirano u četvrtoj zemlji. U Hrvatskoj ne živi već ima tvrtku koja gradi dvadesetak apartmana u Makarskoj.

Čolić ima srbijansko državljanstvo, a kazao je da je htio otići u Maltu. Kako u tome nije uspio, krenuo je prema Bajakovu gdje je i uhićen. Dakle, sudac istrage je procijenio da postoji sumnja da bi obojica otišla izvan Hrvatske, a da ih zemlje u kojima žive ne bi izručile jer su njihovi državljani te bi tako došlo do onemogućavanja daljnjeg tijeka postupka.

Njih dvojica se vjerojatno poznaju iz Bugojna u kojem je Cvijanović rođen,a Čolić, kako je sam rekao, često boravi u tom gradu u kojem je odrastao. Sada živi na Malti te je zato i namjeravao tamo pobjeći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. siječanj 2021 14:11