StoryEditor
BiznisRacionalno trošenje

Vodite računa o potrošnji električne energije: donosimo devet savjeta za niže račune

11. rujna 2020. - 13:40
IlustracijaShutterstock

Kad stigne obračun za potrošnju električne energije u šestomjesečnom razdoblju, velik dio potrošača vjerojatno se hvata za glavu i pita koji im to uređaji "gutaju" struju i na čemu bi eventualno mogli uštedjeti. Ovdje stoga donosimo nekoliko smjernica za racionalniju potrošnju i smanjenje iznosa na računima.

Glavno pravilo je značajnije uključivanje kućanskih aparata u nižoj tarifi – zimi je to desetosatno razdoblje od 21 do 7 sati, a ljeti od 22 do 8 sati. Ne mili se, naravno, svima kuhati ili peglati do ponoći, no perilica rublja ili posuđa svoje može "odraditi" u razdoblju jeftinije struje, pogotovo uređaji koji akumuliraju toplinu, bojleri i termoakumulacijske peći.

Uštede može donijeti pravi izbor kućanskog uređaja, manjeg aparata, pa čak i žarulje. One klasične sa žarnom niti su ukinute, uskoro će i halogene, tako da vam na raspolaganju ostaje eventualno štedna ili LED žarulja.

Ovdje donosimo podatke o tomu kolika je godišnja potrošnja određenog kućanskog uređaja, i to u kućanstvu u kojem živi tročlana ili četveročlana obitelj.

1) LED ŽARULJA: godišnje 28 kWh

Definitivno jesu najskuplje, prosječna cijena jedne LED žarulje iznosi 40 kuna, što nije možda za svačiji džep, no treba znati da one, kako barem na ambalažama piše, traju do 30.000 sati, ili približno 20 godina. Snaga ove žarulje koristi se u punom kapacitetu za cijelo vrijeme njezina rada.

Treba znati i da jedna LED žarulja od 10 vati daje približno isti intenzitet svjetla kao klasična žarulja od 100 vati. Bilo kako bilo, svjetlost iz spomenute žarulje godišnje nas košta 24 kune.

2) ŠTEDNJAK S KERAMIČKOM PLOČOM + PEĆNICA: 821 kWh

Većina nas (koji se boje plina) danas kuha na staklokeramičkoj ploči, koja je vrijeme kuhanja definitivno skratila u odnosu na obični električni štednjak. Klasična grijaća ploča snage 1,2 kilovata za sat rada utroši približno jedan kilovatsat energije, što je za četvrtinu više od one staklokeramičke. Indukcijska ploča jamči i veće uštede, ali je i značajno skuplja. U svakom slučaju, kuhanje na keramičkoj ploči, ali sat vremena dnevno u nižoj tarifi i jednom tjedno korištenje pećnice, godišnje vas dođe 771 kunu.

3) BOJLER U KUPAONICI: 1460 kWh

Bojler je uređaj koji troši najviše energije u kućanstvu i zato treba biti racionalan pri njegovoj upotrebi. Onaj zapremnine 100 litara, lošijeg energetskog razreda, ima u prosjeku gubitke u mirovanju do dva kilovatsata tijekom jednog dana. To znači da je, ako je bio uključen cijeli dan, jedan sat trošio energiju samo da bi održao zadanu temperaturu. Bojler stoga treba uključivati po potrebi, bolje rečeno, potrebama članova kućanstva, s tim da će se uštede postići ako uređaj "starta" s radom u nižoj tarifi.

Upozoravamo kako ćete za samo jedan sat rada u višoj i jedan sat rada bojlera u nižoj tarifi godišnje plaćati 1253 kune.

4) HLADNJAK SA ZAMRZIVAČEM: 263 kWh

Za kombinirani hladnjak najvažnija su dva pravila – kupiti veličinu prilagođenu potrebama kućanstva i stupanj temperature prilagođavati godišnjem dobu. Premda je riječ o uređaju sa zanemarivom potrošnjom struje (manje od jednog kWh na dan), uštede je i ovdje moguće ostvariti – pravilnim slaganjem namirnica i brzim zatvaranjem vrata hladnjaka, a pogotovo zamrzivača. Godišnji trošak 236 kuna.

5) KLIMATIZACIJSKI UREĐAJ (ZA GRIJANJE I HLAĐENJE): 1962 kWh

Grijanje i hlađenje čine trećinu godišnjeg računa za struju. "Termopotrošači" su, dakle, oni koji stvaraju veliku potrošnju, zimi zagrijavaju prostor tako da se mogu skinuti u kratki rukav, dok im je ljeti u stanu kao u "ledenici". Upravo za takve, ekstremne slučajeve treba napomenuti kako klimatizacijski uređaj, ako ima inverter, koristi 40 posto manje energije, odnosno učinak uređaja za istu količinu energije je znatno poboljšan. Za osam sati korištenja "klime" na dan, tijekom osam mjeseci, potrošit ćete 2054 kune.

6) PERILICA 250 kWh, SUŠILICA RUBLJA 374 kWh

Premda kod nas (još) nije zabranjeno sušiti rublje na vanjskim dijelovima zgrade kao, primjerice, u Parizu, velik broj modernih, mladih obitelji danas se odlučuje na kupnju sušilice. Premda će povoljnije proći pri kupnji kombiniranog uređaja (perilica plus sušilica), ipak ih je bolje kupovati odvojeno jer se time ostvaruju uštede u potrošnji struje.

Kombinirani uređaji, u pravilu, imaju duže programe, a ponekad sušilicu nije potrebno ni paliti. Sušilica, osim toga, troši 50 posto više struje ili, preračunato u kune, 316 kuna, a perilica 215 kuna godišnje, i to za četiri pranja, odnosno sušenja, tjedno.

7) PERILICA POSUĐA: 365 kWh

Perilica posuđa u prosjeku troši oko 0,5 kilovatsati na sat, što je, primjera radi, gotovo upola manje od sušilice rublja. Ako bude radila po jedan sat u nižoj i jedan sat u višoj tarifi, ali na dnevnoj bazi, potrošit će vam 315 kuna struje. Uštede se, naravno, mogu postići ako birate kraće, tzv. economic programe pranja ako je uopće ne palite u višoj tarifi...

8) USISAVAČ 83, GLAČALO 146, A SUŠILO ZA KOSU 156 kWh

Vjerojatno niste znali da dvosatni rad sušila za kosu troši dvaput više struje negoli onaj usisavača za prašinu u istom vremenskom intervalu.

Zanimljivo je i da stariji modeli usisavača troše čak i manje od modernih s obzirom na to da imaju veću snagu, pa se s njime brže obavi posao, odnosno vrijeme njihova korištenja je kraće. Na tržištu Europske unije unatrag nekoliko godina je jasno regulirana snaga novih usisavača. Bilo kako bilo, dva sata glačanja tjedno koštat će vas 126 kuna na koncu godine, usisavanja 92 kune, a sušenja kose 215 kuna.

9) OSOBNO RAČUNALO 329 kWh, TELEVIZOR 219 kWh GODIŠNJE

Od manjih uređaja koje koristimo u kući, najviše nam struje uvjerljivo troši osobno računalo, pogotovo ako vam klinac u tinejdžerskoj dobi zaželi "predimenzionirani" kompjutor koji podržava najnovije igre, no zahtijeva i veću snagu procesora. Snaga osobnog računala kod gledanja videa iznosi 0,25 kilovata, dok je manja kod surfanja internetom (0,1 kilovat). U svakom slučaju, ako vam je računalo uključeno šest sati dnevno (od toga jedan sat u nižoj tarifi), godišnje ćete platiti 336 kuna struje, a za televizor u približno isto vrijeme korištenja platit ćete 208 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. studeni 2020 06:17