StoryEditor
Biznisobnovljiva energija

HEP EE solar plus: sunčane elektrane prilagođene pojedinačnim željama kupaca

11. rujna 2020. - 13:35
HEP Solar

Smanjenje ovisnosti o uvozu, razvoj energetike prema europskoj Energetskoj uniji, energetska učinkovitost, istraživanje novih tehnologija, dekarbonizacija energetskog i industrijskog sektora kao i turističkog sektora - samo su neki od ciljeva Europske unije, ali i Hrvatske elektroprivrede, koja intenzivno radi na projektima uvođenja naprednih mreža u distribucijskim područjima, sustavu daljinskoga centralnoga grijanja i projektima obnovljivih izvora energije.

Kad je riječ o obnovljivim izvorima energije, HEP je osim izgradnje velikih sunčanih elektrana i vjetroelektrana (Kaštelir, Vis, Cres, Vrlika, Marići, Obrovac, Stankovci i Korlat) pokrenuo izgradnju integriranih sunčevih elektrana na krovovima poslovnih i proizvodnih zgrada za pokrivanje vlastite potrošnje električne energije, kako bi još dodatno ubrzao realizaciju svojega obnovljivog scenarija razvoja.

HEP-ov plan je do 2030. godine u proizvodnim kapacitetima imati novih 1500 megavata, od čega u sunčanim elektranama 350 megavata, a jednako toliko i u vjetroelektranama.

Proizvodnja energije na mjestu potrošnje ima višestruke koristi kako za korisnika te energije tako i za okoliš i za Republiku Hrvatsku u cjelini. Ideja je da integrirane sunčane elektrane proizvode optimalnu količinu energije za potrebe objekta te da se na taj način dugoročno smanje troškovi za energiju.

HEP je, kao najveća hrvatska energetska tvrtka, prepoznao trendove i potrebe tržišta te u svoju ponudu, uz opskrbu energentima uključuje sve kompleksnije i modernije energetske usluge. Među njima je i izgradnja sunčanih elektrana po principu „ključ u ruke” koja se realizira prema ESCO modelu, kao što je izgradnja sunčane elektrane snage 1,2 megavata za vlastite proizvodne potrebe u PPK karlovačkoj mesnoj industriji. Elektrana će godišnje proizvoditi 1,2 gigavatsati električne energije, što će PPK-u omogućiti da godišnje uštedi 10,89 posto sredstava za nabavu električne energije.

Gospodarenje energijom

Polazeći od uloge nositelja energetske tranzicije Hrvatske prema niskougljičnom društvu, HEP na projektima kao što je izgradnja integriranih sunčana elektrana kroz program 'HEP EE solar plus', želi uspostaviti čvrstu partnersku suradnju s turističkim i industrijskim sektorom. Program se radi po ESCO modelu, što znači da za kupca HEP grupe nema ni tehničkog ni financijskog rizika, te se investicija isplaćuje iz ušteda. Za svakog kupca radi se projekt po mjeri, tj. prilagođen svakom pojedinom potrošaču.

HEP svojim kupcima nudi integrirane sunčeve elektrane u kombinaciji s mjerama energetske učinkovitosti. HEP ESCO, tvrtka unutar HEP grupe, pomaže kupcima HEP-a da prepoznaju i ostvare uštede uvođenjem sustavnog gospodarenja energijom te pružanjem usluga edukacije krajnjeg korisnika u području energetike. Jedna od suvremenih mjera energetske učinkovitosti je pametno upravljanje energijom u zgradama.

Zgrade treba početi mijenjati iz pasivnog potrošača energije u aktivnog sudionika, koji prikuplja podatke i kreira informacije koje služe za upravljanje potrošnjom. Implementacijom sustava pametne koordinacije trošila na razini zgrade ili proizvodnog pogona, može se utjecati na smanjenje potrošnje.

Pametne zgrade, osim upravljanja uvjetima u interijeru, imaju sposobnost komunikacije s okolinom i prilagođavanja vlastite potrošnje mrežnim uvjetima. Priključivanjem obnovljivih izvora zgrada postaje aktivni element mreže, što dodatno komplicira sliku elektroenergetskog sustava.

Pametna brojila

Jedna od energetskih usluga iz područja gospodarenja energijom koja se nudi kupcima HEP-a je i "Uspostava daljinskog očitanja energenata i vode i uvođenje sustava za gospodarenje energijom ESCO Monitor®". Korištenje ESCO Monitor®-a omogućuje sustavno praćenje dinamike potrošnje energenata i vode, odnosno omogućava korisniku uvid u potrošnju, analizu i planiranje potrošnje, pravovremeno reagiranje na uočene nepravilnosti (npr. prevelika potrošnja), ostvarivanje ušteda uz minimalne investicijske zahvate te optimizaciju potrošnje energenata i vode.

HEP je također pokrenuo novi program za gradove i općine, a glede investicija u energetsku učinkovitost u projektima javne rasvjete po novom ESCO/EPC modelu, koji se temelji na ugovoru s jamstvom ušteda.

Osim energetskih i financijskih ušteda, modernizacija javne rasvjete pridonosi zaštiti okoliša smanjenjem emisije CO2 i svjetlosnog onečišćenja.

Građani u velikoj mjeri osjećaju utjecaj digitalizacije na svakodnevni život, u načinu na koji komuniciraju, rade, stanuju, zabavljaju se i slično. Uskoro će se taj trend u velikoj mjeri početi osjećati i na načinu na koji trošimo energiju, posebno kad je u pitanju praćenje i upravljanje vlastitom potrošnjom. Pametna brojila u svim područjima života u budućnosti će postati standard, kao što su to sada pametni telefoni. Svi ćemo moći u realnom vremenu imati informaciju o našoj potrošnji i moći ćemo upravljati njome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. studeni 2020 01:50