StoryEditorOCM
Splitsve se vrti oko para

Splitska sindikalistica najavljuje novi trend: ‘Sad su u skladištima, ali uskoro ulaze u trgovine. To je neminovno‘

27. travnja 2023. - 20:05

Da je problem raspoložive radne snage, pogotovo uoči turističke sezone, izraženiji no ikad potvrdit će i poslodavci što je u trgovini već dugogodišnja boljka. Većina zemalja srednje i jugoistočne Europe, spremno su nam i sada posvjedočili u trgovačkom lancu u stranom vlasništvu, suočava se s izazovom pronalaženja kvalitetne radne snage u maloprodajnom sektoru. Kontinuirano, kažu, rade na tome da broj djelatnika u trgovini odgovara kapacitetima trgovine i obujmu posla. Prilagođavaju poslovanje na najbolji mogući način kako bi ispunili sve potrebe kupaca, a istodobno zadržali zadovoljstvo zaposlenika kada je riječ o uvjetima rada i pogodnostima. Naravno, kad su u pitanju sezonski djelatnici na Jadranu, uvijek su, potvrdit će, u potrazi za njima prije početka ljetne sezone, pa su tako i ove godine već započeli s pripremama. Kao u onoj pjesmi “Ništa nova”.

Ispovijest splitske trgovkinje: ‘Ne mogu vam narezati šunku, moram čuvati kasu. Sama sam u smjeni, pod s nama brišu...‘

- Činjenica je da je nedostatak radne snage u trgovini izuzetno velik, pogotovo sada, uoči turističke sezone. Svi rade na rubu mogućnosti. Niti rad studenata neće riješiti ozbiljan problem nedostatne radne snage u trgovini - govori Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske (STH). Dio radnika s kontinenta će po uobičajenom obrascu odraditi ljeto na Jadranu. Poslodavci u trgovini trenutno su u fazi motiviranja svojih radnika, plaćaju im odvojeni život i slično, nude još neke dodatne prihode kako bi iskazali volju za radom u sezoni.

image

Zlatica Štulić

Neja Markičević/Cropix

- Naravno, sezona je zahtjevna, očekuju se dolazak velikog broja turista i poslodavci u trgovini sigurno će imati problem s radnom snagom. Naši članovi nam javljaju da mnogi među njima daju otkaze, odlaze iz djelatnosti, neki sele u inozemstvo... Trgovina nije primamljiva, jer radnici očito negdje drugdje mogu zaraditi više novaca. Istina je da je 1. siječnja došlo do povećanja plaća, ali zbog povećanja minimalca, a poslodavci na to gledaju kao na vlastiti potez. Prema statističkim podacima vidljiv je rast plaća, ali to je nedovoljno zbog velikog povećanja troškova života, inflacije...

To su bila povećanja od 8-9 posto, u najboljem slučaju 12 posto kao što je to slučaj s jednim stranim lancem koji na globalnom nivou nivelira primanja svojih radnika. Kako je inflacija bila 13 posto, nestali su rezultati ovih povećanja plaća. Zato sada imamo situacije u kojima neki poslodavci već zatvaraju drugu smjenu jer nemaju dovoljno radnika ili zatvaraju posebne odjele unutar trgovina što znači da smanjuju kvalitetu usluge - kaže predsjednica STH.

Umire druga smjena

Drugu smjenu najčešće zatvaraju manji dućani, oni locirani u velikim trgovačkim centrima ne, jer moraju poštivati radno vrijeme centra. A to će kupci, u svakom slučaju, znati sankcionirati, ići će tamo gdje im je usluga dostupna i kvalitetna. U brojnim trgovačkim centrima, u kojima se smjene pojačavaju angažmanom studenta i umirovljenika, evidentiran je i dolazak strane radne snage putem određenih agencija.

- Već imate trgovine u kojima radi veći broj stranaca. Jedan dio ih dolazi iz zemalja iz okruženja, ali taj je bazen s radnicima, koji nemaju jezičnu barijeru, iscrpljen. Oni idu gdje se više može zaraditi, na zapad. Drugi dio stranaca dolazi iz dalekih zemalja, Nepala, Filipina..., rade u skladištima, ali rade i u trgovinama, iako postoji jezična barijera - opisuje Zlatica Štulić prilike u kontinentalnom dijelu zemlje.

Dolaze stranci u maloprodaju

Njezina kolegica Rozana Ana Duplančić, izvršna tajnica u splitskom regionalnom uredu STH-a, reći će kako se ove godine i na Jadranu prvi put očekuje veći broj stranih radnika u maloprodaji.

- Poznato nam je da poslodavci u trgovini ovoga ljeta namjeravaju angažirati veći broj stranih radnika. Trenutno strani radnici, koji ne govore hrvatski jezik, mahom rade po skladištima, ali zasigurno će ih sve više biti i u maloprodaji - veli Duplančić.

Jezična barijera?! Kupci će se, kratko će izvršna tajnica u Regionalnog ureda Split STH, jednostavno morati prilagoditi. Već lani su u trgovinama na obali u manjem broju radile djelatnice iz Ukrajine, a ove godine bi, s obzirom na spremnost poslodavaca i njihove narudžbe upućene agencijama koje dovode radnu snagu iz inozemstva, u prodavaonicama na moru mogli susretati radnike iz znatno udaljenijih krajeva. 

- Obuka stranih radnika i komunikacija s kupcima dodatno će opteretiti trenutno zaposlene radnike, koji su već i sada preopterećeni, a za to nisu adekvatno nagrađeni. Uoči međunarodnog praznika rada podsjećamo da samo solidarni i organizirani radnici mogu unaprijediti svoje uvjete rada. Stoga pozivamo i ovim putem sve radnike u trgovini da se jave Sindikatu trgovine Hrvatske kako bismo što prije pokrenuli pregovore s poslodavcima - apelira Rozana Ana Duplančić. 

Već sada je svima u trgovačkom sektoru jasno kako će tijekom ljetnih mjeseci, po dobrom starom običaju, biti problema s korištenjem slobodnih dana, godišnjih odmora, bolovanja... Sve to znaju poslodavci u trgovini, ali će do zadnje kapi krvi, slikovito će Duplančić, braniti stav o nemogućnosti davanja većih plaća svojim djelatnicima.

- Plaće prodavača u trgovinama su izuzetno male, kreću se nešto malo više od minimalca. Jednim dijelom im se isplaćuje i neoporezivi iznos, koji tim ženama jednog dana neće ulaziti u mirovinu. A sve to u budućnosti stvara ljude koji će u mirovini živjeti u siromaštvu. Bit će socijalni slučajevi, a već sada su umjetnici preživljavanja - kaže Zlatica Štulić.

image

Zlatica Štulić

Goran Mehkek/ Cropix

Žderem na kasi jer nemam pauzu

- Po zakonu imamo pravo na pola sata marende. Kad da ja to iskoristim?! Pa i u WC idem nabrzaka, jer moram zatvoriti dućan. Sedam godina, otkako radim u trgovini, nisam iskoristila pola sata marende. Žderem na kasi, kad se tako, nažalost, moram izraziti, i tučem račune. Imamo pravo i na slobodan dan u tjednu, ali nikad ne znamo kad ćemo ga moći iskoristiti. Po zakonu bi trebale imati dva tjedna unaprijed izvješen raspored, ali mi korištenje slobodnog dana doznajemo dan za dan. Mi ne znamo ni koju ćemo smjenu raditi sljedećih tjedan, dva dana. Puno puta zna se dogoditi da sam u poslijepodnevnoj smjeni u kojoj saznam da sutra moram doći raditi jutro, jer nema tko. Privatni život ne postoji. Radimo, jer moramo preživjeti, ali uvjeti su, u jednoj riječi, rigoleto - ogorčeno će M. S. pitajući se "pobogu, gdje su te inspekcije".

Korištenje stanke za odmor poseban je problem u malim trgovinama. Iako je zakon garantira nijedna radnica neće zatvoriti dućan i napisati "na pauzi sam" jer joj to poslodavac neće dopustiti, prisnažuje njezinim riječima predsjednica STH.

Na papiru bajnu, u naravi očajno

Poslodavci u sektoru trgovine, očekivano, nude uljepšanu sliku stvarnosti. Govore kako se uistinu trude imati zadovoljne zaposlenike “jer samo oni mogu doprinijeti iznimnoj kvaliteti usluge na zadovoljstvo kupaca, a samim time i uspjehu kompanije”. Pohvalit će se i kako snažno i kontinuirano ulažu u poboljšanje uvjeta rada, edukacije te u razvoj i unaprjeđenje procesa kojima će olakšati rad zaposlenika trgovina, bolju radnu atmosferu i ugodno okruženje.

Spremno će, naravno, potvrditi i kako njihovi djelatnici, sukladno važećem Zakonu o radu, tijekom radnog vremena imaju pravo na zakonski određen odmor (stanku) kao i zagarantiran tjedni odmor. Sve to na papiru izgleda bajno, a u naravi, u velikom broju slučajeva, očajno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:03