StoryEditorOCM
Splitzabiberili biberonu

Grad Split nagazio restoran u Šumici: ‘To je dijelom naše vlasništvo, a nemamo ni kune od toga. Zatvorit ćemo ga!‘

Piše split sd
11. svibnja 2023. - 17:41

Iz Banovine su, čini se, ustrajni u zatvaranju restorana Biberon Maestro u Šumici. Naime, pošto je početkom veljače obavljen očevid kojim je utvrđeno da korisnik predmetnog objekta, temeljem ugovora o zakupu, mjesečne vrijednosti oko 4.500 eura, sklopljenog s društvom Fateor d.o.o., koristi restoran, ali i parkirališni plato - u zelenoj zoni.  

- Restoran je sagrađen na par čestica. Dvije čestice uknjižene su kao vlasništvo Grada Splita, dok su preostale tri čest. zem. uknjižene kao suvlasništvo Grada Splita u 1/6 dijela. Unatoč tome, godinama objekt nije u posjedu, niti u suposjedu Grada, nego njime isključivo gospodari suvlasnik Fateor. I ne samo to, nego je nadogradio objekt i legalizirao ga, kao da je isključivo njegovo vlasništvo - rekla je Maja Đerek, pročelnica odjela.

Sve je prijavljeno i građevinskoj inspekciji.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Stoga, gradska uprava zahtijeva da se restoranu ukinu minimalni tehnički uvjeti i, slijedom toga, isti prestane s radom. Pročelnica je izvijestila da je njen odjel napravio sve radnje da zaštiti ovu vrijednu nekretninu i svoje suvlasništvo. Osim toga, podnesena je tužba protiv Fateora radi povrata stečenog bez osnove za minulo razdoblje jer su naplaćivali zakupninu za cijeli poslovni prostor, iako nije u potpunosti u njihovom vlasništvu, piše Dalmatinski portal.

- Upravni odjel za gradsku imovinu je društvu Biberon Maestro kao korisniku bez pravne osnove u odnosu na suvlasnika Grad Split, počeo obračunavati naknadu u tržišnoj vrijednosti za svoj dio objekta u iznosu od 11.660 eura uvećano za PDV - poručila je Đerek.

image
Josko Supic/Cropix

Dodatno, Biberon Maestro nema ugovor s Gradom, koji zakonski definirano mora davati svoje prostore u zakup putem javnog natječaja.

- Od nadležnog ureda Splitsko-dalmatinske županije zatražili smo ukidanje minimalnih tehničkih uvjeta, za koje je osim ugovora, potrebno dostaviti i vlasnički list nekretnine. Očekuje se i skoro postupanje Županije. Aktere ove priče pozivamo da objekt predaju u suposjed Gradu Splitu i postupanje stave u zakonske okvire - izvijestila je Đerek.

Denis Pavlović, vlasnik restorana, koji je u zakupu već tri godine, je rekao:

- Grad i društvo bi trebali ići naprijed i urediti odnose prema zakonu, a ne tražiti razne načine kako nekoga zatvoriti.

Đerek još smatra i da je Šumica jedan od primjera kako je Split izgubio ogromne prihode na nekretnini koja se do sada nije vodila u registru gradske imovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 15:32