StoryEditorOCM
PričePromo

‘Red Fork‘ brine za zdravu prehranu pet tisuća školaraca i djece vrtićkog uzrasta

30. rujna 2023. - 00:00

Zahvaljujući timu varaždinske tvrtke “Red Fork” danas u Hrvatskoj 5000 djece u vrtićima i školama jede zdravo.

- To je točan podatak. Trenutno radimo s 13 matičnih objekata i 18 podružnica u Sisku, s 1 matičnim vrtićem i 6 podružnica u Varaždinu te centralnim vrtićem u Ozlju. Uz navedeno, krenuli smo raditi i sa Županijskom bolnicom Čakovec pa to sveukupno čini 34 objekta u našoj mreži i zapravo premašuje brojku od 5000 korisnika - kaže Diana Gluhak Spajić, magistra nutricionizma na doktoratu iz područja interdisciplinarne biotehnologije. koja je uz Branimira Spajića, direktora i suvlasnika tvrtke, ujedno i osnivačica Healthy Meal Standarda.

- Na tržištu smo već 10 godina i rezultati ne dolaze preko noći pa tako ni kod nas. Odličan tim, puno truda rada i ulaganja u Healthy Meal Standard donose rezultate. Nama je najbitnije da djeca dobiju obrok kakav zaslužuju i da se sve više zdravo kuha u osnovnim školama. Posebnu zahvalu upućujemo roditeljima, s čijom smo suradnjom prezadovoljni!
 

Healthy Meal Standard (HMS) je međunarodni sustav upravljanja kategorijama prehrane koji osigurava hotelima, restoranima, školama, aviokompanijama i ostalim organizacijama da ponude hranu za posebne prehrambene potrebe u sigurnom i pouzdanom okruženju za korisnika. HMS je i međunarodna norma, zaštićeni jamstveni žig i certifikat koji se obnavlja svake tri godine te ga treba održavati i obnavljati - objašnjava Gluhak Spajić, koja je nositeljica EU jamstvenog žiga. Healthy Meal Standard je vlasništvo tvrtke RED FORK i Diane Gluhak Spajić. Bueau Veritas je naš suradnik u području certifikacije sustava. Certificiranje označava provjeru sustava i davanje certifikata kao oznake kvalitete, sigurnosti, ali i budućeg ulaganja.

No, što u praksi znači Healthy Meal Standard?

- Ukratko, za vrtiće i škole koji su nam većinski klijenti to znači da posložimo sustav prehrane od nabave namirnica, preko edukacije osoblja, prilagodbe knjige jelovnika i normativa, uspostavljanja sustava alergena, krizne komunikacije pa sve do načina serviranja i praćenja kvalitete. Tu smo naveli samo nekoliko ključnih koraka. Rezultat je posloženi sustav prehrane u školi i vrtiću koji ima optimizirane troškove, godišnje planiranje i ulaganje, educirano osoblje koje se nekoliko puta godišnje provjerava, i puno kvalitetnije jelovnike koje često povezujemo i s lokalnim OPG-ovcima.

Primarni cilj Healthy Meal Standarda je uspostaviti i održavati najviše standarde sigurnosti, sljedivosti i sveukupne optimizacije lanca prehrane, s najvećim fokusom na poboljšanje kvalitete prehrane krajnjeg korisnika.

Evo kako sustav funkcionira.

- Healthy Meal Standard (HMS) nalikuje sustavima upravljanja kvalitetom poput ISO 9001, međutim, fokusiran je na prehrambeni proces organizacije.

Proces HMS-a počinje implementacijom koju obavljaju licencirane tvrtke za implementaciju u Hrvatskoj. Naši licencirani HMS konzultanti pomažu u procesu od nabave do posluživanja obroka, s ciljem poboljšavanja sustava kvalitete prehrane. U Hrvatskoj, naš partner u certificiranju i reviziji je Bureau Veritas Croatia. Da bi se neki vrtić ili škola mogla prijaviti na ovakav sustav koji garantira nadstandard, prvo mora udovoljiti osnovnim zahtjevima: aktivno provođenje HACCP sustava kroz cijeli lanac prehrane; posjedovanje kuhinje i kulinarskog osoblja (ili partnerske institucije) te nepostojanje incidenata u lancu sustava hrane u posljednjih 6 mjeseci.

Kako HMS kao standard prihvaćaju škole i vrtići?

- Na početku imamo puno zahtjeva, ali i namirnica koje, primjerice, ne toleriramo u vrtićima i školama, pa kod testnih jelovnika imamo prve prilagodbe koje nekad znaju biti zahtjevne. Kuharice koje su se naučile kuhati na jedan način već 20 godina i više, sada se od njih zahtijeva da prate sustav alergena, što zakonski moraju, ali i da kuhaju zdravije. Nekima to nije lak zadatak ali zato smo tu i zajednički prebrodimo sve prepreke na zadovoljstvo ustanove, osnivača, roditelja i najbitnije - djece, kaže Gluhak Spajić te dalje nastavlja kako su u školama i vrtićima između ostalog izbacili prženje u dubokom ulju, umjesto niskokvalitetnih mesnih proizvoda poput hrenovki i pašteta uveli su premium šunke od puretine i svinjetine, a umjesto zaslađenih sokova i preslatkih namaza uveli visokokvalitetni džem i med te smanjili količinu hrane koja sadrži pojačivače okusa za preko 90 posto.

Diana Gluhak Spajić napominje i kako su u vrtićima i školama osigurali inkluziju djece s posebnim prehrambenim potrebama u sustav školske prehrane, potom da se kuha u redovnoj nastavi i poslužuje kroz svaku jutarnju smjenu, a suho popodne (ako je dvosmjenski rad). Voće, povrće, tjesteninu i med nabavljaju kod lokalnih OPG-ova, većinu pekarskih proizvoda su izbacili, a primjereni pekarski proizvodi djeci se serviraju povremeno.

image

Diana Gluhak Spajić

Danas u Hrvatskoj škole uglavnom nemaju mogućnosti djeci davati topli obrok, ali “Red Fork” ima za to rješenje.

- Imaju, ako se povežu s restoranom ili cateringom koji može dostavljati zdravu hranu prilagođenu školarcima i vrtićancima. Na te stvari moraju paziti ravnatelji, a ako ne znaju sami, moraju potražiti pomoć. Nije mala stvar čime i kako se djeca hrane, pogotovo u osnovnoj školi koja je odgojno-obrazovna institucija. Ako pokazujemo što trebamo znati iz kemije, fizike i biologije i učimo što je zdrava prehrana, kakav je to primjer kad dijete na tanjuru u toj istoj školi dobije paštetu na bijelom kruhu i sok na razrjeđivanje? Ravnatelji se za pomoć uvijek mogu obratiti nama.

Inače, tvrtka “Red Fork” je sudionica natječaja “Pokreni nešto svoje”.

- Nismo se puno premišljali kad smo vidjeli sedmi natječaj od ACT Grupe. Već su nadaleko i naširoko poznati po izvrsnoj mentorskoj pomoći poduzetnicima, što je nama vrjednije nego da nam se isključivo ponudi financijska pomoć. “Pokreni nešto svoje” je program potpore impact (društvenim) poduzetnicima u Hrvatskoj. Program potiče poduzetnike s pozitivnim društvenim utjecajem te korisnicima pruža i mentorstvo u razvoju poduzeća, ali i bespovratna sredstva uz pomoć Phillip Morris internationala - kaže Gluhak Spajić.

Dodaje kako im ACT Grupa želi podijeliti znanje i pomaže u trenutnom razvoju posla.

- Tijekom šest mjeseci otkako smo ušli u program, razvijamo svoje poslovanje uz podršku i mentorstvo stručnjaka iz ACT Grupe koja će uključivati analizu poslovanja, “jedan na jedan” mentoring, webinare, uključivanje u alumni zajednicu, ali i snimanje promotivnih videa te rad na medijskoj vidljivosti poduzetnika. Nakon šestomjesečnog mentorstva ACT Grupa i Philip Morris odabrat će prvih pet poduzetnika koji će biti sufinancirani sa 7000 eura i drugih pet s 3000 eura. Nadamo se najboljem - optimistična je Diana Gluhak Spajić. Program Pokreni nešto svoje održava se već sedmu godinu zaredom, a od njegova početka u hrvatske poduzetnike Philip Morris Zagreb uložio je više od 655 tisuća eura. Riječ je o programu čiji je cilj ostvariti dodanu vrijednost kroz podršku poduzetnicima, tako je u proteklim godinama postignut trostruki društveni povrat dosad uloženih financijskih sredstava.

 

Program Pokreni nešto svoje održava se već sedmu godinu zaredom, a od njegova početka u hrvatske poduzetnike Philip Morris Zagreb uložio je više od 655 tisuća eura. Riječ je o programu čiji je cilj ostvariti dodanu vrijednost kroz podršku poduzetnicima, tako je u proteklim godinama postignut trostruki društveni povrat dosad uloženih financijskih sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:17