StoryEditorOCM
PanoramaVELIKA OPASNOST

Prije nego danas napunite bocu vodom i stavite je u hladnjak provjerite mali znak na dnu; može vam spasiti život!

17. srpnja 2023. - 09:10

Dok nas meteorolozi plaše s vrhuncima vrućeg ljetnog vala, gotovo sigurno se u svakoj kući hladnjaci pune s dodatnim bocama vode na hlađenje. A kako u hladnjaku nikad nema dovoljno mjesta za kakvu "težu" ambalažu svi posežu za plastičnim bocama, onima od kupljene vode, mineralne, kakvog soka...

Ni ne provjeravamo oznake o vrsti plastike koje moraju biti na dnu svake plastične boce i govore nam o tome da li ih uopće smijemo koristiti više puta. Uvijek mislimo: neće ovaj put, nevolje se uvijek događaju drugima, neće nam ništa biti ako još jednom u praznu plastičnu bocu stavimo vodu na hlađenje.... Ali jako griješimo, jer nije svaka plastika ista i zato svaka ima svoju oznaku, što znači da nije svaka za ponovno korištenje.

Na dnu svake boce je znak trokuta i u njemu određeni broj koji govori koliko je koja boca opasna za zdravlje, koja otpušta mikroplastiku, a koja više ili manje kancerogenih tvari. Plastika koja se koristi za izradu boca ima sedam kategorizacija, a već je odavno utvrđeno da ovih 7 kodova za identifikaciju plastične smole imaju različite razine toksičnosti. Jedne su označene kao "dobra" plastika, ako uopće išta od plastike vezano za konzumaciju uopće može biti dobro. No, prihvatit ćemo ovakvu ocjenu, pa evo što možemo a što ne možemo koristiti više puta po kategorijama.

1 - PET (PETE)

(IZBJEGAVATI)

Riječ je o polietilen tereftalatu od kojih se izrađuju boce za vodu i sokove, detergente. Jedino dobro je što se može reciklirati.

Boce ovakvog sastava namijenjene su isključivo jednokratnoj uporabi jer postoji mogućnost da ispuštaju teški metal antimon i kemijsku tvar EPA, koja negativno djeluje na rad hormona. Osim toga mogu sadržavati i kancerogene spojeve.

2 – HDP (HDPE)

("DOBRA" PLASTIKA)

Ovdje je riječ o polietilenu velike gustoće od kojeg se najčešće izrađuju boce za mlijeko i mogu se reciklirati.

Smatra se da je riječ o "dobroj" plastici koja je sigurna za korištenje jer postoji jako mala vjerojatnost da će ispustiti štetne kemikalije u vodu.

3 – PVC (3V)

(IZBJEGAVATI)

Sastav polivinil klorid, a koristi se za izradu plastičnih podova, tegla za cvijeće, kreditnih kartice, tuš-zavjesa...

Ovakva plastika se još uvijek najčešće koristi i za izradu plastičnih boca iako ispušta dvije otrovne kemikalije koje ometaju djelovanje hormona u ljudskom tijelu.

4 – LDPE

("DOBRA" PLASTIKA)

Riječ je o polietilenu niske gustoće kakav se koristi primjerice za izradu omota za cd, potom za plastične vrećice za kupovinu ili zamrzavanje hrane.

Ne ispušta kemikalije u vodu.

5 – PP

("DOBRA" PLASTIKA)

Sastav je polipropilen od kojeg se rade plastični čepovi, slamke, kutije za spremanje hrane i najčešće se ne reciklira.

Spada u "dobru" plastiku koja ne šteti zdravlju. Od ove plastike se izrađuju čašice za jogurt i boce za sirupe.

6 – PS

(IZBJEGAVATI)

Opasan sastav polistiren, spada u "lošu" plastiku od koje se rade plastične šalice za kavu. Otpušta kancerogenu tvar stiren.

Namijenjena je samo za jednokratnu upotrebu kao što su čašice za kavu ili kao amabalaža za brzu prehranu.

7 – PC (ili bez oznake)

(IZBJEGAVATI)

Najgora mješavina nekoliko vrsta plastike. Najnezdravija plastika koja se koristi za pakiranje prehrambenih proizvoda. Plastika s brojem 7 ili ako nije ni označena (znači da je 7) izlučuje kemikaliju BPA povezana s povećanim rizikom od srčanih oboljenja, šećerne bolesti i abnormalnosti enzima jetre. Nevjerojatno je da se koristi za izradu bočica za dojenčad, potom i sportskih boca kao i za proizvodnju posuda za spremanje hrane. Europska unija je zabranila korištenje ove plastike za izradu boca za dojenčad.

I na koncu, kad smo razlučili "dobru" i plastiku koju treba izbjegavati, recimo ipak da plastika nikad nije dovoljno dobra i oprez je važan na svakom koraku. Svi plastični proizvodi mogu ispuštati otrovne kemikalije kada se zagrijavaju ili oštete.

Stoga bi bilo najbolje najbolje NE KORISTITI baš nikakvu plastiku za hlađenje vode u hladnjaku.

Ako baš ne možete piti ‘toplu‘ vodu iz špine i ovisni ste o rashlađenoj vodi u hladnjaku, birajte druge vrste boca ili vrčeva. Staklo je uvijek najsigurnije, a svaka kuća ima barem jednu nepotrebnu staklenu bocu koja može biti korisna za držanje vode u hladnjaku. Kažu da će od plastike biti bolja i keramika ili inox, ali ništa nije sigurnije od stakla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:50