StoryEditorOCM
Dubrovnikdan planeta zemlje

Dubrovčani nepovjerljivi! Gdje završi razdvojena plastika, u reklaži ili na Grabovici?

Piše Silvia Rudinović
22. travnja 2024. - 10:30

Uz Dan planeta Zemlje valja podsjetiti na podatke koji osvješćuju koliko je društvo daleko od željene svijesti o važnosti recikliranja. Čistoća je lani prikupila 75 tona plastike i 50 tona ambalaže od plastike.

Spremnici za otpad u Dubrovniku su postavljeni na 249 lokacija, od toga na 195 lokacija i oni za prikupljanje barem jedne vrste otpada kao što su papir, staklena ambalaža te ambalaže od plastike i metala. Prikupljeni otpad dodatno se razvrstava u pogonu u Župi i kao takav predaje ovlaštenim oporabiteljima uz predaju pratećeg lista kojim se prati tijek otpada. Pored svega, na Grabovicu je prošle godine završilo šest tona plastike.

image

‘Sirovina gubi na vrijednosti pomiješana s ostalim komunalnim otpadom‘, upozoravaju iz Čistoće Dubrovnik

Čistoća Dubrovnik/Čistoća Dubrovnik

Građani su vrlo nepovjerljivi, pokazala je anketa koju je u Dubrovniku provelo gradsko društvo Čistoća. Većina vjeruje da sav razdvojeni otpad završi – na Grabovici!

„Građani koji uopće ne odvajaju kao razlog navode da ionako sve ide na istu hrpu”, navode iz Čistoće.

Istodobno, njihovi radnici u žutim spremnicima za plastiku nailaze na svašta, od biootpada, pijeska do životinjskih kostiju, a odbačena plastika biva uništena. Nemar se vidi na brojnim lokacijama sa spremnicima za otpad. Inače, u žuti se spremnik odlažu plastika, plastična ambalaža i boce, plastične tube, plastične vrećice i folije, ambalaža od šampona i deterdženata, čašice, poklopci i čepovi,…

image

Fotografije smeća u Dubrovniku

Čistoća Dubrovnik/Čistoća Dubrovnik

Razdvajanje otpada u Hrvatskoj je krenulo s povratom novca za povratnu ambalažu, a centri donedavno nisu prihvaćali boce s čepovima. No, u srpnju ove godine stupa na snagu zabrana proizvodnje plastičnih boca bez pričvršćenog čepa.

Grad Dubrovnik u travnju provodi projekt besplatnih edukativno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom. Cilj je podizanje svijesti o važnosti sprječavanja nastanka otpada, ponovne uporabe proizvoda, odvojenog sakupljanja komunalnog otpada i recikliranja, kao i informiranja stanovništva o infrastrukturi gospodarenja otpadom u Gradu, mogućnostima za odvajanje i zbrinjavanje te poticanja prakticiranja tehnika recikliranja otpada u kućanstvima i tvrtkama.

03. svibanj 2024 20:25