StoryEditorOCM
ŽupanijaRogoznica

Nova atrakcija: Centar mjesta 'okupirali' teleskopi- stotine posjetitelja uživalo u pogledu koji milijuni žitelja velikih metropola nikad ne dožive

Piše Vedrana Stočić
8. kolovoza 2019. - 13:32

Na javnom promatranju svemira u samom središtu Rogoznice, na mjesnom igralištu, astronom Saša Nuić i njegovi kolege iz Varaždina postavili su čak četiri teleskopa. Strpljivo se čekalo u redovima da bi se zagledali u zvjezdano nebo i detaljnije vidjelo primjerice golemi Jupiter ili Saturn s čarobnim prstenovima... Promatranje je trajalo satima, a ove godine posjetitelji su se brojili u stotinama. Posebice radoznali bili su mališani svih uzrasta.

-Prošle godine bio je tek početak, znali smo da će ove godine doći više promatrča, ali ipak nismo očekivali toliki broj ljudi. Bilo je puno djece, stranaca... Prije nekoliko dana na prometranju s Punta Planke bilo je preko sto ljudi- kaže nam Saša Nuić.

Punta Planka, ili Rt Ploča nije samo razdjelnica Jadrana, mjesto susreta morskih struja, klimatskih zona, sudaranja juga i bure, ta lokacija, kaže Marijo Mladinić direktor Turističkog ureda rogozničke Turističke zajednice, je i prekrasna za promatranje objekata dubokog svemira.

- Ljudi su impresionirani što mogu gledati nebeska tijela udaljena miljunima svjetlosnih godina ili primjerice kišu meteora, popularno nazvanu Suze sv. Lovre. Sve to još je zanimljivije uz priču i moderiranje astrofotografa Saše Nuiće. Organizacija ovakvih događanja je pun pogodak- rekao je Mladinić.

Svjetlosno onečišćenje u gradovima je golemo. Miljuni stanovnika velikih gradskih metropola, kaže Saša Nuić, pa i Zagreba nikada ne vide zvjezdano nebo.

- Taj prirodni resurs mi još uvijek imamo i trebamo ga iskoristiti. Nebo gledano s Punta Planke ili vrha Movra su predivne lokacije, s njih se vidi Mliječna staza kako doslovno uranja u more- istaknuo je Nuić.

26. travanj 2024 09:01