StoryEditorOCM
Županijazanimljiva sjednica

Rogoznica uoči sezone drastično podigla cijene parkinga, evo i što je s kontroverznim izmjenama Prostornog plana

Piše Vedrana Stočić
6. svibnja 2022. - 15:22

Rogozničko Općinsko vijeće donijelo je odluku o povećanju novčane naknade za novorođenu djecu s tri na pet tisuća kuna. Zbog većeg nataliteta oporbeni vijećnik s NL Naše misto Ljubo Županović Lebo predložio ke da se kao natalitetna mjera poveća naknada za svako sljedeće dijete, no HDZ-ova većina to nije prihvatila.

- Natalitet nije ugrožen, imamo  34 neupisa djeteta jer u vrtiću nema  mjesta. Aplicirali smo na EU fondove za nadogradnju vrtića, ali i za novo dječje igralište - odgovorila je načelnica Anita Živković.

Vijeće je prihvatilo i izmijenjenu odluku o parkiranju kojom je cijena sata duplo povećana. Tako u prvoj zoni umjesto šest kuna po satu - plaćat će se 12 kuna, a drugoj zoni osam kuna po satu.  Višesatna karta u prvoj zoni po novoj odluci stoji 228 kuna, a u drugoj 156 kuna.

Na povlaštenu tjednu, desetodnevnu i sezonsku parkirališnu kartu imaju osobe koje ispunjavaju uvjete, sezonska karta na rezervna parkirna mjesta u drugoj zoni iznosi 1500 kuna, a za stanovnike Otoka ta cijena karte  po novoj odluci je smanjena i iznosi 1000 kuna. Inače uređena parkirališta su samo na Otoku  i na jednom dijelu  Kopače, a u ostalim mjestima u općini nema uređenih parkirališta ni naplate.

Na upit oporbenih vijećnika zašto je tako drastično poskupjelo parkiranje, obrazloženje iz komunalnog poduzeća "Škovacin", koje je koncesionar i vrši naplatu, je kako se cijena parkirnih karata godinama nije povećavala, a uređenjm rive izgubljeno je četrdesetak parkirnih mjesta.

Kada smo već kod  "Škovacina“ Vijeće je jednoglasno prihvatilo financijsko izvješće komunalnog poduzeća. Poduzeće je u prošloj godini iz poslovanja društva uprihodovalo 7,5 milijuna kuna, 730 tisuća kuna društvo je dobilo od  donacija i kapitalne pomoći iz Fonda za zaštitu okoliša, a kraj godine dočekalo je s podmirenim obvezama.

Zanimljiva su bila i oporbena  vijećnička pitanja i prijedlozi za proširenje dnevnog reda. Vijećnik Boris Abaza kojoj danas položio vijećničku prisegu jer je zamijenio Čedu Živkovića (SDP), predložio je da se u dnevni red uvrste još dvije točke: da se dostavna parkirna mjesta od 11 sati pa sutradan do 6 sati stave u funkciju jer u tom razdoblju uglavnom zjape prazna. To bi koncesionaru povećalo prihod i parkirališe. Abaza je još predložio da se službeni općinski automobili označe s logom općine. Prijedlozi mu nisu prošli.

Ivana Lovrić (Most, DP i NL Loza) upitala je namjerava li općina pokrpati opasnu, duboku rupu na rivi u turističkom Ražnju.

- Javni natječaj za tu sanaciju je raspisan - odgovorila je načelnica Živković.

Svakako naintriganitije pitanje bilo ono što je s Prostornim planom uređenja, odnosno zašto su u resornom ministarstvu ponovno zaplele Prve izmjene i dopune i to po četvrti put. Naime, već tri puta Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine prijedlog izmjena vraćao je na doradu zbog nepravilnosti.

- U kojoj je fazi taj prijedlog plana i je li je istina da neki ljudi bez službenih ovlasti pokušavaju utjecati na odluke Ministarstva? - upitao je Ljubo Županović Lebo.

- Ministarstvo je tražilo dodatnu prostornu dokumentaciju i mi smo je poslali, a u kojoj je trenutno fazi nemamo informacija - odgovorila je načenica.

19. travanj 2024 18:23