StoryEditorOCM
ŽupanijaRogoznica

Nisu se uspavali zbog dobre predsezone: Nakon pametnih klupa i dječjih igrališta, slijedi plaža za pse

Piše Vedrana Stočić
20. svibnja 2019. - 10:56

U rogozničkoj Turističkoj zajednici zadovoljni su predsezonom. U travnju je bilo prijavljeno 1089 gostiju, ostvareno je 4710 noćenja, što je u usporedbi s prošlom godinom značajan porast od 29 posto po broju gostiju, te 40 posto po broju noćenja.
Gledajući ukupnu statistiku za prva četri mjeseca ove godine, na rogozničkom području prijavljeno je 1398 i registrirano je 6588 noćenja. Dolasci su porasli za 16 posto, a noćenja za 28 posto.

U prva četiri ovogodišnja mjeseca najviše je bilo Poljaka s udjelom od 18 posto, s 13 posto slijede Nijemci, Austrijanca je bilo 10 posto, a ove godine zabilježen je veći broj Francuza, u ukupnom udjelu njih je bilo šest posto, dok su domaći turisti ostvarili devet posto dolazaka i noćenja. Podaci su to izneseni na sjednici Turističkog vijeće na kojoj se raspravljalo o pripremi sezone.

 

 

Višak novca ove godine, rekao je direktor Turističkog ureda Marijo Mladinić, uložit će se u plažu za pse.
- Odlukom Turističkog vijeća 2017. godine u svih osam priobalnih kategoriziranih turističkih naselja postavili smo po jednu pametnu klupu tipa STEOR. Prošle godne na najvećim i najuređenijim rogozničkim plažama Šepurina-Lozica izgradili smo i opremili dva dječja igrališta. Takav sadržaj bio je nužan, baš kao i plaža za pse - rekao je direktor Mladinić.

Biciklističke staze

Dvije uređene i opremljene plaže, ma koliko bile velike, ne mogu zadovoljiti potrebe velikog rogozičkog priobalnog pojasa i brojna turistička naselja. Potrebno je više uređenih plaža i rampi za invalide - zaključak je turističkih vijećnika.
Zatražili su i više komunalnog reda, bolje označene biciklističke staze, zatvaranje prometa na rivi u večernjim satima...

- Treba više reda na uređenim plažama, jer koncesionari ležaljkama, suncobranima i pedalinama zauzimaju znatno veći prostor od koncesijskog odobrenja. Zbog koncesija svjedoci smo da se u svako doba kombijima prelazi preko plaža - rekla je Biserka Grgin i upitala tko nadgleda drže li se koncesionari ugovorenih obveza.

Na njezin upit nije bilo jasnog odgovora nadgledaju li kršenje koncesijskih uvjeta lučke vlasti ili komunalni redar, ali je nakon posljednje sjednice Turističkog vijeća Turističke zajednice Općine Rogoznica bilo jasno da Ministarstvo turizma uvodi neka nova pravila igre.

Saznalo se tako da se ukida Nadzorni odbor koji kontrolira rad Turističkog ureda i Turističkog vijeća. Umjesto tročlanog Nadzornog odbora, nadzor bi trebala preuzeti Skupština TZ-a. To glomazno tijelo od dvadesetak najvećih iznajmljivača, često neupućenih u zakonske odredbe, teško da će moći kvalitetno obavljati financijski i svaki drugi nadzor. Novina je i to da će dosta ovlasti lokalnih turističkih zajednica preuzeti županijske turističke zajednice koje će čak određivati i visinu boravišne pristojbe.
                  
                   

27. travanj 2024 02:03