StoryEditorOCM
Županija'Smokvin list'

Predsjednik šibensko-kninskog SDP-a reagirao na događanja na sjednici Županijske skupštine: Našeg župana muči samo plasman na EU listi i eskiviranje rješavanja problema

15. svibnja 2019. - 15:41

Verbalni dueli i cirkus u Županijskoj skupštini, toleriraju se gotovo neograničeno, kako bi se fokus sa stvarnih problema koji se ne rješavaju, prebacio na osobna razračunavanja. Dva sata se polemizira u tzv. aktualnom satu, a mnogi vijećnici sa svojim pitanjima ne dođu na red, da bi potom dnevni red, i najbitnija pitanja u kojima se zrcali rad županijske uprave, bila apsolvirana u najkraćem mogućem vremenu.

Takvo ponašanje je "smokvin list" za sav nered, nerad i nemar koji vlada županijom, smatra čelnik Županijskog SDP-a Joško Šupe, aludirajući na ovotjednu Skupštinu koja je još jednom pokazala da je tek pozornica za obračun uvijek istih aktera.
Tim povodom obratili su se i priopćenjem javnosti u kojem ističu da se problemi samo gomilaju, umjesto da se rješavaju, i pitanje je dana kad će eskalirati.

-Spomenimo samo neke od problema na koje smo ukazivali, i mi iz SDP-a, ali i drugi oporbeni vijećnici, a na koje nikad nismo dobili odgovore. Primjerice, još je Ivan Klarin prije bar dvije godine upozoravao na opasnost od ekološke bombe koja prijeti katastrofalnim onečišćenjem izvora pitke vode iz lagune iza pogona kninske tvornice DIV-TVIK-a. I umjesto da županija inzistira kod nadležnih institucija, i u DIV-u, da se problem riješi, njezini se najodgovorniji ljudi trude da se problem zataška i gurne pod tepih. Iz Loze su najavljivali da će tražiti tematsku sjednicu ŽS o tom problemu, ali im je iz županije brzo poslana poruka da za to nema šanse. A to je samo jedan od probema- ističe Šupe.

O problemu povlačenja novca iz fondova EU htjeli su, kažu, govoriti na zadnjoj Skupštini, ali nisu došli na red.

- A činjenica je da nas mediji apostrofiraju kao jednu od onih sredina koja će zbog nepoštivanja rokova u provedbi projekata financiranih "europskim novcem", morati plaćati kaznu od čak 40 milijuna kuna. Zašto smo među najlošijima, a i onda kada dobijemo sredstva, zašto moramo uzimati kredite i plaćati penale? Ne znamo o čemu se radi, i možemo samo nagađati da je riječ možda o projektu Aglomeracije, ali sad ćemo morati čekati bar tri mjeseca do nove Skupštine kako bi pokušali dobiti odgovor na to pitanje, ako dođemo na red- žali se Šupe.

Više oporbenih vijećnika i u prošlom i u ovom sazivu ŽS postavljalo je pitanja u vezi s dodjelom koncesija na pomorskom dobru. - Zanimalo nas je tko su koncesionari, koliki je godišnji prihod od koncesija, koliki su dugovi, tko su dužnici koji ne podmiruju svoje koncesijske obaveze i čiji su dugovi otišli u zastaru, tko je od koncesionara bio donator HDZ-a. Sada su ta pitanja aktualizirana, ali odgovora i dalje nema. Jednostavno nas ignoriraju.

Kao što je i slučaj s plavljenjem Doca u Šibeniku, o čemu su u ŽS govorile i Anita Jakšić i Iris Ukić Kotarac i drugi vijećnici iz oporbe, ali umjesto da nam kažu u čemu je problem i zašto se nije krenulo u projekt sanacije rive u Docu, kako bi se spriječila buduća poplavljivanja, oni se loptaju s ovlastima, pa odgovornost prebacuju čas na Grad, čas na Županijsku lučku upravu, a problem se ne rješava. Ali, nećemo odustati- ističe Šupe u ime SDP-a županije- jer su to pitanja koja muče stanovnike ove županije kojih je sve manje (Šibenik je kao centar županije u osam godina napustilo četiri tisuće birača!), za razliku od župana kojeg muči samo plasman na EU listi i eskiviranje rješavanja bilo kakvog problema. Dosta je bilo- poručuju esdepeovci.


 

27. travanj 2024 05:46