StoryEditorOCM
ŽupanijaPUCAJU PO ŠAVOVIMA

‘Adio, župane, niste se pridržavali ničega što smo se dogovorili!‘: vladajući izgubili potporu vijećnika Joška Šupe

Piše Davorka Blažević
30. srpnja 2022. - 10:53

Otkako je konstituirana, aktualna koalicijska vlast u Šibensko-kninskoj županiji pleše po tankoj žici. Mnogi su se kladili da neće mandat izgurati do kraja, no, opet, poznavajući mentalitet i prioritete lokalnih političara, izglednije je da će uz sve turbulencije i nesuglasja već nekako izdržati četiri godine, jer pitanje je tko bi od njih u slučaju prijevremenih izbora ponovno dobio potporu građana nakon ovakvoga kaotičnog mandata...

I na recentnoj sjednici Županijske skupštine, na kojoj nije prihvaćen županov prijedlog rebalansa proračuna, pokazalo se još jednom da grupacija na vlasti nije nimalo homogena, da djeluje više destruktivno negoli konstruktivno. Takvoj vlasti ne treba opozicija jer opoziciju imaju kontinuirano u vlastitim redovima. Do jučer je tu ulogu vrlo uvjerljivo igrao Stipe Petrina i vijećnici s njegove Nezavisne liste, koji su redovito demonstrirali neslaganje i nezadovoljstvo radom župana Marka Jelića, nastojeći javno dati do znanja da to nije politika kakvu su u županiji priželjkivali i da je neće podržavati pod svaku cijenu. Štoviše, Petrina se gotovo od samog početka funkcioniranja nove vlasti pokazao kao njezin najljući kritičar.

No na nedavnoj, 11. sjednici ŽS-a, činilo se da partneri iz SDP-a sabotiraju župana, iako je post festum Skupštine predsjednik šibenskog SDP-a Tonči Restović izrijekom najavio da će, kad opet bude na dnevnom redu, socijaldemokratski vijećnici podržati i rebalans i župana. Ali na ovoj prošlotjednoj to nije bilo tako.

image

Joško Šupe i Tonči Restović nisu na istoj valnoj duljini

Nikolina Vuković Stipanicev/Cropix

Ignoriranje Promine

Joško Šupe (SDP) Skupštinu je napustio tijekom zasjedanja, a Karlo Klarin (SDP) nije ni došao na Skupštinu jer je toga dana bio na proslavi općine Promina. S druge strane, vijećnik NL-a Marka Jelića, načelnik općine Murter-Kornati, Toni Turčinov nije došao jer je u međuvremenu, zbog afere "bordel", podnio ostavku na tu dužnost, pa vladajuća većina de facto nije imala ni kvoruma! A takvo matiranje iz vlastitih redova ozbiljna vlast sebi ne bi dopustila...

Restović, međutim, tvrdi da je Šupin demonstrativan odlazak sa ŽS-a njegova osobna odluka, a ne stav SDP-a. Stranka, kaže, iza toga ne stoji.

Uostalom, dodat će, "Joško Šupe i župan Jelić su među prvima, odmah nakon izbora, počeli surađivati i razumijem ako je Šupe razočaran, ali to nema veze sa strankom. Opravdavam i izostanak kolege Klarina s te sjednice. On je, kao predsjednik ŽO SDP-a, tog dana bio na svečanoj sjednici općine Promina, što je u redu jer se svi zaklinjemo kako moramo podržavati i naše zaleđe. Meni je čudno", primijetio je na presici post festum Skupštine Restović, "to što su baš na taj dan sazvali ŽS ne obazirući se na općinu Promina, kao da je to neka mala općina na čelu koje je član HDZ-a i to nas ne zanima. U svakom slučaju", poručio je, "naši će vijećnici za desetak dana, ili kada to bude, podržati rebalans županijskog proračuna".

A da je Šupe razočaran radom župana Jelića, jasno je i stoga što je odlučio trajno napustiti skupštinske klupe. Kako nam je sam potvrdio, više neće biti vijećnik Županijske skupštine. Stranci je vratio mandat i umjesto njega u Skupštinu dolazi SDP-ov Ivan Bašić.

Što ga je nagnalo na tako radikalnu odluku, pitali smo Šupu.

– Odlazim jer se župan Jelić ne pridržava ničega što smo se kao partneri dogovorili. Od transparentnosti, koju je kao prvi problem već na početku podvukao Stipe Petrina, nema ni "t". Kad smo lani donosili proračun, SDP je imao 11 prijedloga, od sanacije kninskih laguna, izgradnje brze ceste Šibenik – Drniš – Knin, preko zaštite Zmajeva oka, do osnivanja fonda solidarnosti koji bi bio namijenjen za potrebite, pa sad ne bismo imali ovakvu situaciju s ljudima koji su u požaru izgubili kuće i imanja. Ali župan je tada rekao da je to nepotrebno, da je sve već uklopljeno u proračun. A vidimo da nije – ističe Šupe. No to nije sve.

Fond izvrsnosti

– Predlagali smo i fond izvrsnosti iz kojeg bi se, recimo, našim vrsnim sportašima, kada osvoje medalje, isplaćivale odgovarajuće nagrade koje bi bile propisane, a ne da se one daju po diskrecijskom pravu župana. Morao sam zaprijetiti da neću podržati proračun ako za prostor sadašnje bolnice ne bude definirano da ide u urbanu preobrazbu. Župan se tome silno opirao, da bi na kraju, kako bi mu prošao proračun, sam dao amandman na svoj prijedlog proračuna. Tu je i problem imenovanja upravnih vijeća koja su još u kolovozu prošle godine trebala biti strukturirana. U Kninu i Drnišu je to župan brzopotezno rješavao i ne pitajući za CV kandidata, a za upravna vijeća u Šibeniku se itekako tražio CV. Ne želim ni komentirati natječaje u TZ-u županije i Cestama Šibenik, to je najbolja slika rada župana. Ili proslava Dana županije, na kojoj smo imali podjelu na uzvanike prvog i drugog reda, pa su neki bili u restoranu s predsjednikom Milanovićem, a drugi su ostali vani i jeli kanapee s nogu. A tu je i sramotna odluka Povjerenstva, u koje je župan imenovao nekompetentne ljude, da se Šibenska narodna glazba sufinancira s tek šest tisuća kuna!

Župan je obećao vratiti Tvrđavu svetog Nikole pod ingerencije Grada Šibenika, ali ništa od toga! Tražio sam i da mi se dade uvid u stanje županijskih financija, a na kraju 2021. na računu je bilo 60 milijuna kuna. Tražio sam da se precizno kaže što su namjenska, a što nenamjenska sredstva i to nisam dobio jer je "zapelo" u službama, kako se izvlači župan, čija je to zapovjedna odgovornost. I kad vidite tko je u ovoj županiji dolaskom nove vlasti ostao bez posla, ta nesretna službenica Zlatka Kundid jedina, onda kvragu sve! Jednostavno – kaže ogorčeno Šupe – takve stvari ne mogu podržavati, pogotovo kad sam čuo i da će se sjedište Doma zdravlja doista iz Šibenika dislocirati u Drniš! To je čisti populizam koji ni na koji način neće pomoći Drnišu.

image

Župan Marko Jelić - što će reći o razlozima Šupina odlaska?

Nikša Stipaničev/Cropix

Ili, ako može podržavati nekoga tko službenom karticom općine plaća privatne troškove i izlaske, ako nas uvjerava da je za sanaciju kninskih laguna napravio sve, a elaborat već tri godine stoji u Ministarstvu... Imat ćemo, za razliku od Istre, vodu, ali neće biti za piće. To je naša perspektiva. I na kraju, Jelićevi su "mokri snovi" da ga podrži HDZ, toliko da se zna. I zato sam odlučio izići iz Skupštine i vratiti mandat SDP-u. Moram reći da sam župana Marka Jelića iskreno i bezrezervno podržavao, očekujući najavljene promjene. Ali, nismo napravili ništa. I zato ne želim više biti dio te priče – poručuje SDP-ov Joško Šupe.

Ništa tu u odnosima među partnerima (NL Marka Jelića, NL Stipe Petrine, SDP, Most, DP) zapravo ne funkcionira. Na javnoj sceni vidi se samo permanentan sukob NL-a Marka Jelića i NL-a Stipe Petrine, koji se doimaju gotovo kao neprijatelji, a ne suradnici. Teško je uopće shvatiti što te dvije grupacije povezuje, osim želje da budu na vlasti i dožupanice Iris Ukić Kotarac (NL SP), koja vodi svoje "ratove" i unutar i izvan koalicije, najvećim dijelom koristeći društvene mreže. Ukić Kotarac opsesivno želi uvjeriti javnost da je njezino i djelovanje članova NL-a SP bitno drukčije od onoga što kao politiku županijske vlasti demonstrira župan Marko Jelić. Problem je što u toj želji izgara i nerijetko prelazi granicu korektnoga političkog komuniciranja, primjerenog poziciji koju obnaša.

Žestoka polemika

Ovih je dana ušla u žestoku polemiku s čelnikom šibenskog SDP-a Tončijem Restovićem, koji je ustvrdio da Petrinina i Jelićeva grupacija međusobno ne komuniciraju, da je potpuno vidljivo da pojedinci s tih lista rade samo na vlastitoj promociji, a ne na boljitku županije, što se pokazalo, rekao je, i na prošlotjednoj Županijskoj skupštini, kada je trebalo izglasati rebalans proračuna, a vladajući nisu osigurali ni kvorum. Pri čemu je zaključio da župan, a posebno njegova zamjenica, koriste tu priču za osobni probitak. Iris Ukić Kotarac je na to na Facebooku zapucala iz sveg raspoloživog oružja, pa, među ostalim, potegnula i pitanje odnosa SDP-a prema svojemu vijećniku Jošku Šupi, od kojeg se, na određeni način, stranka distancira.

"To što ne držite do svog dugogodišnjeg člana Joška Šupe, 'iza kojeg stranka ne stoji', koji za razliku od Vas, koji više-manje nonšalantno sudjelujete u političkim zbivanjima grada i županije, ipak nešto radi, najviše govori o Vama", napisala je u svojoj objavi Iris Ukić Kotarac replicirajući Restoviću.

Restović to nije odšutio. Dožupanici je prigovorio da teško može shvatiti pojam višestranačke demokracije i funkcioniranja pojedinca u njoj, da je napravila političku karijeru promovirajući se kao bespoštedni borac protiv SDP-a, HDZ-a i zastarjelih politika i političara, a sve dok je primala naknade za članstvo u Gradskom vijeću grada u kojem nije radila, za članstvo u ŽS-u i plaću u jedinici lokalne samouprave u kojoj je radila. I sve to promovirajući, napisao je Restović, vlastitu "neovisnost" od političkih stranaka, a cijelo to vrijeme bila je tajnica političke stranke koja se nazvala NL SP...

Takvi su to odnosi. Među partnerima na vlasti u županiji. Koji su poput rogova u vreći. Sve kvrgavijoj i poderanijoj. Teško da četiri godine takva pohabana vreća, u kojoj svatko vuče na svoju stranu može izdržati. Šupe nije izdržao. A svojevremeno je odustao od vlastite kandidature za župana u korist Marka Jelića kojeg je snažno podržavao. Godinu dana poslije, napustio je Skupštinu i vratio mandat stranci. Krajnje nezadovoljan županom Jelićem i njegovim nepoštivanjem predizbornih dogovora. Njegovim soliranjem, kako kaže, umjesto partnerske suradnje.

27. travanj 2024 06:21