StoryEditorOCM
Županijasporni natječaj u Cestama

SDP prozvao vlast u Šibensko-kninskoj županiji: ‘Danas možemo reći da nema ni “t” od transparentnosti u radu županije‘

Piše Davorka Blažević
2. ožujka 2022. - 12:38

Transparentnost je pojam koji svi političari koriste u javnom i političkom diskursu uglavnom u neko predizborno vrijeme, u predizbornim kampanjama. Lani u ovo vrijeme kad je počela kampanja za lokalne izbore sve su stranke i nezavisne liste imale puna usta transparentnosti, a danas možemo reći da nema ni “t” od transparentnosti u radu županije- izjavio je na konferenciji za novinare predsjendik SDP-a Šibensko-kninske županije, Karlo Klarin.

Povod za pressicu upravo pod egidom transparentnosti je izbor novog direktora Cesta Šibenik d.o.o., Roberta Miljkovića.
-Mi iz SDP-a u Županijskoj skupštini od početka svoga mandata u svojim nastupima se zalažemo za maksimalnu transparentnost svih aktera u političkom životu ŠKŽ i tražimo to i od drugih. A kako saznajemo, prilikom natječaja za odabir direktora Cesta Šibenik d.o.o. Nadzorni odbor te firme sastajao se više puta, natječaj je bio poništavan, pa ponovo oglašavan, mijenjali su s čak i članovi NO, bilo je tu više kandidata, pa se o njima glasalo i nekoliko puta; jednom u starom sazivu, drugi put s novim članom NO- rekao je Klarin.

Što se tiče samog direktora koji je izabran na natječaju, smatramo, naglasio je Klarin, da je bio najkvalitetniji kandidat, impresivnog životpisa i nema potrebe da postoji mrlja na njegovom životopisu zbog repova s natječajem koji se vuku za Cestama Šibenik.

Stoga smo se, kao vijećnici SDP-a u ŽS, obratili predsjedniku NO Cesta Šibenik sa zahtjevom da nam dostavi dokumentaciju vezanu za taj natječaj. Prema informacijama koje posjedujemo, rekao je čelnik ŽO SDP-a, taj natječaj je bio netransparentan, loše odrađen i zato smo tražili pojašnjenje predsjendika da ne bi taj proces bio kontaminiran lošim odlukama, i da bi javnost dobila uvid u ono što se tamo događalo.

U odgvooru koji su dobili od predsjednika NO Cesta Šibenik, ističe se da je izbor bio transparentan, objavljen na web stranicama tvrtke i Birou, da je trajao duže od zakonske obveze od osam dana, čak 30 dana, kako bi se javio što veći broj kandidata.

Na pitanja zašto je natječaj popunjavan, zašto su se u tijeku natječaja mijenjali članovi NO, predsjednik, nažalost, nije odgovorio- iznio je na konferenciji za novinare predsjednik ŽO SDP-a Karlo Klarin.

U SDP-u očekuju da će kao vijećnici ipak dobiti potpunu informaicju o svim spornim pitanjima iz natječaja, na čemu će, poručuju, ustrajati.

image

Joško Šupe
arhiv/Nikša Stipaničev/Cropix

-Ono što je nama bitno, jer izabrani kandidat očigledno ima potrebne kompetencije, jest da novi direktor odmah na početku ne ide s takvim startom, ne svojom zaslugom- dodao je županisjki vijećnik Joško Šupe.

Šupe je podsjetio i na prve sjendice ŽS u ovom sazivu gdje je bila izglasana transparentnost proračuna, a od nje nema ni “T”. -Ponukani istupom župana koji, zajedno sa svojim nezavisnim kolegama svih poziva da se aktivno uključe u problematiku voda, a s druge strane sam ne čini ništa, upozoravamo na problem kninskih laguna, na koji smo prije devet godina skrenuli pažnju javnosti.

- Ulazimo u deveti mjesec mandata ove županijske vlasti i na svakoj sjednici ŽS pitamo što je s Elaboratom o sanaicji laguna, a danas nemamo ni uvid u taj dokument ni bilo kakve informacije. Javnost ima pravo znati gdje je zapelo s Elaboratom i što se događa, a očito se po tom pitanju ne događa ništa. Upozorili smo na zadnjoj ŽS i na problem zaštite Zmajevog oka. To je ista stvar, kao i s lagunama, samo se deklarativno o tome govori, a praktično nema nikakvih aktivnosti. Javnost mora biti upućena u ono što se događa, jer mjeseci prolaze, županija tapka na mjestu, stvara se privid nekakve transparentnosti, a de facto nema ni “t” od trannsparentnosti- zaključio je Šupe.

Na pitanje novinara kako je moguće da su sva upravna vijeća dolaskom nove vlasti promijenjena osim Lučkog vijeća, a najviše primjedbi ima na njihov rad, pogotovo s obzirom na Vrnažu, za koju se govori da u njoj brodove drže ljudi koji nisu iz Šibenika, Šupe kaže:

-To je pitanje za župana, a ne za SDP,  jer SDP niti kadrovira, niti će kadrovirati. Sve su to odluke župana Marka Jelića i njemu treba to pitanje uputiti. Mi nismo za kozmetičke nego za prave promjene i da se napokon nešto počne događati. Elaborat za sanaciju laguna, navodno, ne košta više od 400 tisuća kuna, a prema financijskim izvješćima županija ima 60 milijuna kuna, pa opravdanje za nečinjenje ne može biti novac-poručuje SDP-ov vijećniik.

28. travanj 2024 07:11