StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoGOVOREĆI OTVORENO

Čekamo da nam Karlo Klarin i SDP kažu: Tko stoji iza Ivana Rajića?

Piše Zdravko Pilić
4. kolovoza 2023. - 17:42

Župan postavlja u “Ceste Šibenik” prokurista, uvjeren da će time smiriti situaciju u poduzeću, javio je ovih dana Šibenski portal, kako je saznala kolegica Ksenija Bilan. I to koga, ni manje ni više nego SDP-ova vijećnika u šibenskom Gradskom vijeću i dosadašnjeg člana Nadzornog odbora “Cesta” Ivana Rajića.

– Želim pomoći “Cestama Šibenik” i ljudima koji tamo rade, a postavljanjem Ivana Rajića za prokurista mislim da možemo puno dobiti u komunikaciji s radnicima jer smo svi postali svjedoci da su vrlo narušeni odnosi između njih i direktora Roberta Miljkovića. Ivan Rajić je vrlo smiren i odmjeren čovjek koji ima iskustvo u rukovođenju ljudima i mislim da može puno pomoći. Prokurist ima skoro jednake ovlasti kao i direktor, ali ovaj je angažman na neko kraće vrijeme da bismo što bolje zaključili kolektivno pregovaranje koje bi uskoro trebalo početi – objasnio je za Šibenski portal župan Marko Jelić svoju odluku.

Skoro jednake ovlasti

Angažman Ivana Rajića automatski me je podsjetio na naslov jednog starog književnog hita pokojnog Zvonimira Majdaka – “Pazi, tako da ostanem nevina!”. Mi bismo u Šibeniku bili malo prostiji, odnosno greziji, kakvi već jesmo, pa bismo rekli: “Oni bi se je..., ali tako da im ne uđe.”

Dakle, angažman Ivana Rajića, za kojega i sam župan kaže da će “imati skoro jednake ovlasti kao i direktor”, način je da se smijeni direktora Roberta Miljkovića, a da to baš tako ne ispadne i da se to tako ne kaže. Nego da se kaže: “Imenovali smo prokurista!” To je lijepo i humano, i prema Miljkoviću, i prema radnicima, s kojima bivši direktor ima, kako je sam župan rekao, “vrlo narušene odnose”, koje bi Rajić trebao popraviti, pa i prema županu koji na elegantan način rješava problem koji ga je svako jutro čekao ispred prozora, a i ružio mu lijepu sliku prije parlamentarnih izbora na kojima se nada proći u Sabor, ali to ima i svoju cijenu.

Jer ako će “Ceste Šibenik” dobiti još jednog “skoro” direktora, onda se može očekivati da će on imati i “skoro” direktorsku plaću. Odnosno primanja. Hoće li to biti novih dvadesetak tisuća kuna neto svaki mjesec ili nešto manje, nitko ne govori, ali jasno je da je još jedna rukovodeća plaća financijsko opterećenje za firmu za koju su i župan i dosadašnji direktor tvrdili da i ne stoji baš najbolje. Ali sad župan misli da “naknada prokuristu” nije tako veliko financijsko opterećenje za “Ceste”, jer “smirivanje situacije” znači deset puta veću korist za “Ceste Šibenik”.

Šteta što je nije krenuo smirivati prije. Dok nije bila ovako nemirna. A šteta ovako velika.

Tko stoji iza koga?

Naravno, bilo bi zanimljivo znati i što Karlo Klarin, predsjednik Županijskog odbora SDP-a, misli o angažmanu Ivana Rajića kao prokurista. Stoji li SDP iza njega? Do jučer se govorilo kako HDZ stoji iza štrajka, pa bi danas bilo zanimljivo saznati stoji li SDP iza njegova smirivanja. Pa da ih pohvalimo. Kao što i župana treba pohvaliti za uključivanje umirovljenika u proces rada, makar bio i kratkotrajan, kako to oba vele.

SDP-ovac Ivan Rajić je kao član NO-a “Cesta” svojedobno glasao za izbor Roberta Miljkovića za direktora, a Klarin je tada, prije godinu i pol dana, sazvao presicu s koje je upozorio kako je taj natječaj za direktora bio netransparentan. Možda bi bilo dobro da sad sazove novu, pa kaže podržava li još uvijek direktora Miljkovića, za kojeg je tada kazao da ima “impresivan životopis”. I podržava li mu ovo sadašnje imenovanje prokurista. I što misli o tome da “Ceste” imaju dva “skoro” direktora, od kojih je jedan član SDP-a, a drugi je izabran uz njegovu pomoć, odnosno “ruku”.

27. travanj 2024 18:53