StoryEditorOCM
ŽupanijaVatrogasci s požara na poplavu

Nakon olujnog nevremena, u Rogoznici se zbrajaju štete: Plivao je šank, potopili se hladnjaci...

Piše Vedrana Stočić
13. rujna 2017. - 11:48

Nakon olujnog nevremena, u Rogoznici se zbrajaju štete. Za sada, kako kaže rogoznička načelnica Sandra Jakelić, čini se da nisu velike.

Konačne brojke znat će se nakon obilaska svih prometnica i detaljnih pregleda na uređajima na novom trgu i odvodnji.
– Ovako velike i nagle kiše u pravilu oštete poljske i protupožarne putove, a troškove stvara i sanacija odrona. Odlučili smo stoga ove jesene betonirati sve uzbrdice. Velika količina vode doista se nije trebala toliko dugo zadržavati na novom trgu i prometnicama uz trg, stoga će danas popodne ronioci provjeriti da slučajno nije došlo do mehaničkog začepljenja separatora – kaže rogoznička načelnica.

I ugostitelji zbrajaju štete. U restoranu "Antonijo", u vlasništvu predsjednika šibenskog Udruženja ugostitelja, skupi šank plivao je u vodi, u kafiću "Buža" stradala su dva hladnjaka i drveni dijelovi inventara. Gotovo nema lokala, kaže nam Ante Radić, u kojemu nisu bile manje štete, a najveća je, ističe, što su gosti doživjeli neugodnosti i nisu mogli biti adekvatno usluženi.

 

O štetama na privatnim kućama najbolje znaju rogoznički vatrogasci. Imali su, kaže zapovjednik Ante Lušić, više od petnaest intervencija. U ispumpavanje i saniranje štete uključila se čak i ekipa netom pristigla s gašenja velikog požara na Lozovcu. Voda je ušla i u brojne vikendice u rogozničkim naseljima Lozica i Crljina, međutim pošto su vlasnici otišli i kuće su bile zaključane, vatrogasci nisu mogli intervenirati. Najviše su se, kaže Lušić, namučili na novom rogozničkom trgu. Tu su sutradan dva i pol sata pokušavali ispumpati enormne količine vode.

– Najviše je stradala kuća Josipe Županović na predjelu Kopača. Sve bujične vode s viših dijelova naselja slile su se u njezinu garažu i prizemni apartman. Bilo je više od trideset centimetara vode i sav namještaj i kuhinjski uređaji bili su u vodi, sreća što su vatrogasci stigli brzo. Ovo nije prvi put da je ta kuća pretrpjela štetu, jer nakon postavljanja kanalizacijskih cijevi put se očito betonirao bez odvodnih kanala – rekao nam je predsjednik DVD-a Čedo Živković, koji je osobno bio na toj intervenciji.            


Sandra Jakelić:
Velika količina vode doista se nije trebala toliko dugo zadržavati na novom trgu i prometnicama uz trg. Stoga ćemo provjeriti da slučajno nije došlo do mehaničkog začepljenja separatora


Ante Radić:
Gotovo nema lokala u kojemu nisu bile manje štete; šank je plivao u vodi, stradali su hladnjaci i drveni dijelovi inventara, a najveća je šteta što su gosti doživjeli nugodnosti

25. travanj 2024 20:41