stdClass Object ( [id] => 1318183 [title] => Uspaničena Nancy Pelosi: Postoji li u Bijeloj kući itko tko je radio išta osim što je Trumpu ljubio debelu guzicu? [alias] => uspanicena-nancy-pelosi-postoji-li-u-bijeloj-kuci-itko-tko-je-radio-ista-osim-sto-je-trumpu-ljubio-debelu-guzicu [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Probudili ste se i danas. Pogledali kroz prozor, svijet je još uvijek tu. Isti kao i jučer.

Možda ćete zahvaliti Bogu što je to tako, možda sudbini, možda uopće nećete zahvaljivati nikome jer je to jednostavno tako, ali... Iako toga nismo niti svjesni, bilo je trenutaka u povijesti, pa i za našeg života, kada su nas doslovce minute dijelile od sveopćeg svjetskog, a to znači i nuklearnog sukoba, nakon kojeg više ne bi bilo niti jednog novog jutra. U tim prijelomnim trenucima svijet i nas spasili su - pojedinci. Pravi ljudi na pravome mjestu u najtežem mogućem trenutku.

Upravo o njima govori krajem prošle godine i u Hrvatskoj izdana knjiga (24 sata d.o.o.) koju vam najsrdačnije preporučujem. Riječ je djelu “Opasnost” (“Peril”) Boba Woodwarda i Roberta Coste, napisanom uz veliku pomoć istraživačke novinarke Claire McMullen, koja je obavila veliki dio terenskog posla. Neka vas ne preplaši tih gotovo 430 stranica (u prijevodu s engleskog Marije Perišić i Ruđera Jenya) jer je knjiga pisana kao triler, onaj pravi, skandinavski, pročitat ćete ga začas, prije neke nove prijetnje apokalipsom.

Uz brojne rukavce, knjiga je usmjerena na razdoblje smjene vlasti, odnosno dolazak Joea Bidena u Bijelu kuću i odlazak kontroverznog (eto, budimo blagi u ocjeni, barem na početku) Donalda Trumpa. Oni trenuci koji su doveli svijet u opasnost su napad na Capitol 6. siječnja 2021. godine, te Trumpov pokušaj da preko svog dopredsjednika u parlamentu preuzme vlast. Kroz brojne razgovore, stenograme, priče, dvojac prikazuje što se događalo iz sata u sat.

---

image

O tome u kakvom je stanju u vrijeme napada na Capitol bila predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi dovoljno govori rečenica "Situacija s ovim poremećenim predsjednikom ne može biti opasnija..."

 

 

Jim Watson/Afp
---

Rogovi na Capitolu

Dok se svijet “zabavljao” gledajući rulju koja je jurišala na Capitol i guglajući tko je onaj polugoli lik što se ušetao u Parlament s rogovima na glavi i kožuhom prebačenim preko ramena, u pozadini su se događali dramatični trenuci. Panika koja je zahvatila razumni dio Sjedinjenih Država, koje su se našle na rubu građanskog rata, raširila se svijetom. Daleko od površnih promatrača. Rusija i Kina bile su duboko zabrinute. Ne zbog toga što bi im bilo mrsko što se njihovom smrtnom neprijatelju događa takav rusvaj u kući, nego zbog uvjerenja da cijela situacija neće dobro završiti niti za njih. Crveni alarm neprestano je gorio u Moskvi, a još više u Pekingu.

Naime, Kinezi su bili uvjereni da Trump ni po kakvu cijenu neće prepustiti predsjedništvo, te su realnom držali mogućnost da će u svom “ludilu” izazvati neki međunarodni incident ili čak rat, kako bi čvrsto ponovno preuzeo vlast u Sjedinjenim Državama, s objašnjenjem da sada nije vrijeme za tamo neke izbore i demokraciju. U tom trenutku na sceni se pojavio jedan čovjek za kojeg vjerojatno niste nikada niti čuli. Ime mu je Mark Milley, general je, i tog 6. siječnja bio je na dužnosti načelnika Združenog stožera.

O njemu autori navode da je bio hokejaš na Princetonu, 175 cm visok i nabijen, i da ga je na mjesto načelnika Združenog stožera, što je izuzetno bitno, postavio upravo Trump. Hvala mu na tome. Barem je nešto dobro napravio.

Kineski strah od napada nije počeo 6. siječnja. Prema američkim obavještajnim podacima koji se navode u “Opasnosti”, Kinezi su još četiri dana prije izbora (30. listopada) bili u potpunom stanju pripravnosti apsolutno uvjereni da će ih SAD napasti bez najave.

---

image

General Mark Milley imao je veliku ulogu smirivanju i unutarameričkih i vanjskih tenzija nastalih Trumpovim nepriznavanjem izbornih rezultata i svim potencijalnim opasnostima - uključujući i nuklearnu - koje su iz toga proizlazile

Afp
---

“Kinezi su mislili da će Trump u očaju izazvati krizu, predstaviti se kao spasitelj i iskoristiti gambit za ponovni izbor”, navode Woodward i Costa obavještajne informacije.

S tim saznanjima Milley je nazvao svog kolegu, generala Lija Zuochenga, načelnika Združenog stožera Narodnooslobodilačke vojske, i uvjerio ga, točnije umirio, tvrdnjom da je situacija u Americi stabilna, pod kontrolom, nikakve rakete neće letjeti prema Pekingu. Sto posto.

Ali onda je stigao 6. siječnja i Milleyeva noćna mora jer, citira se u knjizi, “nakon 39 godina u vojsci i brojnih krvavih ratnih tura, dobro je znao (Milley...) da je protivnik najopasniji kad se boji i kad vjeruje da bi mogao biti napadnut”. To je bio taj trenutak. Sva ona uvjeravanja od prije nove godine pala su u vodu.

Rulja potaknuta od samog Trumpa pohrlila je na Capitol, pala je i krv. Nastala je panika, u Pekingu, Moskvi, Teheranu... Milley je znao što je na kocki. Ponovo je nazvao Lija.

Sat i pol trajalo je Milleyovo uvjeravanje da nema straha od novog rata.

“Stvari možda izgledaju nestabilno, ali to je priroda demokracije, generale Li. Mi smo sto posto postojani. Sve je u redu”, ponavljao je jedan general drugom, ali je nakon okončanja razgovora, navode autori, Milley “bio uvjeren da im se ne piše dobro, Li je bio neobično uzdrman, što je značilo da su se dvije nacije našle na rubu katastrofe”!

Uspaničena Pelosi

Nakon što je dobio nešto vremena u kineskim očima, Milley je krenuo u rješavanje domaće zadaće. Prvo je trebalo primiriti američke političare, na čelu s predsjednicom Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi. O tome u kojem je ona stanju bila i što je tražila od Milleya dovoljno govore sljedeće rečenice: “Situacija s ovim poremećenim predsjednikom ne može biti opasnija... On je lud. Znate da je lud. On je već dugo lud... Ono što je učinio samo je još jedan u nizu dokaza njegove ludosti”, bez prestanka je ponavljala Pelosi.

---

image

Mike Pence, potpredsjednik u vrijeme Trumpova mandata

 

Joseph Prezioso/Afp
---

Naravno da je i Pelosi bila svjesna opasnosti da ih Trump gurne u nuklearni sukob i time dokine život na Zemlji. Milley ju je “generalski strpljivo” uvjeravao da postoji niz protokola prije bilo kakve upotrebe oružja i da ne može Trump samo tako narediti napad na Kinu, odnosno od naredbe do stvarne akcije treba još puno toga proći. Ta njegova strpljivost do ruba je živaca dovela Pelosi. U trenutku kad joj Milley govori “...mogu vam jamčiti, sigurno kao što sam siguran da će sunce sutra izaći, ...da su nuklearni okidači sigurni... nećemo dopustiti da se dogodi išta ludo, nezakonito, nemoralno ili neetično”, Pelosi ne popušta: “Ako ga nisu mogli spriječiti u organiziranju napada na Capitol, tko zna što bi još mogao učiniti? To vam govorim. I postoji li u Bijeloj kući itko tko je radio išta osim što mu je ljubio debelu guzicu?”

Milley je vidio da situacija izmiče kontroli. U tom je trenutku aktivirao “Schlesingera”. Budući da u Sjedinjenim Državama sve počiva na presedanima, tako je i ovdje, a presedan je slučaj nekadašnjeg ministra obrane Jamesa Schlesingera iz 1974. godine. Tadašnjem predsjedniku Nixonu je pokrenut opoziv, a kao i u vrijeme Trumpa, i Schlesinger i njegov načelnik Združenog stožera general George Brown strahovali su da bi Nixon “mogao zaobići zapovjedni lanac i na svoju ruku kontaktirati časnike ili vojnu jedinicu kako bi naredio napad, dovodeći zemlju i cijeli svijet u opasnost”.

Milley kreće u akciju. U Ratnu sobu u Pentagonu poziva sve visoke časnike svih rodova vojske. Glavna je poruka, nitko neće mrdnuti ni prstom a da njega ne obavijesti o bilo kakvom koraku, i to neovisno od koga bi mogla doći zapovijed, uključujući i vrhovnog zapovjednika - američkog predsjednika. Održao im je govor koji je zaključio rečenicom: “Stroge procedure izričito su osmišljene kako bi se izbjegle nenamjerne pogreške, nezgode ili podlo, namjerno, nezakonito, nemoralno, neetično lansiranje najopasnijeg oružja na svijetu”.

---

image

Bivši američki predsjednik Donald Trump svojski se trudi da ponovno useli u Bijelu kuću: glavni je favorit republikanskih predizbora za izbore iduće godine, usprkos tome što je protiv njega podignuta optužnica za "urotu protiv američke države", ometanje službenog procesa i zlouporabu izbornih prava

Timothy A. Clary/Afp
---

’A da napadnemo Iran?’

Potom je šetao po prostoriji od jednog do drugog visokog časnika, stao pred svakoga, pogledao ga u oči i pitao “Razumiješ?”. Nakon potvrdnog odgovora otišao bi do sljedećeg. Bila je to prisega “Schlesingeru”, Milley je odahnuo, imao je konačno sve u svojim rukama. Svijet je spašen, ma što Trump odlučio i napravio u satima koji slijede. A Trump je mogao planirati svašta. I to je Milley jako dobro znao.

Niz je primjera u “Opasnosti” koji pokazuju Trumpov način razmišljanja i odlučivanja. U jednom trenutku zapali se za neku ideju, i na njoj inzistira, zagrize kao pitt bull. Ako u okruženju nema kritične mase koja će ga uvjeriti da je ideja suluda, štetna, nezakonita, on će gurati da je i provede.

Dan je 12. studenoga 2020. godine. Izbore je izgubio, ali još nema primopredaje vlasti. I što radi Trump? Hm, a da danas napadnem Iran? Zgodno, jedan mali rat, to se da iskoristiti za produljenje mandata i tko zna što. U 17 sati tog dana sazvao je tim za nacionalnu sigurnost. Tema? Iran! Ajmo ga zgromiti. Ideja je zgrozila cijeli tim i krenulo je uvjeravanje, glavnu riječ u tome opet je imao Milley, ali i tadašnji državni tajnik Michael Pompeo i potpredsjednik Mike Pence. Uprli su se koliko su mogli da odmaknu tu mogućnost. “Rizik se ne isplati”, “gubici bi bili ogromni”... Pritisnut tako jednoglasnim protivljenjem, Trump je popustio. “Dobro, hvala”, rekao je i trenutak poslije ta ideja kao da nije postojala. Milley će to prokomentirati rečenicom “cijela stvar s Iranom dođe i prođe, dođe i prođe i dođe i prođe...”

I onda je došao 6. siječnja 2021.

Drugi čovjek koji je u odsudnom trenutku Trumpu rekao “ne” bio je Mike Pence, Trumpov zamjenik, ne baš popularan u lijevom dijelu američke javnosti zbog svog konzervativizma, ali čovjek koji drži do načela, pa i do Biblije koja mu je stalno na radnom stolu, često i u rukama. Trump je od njega zahtijevao atak na izborne rezultate koje je trebao u Parlamentu preokrenuti u korist nasilnika iz Bijele kuće. To je pomalo zamršena procedura koju je teško ovdje ukratko objasniti, ali o kakvoj se vrsti pritiska radi, dovoljno govori ovaj razgovor predsjednika i potpredsjednika vođen 5. siječnja, noć uoči pokušaja državnog udara.

---

image

Hrvatsko izdanje knjige ‘Opasnost‘ (‘Peril‘), autora Boba Woodwarda i Roberta Coste (hrvatsko izdanje 24 sata d.o.o., prijevod Marije Perišić i Ruđera Jenya)

---

’Mike, možeš ti to’

“Trump: To je sve što želim da učiniš, Mike. Neka Zastupnički dom odluči o izborima...

Pence: Gledajte, sve sam proučio i nisam našao način da to učinim... I jednostavno nije moguće. Moje tumačenje je: Ne.

Trump: Ne razumiješ, Mike. Možeš ti to. Ne želim ti više biti prijatelj ako to ne učiniš.

Pence: Nećete položiti prisegu dvadesetoga. Ne postoji scenarij u kojem možete položiti prisegu dvadesetoga.”

Izvrsna knjiga, izvrstan triler o stvarnim događajima. S jasnom porukom da demokracija ipak vrijedi. Unatoč svim manama, od kojih je jedna i činjenica da baš svi imaju pravo glasa i da svaki glas jednako vrijedi. I glas onih luđaka koji su upali u Capitol, i onog lika s rogovima i kožuhom, kao što jednako vrijedi glas nekog doktora znanosti s “Ruđera” i nasilnika iz Atene. Ali to je tako, boljeg sistema još nema. I tu je razlika između demokracije i diktature. U demokraciji postoji sustav, a u tom sustavu postoje ljudi poput Pencea i Milleya koji će se usprotiviti nasilniku i reći “ne”.

U diktaturama to nije tako, i zato nikoga nije bilo da u krugu poslušnika u Kremlju Putinu kaže “ne, nećeš napasti Ukrajinu, odi se odmori u Soči”, kao što nije bilo nikoga tko bi Hitleru rekao “slušaj ti, kaplaru jedan, uhvati se kista i platna, ostavi se politike...”

I zato opasnost realno nikada nije ni prošla. Niti će proći. Osobito ako se Donald Trump ponovno ukrca u Marine One...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Knjiga Boba Woodwarda i Roberta Coste otkriva koliko smo blizu, u vrijeme Trumpova mandata, osobito u posljednja tri mjeseca, od izbora do primopredaje dužnosti u Bijeloj kući, bili blizu nuklearnom sukobu, i tko su ljudi koji su u tom suludom naumu zaustavili tadašnjeg američkog predsjednika (a kako stvari stoje, nije bez izgleda da se ponovno nađe u istoj ulozi) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U knjizi ‘Opasnost‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Knjiga Boba Woodwarda i Roberta Coste otkriva koliko smo blizu, u vrijeme Trumpova mandata, osobito u posljednja tri mjeseca, od izbora do primopredaje dužnosti u Bijeloj kući, bili blizu nuklearnom sukobu, i tko su ljudi koji su u tom suludom naumu zaustavili tadašnjeg američkog predsjednika (a kako stvari stoje, nije bez izgleda da se ponovno nađe u istoj ulozi) U knjizi ‘Opasnost‘ 2 0 10858 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-15 07:31:26 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Ivo Bonković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-27 14:36:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-27 14:36:11 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Knjiga Boba Woodwarda i Roberta Coste otkriva koliko smo blizu, u vrijeme Trumpova mandata, osobito u posljednja tri mjeseca, od izbora do primopredaje dužnosti u Bijeloj kući, bili blizu nuklearnom sukobu, i tko su ljudi koji su u tom suludom naumu zaustavili tadašnjeg američkog predsjednika (a kako stvari stoje, nije bez izgleda da se ponovno nađe u istoj ulozi) [metadata] => robots= author= title=Uspaničena Nancy Pelosi: Postoji li u Bijeloj kući itko tko je radio išta osim što je Trumpu ljubio debelu guzicu? [metakey] => Knjiga Opasnost, Bob Woodward, Robert Costa, donald trump, mike pence, nancy pelosi, napad na capitol [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/15\/25374501.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/15\/25452082.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/15\/25510289.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/15\/25288775.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/15\/25390249.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/15\/25444041.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Jim Watson\/Afp",""," Afp","Joseph Prezioso\/Afp","Timothy A. Clary\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Upad rulje na Capitol u sije\u010dnju 2001. godine<\/p>","

O tome u kakvom je stanju u vrijeme napada na Capitol bila predsjednica Zastupni\u010dkog doma Kongresa Nancy Pelosi dovoljno govori re\u010denica \u201dSituacija s ovim poreme\u0107enim predsjednikom ne mo\u017ee biti opasnija...\u201d<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Hrvatsko izdanje knjige \u2018Opasnost\u2018 (\u2018Peril\u2018), autora Boba Woodwarda i Roberta Coste (hrvatsko izdanje 24 sata d.o.o., prijevod Marije Peri\u0161i\u0107 i Ru\u0111era Jenya)<\/p>","

General Mark Milley imao je veliku ulogu smirivanju i unutarameri\u010dkih i vanjskih tenzija nastalih Trumpovim nepriznavanjem izbornih rezultata i svim potencijalnim opasnostima - uklju\u010duju\u0107i i nuklearnu - koje su iz toga proizlazile<\/p>","

Mike Pence, potpredsjednik u vrijeme Trumpova mandata<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Biv\u0161i ameri\u010dki predsjednik Donald Trump svojski se trudi da ponovno useli u Bijelu ku\u0107u: glavni je favorit republikanskih predizbora za izbore idu\u0107e godine, usprkos tome \u0161to je protiv njega podignuta optu\u017enica za \u201durotu protiv ameri\u010dke dr\u017eave\u201d, ometanje slu\u017ebenog procesa i zlouporabu izbornih prava<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25374501_1920.jpg":"1920x1080","k_25374501_1280.jpg":"1280x1280","k_25374501_1024.jpg":"1024x1024","k_25374501_640.jpg":"640x640","k_25374501_480.jpg":"480x480","k_25374501_340.jpg":"340x340","k_25374501_220.jpg":"220x220","o_25374501_1280.jpg":"1280x853","o_25374501_1024.jpg":"1024x682","o_25374501_640.jpg":"640x426","o_25374501_480.jpg":"480x320","o_25374501_340.jpg":"340x226","o_25374501_220.jpg":"220x146","h_25374501_1280.jpg":"1280x854","h_25374501_1024.jpg":"1024x683","h_25374501_640.jpg":"640x427","h_25374501_480.jpg":"480x320","h_25374501_340.jpg":"340x227","h_25374501_220.jpg":"220x147","pp_25374501_1280.jpg":"1280x1628","pp_25374501_1024.jpg":"1024x1303","pp_25374501_640.jpg":"640x814","pp_25374501_480.jpg":"480x611","pp_25374501_340.jpg":"340x432","pp_25374501_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25452082_1920.jpg":"1920x1080","k_25452082_1280.jpg":"1280x1280","k_25452082_1024.jpg":"1024x1024","k_25452082_640.jpg":"640x640","k_25452082_480.jpg":"480x480","k_25452082_340.jpg":"340x340","k_25452082_220.jpg":"220x220","o_25452082_1280.jpg":"1280x853","o_25452082_1024.jpg":"1024x682","o_25452082_640.jpg":"640x426","o_25452082_480.jpg":"480x320","o_25452082_340.jpg":"340x226","o_25452082_220.jpg":"220x146","h_25452082_1280.jpg":"1280x854","h_25452082_1024.jpg":"1024x683","h_25452082_640.jpg":"640x427","h_25452082_480.jpg":"480x320","h_25452082_340.jpg":"340x227","h_25452082_220.jpg":"220x147","pp_25452082_1280.jpg":"1280x1628","pp_25452082_1024.jpg":"1024x1303","pp_25452082_640.jpg":"640x814","pp_25452082_480.jpg":"480x611","pp_25452082_340.jpg":"340x432","pp_25452082_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1483x1803","hd_25510289_1920.jpg":"1920x1080","k_25510289_1280.jpg":"1280x1280","k_25510289_1024.jpg":"1024x1024","k_25510289_640.jpg":"640x640","k_25510289_480.jpg":"480x480","k_25510289_340.jpg":"340x340","k_25510289_220.jpg":"220x220","o_25510289_1280.jpg":"1280x1556","o_25510289_1024.jpg":"1024x1244","o_25510289_640.jpg":"640x778","o_25510289_480.jpg":"480x583","o_25510289_340.jpg":"340x413","o_25510289_220.jpg":"220x267","h_25510289_1280.jpg":"1280x854","h_25510289_1024.jpg":"1024x683","h_25510289_640.jpg":"640x427","h_25510289_480.jpg":"480x320","h_25510289_340.jpg":"340x227","h_25510289_220.jpg":"220x147","pp_25510289_1280.jpg":"1280x1628","pp_25510289_1024.jpg":"1024x1303","pp_25510289_640.jpg":"640x814","pp_25510289_480.jpg":"480x611","pp_25510289_340.jpg":"340x432","pp_25510289_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25288775_1920.jpg":"1920x1080","k_25288775_1280.jpg":"1280x1280","k_25288775_1024.jpg":"1024x1024","k_25288775_640.jpg":"640x640","k_25288775_480.jpg":"480x480","k_25288775_340.jpg":"340x340","k_25288775_220.jpg":"220x220","o_25288775_1280.jpg":"1280x853","o_25288775_1024.jpg":"1024x682","o_25288775_640.jpg":"640x426","o_25288775_480.jpg":"480x320","o_25288775_340.jpg":"340x226","o_25288775_220.jpg":"220x146","h_25288775_1280.jpg":"1280x854","h_25288775_1024.jpg":"1024x683","h_25288775_640.jpg":"640x427","h_25288775_480.jpg":"480x320","h_25288775_340.jpg":"340x227","h_25288775_220.jpg":"220x147","pp_25288775_1280.jpg":"1280x1628","pp_25288775_1024.jpg":"1024x1303","pp_25288775_640.jpg":"640x814","pp_25288775_480.jpg":"480x611","pp_25288775_340.jpg":"340x432","pp_25288775_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25390249_1920.jpg":"1920x1080","k_25390249_1280.jpg":"1280x1280","k_25390249_1024.jpg":"1024x1024","k_25390249_640.jpg":"640x640","k_25390249_480.jpg":"480x480","k_25390249_340.jpg":"340x340","k_25390249_220.jpg":"220x220","o_25390249_1280.jpg":"1280x853","o_25390249_1024.jpg":"1024x682","o_25390249_640.jpg":"640x426","o_25390249_480.jpg":"480x320","o_25390249_340.jpg":"340x226","o_25390249_220.jpg":"220x146","h_25390249_1280.jpg":"1280x854","h_25390249_1024.jpg":"1024x683","h_25390249_640.jpg":"640x427","h_25390249_480.jpg":"480x320","h_25390249_340.jpg":"340x227","h_25390249_220.jpg":"220x147","pp_25390249_1280.jpg":"1280x1628","pp_25390249_1024.jpg":"1024x1303","pp_25390249_640.jpg":"640x814","pp_25390249_480.jpg":"480x611","pp_25390249_340.jpg":"340x432","pp_25390249_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25444041_1920.jpg":"1920x1080","k_25444041_1280.jpg":"1280x1280","k_25444041_1024.jpg":"1024x1024","k_25444041_640.jpg":"640x640","k_25444041_480.jpg":"480x480","k_25444041_340.jpg":"340x340","k_25444041_220.jpg":"220x220","o_25444041_1280.jpg":"1280x852","o_25444041_1024.jpg":"1024x682","o_25444041_640.jpg":"640x426","o_25444041_480.jpg":"480x319","o_25444041_340.jpg":"340x226","o_25444041_220.jpg":"220x146","h_25444041_1280.jpg":"1280x854","h_25444041_1024.jpg":"1024x683","h_25444041_640.jpg":"640x427","h_25444041_480.jpg":"480x320","h_25444041_340.jpg":"340x227","h_25444041_220.jpg":"220x147","pp_25444041_1280.jpg":"1280x1628","pp_25444041_1024.jpg":"1024x1303","pp_25444041_640.jpg":"640x814","pp_25444041_480.jpg":"480x611","pp_25444041_340.jpg":"340x432","pp_25444041_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38709262 Threads: 3 Questions: 7119067745 Slow queries: 3307621 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608902958 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/uspanicena-nancy-pelosi-postoji-li-u-bijeloj-kuci-itko-tko-je-radio-ista-osim-sto-je-trumpu-ljubio-debelu-guzicu-1318183 [printLink] => /vijesti/svijet/uspanicena-nancy-pelosi-postoji-li-u-bijeloj-kuci-itko-tko-je-radio-ista-osim-sto-je-trumpu-ljubio-debelu-guzicu-1318183?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 727909 [name] => Knjiga Opasnost [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-27 16:36:33 [main_article_id] => 0 [alias] => knjiga-opasnost [link] => /tag/knjiga-opasnost ) [1] => stdClass Object ( [id] => 727910 [name] => Bob Woodward [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-27 16:36:33 [main_article_id] => 0 [alias] => bob-woodward [link] => /tag/bob-woodward ) [2] => stdClass Object ( [id] => 727911 [name] => Robert Costa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-27 16:36:33 [main_article_id] => 0 [alias] => robert-costa [link] => /tag/robert-costa ) [3] => stdClass Object ( [id] => 297237 [name] => donald trump [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => donald-trump [link] => /tag/donald-trump ) [4] => stdClass Object ( [id] => 261914 [name] => Mike Pence [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mike-pence [link] => /tag/mike-pence ) [5] => stdClass Object ( [id] => 531741 [name] => nancy pelosi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-05 07:24:13 [main_article_id] => 0 [alias] => nancy-pelosi [link] => /tag/nancy-pelosi ) [6] => stdClass Object ( [id] => 635157 [name] => napad na capitol [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-03 08:34:52 [main_article_id] => 0 [alias] => napad-na-capitol [link] => /tag/napad-na-capitol ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Knjiga Boba Woodwarda i Roberta Coste otkriva koliko smo blizu, u vrijeme Trumpova mandata, osobito u posljednja tri mjeseca, od izbora do primopredaje dužnosti u Bijeloj kući, bili blizu nuklearnom sukobu, i tko su ljudi koji su u tom suludom naumu zaustavili tadašnjeg američkog predsjednika (a kako stvari stoje, nije bez izgleda da se ponovno nađe u istoj ulozi) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U knjizi ‘Opasnost‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Uspaničena Nancy Pelosi: Postoji li u Bijeloj kući itko tko je radio išta osim što je Trumpu ljubio debelu guzicu? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/15/25374501.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Upad rulje na Capitol u siječnju 2001. godine

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/15/25374501.jpg [title] =>

Upad rulje na Capitol u siječnju 2001. godine

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/15/25452082.jpg [title] =>

O tome u kakvom je stanju u vrijeme napada na Capitol bila predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi dovoljno govori rečenica ”Situacija s ovim poremećenim predsjednikom ne može biti opasnija...”

 

 

Jim Watson/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/15/25510289.jpg [title] =>

Hrvatsko izdanje knjige ‘Opasnost‘ (‘Peril‘), autora Boba Woodwarda i Roberta Coste (hrvatsko izdanje 24 sata d.o.o., prijevod Marije Perišić i Ruđera Jenya)

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/15/25288775.jpg [title] =>

General Mark Milley imao je veliku ulogu smirivanju i unutarameričkih i vanjskih tenzija nastalih Trumpovim nepriznavanjem izbornih rezultata i svim potencijalnim opasnostima - uključujući i nuklearnu - koje su iz toga proizlazile

Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/15/25390249.jpg [title] =>

Mike Pence, potpredsjednik u vrijeme Trumpova mandata

 

Joseph Prezioso/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/15/25444041.jpg [title] =>

Bivši američki predsjednik Donald Trump svojski se trudi da ponovno useli u Bijelu kuću: glavni je favorit republikanskih predizbora za izbore iduće godine, usprkos tome što je protiv njega podignuta optužnica za ”urotu protiv američke države”, ometanje službenog procesa i zlouporabu izbornih prava

Timothy A. Clary/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Probudili ste se i danas. Pogledali kroz prozor, svijet je još uvijek tu. Isti kao i jučer.

Možda ćete zahvaliti Bogu što je to tako, možda sudbini, možda uopće nećete zahvaljivati nikome jer je to jednostavno tako, ali... Iako toga nismo niti svjesni, bilo je trenutaka u povijesti, pa i za našeg života, kada su nas doslovce minute dijelile od sveopćeg svjetskog, a to znači i nuklearnog sukoba, nakon kojeg više ne bi bilo niti jednog novog jutra. U tim prijelomnim trenucima svijet i nas spasili su - pojedinci. Pravi ljudi na pravome mjestu u najtežem mogućem trenutku.

Upravo o njima govori krajem prošle godine i u Hrvatskoj izdana knjiga (24 sata d.o.o.) koju vam najsrdačnije preporučujem. Riječ je djelu “Opasnost” (“Peril”) Boba Woodwarda i Roberta Coste, napisanom uz veliku pomoć istraživačke novinarke Claire McMullen, koja je obavila veliki dio terenskog posla. Neka vas ne preplaši tih gotovo 430 stranica (u prijevodu s engleskog Marije Perišić i Ruđera Jenya) jer je knjiga pisana kao triler, onaj pravi, skandinavski, pročitat ćete ga začas, prije neke nove prijetnje apokalipsom.

Uz brojne rukavce, knjiga je usmjerena na razdoblje smjene vlasti, odnosno dolazak Joea Bidena u Bijelu kuću i odlazak kontroverznog (eto, budimo blagi u ocjeni, barem na početku) Donalda Trumpa. Oni trenuci koji su doveli svijet u opasnost su napad na Capitol 6. siječnja 2021. godine, te Trumpov pokušaj da preko svog dopredsjednika u parlamentu preuzme vlast. Kroz brojne razgovore, stenograme, priče, dvojac prikazuje što se događalo iz sata u sat.

---

image

O tome u kakvom je stanju u vrijeme napada na Capitol bila predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi dovoljno govori rečenica "Situacija s ovim poremećenim predsjednikom ne može biti opasnija..."

 

 

Jim Watson/Afp
---

Rogovi na Capitolu

Dok se svijet “zabavljao” gledajući rulju koja je jurišala na Capitol i guglajući tko je onaj polugoli lik što se ušetao u Parlament s rogovima na glavi i kožuhom prebačenim preko ramena, u pozadini su se događali dramatični trenuci. Panika koja je zahvatila razumni dio Sjedinjenih Država, koje su se našle na rubu građanskog rata, raširila se svijetom. Daleko od površnih promatrača. Rusija i Kina bile su duboko zabrinute. Ne zbog toga što bi im bilo mrsko što se njihovom smrtnom neprijatelju događa takav rusvaj u kući, nego zbog uvjerenja da cijela situacija neće dobro završiti niti za njih. Crveni alarm neprestano je gorio u Moskvi, a još više u Pekingu.

Naime, Kinezi su bili uvjereni da Trump ni po kakvu cijenu neće prepustiti predsjedništvo, te su realnom držali mogućnost da će u svom “ludilu” izazvati neki međunarodni incident ili čak rat, kako bi čvrsto ponovno preuzeo vlast u Sjedinjenim Državama, s objašnjenjem da sada nije vrijeme za tamo neke izbore i demokraciju. U tom trenutku na sceni se pojavio jedan čovjek za kojeg vjerojatno niste nikada niti čuli. Ime mu je Mark Milley, general je, i tog 6. siječnja bio je na dužnosti načelnika Združenog stožera.

O njemu autori navode da je bio hokejaš na Princetonu, 175 cm visok i nabijen, i da ga je na mjesto načelnika Združenog stožera, što je izuzetno bitno, postavio upravo Trump. Hvala mu na tome. Barem je nešto dobro napravio.

Kineski strah od napada nije počeo 6. siječnja. Prema američkim obavještajnim podacima koji se navode u “Opasnosti”, Kinezi su još četiri dana prije izbora (30. listopada) bili u potpunom stanju pripravnosti apsolutno uvjereni da će ih SAD napasti bez najave.

---

image

General Mark Milley imao je veliku ulogu smirivanju i unutarameričkih i vanjskih tenzija nastalih Trumpovim nepriznavanjem izbornih rezultata i svim potencijalnim opasnostima - uključujući i nuklearnu - koje su iz toga proizlazile

Afp
---

“Kinezi su mislili da će Trump u očaju izazvati krizu, predstaviti se kao spasitelj i iskoristiti gambit za ponovni izbor”, navode Woodward i Costa obavještajne informacije.

S tim saznanjima Milley je nazvao svog kolegu, generala Lija Zuochenga, načelnika Združenog stožera Narodnooslobodilačke vojske, i uvjerio ga, točnije umirio, tvrdnjom da je situacija u Americi stabilna, pod kontrolom, nikakve rakete neće letjeti prema Pekingu. Sto posto.

Ali onda je stigao 6. siječnja i Milleyeva noćna mora jer, citira se u knjizi, “nakon 39 godina u vojsci i brojnih krvavih ratnih tura, dobro je znao (Milley...) da je protivnik najopasniji kad se boji i kad vjeruje da bi mogao biti napadnut”. To je bio taj trenutak. Sva ona uvjeravanja od prije nove godine pala su u vodu.

Rulja potaknuta od samog Trumpa pohrlila je na Capitol, pala je i krv. Nastala je panika, u Pekingu, Moskvi, Teheranu... Milley je znao što je na kocki. Ponovo je nazvao Lija.

Sat i pol trajalo je Milleyovo uvjeravanje da nema straha od novog rata.

“Stvari možda izgledaju nestabilno, ali to je priroda demokracije, generale Li. Mi smo sto posto postojani. Sve je u redu”, ponavljao je jedan general drugom, ali je nakon okončanja razgovora, navode autori, Milley “bio uvjeren da im se ne piše dobro, Li je bio neobično uzdrman, što je značilo da su se dvije nacije našle na rubu katastrofe”!

Uspaničena Pelosi

Nakon što je dobio nešto vremena u kineskim očima, Milley je krenuo u rješavanje domaće zadaće. Prvo je trebalo primiriti američke političare, na čelu s predsjednicom Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi. O tome u kojem je ona stanju bila i što je tražila od Milleya dovoljno govore sljedeće rečenice: “Situacija s ovim poremećenim predsjednikom ne može biti opasnija... On je lud. Znate da je lud. On je već dugo lud... Ono što je učinio samo je još jedan u nizu dokaza njegove ludosti”, bez prestanka je ponavljala Pelosi.

---

image

Mike Pence, potpredsjednik u vrijeme Trumpova mandata

 

Joseph Prezioso/Afp
---

Naravno da je i Pelosi bila svjesna opasnosti da ih Trump gurne u nuklearni sukob i time dokine život na Zemlji. Milley ju je “generalski strpljivo” uvjeravao da postoji niz protokola prije bilo kakve upotrebe oružja i da ne može Trump samo tako narediti napad na Kinu, odnosno od naredbe do stvarne akcije treba još puno toga proći. Ta njegova strpljivost do ruba je živaca dovela Pelosi. U trenutku kad joj Milley govori “...mogu vam jamčiti, sigurno kao što sam siguran da će sunce sutra izaći, ...da su nuklearni okidači sigurni... nećemo dopustiti da se dogodi išta ludo, nezakonito, nemoralno ili neetično”, Pelosi ne popušta: “Ako ga nisu mogli spriječiti u organiziranju napada na Capitol, tko zna što bi još mogao učiniti? To vam govorim. I postoji li u Bijeloj kući itko tko je radio išta osim što mu je ljubio debelu guzicu?”

Milley je vidio da situacija izmiče kontroli. U tom je trenutku aktivirao “Schlesingera”. Budući da u Sjedinjenim Državama sve počiva na presedanima, tako je i ovdje, a presedan je slučaj nekadašnjeg ministra obrane Jamesa Schlesingera iz 1974. godine. Tadašnjem predsjedniku Nixonu je pokrenut opoziv, a kao i u vrijeme Trumpa, i Schlesinger i njegov načelnik Združenog stožera general George Brown strahovali su da bi Nixon “mogao zaobići zapovjedni lanac i na svoju ruku kontaktirati časnike ili vojnu jedinicu kako bi naredio napad, dovodeći zemlju i cijeli svijet u opasnost”.

Milley kreće u akciju. U Ratnu sobu u Pentagonu poziva sve visoke časnike svih rodova vojske. Glavna je poruka, nitko neće mrdnuti ni prstom a da njega ne obavijesti o bilo kakvom koraku, i to neovisno od koga bi mogla doći zapovijed, uključujući i vrhovnog zapovjednika - američkog predsjednika. Održao im je govor koji je zaključio rečenicom: “Stroge procedure izričito su osmišljene kako bi se izbjegle nenamjerne pogreške, nezgode ili podlo, namjerno, nezakonito, nemoralno, neetično lansiranje najopasnijeg oružja na svijetu”.

---

image

Bivši američki predsjednik Donald Trump svojski se trudi da ponovno useli u Bijelu kuću: glavni je favorit republikanskih predizbora za izbore iduće godine, usprkos tome što je protiv njega podignuta optužnica za "urotu protiv američke države", ometanje službenog procesa i zlouporabu izbornih prava

Timothy A. Clary/Afp
---

’A da napadnemo Iran?’

Potom je šetao po prostoriji od jednog do drugog visokog časnika, stao pred svakoga, pogledao ga u oči i pitao “Razumiješ?”. Nakon potvrdnog odgovora otišao bi do sljedećeg. Bila je to prisega “Schlesingeru”, Milley je odahnuo, imao je konačno sve u svojim rukama. Svijet je spašen, ma što Trump odlučio i napravio u satima koji slijede. A Trump je mogao planirati svašta. I to je Milley jako dobro znao.

Niz je primjera u “Opasnosti” koji pokazuju Trumpov način razmišljanja i odlučivanja. U jednom trenutku zapali se za neku ideju, i na njoj inzistira, zagrize kao pitt bull. Ako u okruženju nema kritične mase koja će ga uvjeriti da je ideja suluda, štetna, nezakonita, on će gurati da je i provede.

Dan je 12. studenoga 2020. godine. Izbore je izgubio, ali još nema primopredaje vlasti. I što radi Trump? Hm, a da danas napadnem Iran? Zgodno, jedan mali rat, to se da iskoristiti za produljenje mandata i tko zna što. U 17 sati tog dana sazvao je tim za nacionalnu sigurnost. Tema? Iran! Ajmo ga zgromiti. Ideja je zgrozila cijeli tim i krenulo je uvjeravanje, glavnu riječ u tome opet je imao Milley, ali i tadašnji državni tajnik Michael Pompeo i potpredsjednik Mike Pence. Uprli su se koliko su mogli da odmaknu tu mogućnost. “Rizik se ne isplati”, “gubici bi bili ogromni”... Pritisnut tako jednoglasnim protivljenjem, Trump je popustio. “Dobro, hvala”, rekao je i trenutak poslije ta ideja kao da nije postojala. Milley će to prokomentirati rečenicom “cijela stvar s Iranom dođe i prođe, dođe i prođe i dođe i prođe...”

I onda je došao 6. siječnja 2021.

Drugi čovjek koji je u odsudnom trenutku Trumpu rekao “ne” bio je Mike Pence, Trumpov zamjenik, ne baš popularan u lijevom dijelu američke javnosti zbog svog konzervativizma, ali čovjek koji drži do načela, pa i do Biblije koja mu je stalno na radnom stolu, često i u rukama. Trump je od njega zahtijevao atak na izborne rezultate koje je trebao u Parlamentu preokrenuti u korist nasilnika iz Bijele kuće. To je pomalo zamršena procedura koju je teško ovdje ukratko objasniti, ali o kakvoj se vrsti pritiska radi, dovoljno govori ovaj razgovor predsjednika i potpredsjednika vođen 5. siječnja, noć uoči pokušaja državnog udara.

---

image

Hrvatsko izdanje knjige ‘Opasnost‘ (‘Peril‘), autora Boba Woodwarda i Roberta Coste (hrvatsko izdanje 24 sata d.o.o., prijevod Marije Perišić i Ruđera Jenya)

---

’Mike, možeš ti to’

“Trump: To je sve što želim da učiniš, Mike. Neka Zastupnički dom odluči o izborima...

Pence: Gledajte, sve sam proučio i nisam našao način da to učinim... I jednostavno nije moguće. Moje tumačenje je: Ne.

Trump: Ne razumiješ, Mike. Možeš ti to. Ne želim ti više biti prijatelj ako to ne učiniš.

Pence: Nećete položiti prisegu dvadesetoga. Ne postoji scenarij u kojem možete položiti prisegu dvadesetoga.”

Izvrsna knjiga, izvrstan triler o stvarnim događajima. S jasnom porukom da demokracija ipak vrijedi. Unatoč svim manama, od kojih je jedna i činjenica da baš svi imaju pravo glasa i da svaki glas jednako vrijedi. I glas onih luđaka koji su upali u Capitol, i onog lika s rogovima i kožuhom, kao što jednako vrijedi glas nekog doktora znanosti s “Ruđera” i nasilnika iz Atene. Ali to je tako, boljeg sistema još nema. I tu je razlika između demokracije i diktature. U demokraciji postoji sustav, a u tom sustavu postoje ljudi poput Pencea i Milleya koji će se usprotiviti nasilniku i reći “ne”.

U diktaturama to nije tako, i zato nikoga nije bilo da u krugu poslušnika u Kremlju Putinu kaže “ne, nećeš napasti Ukrajinu, odi se odmori u Soči”, kao što nije bilo nikoga tko bi Hitleru rekao “slušaj ti, kaplaru jedan, uhvati se kista i platna, ostavi se politike...”

I zato opasnost realno nikada nije ni prošla. Niti će proći. Osobito ako se Donald Trump ponovno ukrca u Marine One...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Jim Watson/Afp  Afp Joseph Prezioso/Afp Timothy A. Clary/Afp
Afp

Upad rulje na Capitol u siječnju 2001. godine

Jim Watson/Afp

O tome u kakvom je stanju u vrijeme napada na Capitol bila predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi dovoljno govori rečenica ”Situacija s ovim poremećenim predsjednikom ne može biti opasnija...”

 

 


Hrvatsko izdanje knjige ‘Opasnost‘ (‘Peril‘), autora Boba Woodwarda i Roberta Coste (hrvatsko izdanje 24 sata d.o.o., prijevod Marije Perišić i Ruđera Jenya)

Afp

General Mark Milley imao je veliku ulogu smirivanju i unutarameričkih i vanjskih tenzija nastalih Trumpovim nepriznavanjem izbornih rezultata i svim potencijalnim opasnostima - uključujući i nuklearnu - koje su iz toga proizlazile

Joseph Prezioso/Afp

Mike Pence, potpredsjednik u vrijeme Trumpova mandata

 

Timothy A. Clary/Afp

Bivši američki predsjednik Donald Trump svojski se trudi da ponovno useli u Bijelu kuću: glavni je favorit republikanskih predizbora za izbore iduće godine, usprkos tome što je protiv njega podignuta optužnica za ”urotu protiv američke države”, ometanje službenog procesa i zlouporabu izbornih prava

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/uspanicena-nancy-pelosi-postoji-li-u-bijeloj-kuci-itko-tko-je-radio-ista-osim-sto-je-trumpu-ljubio-debelu-guzicu-1318183 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=50869d2867a2d46db6de5ca99a4b7f74fa36153f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Uspani%C4%8Dena+Nancy+Pelosi%3A+Postoji+li+u+Bijeloj+ku%C4%87i+itko+tko+je+radio+i%C5%A1ta+osim+%C5%A1to+je+Trumpu+ljubio+debelu+guzicu%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fuspanicena-nancy-pelosi-postoji-li-u-bijeloj-kuci-itko-tko-je-radio-ista-osim-sto-je-trumpu-ljubio-debelu-guzicu-1318183 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fuspanicena-nancy-pelosi-postoji-li-u-bijeloj-kuci-itko-tko-je-radio-ista-osim-sto-je-trumpu-ljubio-debelu-guzicu-1318183 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Knjiga Boba Woodwarda i Roberta Coste otkriva koliko smo blizu, u vrijeme Trumpova mandata, osobito u posljednja tri mjeseca, od izbora do primopredaje dužnosti u Bijeloj kući, bili blizu nuklearnom sukobu, i tko su ljudi koji su u tom suludom naumu zaustavili tadašnjeg američkog predsjednika (a kako stvari stoje, nije bez izgleda da se ponovno nađe u istoj ulozi) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U knjizi ‘Opasnost‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetU knjizi ‘Opasnost‘

Uspaničena Nancy Pelosi: Postoji li u Bijeloj kući itko tko je radio išta osim što je Trumpu ljubio debelu guzicu?

Piše Ivo Bonković
27. kolovoza 2023. - 16:36

Probudili ste se i danas. Pogledali kroz prozor, svijet je još uvijek tu. Isti kao i jučer.

Možda ćete zahvaliti Bogu što je to tako, možda sudbini, možda uopće nećete zahvaljivati nikome jer je to jednostavno tako, ali... Iako toga nismo niti svjesni, bilo je trenutaka u povijesti, pa i za našeg života, kada su nas doslovce minute dijelile od sveopćeg svjetskog, a to znači i nuklearnog sukoba, nakon kojeg više ne bi bilo niti jednog novog jutra. U tim prijelomnim trenucima svijet i nas spasili su - pojedinci. Pravi ljudi na pravome mjestu u najtežem mogućem trenutku.

Upravo o njima govori krajem prošle godine i u Hrvatskoj izdana knjiga (24 sata d.o.o.) koju vam najsrdačnije preporučujem. Riječ je djelu “Opasnost” (“Peril”) Boba Woodwarda i Roberta Coste, napi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 14:06