StoryEditorOCM
Svijetocjena ISW-a

Ugledni institut odaslao zabrinjavajuće upozorenje: ‘Rusija se sprema na značajan zaokret. Imaju planove za ljeto‘

Piše JL, Hina
21. travnja 2024. - 22:42

Zapadni vojni stručnjaci očekuju povećanje broja ruskih napada projektilima i bespilotnim letjelicama u Ukrajini u nadolazećim tjednima prije nego što stigne nova američka vojna pomoć koju je odobrio Zastupnički dom.

Podsjetimo, američki Zastupnički dom je u subotu izglasao dugo odgađani paket vojne pomoći u vrijednosti od 61 milijarde dolara za Ukrajinu, za koji se očekuje da će ga sada usvojiti Senat, a potom potpisati predsjednik Joe Biden.

Tjedni će proći dok američka vojna pomoć konačno ne signe do bojišnice u Ukrajini, a za to vrijeme Ukrajina bi mogla izgubiti još neke dijelove teritorija, ocjenjuje ISW.

Prema analitičarima američkog Instituta za proučavanje rata (ISW) iz Washingtona, "ruske snage će vjerojatno intenzivirati trenutne ofenzivne operacije te napade raketama i dronovima kako bi iskoristile ukrajinska materijalna ograničenja".

- Ruska vojska vjerojatno je procijenila da se ukrajinske snage ne bi mogle obraniti od aktualnih i budućih ofenzivnih operacija zbog zastoja u opskrbi oružjem iz SAD-a. Ova pretpostavka vjerojatno je sastavni dio ruskih ofenzivnih planova za ljeto, navodi ISW.

Ukrajinski dužnosnici su upozorili da bi se nova ruska ofenziva mogla intenzivirati ovog ljeta, a započet će već krajem svibnja, piše Newsweek.

Međutim, ISW-ovi stručnjaci su u subotu rekli da su Rusi zasad postigli tek izolirane taktičke uspjehe u ofenzivnim operacijama te da nisu ostvarili proboj na bojišnici.

Očekuje se da će Rusija osobito iskoristiti oslabljenu ukrajinsku protuzračnu obranu i pojačati napade kliznim bombama. I dalje postoji rizik od operativno značajnog ruskog napredovanja u ratnoj zoni u idućim tjednima, rekli su iz ISW-a.

Kada se ukrajinska protuzračna obrana poboljša, rizik za Ruse će se povećati, dodali su. Ukrajina od Zapada ne očekuje samo sustave protuzračne obrane i odgovarajuće projektile, već i američke borbene mlazne zrakoplove F16.

Cilj vodstva u Kijevu jest vratiti kontrolu nad zračnim prostorom. Ukrajina se već više od dvije godine uz ogromnu pomoć zapada brani od ruske invazije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 22:42