stdClass Object ( [id] => 1037487 [title] => Sve za novac: zaraze ih koronom i za to im plate 29.000 kuna. A onima na kojima će testirati cjepivo 7000 kuna. Nije ih strah komplikacija [alias] => sve-za-novac-zaraze-ih-koronom-i-za-to-im-plate-29-000-kuna-a-onima-na-kojima-ce-testirati-cjepivo-7000-kuna-nije-ih-strah-komplikacija [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Americi je u travnju krenulo prvo istraživanje učinka cjepiva protiv novog koronavirusa na ljudima. U proteklim tjednima ta ispitivanja su krenula i u drugim državama koje traže osobe na kojima će se testirati novo cjepivo. Testiranje će im biti plaćeno.

Oni koji budu izabrani potpisat će ugovor u kojem će se obvezati da će desetak puta, nakon primanja cjepiva, dolaziti u specijaliziranu kliniku i to tijekom 14 mjeseci.

Primjerice, jedna klinika u Seatlu je tražila 45 zdravih pojedinaca oba spola koji će primiti cjepivo i za to dobiti 1100 dolara (7000 kuna). Ispitanike će podijeliti u tri grupe i svaka će primiti različitu dozu eksperimentalnog cjepiva. Naravno, jedna grupa će dobiti i placebo – dakle otopinu koji ne sadrži ljekovite tvari s farmakološkim učinkom.

Međutim, ima i onih koji su se upustili u nešto puno rizičnije od testiranja cjepiva – platit će im se da se direktno zaraze bolešću i onda će znanstvenici pratiti reakcije – od unosa virusa u tijelo do eventualnog razvoja bolesti. Virus SARC-CoV-2 može izazvati bolest COVID-19 i kod manjeg dijela osoba izazvati teške komplikacije. No, to nije pokolebalo neke ljude, vjerojatno siromašne osobe koje su odlučile riskirati.

Tako The Economic Times piše kako pojedine tvrtke plaćaju ljudima da ih se zarazi koronom i to oko 4600 dolara (29.000 kuna). Traže 24 dobrovoljca. Nakon što ih zaraze, staviti će ih u karantenu na dva tjedna. Liječnici će pratiti njihovo stanje, vrijeme pojave prvih simptoma te razvoj bolest, ako se uopće razvije, jer je poznato da većina osoba "preboli" koronu, a da to i nije znala.

Ali vratimo se cjepivima te načinima testiranja. Kako teče ispitivanje?

– Ako se uključite u naše istraživanje morat ćete odgovoriti na neka osjetljiva pitanja. Pitat ćemo vas o lijekovima koja uzimate, o vašim navikama i slično. Dani podaci zadržavaju se pet godina i poslije toga se uništavaju i brišu. Također, pregledat ćemo i vaš medicinski karton. Imajte na umu da ćemo vam u više navrata vaditi krv – navodi klinika iz Seatla koja je angažirana za testiranje cjepiva.

Upitnik Kaiser Permanente istraživačkog instituta ide ovako: Kojeg ste spola (muško, žensko, transseksualna žena, transseksualni muškarac, ne želim se izjasniti o spolu), Kolika vam je visina? Kolika težina? Imate li dijagnozu astme, pušite li cigarete ili cigare? Imate li neku kroničnu plućnu bolest? Imate li dijabetes? Jeste li u prethodnih pet godina imali dijagnozu raka? Jeste li u posljednjih pet godina imali migrenu? Jeste li imali sklonost moždanim ili drugim udarima? Jeste li imali autoimune bolesti... Imate li HIV? Hepatitis? Uzimate li lijekove na recept i koje? Kakvom se vrstom posla bavite?

To je samo dio upitnika.

I Britanci pišu da su tamošnje farmaceutske tvrtke tražile dobrovoljce za testiranje cjepiva, a platit će im oko 600 funti (5000 kuna). Traže zdrave pojedince oba spola. Istraživanje će trajati šest mjeseci i ispitanici tijekom tog razdoblja moraju biti na dispoziciji znanstvenicima, a u planu je posjet klinici između četiri i 12 puta. Traže 1112 volontera.

Kao moguće nuspojave navode crvenilo na mjestu uboda i otok, te simptome nalik gripi u tijeku 24 sata nakon cijepljenja. Nuspojave prestaju 48 sati nakon cijepljenja. Tko može sudjelovati u istraživanju? Osobe od 18 do 55 godina, koje trebaju biti dobrog zdravlja i ne smiju biti pozitivne na koronu. Ne smiju biti ni trudne, kao ni dojiti, te ne smiju sudjelovati u drugim istraživanjima vezanima uz cjepiva.

Američki centar za kontrolu bolesti (CDC) navodi koje sve faze prolazi svako cjepivo: istraživanje, pretklinička faza, klinički razvoj, ispitivanje regulatornih agencija i odobrenje proizvoda, masovna tvornička proizvodnja i naposljetku kontrola kvalitete.
Strani stručnjaci navode da će cjepivo protiv korone imati sastav sličan drugim cjepivima.

A što sadržavaju cjepiva?

Prema objašnjenju HALMED-a (Hrvatska agencija za lijekove i medicinska pomagala) i HZJZ-a (Hrvatski zavod za javno zdravstvo) djelatne tvari cjepiva mogu biti inaktivirani (mrtvi) dijelovi uzročnika zaraznih bolesti (antigeni) ili atenuirani (oslabljeni, živi) mikroorganizmi (bakterije, virusi), koji su prisutni u cjepivima u različitim kombinacijama.

U cjepivima ima i drugih dodataka. Naime, iz postupka proizvodnje, prema objašnjenju HALMED-a, nakon pročišćavanja mogu zaostati određene ostatne tvari (rezidue), ali samo u tragovima, kao što su: formaldehid ili glutaraldehid koji se koriste za inaktivaciju mikroorganizama i detoksikaciju toksina, antibiotici poput neomicina, polimiksina i streptomicina koji se koriste za sprječavanje kontaminacije drugim neželjenim mikroorganizmima pri proizvodnji cjepiva, pileći proteini iz materijala koji se koristi za rast i umnožavanje virusa pri proizvodnji cjepiva, goveđi serumski albumin podrijetlom iz hranjivog medija potrebnog za stanice na kojima raste i umnožava se virus...

Svi su navedeni sastojci, navode znanstvenici, pod strogom kontrolom i prema dostupnim istraživanjima ne uzrokuju probleme osobama koje primaju cjepiva.

Roditelji su pitali HALMED i HZJZ o detaljima cijepljenja, a iz te dvije zdravstvene institucije stručnjaci su im odgovorili:

– U živa atenuirana (oslabljena) cjepiva koja se koriste u Programu obveznog cijepljenja ubrajaju se virusno cjepivo protiv morbila, parotitisa i rubele te bakterijsko cjepivo protiv tuberkuloze (BCG) liofilizirano. Navedena cjepiva sadrže žive uzročnike zaraznih bolesti koji su na prirodan način oslabljeni do te mjere da ne izazivaju bolest (pri čemu nisu genetski modificirani organizmi), ali se umnožavaju i u cijepljenom organizmu potiču stvaranje antitijela i aktivnu zaštitu, odnosno imunitet. Neka inaktivirana (mrtva) cjepiva sadržavaju antigene koji se prirodno brzo izlučuju iz cijepljenog organizma, što smanjuje njihovu izloženost imunološkom sustavu.

Stoga se, u svrhu potpomaganja njihove djelotvornosti, antigeni vežu na tvari (adsorbense) koje usporavaju njihovo izlučivanje, omogućujući im da budu u dovoljno dugom kontaktu s imunološkim sustavom ili da budu bolje prepoznati od imunološkog sustava kako bi se organizam​ potaknuo ​ na stvaranje antitijela. Za antigene kao što su toksoidi (ili detoksicirani toksini) difterije, tetanusa i pertusisa te površinski antigen virusa hepatitisa B, koriste se kao adsorbensi aluminijeve soli (aluminijev hidroksid i/ili aluminijev fosfat). Za njih je sukladno Europskoj farmakopeji dozvoljena prisutnost najviše 1,25 mg aluminija (Al3+ u jednoj ljudskoj dozi cjepiva), a što je u praksi u sastavu cjepiva i znatno manje (0,25-0,6 mg Al3+/0,5 ml) – navode naši stručnjaci.

A što je s nuspojavama na cjepiva? One su malobrojne, te su cjepiva siguran način na koji su iskorijenjene ili pod kontrolu stavljene brojne za život opasne bolesti. Evo koje su nuspojave bile nakon primjene cjepiva protiv ospica, rubeole i mumpsa (Priorix) u 2017. godini.

– Prijavljene su tri alergijske reakcije koje su se očitovale kao osip po ekstremitetima i trupu. Alergijske reakcije od blagih (osip) do teških oblika (anafilaktička reakcija) mogu se javiti nakon primjene svakog lijeka. Ozbiljne alergijske reakcije se javljaju vrlo rijetko nakon cijepljenja, u Republici Hrvatskoj se godišnje prijavi tek jedna ili dvije alergijske reakcije koje zahtijevaju primjenu adrenalina te nekoliko alergijskih reakcija koje zahtijevaju primjenu kortikosteroida.

Postvakcinalni parotitis, morbili i rubela se javljaju rijetko (kod 0,1 do 1 posto cijepljene djece) kao posljedica cijepljenjem atenuiranim živim cjepivom protiv tih bolesti, a klinička slika je blaga i prolazi u većini slučajeva spontano bez terapije, što je bio slučaj i kod ovo dvoje djece. Povišena tjelesna temperatura (pireksija) praćena osipom prijavljena je u četiri slučaja. Pireksija se može javiti kod više od 10 posto cijepljene djece ovim cjepivom. Nekarakterističan osip se može javiti kod 1 do 10 posto djece cijepljene ovim cjepivom – navodi, među ostalim, HZJZ.

I sad ako gledamo na te malobrojne i do sada poznate blage nuspojave, pogledajmo što te bolesti mogu napraviti djeci ako ih ne cijepimo. Primjerice rubeola može dovesti do komplikacija, poput upale zglobova i upale moždanih ovojnica.

Ako se zaraze trudnice, onda dolazi do trajnih oštećenja ploda i ozbiljnih malformacija, tzv. rubeolarne embriopatije.

Mumps ili zaušnjaci mogu biti opasna virusna bolest koja zahvaća žlijezde slinovnice, ali upala može prijeći čak i na testise, mozak... Kod zaušnjaka je opasno što je meningoencefalitis (upala mozga i moždanih ovojnica) najčešća komplikacija mumpsa kod djece i javlja se u gotovo 70 posto oboljelih, te u većini ima dobru prognozu, iako neka djeca osjećaju posljedice tijekom cijelog života (gluhoća, paraliza, retardacije...).

Navedene bolesti se lako mogu spriječiti – cijepljenjem. Stoga ne oklijevajte, ne slijedite antivaksere, nego slušajte liječnike i cijepite djecu. Isto vrijedi i za odrasle koji spadaju u rizične skupine i cjepivo im je dobra obrana od bolesti.

I sada kada smo razjasnili što cjepiva sadržavaju i koliko nam koriste, postavlja se pitanje kada će biti gotovo cjepivo protiv korone?

– Trebat će dugo vremena da se utvrdi je li potencijalno cjepivo sigurno i djeluje li na ljudima – navode američki mediji, a poznati američki stručnjak za zarazne bolesti i Trumpov korona-savjetnik Anthony Fauci je naveo da da će trebati od godinu dana do 18 mjeseci da se utvrdi je li cjepivo sigurno i učinkovito.

Slijedi nam dakle – čekanje.

---

Tri bolesti koje cijepljenje sprječava

Iako je sve veći broj protivnika cijepljenja, valja podsjetiti da su nuspojave cijepljenja jako rijetke, a posljedice od bolesti (za koje postoje cjepiva) mogu biti kobne.

Primjerice, djeca se već godinama cijepe protiv difterije. Ta bolest može uzrokovati komplikacije u gornjim dišnim putevima, javljaju se teškoće u disanju, zastoj srca i posljedično smrt.

Smrtnost je i do 10 posto, a oni koji su preboljeli bolest mogu imati dugoročne komplikacije. Zavod za javno zdravstvo navodi da je u RH posljednji registrirani slučaj difterije bio je 1974. godine. Međutim, ako se procijepljenost djece značajno smanji, nastat će uvjeti za pojavu epidemije difterije.

Djeca se cijepe i protiv tetanusa, bolesti koja prema tumačenju dubrovačkog Zavoda za javno zdravstvo, karakteriziraju bolni mišićni grčevi, najviše na licu i vratu, a potom i cijelom tijelu. U narodu je bolest poznata kao "zli grč". Stopa smrtnosti je visoka.

Djeca se cijepe i protiv hripavca (pertusisa), bolesti koja izaziva jake napade kašlja koji često prati povraćanje. Uz kašalj se može razviti i upala pluća, teški grčevi, oštećenja mozga...

– U današnje vrijeme pertusis je endemska bolest i godišnje se u svijetu prijavi oko 50 milijuna slučajeva s čak više od pola milijuna smrtnih ishoda. U područjima gdje ne postoji razvijena otpornost, do epidemije dolazi svake 2 do 4 godine, najčešće u proljetnim i ljetnim mjesecima.

Pojavljuje se u svim dobnim skupinama, najviše (do 70%) u djece mlađe od pet godina, od čega je gotovo 50% oboljelih mlađe od godinu dana. U toj dobnoj skupini bolest je osobito teškog tijeka, ali može biti opasna i u starijih osoba – navode u dubrovačkom zavodu.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ispitivanje u sad-u [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [extra_fields_search] => ispitivanje u sad-u 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-08-04 11:42:21 [created_by] => 3205 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-08-10 17:40:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-08-10 17:40:16 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4907 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/08\/04\/14289300.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/04\/14289296.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["SHUTTERSTOCK ","SHUTTERSTOCK "],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_14289300_1280.jpg":"1280x1280","k_14289300_1024.jpg":"1024x1024","k_14289300_640.jpg":"640x640","k_14289300_480.jpg":"480x480","k_14289300_340.jpg":"340x340","k_14289300_220.jpg":"220x220","o_14289300_1280.jpg":"1280x853","o_14289300_1024.jpg":"1024x682","o_14289300_640.jpg":"640x426","o_14289300_480.jpg":"480x320","o_14289300_340.jpg":"340x226","o_14289300_220.jpg":"220x146","h_14289300_1280.jpg":"1280x854","h_14289300_1024.jpg":"1024x683","h_14289300_640.jpg":"640x427","h_14289300_480.jpg":"480x320","h_14289300_340.jpg":"340x227","h_14289300_220.jpg":"220x147","pp_14289300_1280.jpg":"1006x1280","pp_14289300_1024.jpg":"805x1024","pp_14289300_640.jpg":"503x640","pp_14289300_480.jpg":"377x480","pp_14289300_340.jpg":"267x340","pp_14289300_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1093","k_14289296_1280.jpg":"1280x1280","k_14289296_1024.jpg":"1024x1024","k_14289296_640.jpg":"640x640","k_14289296_480.jpg":"480x480","k_14289296_340.jpg":"340x340","k_14289296_220.jpg":"220x220","o_14289296_1280.jpg":"1280x728","o_14289296_1024.jpg":"1024x582","o_14289296_640.jpg":"640x364","o_14289296_480.jpg":"480x273","o_14289296_340.jpg":"340x193","o_14289296_220.jpg":"220x125","h_14289296_1280.jpg":"1280x854","h_14289296_1024.jpg":"1024x683","h_14289296_640.jpg":"640x427","h_14289296_480.jpg":"480x320","h_14289296_340.jpg":"340x227","h_14289296_220.jpg":"220x147","pp_14289296_1280.jpg":"1006x1280","pp_14289296_1024.jpg":"805x1024","pp_14289296_640.jpg":"503x640","pp_14289296_480.jpg":"377x480","pp_14289296_340.jpg":"267x340","pp_14289296_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4613100 Threads: 2 Questions: 153161252 Slow queries: 65709 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4548361 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/sve-za-novac-zaraze-ih-koronom-i-za-to-im-plate-29-000-kuna-a-onima-na-kojima-ce-testirati-cjepivo-7000-kuna-nije-ih-strah-komplikacija-1037487 [printLink] => /vijesti/svijet/sve-za-novac-zaraze-ih-koronom-i-za-to-im-plate-29-000-kuna-a-onima-na-kojima-ce-testirati-cjepivo-7000-kuna-nije-ih-strah-komplikacija-1037487?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 417316 [name] => korona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => korona [link] => /tag/korona ) [1] => stdClass Object ( [id] => 602999 [name] => covid-19 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-04 12:20:58 [main_article_id] => 0 [alias] => covid-19 [link] => /tag/covid-19 ) [2] => stdClass Object ( [id] => 522109 [name] => cjepivo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cjepivo [link] => /tag/cjepivo ) [3] => stdClass Object ( [id] => 603940 [name] => SARS-CoV-2 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-17 22:33:25 [main_article_id] => 0 [alias] => sars-cov-2 [link] => /tag/sars-cov-2 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ispitivanje u sad-u [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sve za novac: zaraze ih koronom i za to im plate 29.000 kuna. A onima na kojima će testirati cjepivo 7000 kuna. Nije ih strah komplikacija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3205 [name] => Saša Jadrijević Tomas [username] => sa-a-jadrijevi-tomas [email] => sa-a-jadrijevi-tomas@sd.hr [password] => $2y$10$oeN8gyModa7.4Q7iQNTLl.qX9WmdDC3q2vlAkhBWAyF1XI0DJGCkC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-jadrijevic-tomas-3205 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1723 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7734430a6167a6a5f56f794220c00ad0?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/04/14289300.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => SHUTTERSTOCK [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/04/14289300.jpg [title] => SHUTTERSTOCK ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/04/14289296.jpg [title] => SHUTTERSTOCK ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U Americi je u travnju krenulo prvo istraživanje učinka cjepiva protiv novog koronavirusa na ljudima. U proteklim tjednima ta ispitivanja su krenula i u drugim državama koje traže osobe na kojima će se testirati novo cjepivo. Testiranje će im biti plaćeno.

Oni koji budu izabrani potpisat će ugovor u kojem će se obvezati da će desetak puta, nakon primanja cjepiva, dolaziti u specijaliziranu kliniku i to tijekom 14 mjeseci.

Primjerice, jedna klinika u Seatlu je tražila 45 zdravih pojedinaca oba spola koji će primiti cjepivo i za to dobiti 1100 dolara (7000 kuna). Ispitanike će podijeliti u tri grupe i svaka će primiti različitu dozu eksperimentalnog cjepiva. Naravno, jedna grupa će dobiti i placebo – dakle otopinu koji ne sadrži ljekovite tvari s farmakološkim učinkom.

Međutim, ima i onih koji su se upustili u nešto puno rizičnije od testiranja cjepiva – platit će im se da se direktno zaraze bolešću i onda će znanstvenici pratiti reakcije – od unosa virusa u tijelo do eventualnog razvoja bolesti. Virus SARC-CoV-2 može izazvati bolest COVID-19 i kod manjeg dijela osoba izazvati teške komplikacije. No, to nije pokolebalo neke ljude, vjerojatno siromašne osobe koje su odlučile riskirati.

Tako The Economic Times piše kako pojedine tvrtke plaćaju ljudima da ih se zarazi koronom i to oko 4600 dolara (29.000 kuna). Traže 24 dobrovoljca. Nakon što ih zaraze, staviti će ih u karantenu na dva tjedna. Liječnici će pratiti njihovo stanje, vrijeme pojave prvih simptoma te razvoj bolest, ako se uopće razvije, jer je poznato da većina osoba "preboli" koronu, a da to i nije znala.

Ali vratimo se cjepivima te načinima testiranja. Kako teče ispitivanje?

– Ako se uključite u naše istraživanje morat ćete odgovoriti na neka osjetljiva pitanja. Pitat ćemo vas o lijekovima koja uzimate, o vašim navikama i slično. Dani podaci zadržavaju se pet godina i poslije toga se uništavaju i brišu. Također, pregledat ćemo i vaš medicinski karton. Imajte na umu da ćemo vam u više navrata vaditi krv – navodi klinika iz Seatla koja je angažirana za testiranje cjepiva.

Upitnik Kaiser Permanente istraživačkog instituta ide ovako: Kojeg ste spola (muško, žensko, transseksualna žena, transseksualni muškarac, ne želim se izjasniti o spolu), Kolika vam je visina? Kolika težina? Imate li dijagnozu astme, pušite li cigarete ili cigare? Imate li neku kroničnu plućnu bolest? Imate li dijabetes? Jeste li u prethodnih pet godina imali dijagnozu raka? Jeste li u posljednjih pet godina imali migrenu? Jeste li imali sklonost moždanim ili drugim udarima? Jeste li imali autoimune bolesti... Imate li HIV? Hepatitis? Uzimate li lijekove na recept i koje? Kakvom se vrstom posla bavite?

To je samo dio upitnika.

I Britanci pišu da su tamošnje farmaceutske tvrtke tražile dobrovoljce za testiranje cjepiva, a platit će im oko 600 funti (5000 kuna). Traže zdrave pojedince oba spola. Istraživanje će trajati šest mjeseci i ispitanici tijekom tog razdoblja moraju biti na dispoziciji znanstvenicima, a u planu je posjet klinici između četiri i 12 puta. Traže 1112 volontera.

Kao moguće nuspojave navode crvenilo na mjestu uboda i otok, te simptome nalik gripi u tijeku 24 sata nakon cijepljenja. Nuspojave prestaju 48 sati nakon cijepljenja. Tko može sudjelovati u istraživanju? Osobe od 18 do 55 godina, koje trebaju biti dobrog zdravlja i ne smiju biti pozitivne na koronu. Ne smiju biti ni trudne, kao ni dojiti, te ne smiju sudjelovati u drugim istraživanjima vezanima uz cjepiva.

Američki centar za kontrolu bolesti (CDC) navodi koje sve faze prolazi svako cjepivo: istraživanje, pretklinička faza, klinički razvoj, ispitivanje regulatornih agencija i odobrenje proizvoda, masovna tvornička proizvodnja i naposljetku kontrola kvalitete.
Strani stručnjaci navode da će cjepivo protiv korone imati sastav sličan drugim cjepivima.

A što sadržavaju cjepiva?

Prema objašnjenju HALMED-a (Hrvatska agencija za lijekove i medicinska pomagala) i HZJZ-a (Hrvatski zavod za javno zdravstvo) djelatne tvari cjepiva mogu biti inaktivirani (mrtvi) dijelovi uzročnika zaraznih bolesti (antigeni) ili atenuirani (oslabljeni, živi) mikroorganizmi (bakterije, virusi), koji su prisutni u cjepivima u različitim kombinacijama.

U cjepivima ima i drugih dodataka. Naime, iz postupka proizvodnje, prema objašnjenju HALMED-a, nakon pročišćavanja mogu zaostati određene ostatne tvari (rezidue), ali samo u tragovima, kao što su: formaldehid ili glutaraldehid koji se koriste za inaktivaciju mikroorganizama i detoksikaciju toksina, antibiotici poput neomicina, polimiksina i streptomicina koji se koriste za sprječavanje kontaminacije drugim neželjenim mikroorganizmima pri proizvodnji cjepiva, pileći proteini iz materijala koji se koristi za rast i umnožavanje virusa pri proizvodnji cjepiva, goveđi serumski albumin podrijetlom iz hranjivog medija potrebnog za stanice na kojima raste i umnožava se virus...

Svi su navedeni sastojci, navode znanstvenici, pod strogom kontrolom i prema dostupnim istraživanjima ne uzrokuju probleme osobama koje primaju cjepiva.

Roditelji su pitali HALMED i HZJZ o detaljima cijepljenja, a iz te dvije zdravstvene institucije stručnjaci su im odgovorili:

– U živa atenuirana (oslabljena) cjepiva koja se koriste u Programu obveznog cijepljenja ubrajaju se virusno cjepivo protiv morbila, parotitisa i rubele te bakterijsko cjepivo protiv tuberkuloze (BCG) liofilizirano. Navedena cjepiva sadrže žive uzročnike zaraznih bolesti koji su na prirodan način oslabljeni do te mjere da ne izazivaju bolest (pri čemu nisu genetski modificirani organizmi), ali se umnožavaju i u cijepljenom organizmu potiču stvaranje antitijela i aktivnu zaštitu, odnosno imunitet. Neka inaktivirana (mrtva) cjepiva sadržavaju antigene koji se prirodno brzo izlučuju iz cijepljenog organizma, što smanjuje njihovu izloženost imunološkom sustavu.

Stoga se, u svrhu potpomaganja njihove djelotvornosti, antigeni vežu na tvari (adsorbense) koje usporavaju njihovo izlučivanje, omogućujući im da budu u dovoljno dugom kontaktu s imunološkim sustavom ili da budu bolje prepoznati od imunološkog sustava kako bi se organizam​ potaknuo ​ na stvaranje antitijela. Za antigene kao što su toksoidi (ili detoksicirani toksini) difterije, tetanusa i pertusisa te površinski antigen virusa hepatitisa B, koriste se kao adsorbensi aluminijeve soli (aluminijev hidroksid i/ili aluminijev fosfat). Za njih je sukladno Europskoj farmakopeji dozvoljena prisutnost najviše 1,25 mg aluminija (Al3+ u jednoj ljudskoj dozi cjepiva), a što je u praksi u sastavu cjepiva i znatno manje (0,25-0,6 mg Al3+/0,5 ml) – navode naši stručnjaci.

A što je s nuspojavama na cjepiva? One su malobrojne, te su cjepiva siguran način na koji su iskorijenjene ili pod kontrolu stavljene brojne za život opasne bolesti. Evo koje su nuspojave bile nakon primjene cjepiva protiv ospica, rubeole i mumpsa (Priorix) u 2017. godini.

– Prijavljene su tri alergijske reakcije koje su se očitovale kao osip po ekstremitetima i trupu. Alergijske reakcije od blagih (osip) do teških oblika (anafilaktička reakcija) mogu se javiti nakon primjene svakog lijeka. Ozbiljne alergijske reakcije se javljaju vrlo rijetko nakon cijepljenja, u Republici Hrvatskoj se godišnje prijavi tek jedna ili dvije alergijske reakcije koje zahtijevaju primjenu adrenalina te nekoliko alergijskih reakcija koje zahtijevaju primjenu kortikosteroida.

Postvakcinalni parotitis, morbili i rubela se javljaju rijetko (kod 0,1 do 1 posto cijepljene djece) kao posljedica cijepljenjem atenuiranim živim cjepivom protiv tih bolesti, a klinička slika je blaga i prolazi u većini slučajeva spontano bez terapije, što je bio slučaj i kod ovo dvoje djece. Povišena tjelesna temperatura (pireksija) praćena osipom prijavljena je u četiri slučaja. Pireksija se može javiti kod više od 10 posto cijepljene djece ovim cjepivom. Nekarakterističan osip se može javiti kod 1 do 10 posto djece cijepljene ovim cjepivom – navodi, među ostalim, HZJZ.

I sad ako gledamo na te malobrojne i do sada poznate blage nuspojave, pogledajmo što te bolesti mogu napraviti djeci ako ih ne cijepimo. Primjerice rubeola može dovesti do komplikacija, poput upale zglobova i upale moždanih ovojnica.

Ako se zaraze trudnice, onda dolazi do trajnih oštećenja ploda i ozbiljnih malformacija, tzv. rubeolarne embriopatije.

Mumps ili zaušnjaci mogu biti opasna virusna bolest koja zahvaća žlijezde slinovnice, ali upala može prijeći čak i na testise, mozak... Kod zaušnjaka je opasno što je meningoencefalitis (upala mozga i moždanih ovojnica) najčešća komplikacija mumpsa kod djece i javlja se u gotovo 70 posto oboljelih, te u većini ima dobru prognozu, iako neka djeca osjećaju posljedice tijekom cijelog života (gluhoća, paraliza, retardacije...).

Navedene bolesti se lako mogu spriječiti – cijepljenjem. Stoga ne oklijevajte, ne slijedite antivaksere, nego slušajte liječnike i cijepite djecu. Isto vrijedi i za odrasle koji spadaju u rizične skupine i cjepivo im je dobra obrana od bolesti.

I sada kada smo razjasnili što cjepiva sadržavaju i koliko nam koriste, postavlja se pitanje kada će biti gotovo cjepivo protiv korone?

– Trebat će dugo vremena da se utvrdi je li potencijalno cjepivo sigurno i djeluje li na ljudima – navode američki mediji, a poznati američki stručnjak za zarazne bolesti i Trumpov korona-savjetnik Anthony Fauci je naveo da da će trebati od godinu dana do 18 mjeseci da se utvrdi je li cjepivo sigurno i učinkovito.

Slijedi nam dakle – čekanje.

---

Tri bolesti koje cijepljenje sprječava

Iako je sve veći broj protivnika cijepljenja, valja podsjetiti da su nuspojave cijepljenja jako rijetke, a posljedice od bolesti (za koje postoje cjepiva) mogu biti kobne.

Primjerice, djeca se već godinama cijepe protiv difterije. Ta bolest može uzrokovati komplikacije u gornjim dišnim putevima, javljaju se teškoće u disanju, zastoj srca i posljedično smrt.

Smrtnost je i do 10 posto, a oni koji su preboljeli bolest mogu imati dugoročne komplikacije. Zavod za javno zdravstvo navodi da je u RH posljednji registrirani slučaj difterije bio je 1974. godine. Međutim, ako se procijepljenost djece značajno smanji, nastat će uvjeti za pojavu epidemije difterije.

Djeca se cijepe i protiv tetanusa, bolesti koja prema tumačenju dubrovačkog Zavoda za javno zdravstvo, karakteriziraju bolni mišićni grčevi, najviše na licu i vratu, a potom i cijelom tijelu. U narodu je bolest poznata kao "zli grč". Stopa smrtnosti je visoka.

Djeca se cijepe i protiv hripavca (pertusisa), bolesti koja izaziva jake napade kašlja koji često prati povraćanje. Uz kašalj se može razviti i upala pluća, teški grčevi, oštećenja mozga...

– U današnje vrijeme pertusis je endemska bolest i godišnje se u svijetu prijavi oko 50 milijuna slučajeva s čak više od pola milijuna smrtnih ishoda. U područjima gdje ne postoji razvijena otpornost, do epidemije dolazi svake 2 do 4 godine, najčešće u proljetnim i ljetnim mjesecima.

Pojavljuje se u svim dobnim skupinama, najviše (do 70%) u djece mlađe od pet godina, od čega je gotovo 50% oboljelih mlađe od godinu dana. U toj dobnoj skupini bolest je osobito teškog tijeka, ali može biti opasna i u starijih osoba – navode u dubrovačkom zavodu.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/sve-za-novac-zaraze-ih-koronom-i-za-to-im-plate-29-000-kuna-a-onima-na-kojima-ce-testirati-cjepivo-7000-kuna-nije-ih-strah-komplikacija-1037487 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bd9db9f4739f067822669245a4ae8b3dfc93b282 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sve+za+novac%3A+zaraze+ih+koronom+i+za+to+im+plate+29.000+kuna.+A+onima+na+kojima+%C4%87e+testirati+cjepivo+7000+kuna.+Nije+ih+strah+komplikacija&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsve-za-novac-zaraze-ih-koronom-i-za-to-im-plate-29-000-kuna-a-onima-na-kojima-ce-testirati-cjepivo-7000-kuna-nije-ih-strah-komplikacija-1037487 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsve-za-novac-zaraze-ih-koronom-i-za-to-im-plate-29-000-kuna-a-onima-na-kojima-ce-testirati-cjepivo-7000-kuna-nije-ih-strah-komplikacija-1037487 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ispitivanje u sad-u [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetispitivanje u sad-u

Sve za novac: zaraze ih koronom i za to im plate 29.000 kuna. A onima na kojima će testirati cjepivo 7000 kuna. Nije ih strah komplikacija

10. kolovoza 2020. - 19:40

U Americi je u travnju krenulo prvo istraživanje učinka cjepiva protiv novog koronavirusa na ljudima. U proteklim tjednima ta ispitivanja su krenula i u drugim državama koje traže osobe na kojima će se testirati novo cjepivo. Testiranje će im biti plaćeno.

Oni koji budu izabrani potpisat će ugovor u kojem će se obvezati da će desetak puta, nakon primanja cjepiva, dolaziti u specijaliziranu kliniku i to tijekom 14 mjeseci.

Primjerice, jedna klinika u Seatlu je tražila 45 zdravih pojedinaca oba spola koji će primiti cjepivo i za to dobiti 1100 dolara (7000 kuna). Ispitanike će podijeliti u tri grupe i svaka će primiti različitu dozu eksperimentalnog cjepiva. Naravno, jedna grupa će dobiti i placebo – dakle otopinu koji ne sadrži ljekovite tvari s farmakološkim učinkom.

M...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 13:53