StoryEditorOCM
Svijetsijanje straha

Putin svašta izgovorio: Rusija razvija novo opasno oružje, uhićeni ukrajinski saboteri, Trump je žrtva truloga SAD-a

Piše vijsti sd
12. rujna 2023. - 12:08
Vladimir Putin na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku ponovno je uplašio svijet najavom ‘oružja novih fizičkih principa‘Mikhail Metzel/Afp

U Vladivostoku, na samom istoku Rusije počeo je Istočni ekonomski forum, godišnji skup čiji je cilj potaknuti kineska ulaganja na ruski Daleki istok.

Vladimir Putin je već u ponedjeljak stigao u Vladivostok, a na forumu upravo drži govor. Putin je upravo kazao da je ruska sigurnosna služba uhitila ukrajinske sabotere koji su dobili upute da oštete nuklearnu elektranu. Putin je ustvrdio da su sabotere obučavale britanske tajne službe, prenosi Jutarnji list.

Ruski je predsjednik rekao da Rusija razvija novo oružje.

image

Rusija razvija ‘oružje novih fizičkih principa‘, rekao je Putin. Kao da ‘Sotona‘ nije i previše

Afp

"Ako se pogleda u sferu sigurnosti, oružje novih fizičkih principa osigurat će sigurnost svake zemlje u bliskoj povijesnoj perspektivi. Mi to vrlo dobro razumijemo i radimo na tome", rekao je Putin, javlja ruska državna medijska agencija Tass, prenosi BBC.

Razvoj oružja temeljenog na novim fizičkim principima uključuje korištenje novih tehnologija i principa djelovanja. Takvo oružje uključuje lasersko, ultrazvučno, radiofrekvencijsko oružje i drugo.

Kasnije ćemo pokušati dobiti jasniju sliku o tome što bi to moglo značiti, navodi BBC.

‘slom američke pravne države i ukrajinske protuofenzive‘

Putin je poručio da Moskva SAD smatra "stalnim neprijateljem" te je rekao da nije vjerojatno da će se američka politika prema Rusiji promijeniti, čak i ako dođe do promjene u Bijeloj kući. Putin ipak smatra da "mnogo ljudi u SAD-u želi dobre odnose s Rusijom". Također je pozdravio i nedavne izjave Donalda Trumpa, bivšeg predsjednika SAD-a i izglednog republikanskog kandidata za Bijelu kuću, koji je rekao da bi zaustavio rat u Ukrajini. Činjenicu da je Trump optužen u SAD-u za više kaznenih djela, Putin je uzeo kao dokaz da je američki politički sustav pun truleži.

image

Činjenicu da je Donald Trump optužen u SAD-u za više kaznenih djela Putin je uzeo kao dokaz da je američki politički sustav pun truleži.

Andrew Caballero-reynolds/Afp

Putin je također poručio da su odnosi s Kinom na "razini bez presedana" te dodao da je ove godine trgovinska razmjena između dvije zemlje već dosegnula 200 milijardi dolara. Ruski lider je rekao i da Moskva i Peking neće sklapati neko vojno partnerstvo.

Kad je u pitanju ruska invazija na Ukrajinu, Putin je na pitanja novinara odgovorio da ukrajinska protuofenziva nema nikakve rezultate.

- Ukrajinske snage trpe teške gubitke. U trenutku kad će Kijev biti blizu toga da ostane bez resursa, mogli bi započeti mirovne pregovore, rekao je i dodao da smatra kako bi Ukrajina treba poništiti zakon koji te pregovore zabranjuje.

Kad je u pitanju planirana isporuka zapadnih borbenih aviona F-16 Ukrajini, Putin je rekao da oni neće promijeniti ništa, već će samo produžiti rat.

image

‘Ukrajinske snage trpe teške gubitke. U trenutku kad će Kijev biti blizu toga da ostane bez resursa, mogli bi započeti mirovne pregovore, rekao je Putin i dodao da smatra kako bi Ukrajina treba poništiti zakon koji te pregovore zabranjuje

Yuriy Dyachyshyn/Afp

Na Istočni ekonomski forum vlakom je stigao sjevernokorejski predsjednik Kim Jong-un. Očekuje se da će se Putin i on sastati u srijedu navečer. Prema Kremlju, Putin je bio taj koji je inicirao sastanak. Mediji smatraju da Rusija želi pregovarati sa Sjevernom Korejom o opskrbi oružjem i streljivom, prenosi Jutarnji list.

image

Na Istočni ekonomski forum vlakom je stigao Kim Jong-un, koji bi s Putinom trebao pregovarati o opskrbi Rusije oružjem i streljivom

Str/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 15:04