StoryEditorOCM
Svijetsustižu ga sjećanja

Joe Biden opet niže gafove: Ovog je tjedna pomiješao čelnike europskih država s pokojnima

Piše vijesti sd
8. veljače 2024. - 10:26

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden u srijedu je dva puta spomenuo pokojnog njemačkog kancelara Helmuta Kohla umjesto bivše kancelarke Angele Merkel dok je detaljno govorio o razgovoru iz 2021. godine.

Bio je to drugi put ovoga tjedna da se Biden prisjetio razgovora s evropskim liderom koji je umro godinama ranije.

Bidenovi gafovi dogodili su se na donatorskom događaju u New Yorku u srijedu dok je opisivao razgovore s europskim čelnicima na sastanku grupe G7 u Velikoj Britaniji. Sastanak je održan 2021. godine, nekoliko mjeseci nakon nereda na Kapitolu.

Na oba događaja Biden je rekao da ga je "Helmut Kohl", koji je umro 2017., pitao kako bi reagirao kada bi pročitao o ljudima koji su upali u britanski parlament i ubili časnike "kako bi zaustavili izbor premijera". Na spomenutom sastanku bila je Angela Merkel, piše Klix.ba.

image

Joe Biden u razgovoru s Angelom Merkel, sada tvrdi da je pričao s Helmutom Kohlom

Saul Loeb/Afp

Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar. Ovo nije bio prvi gaf takve vrste za Bidena tokom tjedna. U nedjelju je Biden pomiješao Francoisa Mitterranda, bivšeg francuskog predsjednika koji je umro 1996., s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

I njegov vjerojatni protivnik na predstojećim izborima Donald Trump također je nedavno napravio pogreške. Na prošlomjesečnom predizbornom skupu, Trump je opširno kritizirao suparnicu iz GOP-a Nikki Haley, ali činilo se da mu je na umu zastupnica Nancy Pelosi. Trump, koji je lažno optužio Pelosi da je odbila izlazak 10.000 vojnika 6. siječnja, rekao je na skupu da je Haley bila zadužena za sigurnost na dan kad je Kapitol napadnut.

image

Donald Trump je republikansku protukandidatkinju Nikki Haley zamijenio za Nancy Pelosi

Afp

Haley je primijetila Trampov gaf, dovodeći u pitanje njegovu mentalnu sposobnost. U reklamnoj kampanji prošloga tjedna, ona je kritizirala Trumpa (77) i Bidena (81) zbog njihovih godina, nazivajući ih "prgavim starcima".

Anketa NBC Newsa provedena prošlog mjeseca pokazala je da 76 posto glasača, uključujući polovicnu demokrata, kaže da je zabrinuto za Bidenovo mentalno i fizičko zdravlje. Nacionalna anketa je također pokazala da je 48 posto birača zabrinuto za Trumpovo mentalno i fizičko zdravlje.

image

Biden je Macrona zamijenio za Mitteranda

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:45