StoryEditorOCM
Svijetnova fronta

Izrael napao Siriju: ‘U Alepu poginulo 38 ljudi, među njima i pripadnici Hezbollaha‘

Piše Hina
29. ožujka 2024. - 06:45

U izraelskim napadima na sirijski grad Alep u petak rano ujutro ubijeno je 38 ljudi, uključujući pet pripadnika libanonske militantne skupine Hezbollah, rekla su Reutersu dva sigurnosna izvora.

Ranije je o napadima Izraela i militantnih skupina na sjeverni sirijski grad Alep i "više poginulih civila i vojnika" izvijestilo sirijsko ministarstvo obrane.

U izraelskim zračnim napadima gađano je nekoliko područja u okolici Alepa oko 1,45 sati ujutro po lokalnom vremenu, navedeno je u priopćenju ministarstva. Napadi su se poklopili s napadima bespilotnim letjelicama izvedenima iz grada Idliba i zapadnog ruralnog dijela Alepa, za koje je ministarstvo ustvrdilo da su ih izvele "terorističke organizacije".

"Napadi su rezultirali smrću te ranjavanjem većeg broja civila i vojnika te su nanijeli materijalne štete na javnoj i privatnoj imovini", priopćilo je ministarstvo, no pritom nije navelo točan broj mrtvih, kao ni jesu li žrtve posljedica izraelskih ili napada militantnih skupina.

Izraelska vojska je odbila komentirati navode o napadima.

Kako navodi Reuters, od napada Hamasa na izraelske civile i vojnike lanjskog listopada, Izrael je eskalirao udare na, kako tvrdi, uporišta milicija u Siriji koje podržava Iran. Također je udario na protuzračnu obranu sirijske vojske i neke sirijske snage.

Izrael već godinama izvodi slične napade u Siriji, gdje je utjecaj Teherana porastao otkako je počeo podržavati predsjednika Bashara al-Assada u građanskom ratu koji je započeo 2011. godine.

Borci povezani s Iranom, uključujući Hezbollah, sada imaju vlast u golemim područjima istočne, južne i sjeverozapadne Sirije i u nekoliko predgrađa oko glavnog grada.

Izrael i Hezbollah razmjenjuju vatru preko izraelsko-libanonske granice otkako je izbio rat u Gazi, što je najveća eskalacija od jednomjesečnog sukoba 2006. godine, podsjeća agencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:26