StoryEditor
SvijetDIKTATOR CIJEPLJEN

Cijela Europa naručila američko cjepivo, ali Mađari su se okrenuli Kinezima: kupili su vakcinu kojom se cijepio i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un?

Piše Anita Belak Krile
2. prosinca 2020. - 07:38
Uz Kim Jong-una i njegovu obitelj cijepljeno je i nekoliko viših sjevernokorejskih državnih dužnosnikaAFP

Svi svjetski mediji izvijestili su kako su sjevernokorejski vođa Kim Jong-un i njegova obitelj cijepljeni kineskim eksperimentalnim cjepivom protiv koronavirusa.

Vijest je objavio američki analitičar Harry Kazianis, stručnjak za Sjevernu Koreju pri istraživačkom Centru za nacionalne interese u Washingtonu. On je ustvrdio i kako je, uz obitelj Kim, kinesko cjepivo dobilo i nekoliko viših sjevernokorejskih državnih dužnosnika.

Ne zna se koja je farmaceutska tvrtka sjevernokorejskom diktatoru omogućila cjepivo.

Kao što je poznato, u srpnju je Kina pokrenula hitan program razvoja cjepiva protiv virusa SARS-CoV-2 i nude tri eksperimentalne doze koje razvijaju laboratorij državnog farmaceutskog giganta China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) i Sinovac Biotech, izlistan na američkoj burzi.

Četvrto cjepivo, iza kojeg stoji CanSino Biologics, kineska je vojska odobrila za upotrebu još u lipnju. To je cjepivo razvijeno na osnovi virusnog vektora Ad5, odnosno slično je onome koje razvijaju oxfordski znanstvenici. Kineski znanstvenici su u svibnju, u časopisu "Lancet", objavili studiju o prvoj fazi kliničkog ispitivanja iz koje je razvidno da je cjepivo sigurno te da je izazvalo imunosni odgovor protiv koronavirusa.

Kineska grupacija Sinopharm, koja razvija dva cjepiva, i Sinovac potvrdili su da je do sada cijepljeno najmanje nekoliko desetaka tisuća ljudi. Sinopharm je priopćio da je isporučio stotine tisuća doza jer jedno od njihovih cjepiva podrazumijeva dvije ili tri doze da bi se osoba smatrala cijepljenom.

Među cijepljenima su izvršni direktori Sinovca i Sinopharma, šef vojnog odjela za medicinska istraživanja te stručnjakinja za biosigurnost u Kineskom centru za sprječavanje i kontrolu bolesti (CDC).

I Mađarska bi idućih mjeseci mogla dobiti do milijun doza kineskog cjepiva za COVID-19, objavio je mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó. Namjeravaju koristiti i rusko cjepivo 'Sputnjik 5'. Mađarska je u kontaktu sa sve tri kineske tvrtke koje rade na cjepivu i one će uskoro poslati dokumente u Mađarsku na temelju kojih će lokalne vlasti odlučiti hoće li ih odobriti – rekao je Szijjártó.

– Procedura uvoza je već u tijeku. Ako se laboratorijski testovi u Mađarskoj pokažu pozitivnima, 500.000 do milijun doza moglo bi stići u idućih nekoliko mjeseci – rekao je ministar mađarskoj agenciji MTI. Europska komisija je poručila daih to brine, otvarajući novi front u ionako napetim odnosima s Budimpeštom.

U Srbiju je stiglo 20 probnih doza ruskog cjepiva "Sputnjik 5" koje su upućene na laboratorijsku provjeru.

"Očekujemo da ćemo do početka ožujka dobiti i 350.000 doza Pfizerovog cjepiva, izjavio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. On je naglasio kako ga "uopće ne interesira" hoće li se Bruxelles protiviti tome što Srbija namjerava nabaviti i cjepiva iz Rusije i Kine i ocijenio da je "svako cjepivo dobro" jer se istraživanjima i proizvodnjom bave ozbiljne svjetske farmaceutske kompanije.

Srbija će, rekao je Vučić, prihvatiti i cjepiva koja joj budu dodijeljena kroz sustav COVAX, koji su zajedno pokrenuli Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Savez za cjepiva (GAVI).

Kinezi špijuniraju Amerikanci, a Amerikanci Kineze

Tjedan dana nakon tih vijesti o uspjehu poduzeća Moderna i njihovom cjepivu, američka obavještajna agencija FBI i američka agencija za internetsku sigurnost su upozorile na opasnost od hakerskih napada iz Pekinga s ciljem da se dođe do američkih istraživačkih rezultata koji imaju veze s cjepivom protiv koronavirusa, pisao je njemački Deutsche Welle.

Senator Rick Perry je te optužbe ponovio u izjavi za britansku medijsku kuću BBC. Jedna glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova je na to reagirala ovako: "Neka, molim lijepo, pokaže dokaze za tvrdnju da Kina sabotira zapadna nastojanja razvijanja cjepiva. Ne mora se uopće stidjeti."

David Fidler iz američkog think-tanka Council on Foreign Relations je u izjavi za Deutsche Welle kazao da ne sumnja u to da "Kina i druge zemlje pokušavaju doći do informacija o aktivnostima američkih organizacija u svezi s pandemijom, među njima i do informacija o razvoju cjepiva." Ne bi ga ni iznenadilo, dodao je, ako i Sjedinjene Američke Države vrše cyber-špijunažu protiv kineskih istraživačkih aktivnosti.

Kina, zemlja u kojoj se novi koronavirus najprije pojavio, još je u siječnju objavila informacije o genomu tog virusa. Ta zemlja razvijanje cjepiva predstavlja kao "odlučnu borbu" koju vodi "rame uz rame" s čitavim svijetom.

U ožujku je kinesko poduzeće CanSino u suradnji s kineskom Akademijom za vojne znanosti objavilo prve uspjehe pri testiranju svoga kandidata za cjepivo u prvoj fazi. 

Chang Lung-Ji, voditelj laboratorija "Geno-Immune Medical Institute" u Shenzhenu, koji također radi na razvoju cjepiva, u izjavi za DW je rekao:

"Zahvaljujući svojoj ekspertizi na području molekularne medicine bi Kina mogla prestići SAD u utrci za cjepivom protiv bolesti Covid-19." No Kina je, nastavio je, i dalje ovisna o uvoze visoke tehnologije po pitanju masovne proizvodnje cjepiva, zbog čega joj je potrebna pomoć iz inozemstva.

Tijekom jednog sastanka WHO-a u svibnju je kineski predsjednik Xi Jinping rekao da će njegova zemlja na raspolaganje staviti jedno cjepivo kao "globalno javno dobro".

Time se Peking izdvaja od SAD-a koji se nije priključio WHO-ovoj rezoluciji u kojoj stoji da bi se cjepivo trebalo staviti na raspolaganje "fer i pravedno".

Voditelj američke zdravstvene ustanove "National Institutes of Health" koja je uključena u istraživanja oko cjepiva je rekao bi se svako razvijeno cjepivo trebalo staviti na raspolaganje onima kojima je ono najpotrebnije.

"Kako SAD, tako i Kina zasigurno znaju kako da djelotvorno i sigurno cjepivo stave tako na raspolaganje da ono služi njihovim nacionalnim interesima", ističe zdravstveno-politički stručnjak Fidler.

A financijski slabijim zemljama je vjerojatno jasno da će pristup jednom kineskom ili američkom cjepivu biti povezan s političkim uvjetima, dodaje. Međutim, ovoj je prvi put, ističe Fidler, da se razvijanje jednog cjepiva protiv jedne pandemije povezuje s geopolitičkim promišljanjima. "Stoga je ishod ovoga otvoren", kaže Fidler.

Kina i SAD, međutim, nisu jedine zemlje koje grozničavo tragaju za cjepivom. Osim toga, navedena dva velika suparnika ne surađuju, doduše, jedan s drugim, ali itekako s ostalim zemljama, pisao je DW

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. siječanj 2021 21:36