stdClass Object ( [id] => 1384157 [title] => Hrvatska barem ima oporbu, dok Srbija nije te sreće; Vučiću su ‘opozicija‘ ideološki još radikalniji suparnici [alias] => hrvatska-barem-ima-oporbu-dok-srbija-nije-te-srece-vucicu-su-opozicija-ideoloski-jos-radikalniji-suparnici [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"U Srbiji vlada intelektualna tišina i praznina i kad organizacije za ljudska prava zatraže da Srbija ispuni svoju obavezu sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, podrškom proglašenja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici", napisala je Nataša Kandić, srbijanska aktivistica za ljudska prava i osnivačica Fonda za humanitarno pravo, na mreži X.

Naravno, ovaj smo tekst mogli otvoriti na mnogo načina, ali ćemo objavu Nataše Kandić, osobe koja se valjda više od svih bori za to da Srbiju ugura u civiliziranu skupinu država, uzeti kao ogledni primjer za ovaj tekst. Ne zato što ne znamo o čemu inače govori i razmišlja heroina Nataša Kandić, nego eksperimenta radi – kako bismo vidjeli realnost srbijanskog društva, poglavito takozvane opozicije.

A Rezolucija o Srebrenici, koju će UN najvjerojatnije usvojiti početkom lipnja ove godine, zapravo je lakmus-papir na kojemu vidimo jasne obrise i tamne mrlje srbijanskog društva, koje je duboko ogrezlo ili u poricanju ili u trijumfalizmu i afirmaciji novog genocida.

Najprije glede Nataše Kandić: ispod njezine objave, kako na društvenoj mreži X, tako i u javnom diskursu sve vrišti od epiteta "izdajnik", "ustašica", "špijunka", "vatikansko zlo" i ostalih "čestitki" kojima srbijanska javnost "kiti" svakog onoga tko je željan ljudskosti i tko ima hrabrosti inzistirati na toj ljudskosti. A to nam nešto govori ne samo o srbijanskom društvu per se, nego i o političkoj klimi koja bitno, uz medije možda najbitnije, oblikuje javni diskurs.

Jer je Srebrenica, preciznije genocid koji je počinila vojska bosanskih Srba, uz logističku, ideološku, paravojnu i svaku drugu pomoć države Srbije, zapravo ugaoni kamen koji dijeli tu Srbiju na onaj njezin civilizacijski dio i ono drugotno što teži nekakvim putinovskim savezima i "srpskom svetu".

Vučićevi suparnici

A znate li kakav je odnos? Baš postotni odnos?

Nedavni izbori u Srbiji pokazali su da je pokret Srbija na zapadu, koji se jasno bori za priznanje genocida, za Srbiju u NATO paktu i Europskoj Uniji, dobio 0,2 posto glasova. Netko će prije kazati "statistička pogreška" nego da je to jadno i mizerno, ali sva je realnost Srbije, ona ljudska, stala u tih 0,2 posto glasača i u tom jednom političkom pokretu.

Pa su se tako, eksplicitno, pozivu Nataše Kandić da Srbija podrži Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida javno odazvala samo dvojica opozicijskih političara – Zoran Vuletić iz Građansko-demokratskog foruma i Nemanja Milošević iz organizacije Glas, obojica u onom spektru od 0,2 posto koji je, kako vidimo, statistička pogreška u promilima.

A ostali? Što je s oporbom odista?

Pa svi ostali od pročetničke desnice (očekivano) do neoliberalnog centra i kvaziljevice zapravo su ljuti na Vučića što je "izdao Kosovo" i što su samo njegovi portparoli i sateliti bili na sramnom Dodikovom mitingu u Banjoj Luci kojim se oficijelno i masovno negira genocid u Srebrenici. U prijevodu, da se oni pitaju – svi oni, od Vuka Jeremića, preko Borisa Tadića i Dragana Đilasa do Milice Stamenkovski Zavetnice – bili bi radikalniji i od samog Vučića i njegovih SNS pijuna, koji su ionako solidna desnica s dubokim šešeljoidnim korijenjem.

Pa tako odavno govorim, a vidim da su to mnogi u javnom diskursu prihvatili – Srbija suštinski nema oporbu, ima samo Vučićeve suparnike, koji bi mijenjali Vučića na poziciji moći, ideološki i politički čineći isto što i on ili ponašajući se čak i radikalnije.

Pa onda ne čudi što predstavnici Bruxellesa, kad čuju narative takozvane opozicije, razgovaraju jedino s Vučićem i njegovim terenskim radnicima. Kome treba oporba s još jačim nacionalističkim pečatom?

---

image
Andrej Isaković/Afp
---

U ovoj priči posebno je perverzno mjesto zauzela takozvana ljevica, ili čak radikalna ljevica, koja nikada od Miloševića do danas i nije imala bog zna kakav utjecaj. Naime, ova više supkulturna nego politička skupina postala je staljinističko-putinistička ćelija koja s više nostalgije i plama čeka "Ruse na Dunavu" od samih Vučićevih neočetnika.

U toj i takvoj klimi, pogotovo ako znamo da čak ni Tadićeva "demokratska vlast" onomad u svojoj rezoluciji nije imenovala genocid, nego je priznala haaške presude "onakve kakve jesu", potpuno je iluzorno i donkihotovski očekivati da će se sad ova Srbija ili čak i oporba u Srbiji boriti za prihvaćanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Najjednostavnije kazano – neće, ne želi, ne zna i ne može!

I najgora hrvatska politička scena bolja je od najbolje srbijanske

I dok je hrvatska politika sa svim svojim silnim manama, s borbom dvojice egomanijakalnih nositelja funkcija moći, s prijetvornom oporbom i jednako konvertitskom vlašću, pokrovitelj Rezolucije o genocidu, Srbija je miljama ili, bolje kazano, desetljećima iza ovakvih civilizacijskih dostignuća. Odista, ne treba se nikad uspoređivati s gorim od sebe, jer je to linija manjeg otpora i luzerski put, ali je fakat da je i najgora politička scena u Hrvatskoj, sa svim spomenutim i nespomenutim klaunovima, desetljećima ispred srbijanskog političkog neba. Što samo po sebi, dabome, ništa ne govori o hrvatskoj političkoj sceni, ali kazuje gotovo sve o tom srbijanskom nebu.

A na tom nebu, ako je vjerovati podacima Regionalnog istraživanja za Zapadni Balkan, Međunarodnog američkog republikanskog instituta (IRI) caruje želja za putinizmom u svojem najcrnjem obliku. Tako Srbija vidi Rusiju kao svojeg najbližeg i najvjernijeg saveznika, a SAD joj je, pogađate, najveći neprijatelj (sic!). Nema tog zdravorazumskog tabelarnog prikaza, nema tih točnih podataka koji govore da su upravo SAD i EU najveći investitori i donatori u Srbiji, koji mogu razbiti ovu slijepu rusofiliju, a koja je na iracionalnim osnovama i dva stoljeća staroj ideologiji prisutna, da se ne lažemo, sve vrijeme, a danas jače no ikada.

Naravski, sve države regije posve su očekivano prepoznale Srbiju kao najveći problem u toj istoj regiji, uz jednu iznimku o kojoj ću malo progovoriti, a tiče se itekako naše teme.

Naime, Crna Gora, unazađena četničko-litijaškom kontrarevolucijom iz kolovoza 2020. Od države pred vratima Bruxellesa, prema podacima IRI-ja, preobratila se u zemlju koja najviše vjeruje Srbiji, kojoj je SAD "najveća opasnost".

Pa to onda više nije ona Crna Gora koja je 2006. izborila neovisnost i ušla u NATO pakt, nego je Crna Gora koja sliči na onu ratnu iz 1991. godine, s Momirom Bulatovićem na čelu, koja bi rado pod Srbijom išla u kakva osvajanja. Na sramotu i žalost iskrenih građana Crne Gore.

A kako je ovo povezano sa Srbijom i njezinom političkom scenom?

Zanimljivo je da su u posljednje četiri godine, otkada Crna Gora tone u četničke šake, najveći pokrovitelji ovakve politike takozvani opozicionari Srbije, koji su s Crkvom Srbije predstavili smjenu Mila Đukanovića kao famoznu "borbu protiv korupcije". Pa je tako na koncu u premijersku fotelju, doduše privremeno, došao i Dritan Abazović, etnički Albanac koji je na koncu Crkvi Srbije izručio materijalna i nematerijalna dobra Crne Gore, tzv. Temeljnim ugovorom koji se više ne da izmijeniti.

E taj i takav Abazović slavljen je u Beogradu, u svim političkim krugovima i od vlasti, i od tzv. opozicije, a najviše od Crkve Srbije.

Veliki Svetislav Basara kazat će glede Abazovića, a u svjetlu njegove nedavne promocije knjige u Beogradu:

"Visoki SNS-ovi (Vučićevi) dužnosnici, rame uz rame s Biljanom Stojković i admiralom Zelenovićem (oporba), akademici sjedište do sjedišta s boksačima, mora da je Porfiriju (Crkva Srbije), koji je sjedio u centralnoj loži, bilo puno srce. Falio je samo Matija (Bećković) i oni njegovi omladinci da Dritana na ramenima odnesu u restoran ‘Franš‘."

Ovim briljantnim opisom Basara zapravo postulira jednu jako važnu stvar, a to je patogeni, transgeneracijski, transpolitički i transdržavni utjecaj (veliko)srpske politike, koja svojim kancerogenim djelovanjem razara ne samo Srbiju, nego i okolne države. Posrbljena ili, bolje kazano, dosrbljena Crna Gora možda je ponajbolji primjer.

Pa je onda posve očekivano da Crna Gora, za razliku od Hrvatske, neće biti pokrovitelj Rezolucije o genocidu.

Oporbi je krivo što ih Dodik više ne zove

A što tek kazati o BiH, na koju Dodik atakira na dnevnoj razini dok mu leđa drži ne samo Vučić, kažem, nego i takozvana oporba. Nemojte nikad smetnuti s uma da je Dodikov najbolji prijatelj bio Boris Tadić, danas opozicionar koji je odavno pogubio svaki kompas i koji je postao tek jedna od maskota sivog srbijanskog neba. Znam, bit će onih koji će kazati – nije li Dodiku Zoran Milanović najbolji frend, ali ostavimo to za neke druge (ne manje bitne) analize.

Tek srbijanska politička scena djeluje kao brdo unisonih klaunova koji ponavljaju kao pokvarenu ploču jednu te istu mantru o "nedavanju Kosova", o negiranju genocida, o "ugroženosti Srba" o "povijesnim srpskim granicama", o "svjetskoj zavjeri protiv Srbije" i slične budalaštine.

Ukratko, narativ zločinaca Karadžića, Mladića i Miloševića istovjetan je i danas. U uncu! Ništa se nije promijenilo osim možda adaptacije na nova – digitalna vremena, pa umjesto "velike Srbije" imamo želju za "srpskim svetom", umjesto "svih Srba u jednoj državi" imamo – a što je opasnije – "mnogo Srba u nekoliko srpskih država".

Ovaj tekst, napisan krajem travnja 2024. godine, što je najstrašnije, mogao je biti napisan i ‘94., i ‘04., i ‘14., i ‘20. ili 2054.

Ili, kako je to odlično u svojem "tvitu" uobličila srbijanska dramaturginja i redateljica Minja Bogavac:

" … Kao 13. sezona neke tinejdž serije, u kojoj je bio svatko sa svakim, glumci su vidno ostarjeli, scenografija se ofucala, a scenaristi ostali bez ideje, pa im zaplete smišlja ChatbotGPT, besplatna verzija…"

Netko će kazati, žao mi je građana Srbije, a ja ću reći – ipak su oni ti koji biraju istu seriju i iste glave i epizodne uloge svih ovih desetljeća.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Odavno govorim, a vidim da su to mnogi u javnom diskursu prihvatili - Srbija suštinski nema oporbu, ima samo Vučićeve suparnike, koji bi mijenjali Vučića na poziciji moći, ideološki i politički čineći isto što i on ili ponašajući se čak i radikalnije. Ne treba se nikad uspoređivati s gorim od sebe, jer je to linija manjeg otpora i luzerski put, ali je fakat da je i najgora politička scena u Hrvatskoj desetljećima ispred srbijanskog političkog neba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Gladni moći [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Odavno govorim, a vidim da su to mnogi u javnom diskursu prihvatili - Srbija suštinski nema oporbu, ima samo Vučićeve suparnike, koji bi mijenjali Vučića na poziciji moći, ideološki i politički čineći isto što i on ili ponašajući se čak i radikalnije. Ne treba se nikad uspoređivati s gorim od sebe, jer je to linija manjeg otpora i luzerski put, ali je fakat da je i najgora politička scena u Hrvatskoj desetljećima ispred srbijanskog političkog neba Gladni moći 0 9712 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-22 13:54:49 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Dragan Bursać [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-27 07:36:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-27 07:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Odavno govorim, a vidim da su to mnogi u javnom diskursu prihvatili - Srbija suštinski nema oporbu, ima samo Vučićeve suparnike, koji bi mijenjali Vučića na poziciji moći, ideološki i politički čineći isto što i on ili ponašajući se čak i radikalnije [metadata] => robots= author= title=Hrvatska barem ima oporbu, dok Srbija nije te sreće; Vučiću su 'opozicija' ideološki još radikalniji suparnici page_title=Hrvatska barem ima oporbu, dok Srbija nije te sreće; Vučiću su 'opozicija' ideološki još radikalniji suparnici [metakey] => izbori, natasa kandić, Zoran Vuletić, Nemanja Milošević, Oporba [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/22\/26855983.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/22\/26708401.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Andrej Isakovi\u0107\/Afp","Andrej Isakovi\u0107\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Oporba koja to nije<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_26855983_1920.jpg":"1920x1080","k_26855983_1280.jpg":"1280x1280","k_26855983_1024.jpg":"1024x1024","k_26855983_640.jpg":"640x640","k_26855983_480.jpg":"480x480","k_26855983_340.jpg":"340x340","k_26855983_220.jpg":"220x220","o_26855983_1280.jpg":"1280x852","o_26855983_1024.jpg":"1024x682","o_26855983_640.jpg":"640x426","o_26855983_480.jpg":"480x319","o_26855983_340.jpg":"340x226","o_26855983_220.jpg":"220x146","h_26855983_1280.jpg":"1280x854","h_26855983_1024.jpg":"1024x683","h_26855983_640.jpg":"640x427","h_26855983_480.jpg":"480x320","h_26855983_340.jpg":"340x227","h_26855983_220.jpg":"220x147","pp_26855983_1280.jpg":"1280x1628","pp_26855983_1024.jpg":"1024x1303","pp_26855983_640.jpg":"640x814","pp_26855983_480.jpg":"480x611","pp_26855983_340.jpg":"340x432","pp_26855983_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26708401_1920.jpg":"1920x1080","k_26708401_1280.jpg":"1280x1280","k_26708401_1024.jpg":"1024x1024","k_26708401_640.jpg":"640x640","k_26708401_480.jpg":"480x480","k_26708401_340.jpg":"340x340","k_26708401_220.jpg":"220x220","o_26708401_1280.jpg":"1280x852","o_26708401_1024.jpg":"1024x682","o_26708401_640.jpg":"640x426","o_26708401_480.jpg":"480x319","o_26708401_340.jpg":"340x226","o_26708401_220.jpg":"220x146","h_26708401_1280.jpg":"1280x854","h_26708401_1024.jpg":"1024x683","h_26708401_640.jpg":"640x427","h_26708401_480.jpg":"480x320","h_26708401_340.jpg":"340x227","h_26708401_220.jpg":"220x147","pp_26708401_1280.jpg":"1280x1628","pp_26708401_1024.jpg":"1024x1303","pp_26708401_640.jpg":"640x814","pp_26708401_480.jpg":"480x611","pp_26708401_340.jpg":"340x432","pp_26708401_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7393307 Threads: 2 Questions: 1528322432 Slow queries: 4647576 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110596557 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/hrvatska-barem-ima-oporbu-dok-srbija-nije-te-srece-vucicu-su-opozicija-ideoloski-jos-radikalniji-suparnici-1384157 [printLink] => /vijesti/regija/hrvatska-barem-ima-oporbu-dok-srbija-nije-te-srece-vucicu-su-opozicija-ideoloski-jos-radikalniji-suparnici-1384157?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 317666 [name] => IZBORI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori [link] => /tag/izbori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 638411 [name] => natasa kandić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-11 14:54:32 [main_article_id] => 0 [alias] => natasa-kandic [link] => /tag/natasa-kandic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 757020 [name] => Zoran Vuletić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-26 17:20:30 [main_article_id] => 0 [alias] => zoran-vuletic [link] => /tag/zoran-vuletic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 757021 [name] => Nemanja Milošević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-26 17:20:30 [main_article_id] => 0 [alias] => nemanja-milosevic [link] => /tag/nemanja-milosevic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 429669 [name] => oporba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => oporba [link] => /tag/oporba ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Odavno govorim, a vidim da su to mnogi u javnom diskursu prihvatili - Srbija suštinski nema oporbu, ima samo Vučićeve suparnike, koji bi mijenjali Vučića na poziciji moći, ideološki i politički čineći isto što i on ili ponašajući se čak i radikalnije. Ne treba se nikad uspoređivati s gorim od sebe, jer je to linija manjeg otpora i luzerski put, ali je fakat da je i najgora politička scena u Hrvatskoj desetljećima ispred srbijanskog političkog neba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Gladni moći [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hrvatska barem ima oporbu, dok Srbija nije te sreće; Vučiću su ‘opozicija‘ ideološki još radikalniji suparnici [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-20-57-21-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/22/26855983.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Andrej Isaković/Afp [mainImageDesc] =>

Oporba koja to nije

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/22/26855983.jpg [title] =>

Oporba koja to nije

Andrej Isaković/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/22/26708401.jpg [title] => Andrej Isaković/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"U Srbiji vlada intelektualna tišina i praznina i kad organizacije za ljudska prava zatraže da Srbija ispuni svoju obavezu sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, podrškom proglašenja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici", napisala je Nataša Kandić, srbijanska aktivistica za ljudska prava i osnivačica Fonda za humanitarno pravo, na mreži X.

Naravno, ovaj smo tekst mogli otvoriti na mnogo načina, ali ćemo objavu Nataše Kandić, osobe koja se valjda više od svih bori za to da Srbiju ugura u civiliziranu skupinu država, uzeti kao ogledni primjer za ovaj tekst. Ne zato što ne znamo o čemu inače govori i razmišlja heroina Nataša Kandić, nego eksperimenta radi – kako bismo vidjeli realnost srbijanskog društva, poglavito takozvane opozicije.

A Rezolucija o Srebrenici, koju će UN najvjerojatnije usvojiti početkom lipnja ove godine, zapravo je lakmus-papir na kojemu vidimo jasne obrise i tamne mrlje srbijanskog društva, koje je duboko ogrezlo ili u poricanju ili u trijumfalizmu i afirmaciji novog genocida.

Najprije glede Nataše Kandić: ispod njezine objave, kako na društvenoj mreži X, tako i u javnom diskursu sve vrišti od epiteta "izdajnik", "ustašica", "špijunka", "vatikansko zlo" i ostalih "čestitki" kojima srbijanska javnost "kiti" svakog onoga tko je željan ljudskosti i tko ima hrabrosti inzistirati na toj ljudskosti. A to nam nešto govori ne samo o srbijanskom društvu per se, nego i o političkoj klimi koja bitno, uz medije možda najbitnije, oblikuje javni diskurs.

Jer je Srebrenica, preciznije genocid koji je počinila vojska bosanskih Srba, uz logističku, ideološku, paravojnu i svaku drugu pomoć države Srbije, zapravo ugaoni kamen koji dijeli tu Srbiju na onaj njezin civilizacijski dio i ono drugotno što teži nekakvim putinovskim savezima i "srpskom svetu".

Vučićevi suparnici

A znate li kakav je odnos? Baš postotni odnos?

Nedavni izbori u Srbiji pokazali su da je pokret Srbija na zapadu, koji se jasno bori za priznanje genocida, za Srbiju u NATO paktu i Europskoj Uniji, dobio 0,2 posto glasova. Netko će prije kazati "statistička pogreška" nego da je to jadno i mizerno, ali sva je realnost Srbije, ona ljudska, stala u tih 0,2 posto glasača i u tom jednom političkom pokretu.

Pa su se tako, eksplicitno, pozivu Nataše Kandić da Srbija podrži Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida javno odazvala samo dvojica opozicijskih političara – Zoran Vuletić iz Građansko-demokratskog foruma i Nemanja Milošević iz organizacije Glas, obojica u onom spektru od 0,2 posto koji je, kako vidimo, statistička pogreška u promilima.

A ostali? Što je s oporbom odista?

Pa svi ostali od pročetničke desnice (očekivano) do neoliberalnog centra i kvaziljevice zapravo su ljuti na Vučića što je "izdao Kosovo" i što su samo njegovi portparoli i sateliti bili na sramnom Dodikovom mitingu u Banjoj Luci kojim se oficijelno i masovno negira genocid u Srebrenici. U prijevodu, da se oni pitaju – svi oni, od Vuka Jeremića, preko Borisa Tadića i Dragana Đilasa do Milice Stamenkovski Zavetnice – bili bi radikalniji i od samog Vučića i njegovih SNS pijuna, koji su ionako solidna desnica s dubokim šešeljoidnim korijenjem.

Pa tako odavno govorim, a vidim da su to mnogi u javnom diskursu prihvatili – Srbija suštinski nema oporbu, ima samo Vučićeve suparnike, koji bi mijenjali Vučića na poziciji moći, ideološki i politički čineći isto što i on ili ponašajući se čak i radikalnije.

Pa onda ne čudi što predstavnici Bruxellesa, kad čuju narative takozvane opozicije, razgovaraju jedino s Vučićem i njegovim terenskim radnicima. Kome treba oporba s još jačim nacionalističkim pečatom?

---

image
Andrej Isaković/Afp
---

U ovoj priči posebno je perverzno mjesto zauzela takozvana ljevica, ili čak radikalna ljevica, koja nikada od Miloševića do danas i nije imala bog zna kakav utjecaj. Naime, ova više supkulturna nego politička skupina postala je staljinističko-putinistička ćelija koja s više nostalgije i plama čeka "Ruse na Dunavu" od samih Vučićevih neočetnika.

U toj i takvoj klimi, pogotovo ako znamo da čak ni Tadićeva "demokratska vlast" onomad u svojoj rezoluciji nije imenovala genocid, nego je priznala haaške presude "onakve kakve jesu", potpuno je iluzorno i donkihotovski očekivati da će se sad ova Srbija ili čak i oporba u Srbiji boriti za prihvaćanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Najjednostavnije kazano – neće, ne želi, ne zna i ne može!

I najgora hrvatska politička scena bolja je od najbolje srbijanske

I dok je hrvatska politika sa svim svojim silnim manama, s borbom dvojice egomanijakalnih nositelja funkcija moći, s prijetvornom oporbom i jednako konvertitskom vlašću, pokrovitelj Rezolucije o genocidu, Srbija je miljama ili, bolje kazano, desetljećima iza ovakvih civilizacijskih dostignuća. Odista, ne treba se nikad uspoređivati s gorim od sebe, jer je to linija manjeg otpora i luzerski put, ali je fakat da je i najgora politička scena u Hrvatskoj, sa svim spomenutim i nespomenutim klaunovima, desetljećima ispred srbijanskog političkog neba. Što samo po sebi, dabome, ništa ne govori o hrvatskoj političkoj sceni, ali kazuje gotovo sve o tom srbijanskom nebu.

A na tom nebu, ako je vjerovati podacima Regionalnog istraživanja za Zapadni Balkan, Međunarodnog američkog republikanskog instituta (IRI) caruje želja za putinizmom u svojem najcrnjem obliku. Tako Srbija vidi Rusiju kao svojeg najbližeg i najvjernijeg saveznika, a SAD joj je, pogađate, najveći neprijatelj (sic!). Nema tog zdravorazumskog tabelarnog prikaza, nema tih točnih podataka koji govore da su upravo SAD i EU najveći investitori i donatori u Srbiji, koji mogu razbiti ovu slijepu rusofiliju, a koja je na iracionalnim osnovama i dva stoljeća staroj ideologiji prisutna, da se ne lažemo, sve vrijeme, a danas jače no ikada.

Naravski, sve države regije posve su očekivano prepoznale Srbiju kao najveći problem u toj istoj regiji, uz jednu iznimku o kojoj ću malo progovoriti, a tiče se itekako naše teme.

Naime, Crna Gora, unazađena četničko-litijaškom kontrarevolucijom iz kolovoza 2020. Od države pred vratima Bruxellesa, prema podacima IRI-ja, preobratila se u zemlju koja najviše vjeruje Srbiji, kojoj je SAD "najveća opasnost".

Pa to onda više nije ona Crna Gora koja je 2006. izborila neovisnost i ušla u NATO pakt, nego je Crna Gora koja sliči na onu ratnu iz 1991. godine, s Momirom Bulatovićem na čelu, koja bi rado pod Srbijom išla u kakva osvajanja. Na sramotu i žalost iskrenih građana Crne Gore.

A kako je ovo povezano sa Srbijom i njezinom političkom scenom?

Zanimljivo je da su u posljednje četiri godine, otkada Crna Gora tone u četničke šake, najveći pokrovitelji ovakve politike takozvani opozicionari Srbije, koji su s Crkvom Srbije predstavili smjenu Mila Đukanovića kao famoznu "borbu protiv korupcije". Pa je tako na koncu u premijersku fotelju, doduše privremeno, došao i Dritan Abazović, etnički Albanac koji je na koncu Crkvi Srbije izručio materijalna i nematerijalna dobra Crne Gore, tzv. Temeljnim ugovorom koji se više ne da izmijeniti.

E taj i takav Abazović slavljen je u Beogradu, u svim političkim krugovima i od vlasti, i od tzv. opozicije, a najviše od Crkve Srbije.

Veliki Svetislav Basara kazat će glede Abazovića, a u svjetlu njegove nedavne promocije knjige u Beogradu:

"Visoki SNS-ovi (Vučićevi) dužnosnici, rame uz rame s Biljanom Stojković i admiralom Zelenovićem (oporba), akademici sjedište do sjedišta s boksačima, mora da je Porfiriju (Crkva Srbije), koji je sjedio u centralnoj loži, bilo puno srce. Falio je samo Matija (Bećković) i oni njegovi omladinci da Dritana na ramenima odnesu u restoran ‘Franš‘."

Ovim briljantnim opisom Basara zapravo postulira jednu jako važnu stvar, a to je patogeni, transgeneracijski, transpolitički i transdržavni utjecaj (veliko)srpske politike, koja svojim kancerogenim djelovanjem razara ne samo Srbiju, nego i okolne države. Posrbljena ili, bolje kazano, dosrbljena Crna Gora možda je ponajbolji primjer.

Pa je onda posve očekivano da Crna Gora, za razliku od Hrvatske, neće biti pokrovitelj Rezolucije o genocidu.

Oporbi je krivo što ih Dodik više ne zove

A što tek kazati o BiH, na koju Dodik atakira na dnevnoj razini dok mu leđa drži ne samo Vučić, kažem, nego i takozvana oporba. Nemojte nikad smetnuti s uma da je Dodikov najbolji prijatelj bio Boris Tadić, danas opozicionar koji je odavno pogubio svaki kompas i koji je postao tek jedna od maskota sivog srbijanskog neba. Znam, bit će onih koji će kazati – nije li Dodiku Zoran Milanović najbolji frend, ali ostavimo to za neke druge (ne manje bitne) analize.

Tek srbijanska politička scena djeluje kao brdo unisonih klaunova koji ponavljaju kao pokvarenu ploču jednu te istu mantru o "nedavanju Kosova", o negiranju genocida, o "ugroženosti Srba" o "povijesnim srpskim granicama", o "svjetskoj zavjeri protiv Srbije" i slične budalaštine.

Ukratko, narativ zločinaca Karadžića, Mladića i Miloševića istovjetan je i danas. U uncu! Ništa se nije promijenilo osim možda adaptacije na nova – digitalna vremena, pa umjesto "velike Srbije" imamo želju za "srpskim svetom", umjesto "svih Srba u jednoj državi" imamo – a što je opasnije – "mnogo Srba u nekoliko srpskih država".

Ovaj tekst, napisan krajem travnja 2024. godine, što je najstrašnije, mogao je biti napisan i ‘94., i ‘04., i ‘14., i ‘20. ili 2054.

Ili, kako je to odlično u svojem "tvitu" uobličila srbijanska dramaturginja i redateljica Minja Bogavac:

" … Kao 13. sezona neke tinejdž serije, u kojoj je bio svatko sa svakim, glumci su vidno ostarjeli, scenografija se ofucala, a scenaristi ostali bez ideje, pa im zaplete smišlja ChatbotGPT, besplatna verzija…"

Netko će kazati, žao mi je građana Srbije, a ja ću reći – ipak su oni ti koji biraju istu seriju i iste glave i epizodne uloge svih ovih desetljeća.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Andrej Isaković/Afp Andrej Isaković/Afp
Andrej Isaković/Afp

Oporba koja to nije

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/hrvatska-barem-ima-oporbu-dok-srbija-nije-te-srece-vucicu-su-opozicija-ideoloski-jos-radikalniji-suparnici-1384157 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3f45c5ea69c7fef8c637859bf5650d0baa2f5c49 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hrvatska+barem+ima+oporbu%2C+dok+Srbija+nije+te+sre%C4%87e%3B+Vu%C4%8Di%C4%87u+su+%E2%80%98opozicija%E2%80%98+ideolo%C5%A1ki+jo%C5%A1+radikalniji+suparnici&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fhrvatska-barem-ima-oporbu-dok-srbija-nije-te-srece-vucicu-su-opozicija-ideoloski-jos-radikalniji-suparnici-1384157 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fhrvatska-barem-ima-oporbu-dok-srbija-nije-te-srece-vucicu-su-opozicija-ideoloski-jos-radikalniji-suparnici-1384157 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Odavno govorim, a vidim da su to mnogi u javnom diskursu prihvatili - Srbija suštinski nema oporbu, ima samo Vučićeve suparnike, koji bi mijenjali Vučića na poziciji moći, ideološki i politički čineći isto što i on ili ponašajući se čak i radikalnije. Ne treba se nikad uspoređivati s gorim od sebe, jer je to linija manjeg otpora i luzerski put, ali je fakat da je i najgora politička scena u Hrvatskoj desetljećima ispred srbijanskog političkog neba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Gladni moći [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
RegijaGladni moći

Hrvatska barem ima oporbu, dok Srbija nije te sreće; Vučiću su ‘opozicija‘ ideološki još radikalniji suparnici

Piše Dragan Bursać
27. travnja 2024. - 09:36

"U Srbiji vlada intelektualna tišina i praznina i kad organizacije za ljudska prava zatraže da Srbija ispuni svoju obavezu sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, podrškom proglašenja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici", napisala je Nataša Kandić, srbijanska aktivistica za ljudska prava i osnivačica Fonda za humanitarno pravo, na mreži X.

Naravno, ovaj smo tekst mogli otvoriti na mnogo načina, ali ćemo objavu Nataše Kandić, osobe koja se valjda više od svih bori za to da Srbiju ugura u civiliziranu skupinu država, uzeti kao ogledni primjer za ovaj tekst. Ne zato što ne znamo o čemu inače govori i razmišlja heroina Nataša Kandić, nego eksperimenta radi – kako bismo vidjeli realnost srbijanskog društva, poglavito takozvane opozicije.

A Rez...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 22:57