stdClass Object ( [id] => 1385841 [title] => Pročešljali smo program poželjne izborne ‘udavače‘: kroatizirali bi medije i škole, žene držali doma sa što više djece [alias] => procesljali-smo-program-pozeljne-izborne-udavace-kroatizirali-bi-medije-i-skole-zene-drzali-doma-sa-sto-vise-djece [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Oči cijele Hrvatske i dalje su okrenute prema Domovinskom pokretu, svi čekaju s kime će ‘najpoželjnija udavača‘ u postizbornu koaliciju. 

Faktograf je zavirio u u politički program kojeg je DP raspisao pred izbore. 

Program je objavljen kao publikacija koja se proteže na 77 stranica, a sami ga opisuju kao “katarzičan”.

Prvo se poglavlje odnosi na demografiju. U Strategiji demografskog oporavka i zaštite obitelji DP traži ulaganje najmanje 4 % BDP-a za potrebe pronatalitetnih mjera na državnoj razini.

Domovinski pokret za postizanje demografskog oporavka predlaže mjere kao što su mjere stambenog zbrinjavanja putem dugoročnog najma ili ulaganjem jedinica lokalne samouprave u stanogradnju te osiguranje mjesta u vrtićima za svu djecu. Međutim, predviđaju i financijsko poticanje sklapanja braka poreznim olakšicama za novosklopljene brakove u razdoblju od barem jedne godine, kao i financijske potpore za roditelje novorođene djece, a posebno za obitelji s više djece.

Žene bi se poticalo da ostanu doma i imaju velike obitelji

Domovinski pokret zalaže se za naknadu koja bi stimulirala majčin odgojni i kućni posao barem do polaska u školu najmlađeg djeteta, a koja bi rasla povećanjem broja djece u obitelji. Takva mjera, navode, predstavljala bi stvarnu stimulativnu opciju za obitelji otvorene obiteljskom životu. Povrh toga, potrebno bi bilo stvarati društveno okruženje u kojem bi obitelji s više djece bivale društveno prihvatljive i predstavljale uzor, za razliku od trenutačno uvriježenog podcjenjivačkog i omalovažavajućeg javnog stava prema takvim obiteljima. Javni „imidž“ kod dijela stanovništva ima veći utjecaj nego što na prvu ruku izgleda, smatraju.

Povećanjem broja djece u obitelji raste udio subvencija za priuštivo stanovanje bilo u formi dugoročnog najma ili u formi udjela za otplatu nekretnine, a najavljuju i izrazite porezne olakšice razmjerno broju djece u obitelji. Traže financijsku potporu za svako novorođeno dijete, s linearnim povećanjem, a u iznosu koji bi majkama koje tako žele omogućio ostanak u obitelji do polaska u školu najmlađeg djeteta. Traže i punu isplatu naknade za vrijeme trajanja cijelog jednogodišnjeg porodiljnog dopusta.

Oslobađanje povratnika od poreza bar 10 godina

Prema prikupljenim podacima postoji veliki interes raseljenih Hrvata i hrvatskih obitelji za povratak u Hrvatsku, navode te dodaju kako taj signal dolazi iz europskih zemalja koje se suočavaju sa smanjenjem standarda, ali i s drugih kontinenata.

Kako bi se taj povratak lakše realizirao, predviđaju financijsku potporu povratničkim obiteljima u vidu jednokratne pomoći za troškove preseljenja i ishodovanje dokumenata te potom oslobađanje od poreznih obaveza tijekom 10 godina od preseljenja u Hrvatsku, uz mogućnost produljenja ove mjere.

Očuvanje prirodnog moralnog zakona

„Domovinski pokret promptnim mjerama pokušava minimizirati štetu demografske kataklizme, paralelno uvodeći progresivne pronatalitetne mehanizme te omogućavajući povratak raseljenih obitelji; otvoreno se zauzima za očuvanje prirodnog moralnog zakona, zaštitu života, zaštitu obitelji, deratifikaciju Istanbulske konvencije i otklon od rodne ideologije i općenito od ideja „odrasta““, navode iako nije jasno po kojoj se logici u tom sklopu našlo i protivljenje konceptu “odrasta”.

DP se zauzima za očuvanje prirodnog moralnog zakona, iz kojeg, navode, proizlaze odredbe Opće deklaracije o ljudskim pravima te čvrsto podupire Ustavnu odredbu po kojoj obitelj predstavlja zajednicu žene i muškarca. DP smatra da je potrebno onemogućiti izigravanje ove Ustavne odredbe formalnom promjenom spola i sklapanjem braka homoseksualnih osoba te se zauzima za izglasavanje novog Zakona o državnim maticama kako bi se provela kontrola mogućih zloupotreba ustavne odredbe o braku.

Zalažu se za zaštitu života od začeća do prirodne smrti “u najvećoj mogućoj mjeri” te tom pitanju žele pristupiti sustavno, od kvalitetnog informiranja mladih i ostalih stanovnica fertilne dobi, do povećanja kapaciteta za smještaj trudnica i mladih majki bez mogućnosti da zadrže dijete u obiteljskim okruženjima.

“Povrh toga, DP je stajališta da se homoseksualnim parovima ne smije odobravati ni usvajanje niti udomljavanje djece, bez iznimki”, decidirani su, uz dodatak da ne odobravaju programe surogat majčinstva i eutanazije.

---

image

Domovinski pokret zalaže se, među ostalim za naknadu koja bi stimulirala majčin odgojni i kućni posao barem do polaska u školu najmlađeg djeteta

Tomislav Krišto/Cropix
---

Tradicionalni kršćanski svjetonazor kao samostojeća vrijednost

Promoviranje kulture života spominje se i u dijelu programa koji se odnosi na medije.

“Javni medijski prostor treba pokrenuti u smislu promoviranja kulture života, a koja je danas medijski proskribirana kao anakrona i nazadna, u smislu traženja uključivosti u kojoj bi se tradicionalni kršćanski svjetonazor mogao sam artikulirati kao samostojeća vrijednost. Težište treba biti na identitetskim sadržajima hrvatskog naroda i Hrvatske”, navode.

Nužna kroatizacija sadržaja u medijima i obrazovanju

Poglavlje kulture u programu Domovinskog pokreta istaknuto je na vrlo važnom, drugom mjestu, odmah iza demografije. Po nekim medijskim objavama, Ministarstvo kulture moglo bi biti jedno od onih koje će DP tražiti kao uvjet za ulazak u vladajuću većinu.

Poglavlje koje se odnosi na kulturu naslovljeno je s Kultura – Novi hrvatski kulturni imaginarij.

“Kulturni program Domovinskog pokreta svoju središnju energiju usmjerit će stvaranju novog hrvatskog kulturnog imaginarija. Za provedbu ovoga programa novoformirana Vlada će odmah početi raditi najprije na snaženju svijesti o hrvatskom nacionalnom identitetu u svim elementima kulture i medija, te još i na uklanjanju interesnih skupina koje su godinama radile na uvođenju globalističkih sadržaja u ovu problematiku. Središnje kulturno izvršno tijelo svojim će sadržajnim odlukama, ali i financijskim uputama pokrenuti identitetska pitanja na svim planovima javnoga života te će posebnu pozornost posvetiti uvođenju zanemarenih identitetskih područja kao što će od onih medija i udruga koje dobivaju javni novac tražiti snažniju kroatizaciju sadržaja. Ta će se djelatnost širiti iz kulturne sfere i na sve razine obrazovnog sustava, kao i u poslove koji imaju dodir s kulturnom politikom, ali se odnose i na područja turizma, te vanjskih i europskih poslova. Uz to izvršit će se reforma upravljanja javnim televizijskim i radijskim servisom te Hrvatskom izvještajnom novinskom agencijom – HINA”, nabrojali su svoje važne korake u novoj vladi.

Plenković je počinio kazneno djelo

Treće poglavlje programa odnosi se na nacionalnu sigurnost.

Kao prvorazredno sigurnosno pitanje vide masovne migracije koje smatraju rizikom po europsku i hrvatsku sigurnost te i u svom političkom programu podsjećaju kako je “Domovinski pokret podignuo kaznenu prijavu protiv Andreja Plenkovića zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te omogućavanja protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka stranaca u Republici Hrvatskoj”.

Domovinski pokret zalaže se za uspostavljanje strožih kriterija za ostvarivanje prava na privremeni rad u RH. Kvote za ulazak stranih radnika na hrvatsko tržište rada treba redefinirati prema stvarnim potrebama u pojedinim sektorima te uskladiti s realnom situacijom na tržištu.

Dio nacionalne sigurnosti je i borba protiv korupcije pa, između ostalog, DP predlaže “izmjenu Zakona o državnom odvjetništvu tako da se postojeći postupak izbora glavnog državnog odvjetnika ukine i njegov izbor povjeri sudsko-odvjetničkom vijeću kao kolegiju neovisnih stručnjaka. Ta važna javna služba na taj bi se način učinila dostupnom svima pod jednakim uvjetima, kako Ustav RH i jamči. Ujedno bi se omogućila i selekcija najkompetentnijih javnih službenika te onemogućilo pogodovanje, sukob interesa i trgovanje utjecajem pri izboru”.

Domovinski pokret zalaže se za obaveznu vojnu obuku od četiri mjeseca. Svjesni da je obavezno služenje vojnog roka suspendirano zbog raširenog prigovora savjesti navode:

“Prigovor savjesti je već jednom bio glavni razlog za suspenziju vojnog roka, te ga se treba zakonski drugačije urediti ako se želi ustrojiti vojsku. Mediji, posebno oni u državnom vlasništvu, u udarnim terminima moraju emitirati programe promocije služenja u HV i općenito emisije kojima se iskazuje i dokazuje domoljublje, te prestati demonizirati branitelje HV i kriminalizirati Domovinski rat”, prenosi Faktograf.

Ukinuli bi sve poreze

Kad je riječ o gospodarstvu, naglasak stavljaju na poduzetništvo i smanjenje poreznih davanja do te mjere da na jednom mjestu tvrde da se “zalažu za ukidanje svih fiskalnih i parafiskalnih davanja”, dok na drugom mjestu povećavaju osobni odbitak na plaćama ili prag ulaska u PDV. Ako ukinu poreze, nije jasno iz kojih će sredstava onda financirati sve spomenute demografske ili kulturne politike ili pak vojsku.

Zabranili bi, također, privatizaciju, ali i dokapitalizaciju tvrtki i/ili njezinih dijelova koje su od strateškog značaja za RH te tu nabrajaju HEP, Hrvatske vode, Hrvatske šume, cestovnu, željezničku i cjevovodnu infrastrukturu, kao i zabranu prodaje državnog zemljišta i šuma, a prodali bi manjinske udjele države u tržišno orijentiranim tvrtkama koje nisu od strateškog interesa. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Pročešljali‘ smo program najpoželjnije izborne ‘udavače‘: štite kulturu života i brakova, žele kroatizirati medije.... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DP crno na bijelo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => ‘Pročešljali‘ smo program najpoželjnije izborne ‘udavače‘: štite kulturu života i brakova, žele kroatizirati medije.... DP crno na bijelo 0 9064 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-03 12:48:54 [created_by] => 3112 [created_by_alias] => Vijesti SD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-04 05:18:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-04 05:17:50 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => 'Pročešljali' smo program najpoželjnije izborne 'udavače': štite kulturu života i brakova, žele kroatizirati medije.... [metadata] => robots= author= title=Pročešljali smo program poželjne izborne 'udavače': kroatizirali bi medije i škole, žene držali doma sa što više djece page_title=Pročešljali smo program poželjne izborne 'udavače': kroatizirali bi medije i škole, žene držali doma sa što više djece [metakey] => domovinski pokret, Ivan Penava [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/03\/27021419.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/26994472.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Tomislav Kri\u0161to\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ivan Penava<\/p>","

Domovinski pokret zala\u017ee se, me\u0111u ostalim\u00a0za naknadu koja bi stimulirala maj\u010din odgojni i ku\u0107ni posao barem do polaska u \u0161kolu najmla\u0111eg djeteta<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_27021419_1920.jpg":"1920x1080","k_27021419_1280.jpg":"1280x1280","k_27021419_1024.jpg":"1024x1024","k_27021419_640.jpg":"640x640","k_27021419_480.jpg":"480x480","k_27021419_340.jpg":"340x340","k_27021419_220.jpg":"220x220","o_27021419_1280.jpg":"1280x853","o_27021419_1024.jpg":"1024x682","o_27021419_640.jpg":"640x426","o_27021419_480.jpg":"480x320","o_27021419_340.jpg":"340x226","o_27021419_220.jpg":"220x146","h_27021419_1280.jpg":"1280x854","h_27021419_1024.jpg":"1024x683","h_27021419_640.jpg":"640x427","h_27021419_480.jpg":"480x320","h_27021419_340.jpg":"340x227","h_27021419_220.jpg":"220x147","pp_27021419_1280.jpg":"1280x1628","pp_27021419_1024.jpg":"1024x1303","pp_27021419_640.jpg":"640x814","pp_27021419_480.jpg":"480x611","pp_27021419_340.jpg":"340x432","pp_27021419_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26994472_1920.jpg":"1920x1080","k_26994472_1280.jpg":"1280x1280","k_26994472_1024.jpg":"1024x1024","k_26994472_640.jpg":"640x640","k_26994472_480.jpg":"480x480","k_26994472_340.jpg":"340x340","k_26994472_220.jpg":"220x220","o_26994472_1280.jpg":"1280x853","o_26994472_1024.jpg":"1024x682","o_26994472_640.jpg":"640x426","o_26994472_480.jpg":"480x320","o_26994472_340.jpg":"340x226","o_26994472_220.jpg":"220x146","h_26994472_1280.jpg":"1280x854","h_26994472_1024.jpg":"1024x683","h_26994472_640.jpg":"640x427","h_26994472_480.jpg":"480x320","h_26994472_340.jpg":"340x227","h_26994472_220.jpg":"220x147","pp_26994472_1280.jpg":"1280x1628","pp_26994472_1024.jpg":"1024x1303","pp_26994472_640.jpg":"640x814","pp_26994472_480.jpg":"480x611","pp_26994472_340.jpg":"340x432","pp_26994472_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38528643 Threads: 4 Questions: 7106683225 Slow queries: 3303189 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608577201 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/procesljali-smo-program-pozeljne-izborne-udavace-kroatizirali-bi-medije-i-skole-zene-drzali-doma-sa-sto-vise-djece-1385841 [printLink] => /vijesti/politika/procesljali-smo-program-pozeljne-izborne-udavace-kroatizirali-bi-medije-i-skole-zene-drzali-doma-sa-sto-vise-djece-1385841?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 605391 [name] => domovinski pokret [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-04 09:35:54 [main_article_id] => 0 [alias] => domovinski-pokret [link] => /tag/domovinski-pokret ) [1] => stdClass Object ( [id] => 478649 [name] => ivan penava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-penava [link] => /tag/ivan-penava ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Pročešljali‘ smo program najpoželjnije izborne ‘udavače‘: štite kulturu života i brakova, žele kroatizirati medije.... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DP crno na bijelo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pročešljali smo program poželjne izborne ‘udavače‘: kroatizirali bi medije i škole, žene držali doma sa što više djece [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3112 [name] => Divna Zenić Rak [username] => divna-zeni-rak [email] => divna-zeni-rak@sd.hr [password] => $2y$10$tqT1tH/eC1RIr51RXJHmQeV1OtaJQrcAlkttNeawB7Um36D1oksm. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/divna-zenic-rak-3112 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1630 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/522fee2df7069fbc7967f5925ac37dd8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27021419.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damjan Tadić/Cropix [mainImageDesc] =>

Ivan Penava

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27021419.jpg [title] =>

Ivan Penava

Damjan Tadić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/26994472.jpg [title] =>

Domovinski pokret zalaže se, među ostalim za naknadu koja bi stimulirala majčin odgojni i kućni posao barem do polaska u školu najmlađeg djeteta

Tomislav Krišto/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Oči cijele Hrvatske i dalje su okrenute prema Domovinskom pokretu, svi čekaju s kime će ‘najpoželjnija udavača‘ u postizbornu koaliciju. 

Faktograf je zavirio u u politički program kojeg je DP raspisao pred izbore. 

Program je objavljen kao publikacija koja se proteže na 77 stranica, a sami ga opisuju kao “katarzičan”.

Prvo se poglavlje odnosi na demografiju. U Strategiji demografskog oporavka i zaštite obitelji DP traži ulaganje najmanje 4 % BDP-a za potrebe pronatalitetnih mjera na državnoj razini.

Domovinski pokret za postizanje demografskog oporavka predlaže mjere kao što su mjere stambenog zbrinjavanja putem dugoročnog najma ili ulaganjem jedinica lokalne samouprave u stanogradnju te osiguranje mjesta u vrtićima za svu djecu. Međutim, predviđaju i financijsko poticanje sklapanja braka poreznim olakšicama za novosklopljene brakove u razdoblju od barem jedne godine, kao i financijske potpore za roditelje novorođene djece, a posebno za obitelji s više djece.

Žene bi se poticalo da ostanu doma i imaju velike obitelji

Domovinski pokret zalaže se za naknadu koja bi stimulirala majčin odgojni i kućni posao barem do polaska u školu najmlađeg djeteta, a koja bi rasla povećanjem broja djece u obitelji. Takva mjera, navode, predstavljala bi stvarnu stimulativnu opciju za obitelji otvorene obiteljskom životu. Povrh toga, potrebno bi bilo stvarati društveno okruženje u kojem bi obitelji s više djece bivale društveno prihvatljive i predstavljale uzor, za razliku od trenutačno uvriježenog podcjenjivačkog i omalovažavajućeg javnog stava prema takvim obiteljima. Javni „imidž“ kod dijela stanovništva ima veći utjecaj nego što na prvu ruku izgleda, smatraju.

Povećanjem broja djece u obitelji raste udio subvencija za priuštivo stanovanje bilo u formi dugoročnog najma ili u formi udjela za otplatu nekretnine, a najavljuju i izrazite porezne olakšice razmjerno broju djece u obitelji. Traže financijsku potporu za svako novorođeno dijete, s linearnim povećanjem, a u iznosu koji bi majkama koje tako žele omogućio ostanak u obitelji do polaska u školu najmlađeg djeteta. Traže i punu isplatu naknade za vrijeme trajanja cijelog jednogodišnjeg porodiljnog dopusta.

Oslobađanje povratnika od poreza bar 10 godina

Prema prikupljenim podacima postoji veliki interes raseljenih Hrvata i hrvatskih obitelji za povratak u Hrvatsku, navode te dodaju kako taj signal dolazi iz europskih zemalja koje se suočavaju sa smanjenjem standarda, ali i s drugih kontinenata.

Kako bi se taj povratak lakše realizirao, predviđaju financijsku potporu povratničkim obiteljima u vidu jednokratne pomoći za troškove preseljenja i ishodovanje dokumenata te potom oslobađanje od poreznih obaveza tijekom 10 godina od preseljenja u Hrvatsku, uz mogućnost produljenja ove mjere.

Očuvanje prirodnog moralnog zakona

„Domovinski pokret promptnim mjerama pokušava minimizirati štetu demografske kataklizme, paralelno uvodeći progresivne pronatalitetne mehanizme te omogućavajući povratak raseljenih obitelji; otvoreno se zauzima za očuvanje prirodnog moralnog zakona, zaštitu života, zaštitu obitelji, deratifikaciju Istanbulske konvencije i otklon od rodne ideologije i općenito od ideja „odrasta““, navode iako nije jasno po kojoj se logici u tom sklopu našlo i protivljenje konceptu “odrasta”.

DP se zauzima za očuvanje prirodnog moralnog zakona, iz kojeg, navode, proizlaze odredbe Opće deklaracije o ljudskim pravima te čvrsto podupire Ustavnu odredbu po kojoj obitelj predstavlja zajednicu žene i muškarca. DP smatra da je potrebno onemogućiti izigravanje ove Ustavne odredbe formalnom promjenom spola i sklapanjem braka homoseksualnih osoba te se zauzima za izglasavanje novog Zakona o državnim maticama kako bi se provela kontrola mogućih zloupotreba ustavne odredbe o braku.

Zalažu se za zaštitu života od začeća do prirodne smrti “u najvećoj mogućoj mjeri” te tom pitanju žele pristupiti sustavno, od kvalitetnog informiranja mladih i ostalih stanovnica fertilne dobi, do povećanja kapaciteta za smještaj trudnica i mladih majki bez mogućnosti da zadrže dijete u obiteljskim okruženjima.

“Povrh toga, DP je stajališta da se homoseksualnim parovima ne smije odobravati ni usvajanje niti udomljavanje djece, bez iznimki”, decidirani su, uz dodatak da ne odobravaju programe surogat majčinstva i eutanazije.

---

image

Domovinski pokret zalaže se, među ostalim za naknadu koja bi stimulirala majčin odgojni i kućni posao barem do polaska u školu najmlađeg djeteta

Tomislav Krišto/Cropix
---

Tradicionalni kršćanski svjetonazor kao samostojeća vrijednost

Promoviranje kulture života spominje se i u dijelu programa koji se odnosi na medije.

“Javni medijski prostor treba pokrenuti u smislu promoviranja kulture života, a koja je danas medijski proskribirana kao anakrona i nazadna, u smislu traženja uključivosti u kojoj bi se tradicionalni kršćanski svjetonazor mogao sam artikulirati kao samostojeća vrijednost. Težište treba biti na identitetskim sadržajima hrvatskog naroda i Hrvatske”, navode.

Nužna kroatizacija sadržaja u medijima i obrazovanju

Poglavlje kulture u programu Domovinskog pokreta istaknuto je na vrlo važnom, drugom mjestu, odmah iza demografije. Po nekim medijskim objavama, Ministarstvo kulture moglo bi biti jedno od onih koje će DP tražiti kao uvjet za ulazak u vladajuću većinu.

Poglavlje koje se odnosi na kulturu naslovljeno je s Kultura – Novi hrvatski kulturni imaginarij.

“Kulturni program Domovinskog pokreta svoju središnju energiju usmjerit će stvaranju novog hrvatskog kulturnog imaginarija. Za provedbu ovoga programa novoformirana Vlada će odmah početi raditi najprije na snaženju svijesti o hrvatskom nacionalnom identitetu u svim elementima kulture i medija, te još i na uklanjanju interesnih skupina koje su godinama radile na uvođenju globalističkih sadržaja u ovu problematiku. Središnje kulturno izvršno tijelo svojim će sadržajnim odlukama, ali i financijskim uputama pokrenuti identitetska pitanja na svim planovima javnoga života te će posebnu pozornost posvetiti uvođenju zanemarenih identitetskih područja kao što će od onih medija i udruga koje dobivaju javni novac tražiti snažniju kroatizaciju sadržaja. Ta će se djelatnost širiti iz kulturne sfere i na sve razine obrazovnog sustava, kao i u poslove koji imaju dodir s kulturnom politikom, ali se odnose i na područja turizma, te vanjskih i europskih poslova. Uz to izvršit će se reforma upravljanja javnim televizijskim i radijskim servisom te Hrvatskom izvještajnom novinskom agencijom – HINA”, nabrojali su svoje važne korake u novoj vladi.

Plenković je počinio kazneno djelo

Treće poglavlje programa odnosi se na nacionalnu sigurnost.

Kao prvorazredno sigurnosno pitanje vide masovne migracije koje smatraju rizikom po europsku i hrvatsku sigurnost te i u svom političkom programu podsjećaju kako je “Domovinski pokret podignuo kaznenu prijavu protiv Andreja Plenkovića zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te omogućavanja protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka stranaca u Republici Hrvatskoj”.

Domovinski pokret zalaže se za uspostavljanje strožih kriterija za ostvarivanje prava na privremeni rad u RH. Kvote za ulazak stranih radnika na hrvatsko tržište rada treba redefinirati prema stvarnim potrebama u pojedinim sektorima te uskladiti s realnom situacijom na tržištu.

Dio nacionalne sigurnosti je i borba protiv korupcije pa, između ostalog, DP predlaže “izmjenu Zakona o državnom odvjetništvu tako da se postojeći postupak izbora glavnog državnog odvjetnika ukine i njegov izbor povjeri sudsko-odvjetničkom vijeću kao kolegiju neovisnih stručnjaka. Ta važna javna služba na taj bi se način učinila dostupnom svima pod jednakim uvjetima, kako Ustav RH i jamči. Ujedno bi se omogućila i selekcija najkompetentnijih javnih službenika te onemogućilo pogodovanje, sukob interesa i trgovanje utjecajem pri izboru”.

Domovinski pokret zalaže se za obaveznu vojnu obuku od četiri mjeseca. Svjesni da je obavezno služenje vojnog roka suspendirano zbog raširenog prigovora savjesti navode:

“Prigovor savjesti je već jednom bio glavni razlog za suspenziju vojnog roka, te ga se treba zakonski drugačije urediti ako se želi ustrojiti vojsku. Mediji, posebno oni u državnom vlasništvu, u udarnim terminima moraju emitirati programe promocije služenja u HV i općenito emisije kojima se iskazuje i dokazuje domoljublje, te prestati demonizirati branitelje HV i kriminalizirati Domovinski rat”, prenosi Faktograf.

Ukinuli bi sve poreze

Kad je riječ o gospodarstvu, naglasak stavljaju na poduzetništvo i smanjenje poreznih davanja do te mjere da na jednom mjestu tvrde da se “zalažu za ukidanje svih fiskalnih i parafiskalnih davanja”, dok na drugom mjestu povećavaju osobni odbitak na plaćama ili prag ulaska u PDV. Ako ukinu poreze, nije jasno iz kojih će sredstava onda financirati sve spomenute demografske ili kulturne politike ili pak vojsku.

Zabranili bi, također, privatizaciju, ali i dokapitalizaciju tvrtki i/ili njezinih dijelova koje su od strateškog značaja za RH te tu nabrajaju HEP, Hrvatske vode, Hrvatske šume, cestovnu, željezničku i cjevovodnu infrastrukturu, kao i zabranu prodaje državnog zemljišta i šuma, a prodali bi manjinske udjele države u tržišno orijentiranim tvrtkama koje nisu od strateškog interesa. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damjan Tadić/Cropix Tomislav Krišto/Cropix
Damjan Tadić/Cropix

Ivan Penava

Tomislav Krišto/Cropix

Domovinski pokret zalaže se, među ostalim za naknadu koja bi stimulirala majčin odgojni i kućni posao barem do polaska u školu najmlađeg djeteta

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/procesljali-smo-program-pozeljne-izborne-udavace-kroatizirali-bi-medije-i-skole-zene-drzali-doma-sa-sto-vise-djece-1385841 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0cb4eb9f18cfca01f0684c68ab8628d24613f170 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pro%C4%8De%C5%A1ljali+smo+program+po%C5%BEeljne+izborne+%E2%80%98udava%C4%8De%E2%80%98%3A+kroatizirali+bi+medije+i+%C5%A1kole%2C+%C5%BEene+dr%C5%BEali+doma+sa+%C5%A1to+vi%C5%A1e+djece&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fprocesljali-smo-program-pozeljne-izborne-udavace-kroatizirali-bi-medije-i-skole-zene-drzali-doma-sa-sto-vise-djece-1385841 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fprocesljali-smo-program-pozeljne-izborne-udavace-kroatizirali-bi-medije-i-skole-zene-drzali-doma-sa-sto-vise-djece-1385841 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Pročešljali‘ smo program najpoželjnije izborne ‘udavače‘: štite kulturu života i brakova, žele kroatizirati medije.... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DP crno na bijelo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
PolitikaDP crno na bijelo

Pročešljali smo program poželjne izborne ‘udavače‘: kroatizirali bi medije i škole, žene držali doma sa što više djece

Piše Vijesti SD
4. svibnja 2024. - 07:17

Oči cijele Hrvatske i dalje su okrenute prema Domovinskom pokretu, svi čekaju s kime će ‘najpoželjnija udavača‘ u postizbornu koaliciju. 

Faktograf je zavirio u u politički program kojeg je DP raspisao pred izbore. 

Program je objavljen kao publikacija koja se proteže na 77 stranica, a sami ga opisuju kao “katarzičan”.

Prvo se poglavlje odnosi na demografiju. U Strategiji demografskog oporavka i zaštite obitelji DP traži ulaganje najmanje 4 % BDP-a za potrebe pronatalitetnih mjera na državnoj razini.

Domovinski pokret za postizanje demografskog oporavka predlaže mjere kao što su mjere stambenog zbrinjavanja putem dugoročnog najma ili ulaganjem jedinica lokalne samouprave u stanogradnju te osiguranje mjesta u vrtićima za svu djecu. Međutim, predviđaju i financijsko poticanje sklapanja braka poreznim olakšicama za novosklopljene brakove u razdoblju od barem jedne godine, kao i financijske potpore za roditelje novorođene djece, a posebno za obitelji s više djece.

Žene bi se poticalo da ostanu doma i imaju velike obitelji

Domovinski pokret zalaže se za naknadu koja bi stimulirala majčin odgojni i kućni posao barem do polaska u školu najmlađeg djeteta, a koja bi rasla povećanjem broja djece u obitelji. Takva mjera, navode, predstavljala bi stvarnu stimulativnu opciju za obitelji otvorene obiteljskom životu. Povrh toga, potrebno bi bilo stvarati društveno okruženje u kojem bi obitelji s više djece bivale društveno prihvatljive i predstavljale uzor, za razliku od trenutačno uvriježenog podcjenjivačkog i omalovažavajućeg javnog stava prema takvim obiteljima. Javni „imidž“ kod dijela stanovništva ima veći utjecaj nego što na prvu ruku izgleda, smatraju.

Povećanjem broja djece u obitelji raste udio subvencija za priuštivo stanovanje bilo u formi dugoročnog najma ili u formi udjela za otplatu nekretnine, a najavljuju i izrazite porezne olakšice razmjerno broju djece u obitelji. Traže financijsku potporu za svako novorođeno dijete, s linearnim povećanjem, a u iznosu koji bi majkama koje tako žele omogućio ostanak u obitelji do polaska u školu najmlađeg djeteta. Traže i punu isplatu naknade za vrijeme trajanja cijelog jednogodišnjeg porodiljnog dopusta.

Oslobađanje povratnika od poreza bar 10 godina

Prema prikupljenim podacima postoji veliki interes raseljenih Hrvata i hrvatskih obitelji za povratak u Hrvatsku, navode te dodaju kako taj signal dolazi iz europskih zemalja koje se suočavaju sa smanjenjem standarda, ali i s drugih kontinenata.

Kako bi se taj povratak lakše realizirao, predviđaju financijsku potporu povratničkim obiteljima u vidu jednokratne pomoći za troškove preseljenja i ishodovanje dokumenata te potom oslobađanje od poreznih obaveza tijekom 10 godina od preseljenja u Hrvatsku, uz mogućnost produljenja ove mjere.

Očuvanje prirodnog moralnog zakona

„Domovinski pokret promptnim mjerama pokušava minimizirati štetu demografske kataklizme, paralelno uvodeći progresivne pronatalitetne mehanizme te omogućavajući povratak raseljenih obitelji; otvoreno se zauzima za očuvanje prirodnog moralnog zakona, zaštitu života, zaštitu obitelji, deratifikaciju Istanbulske konvencije i otklon od rodne ideologije i općenito od ideja „odrasta““, navode iako nije jasno po kojoj se logici u tom sklopu našlo i protivljenje konceptu “odrasta”.

DP se zauzima za očuvanje prirodnog moralnog zakona, iz kojeg, navode, proizlaze odredbe Opće deklaracije o ljudskim pravima te čvrsto podupire Ustavnu odredbu po kojoj obitelj predstavlja zajednicu žene i muškarca. DP smatra da je potrebno onemogućiti izigravanje ove Ustavne odredbe formalnom promjenom spola i sklapanjem braka homoseksualnih osoba te se zauzima za izglasavanje novog Zakona o državnim maticama kako bi se provela kontrola mogućih zloupotreba ustavne odredbe o braku.

Zalažu se za zaštitu života od začeća do prirodne smrti “u najvećoj mogućoj mjeri” te tom pitanju žele pristupiti sustavno, od kvalitetnog informiranja mladih i ostalih stanovnica fertilne dobi, do povećanja kapaciteta za smještaj trudnica i mladih majki bez mogućnosti da zadrže dijete u obiteljskim okruženjima.

“Povrh toga, DP je stajališta da se homoseksualnim parovima ne smije odobravati ni usvajanje niti udomljavanje djece, bez iznimki”, decidirani su, uz dodatak da ne odobravaju programe surogat majčinstva i eutanazije.

image

Domovinski pokret zalaže se, među ostalim za naknadu koja bi stimulirala majčin odgojni i kućni posao barem do polaska u školu najmlađeg djeteta

Tomislav Krišto/Cropix

Tradicionalni kršćanski svjetonazor kao samostojeća vrijednost

Promoviranje kulture života spominje se i u dijelu programa koji se odnosi na medije.

“Javni medijski prostor treba pokrenuti u smislu promoviranja kulture života, a koja je danas medijski proskribirana kao anakrona i nazadna, u smislu traženja uključivosti u kojoj bi se tradicionalni kršćanski svjetonazor mogao sam artikulirati kao samostojeća vrijednost. Težište treba biti na identitetskim sadržajima hrvatskog naroda i Hrvatske”, navode.

Nužna kroatizacija sadržaja u medijima i obrazovanju

Poglavlje kulture u programu Domovinskog pokreta istaknuto je na vrlo važnom, drugom mjestu, odmah iza demografije. Po nekim medijskim objavama, Ministarstvo kulture moglo bi biti jedno od onih koje će DP tražiti kao uvjet za ulazak u vladajuću većinu.

Poglavlje koje se odnosi na kulturu naslovljeno je s Kultura – Novi hrvatski kulturni imaginarij.

“Kulturni program Domovinskog pokreta svoju središnju energiju usmjerit će stvaranju novog hrvatskog kulturnog imaginarija. Za provedbu ovoga programa novoformirana Vlada će odmah početi raditi najprije na snaženju svijesti o hrvatskom nacionalnom identitetu u svim elementima kulture i medija, te još i na uklanjanju interesnih skupina koje su godinama radile na uvođenju globalističkih sadržaja u ovu problematiku. Središnje kulturno izvršno tijelo svojim će sadržajnim odlukama, ali i financijskim uputama pokrenuti identitetska pitanja na svim planovima javnoga života te će posebnu pozornost posvetiti uvođenju zanemarenih identitetskih područja kao što će od onih medija i udruga koje dobivaju javni novac tražiti snažniju kroatizaciju sadržaja. Ta će se djelatnost širiti iz kulturne sfere i na sve razine obrazovnog sustava, kao i u poslove koji imaju dodir s kulturnom politikom, ali se odnose i na područja turizma, te vanjskih i europskih poslova. Uz to izvršit će se reforma upravljanja javnim televizijskim i radijskim servisom te Hrvatskom izvještajnom novinskom agencijom – HINA”, nabrojali su svoje važne korake u novoj vladi.

Plenković je počinio kazneno djelo

Treće poglavlje programa odnosi se na nacionalnu sigurnost.

Kao prvorazredno sigurnosno pitanje vide masovne migracije koje smatraju rizikom po europsku i hrvatsku sigurnost te i u svom političkom programu podsjećaju kako je “Domovinski pokret podignuo kaznenu prijavu protiv Andreja Plenkovića zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te omogućavanja protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka stranaca u Republici Hrvatskoj”.

Domovinski pokret zalaže se za uspostavljanje strožih kriterija za ostvarivanje prava na privremeni rad u RH. Kvote za ulazak stranih radnika na hrvatsko tržište rada treba redefinirati prema stvarnim potrebama u pojedinim sektorima te uskladiti s realnom situacijom na tržištu.

Dio nacionalne sigurnosti je i borba protiv korupcije pa, između ostalog, DP predlaže “izmjenu Zakona o državnom odvjetništvu tako da se postojeći postupak izbora glavnog državnog odvjetnika ukine i njegov izbor povjeri sudsko-odvjetničkom vijeću kao kolegiju neovisnih stručnjaka. Ta važna javna služba na taj bi se način učinila dostupnom svima pod jednakim uvjetima, kako Ustav RH i jamči. Ujedno bi se omogućila i selekcija najkompetentnijih javnih službenika te onemogućilo pogodovanje, sukob interesa i trgovanje utjecajem pri izboru”.

Domovinski pokret zalaže se za obaveznu vojnu obuku od četiri mjeseca. Svjesni da je obavezno služenje vojnog roka suspendirano zbog raširenog prigovora savjesti navode:

“Prigovor savjesti je već jednom bio glavni razlog za suspenziju vojnog roka, te ga se treba zakonski drugačije urediti ako se želi ustrojiti vojsku. Mediji, posebno oni u državnom vlasništvu, u udarnim terminima moraju emitirati programe promocije služenja u HV i općenito emisije kojima se iskazuje i dokazuje domoljublje, te prestati demonizirati branitelje HV i kriminalizirati Domovinski rat”, prenosi Faktograf.

Ukinuli bi sve poreze

Kad je riječ o gospodarstvu, naglasak stavljaju na poduzetništvo i smanjenje poreznih davanja do te mjere da na jednom mjestu tvrde da se “zalažu za ukidanje svih fiskalnih i parafiskalnih davanja”, dok na drugom mjestu povećavaju osobni odbitak na plaćama ili prag ulaska u PDV. Ako ukinu poreze, nije jasno iz kojih će sredstava onda financirati sve spomenute demografske ili kulturne politike ili pak vojsku.

Zabranili bi, također, privatizaciju, ali i dokapitalizaciju tvrtki i/ili njezinih dijelova koje su od strateškog značaja za RH te tu nabrajaju HEP, Hrvatske vode, Hrvatske šume, cestovnu, željezničku i cjevovodnu infrastrukturu, kao i zabranu prodaje državnog zemljišta i šuma, a prodali bi manjinske udjele države u tržišno orijentiranim tvrtkama koje nisu od strateškog interesa. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 11:56