StoryEditorOCM
Politikai lijevi i desni

Kolakušić će biti prvi na listi Domovinskog pokreta. Evo što to znači ako Milanović formira vladu nacionalnog spasa

Piše Vijesti SD
22. ožujka 2024. - 19:02

Već dulje vrijeme u okviru desnog dijela hrvatskog političkog centra traju dogovori o predizbornim koalicijama, a kako se približava rok za predaju lista oni se privode kraju i praktično je već sve poznato. Nova je informacija, kako doznaje riječki Novi list da će na izbore za Sabor 17. travnja zajedno izaći Domovinski pokret i Pravo i pravda, nedavno osnovana stranka u kojoj je predsjednik Mislav Kolakušić, a potpredsjednici Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Lovrinović. Kolakušić će, kako piše Novi list, biti na prvom mjestu liste u prvoj izbornoj jedinici. Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić nije htio potvrditi da su dvije stranke već postigle sporazum, ali je iz njegovih riječi jasno da je to zaista slučaj.

– Jako smo blizu dogovora s Kolakušićem i njegovom strankom. Sve ćemo naše koalicijske partnere predstaviti u subotu, na skupu Domovinskog pokreta u dvorani Vatroslava Lisinskog. Svi koji dođu, u koaliciji su s nama, ostali nisu. U svakom slučaju, imat ćemo više koalicijskih partnera, rekao je Radić.

image
Robert Fajt /Cropix

Vijest je i da Kolakušića zapravo zanima nastavak zastupničkog mandata u Europskom parlamentu i da će svoj saborski, ako ga uspije osvojiti, prepustiti nekom drugom sa zajedničke izborne liste. Zauzvrat bi on bio prvi na listi s DP-om za izbore za Europski parlament, koji se održavaju 9. lipnja. Budući da je još razmjerno daleko rok za predaju europskih lista, Radić nije želio novinaru Novog lista više reći o ovoj temi.

- Ozbiljni smo ljudi, radili smo ankete i shvatili da bi koalicija DP-a i Pravo i pravda bila dobro prihvaćena među biračima. Mi dijelimo puno stavova, u vezi poljoprivrede, antimigrantske politike, rodne ideologije, zelene agende. Više-manje sve o čemu je u ovih pet godina Kolakušić pričao u Europskom parlamentu, mi potpisujemo. On ima poseban stil, uglavnom komunicira putem društvenih mreža, ali sigurno uživa određenu podršku u Hrvatskoj, pokazale su to i naše ankete. Kolakušić je prihvatljiv biračima Domovinskog pokreta, poručio je Radić. 

image

Mislav Kolakušić 

Damir Krajac/Cropix

Post izborni partneri? 

„S obzirom na to da predsjednik Zoran Milanović u kontekstu vlade nacionalnog spasa, koju planira formirati ako dođe u poziciju da bude premijer, nerijetko spominje i Domovinski pokret, znači da su na ovaj način potencijalno i Kolakušić i njegovi ljudi Milanovićevi politički saveznici poslije izbora - navodi Novi list. Kolakušić je radio na povezivanju i s Mostom, koji ima svoju koaliciju s Hrvatskim suverenistima, kao i s Karolinom Vidović Krišto i njezinom strankom Odlučnost i pravednost, ali je od obje te opcije dobio konačnu odbijenicu.

Jučer je još jedna parlamentarna stranka oporbene desnice sklopila koaliciju za izbore. Hrvatsko bilo, kojeg je zastupnik u raspuštenom Saboru bio Ante Prkačin, ide na izbore s HSP-om i Hrvatskom demokratskom seljačkom strankom. Naziv koalicije »Za domovinu« trebalo je biti ime stranke koju je planirao osnovati Tomislav Karamarko, ali je on u posljednji trenutak odlučio ostati u HDZ-u.

image

Mario Radić

Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:41