StoryEditorOCM
Hrvatskariječi insajdera

U SDP-u nisu imali pojma da će se Milanović pridružiti njihovoj kampanji! ‘Vozio sam se u autu kad sam čuo...‘

Piše Ivanka Toma/JL
15. ožujka 2024. - 19:35

Prva osoba koja je u sjedištu SDP-a na Iblerovom trgu službeno komentirala nevjerojatan obrat u kampanji za parlamentarne izbore je nesuđeni nositelj SDP-ove liste u 1. izbornoj jedinici Arsen Bauk kojega će u srazu s predsjednikom HDZ-a zamijeniti predsjednik Republike Zoran Milanović.

- Kandidat za premijera naše koalicije je najpozitivnije ocijenjen hrvatski političar po svim istraživanjima, a kandidat HDZ-a je najnegativnije ocijenjen u svim istraživanjima. Zajedno sa svim strankama saveznicama na čelu sa Zoranom Milanovićem pobijedit ćemo na izborima koji će biti 17. travnja. Taj dan, 17. travnja 2024., bit će praznik demokracije i slobode - rekao je Bauk, ali nije želio otkriti kada je odlučeno da se u izbore uključi i bivši predsjednik SDP-a Milanović, kao ni kada je ta odluka priopćena članovima Predsjedništva SDP-a.

Naime, u petak u 17 sati u sjedištu stranke na Iblerovu trgu ranije je bila sazvana sjednica Predsjedništva na kojoj se Grbin trebao referirati o rezultatima sastanaka i dogovora s potencijalnim koalicijskim partnerima. Premda nitko od članova Predsjedništva novinarima nije želio reći kada su saznali za veliki obrat i uključivanje Milanovića u njihovu kampanju, jasno je da im je Grbin trebao štošta objasniti u vezi s time. SDP-ov europarlamentarac Predrag Fred Matić samo je u prolazu novinarima dobacio kako je za uključivanje Milanovića u izbore za zastupnike u Hrvatskom saboru doznao u automobilu dok se vozio u sjedište stranke.

Ostali članovi Predsjedništva bili su suzdržani i u odnosu na ostala pitanja koja su vezana za veliki obrat. Tako je Bauk na pitanje kako su Milanovićev angažman prihvatili koalicijski partneri dao vrlo uopćenu izjavu.

- Koalicijski partneri su se već izjasnili da će kandidat SDP-a za premijera biti ujedno i njihov kandidat za premijera. S koalicijskim partnerima se obavio razgovor - kazao je Bauk, ali nije odgovorio na dodatno pitanje jesu li prilikom tih razgovora na umu imali Peđu Grbina ili Zorana Milanovića.

image

Siniša Hajdaš Dončić

Goran Mehkek/Cropix

Niz drugih otvorenih pitanja na koje nitko ne daje odgovor, poput pitanja što ako se bude osporavala lista čiji je nositelj predsjednik Republike, sugerira da je ova odluka donesena najranije prije dan ili dva te da je najviši stranački vrh za nju saznao u petak. Unatoč tome, prvi dojmovi na Iblerovu trgu sugeriraju da SDP-ovci nisu nezadovoljni pridruživanjem bivšeg predsjednika.

Sjednici koja je isprva na dnevnom redu trebala imati odluku hoće li SDP pristati na ultimatum stranaka liberalne koalicije, prije svega Fokusa i Centra i iz velike koalicije izostaviti Radničku frontu, prisustvovali su i svi koordinatori za izborne jedinice.

image

Branko Grčić

Goran Mehkek/Cropix

Velika koalicija

Premda je Milanović vijest nad vijestima, SDP će svejedno morati donijeti odluke koje se tiču velike koalicije.

- SDP-u je jasna naša pozicija, da će ona donijeti pobjedu na parlamentarnim izborima, a na njima je da odluče - kratko je kazao Davor Nađi iz Fokusa, dok njegov stranački kolega Dario Zurovec otvoreno govori da ne žele Radničku frontu.

- Mi smo stranka progresivnog centra i ne možemo sa strankom koja ima ideje iz 1945. godine - dodaje gradonačelnik Svete Nedjelje Zurovec.

image

Predrag Fred Matić

Goran Mehkek/Cropix

Čelnica Radničke fronte Katarina Peović na to kaže kako s njima nitko nije otvoreno razgovarao o ovim temama i još dodaje da im u programu ne piše da bi bilo što ukidali, posebno ne privatno vlasništvo.

Predsjednik SDP-a Grbin obavio je nekoliko krugova pregovora sa svih devet stranaka koje su se prije dva tjedna okupile u SDP-u kako bi razgovarali o zajedničkom izlasku na izbore.

Iz razgovora s čelnicima SDP-a uoči sjednice Predsjedništva proizlazi da potencijalni koalicijski partneri imaju velike ambicije i prohtjeve koji daleko premašuju njihov rejting, dok nam jedan sugovornik ukazuje na to da bi upravo zahtjevi prema SDP-u u slučaju Radničke fronte mogli biti veći problem od ultimatuma Fokusa i Centra.

Naime, ako Radnička fronta ne bi bila dio koalicije na nacionalnoj razini, nije isključena mogućnost da izađe u koaliciji sa SDP-om samo u osmoj izbornoj jedinici u kojoj je Katarina Peović osvojila mandat i na prošlim izborima.

image

Igor Dragovan

Goran Mehkek/Cropix

Definitivni rasplet i dogovor o zajedničkom izlasku na izbore stranaka ljevice i lijevog centra koje će se okupiti oko SDP-a očekuje se u ponedjeljak ili utorak idućeg tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 16:14