StoryEditorOCM
HrvatskaČUDNO

Studenti iz doma u Zagrebu na Facebooku saznali da im je provaljeno u sobe, ogorčeni su

Piše Laura Vidović/Jutarnji list
30. prosinca 2023. - 12:21

“Ne znamo” - glavne su riječi studenata kojima je tijekom blagdana provaljeno u sobe Studentskog doma Stjepan Radić. Tijekom četvrtka, provaljeno je u sveukupno deset soba u petom paviljonu, a studenti koji su se našli na meti počinitelja nezadovoljni su reakcijom i komunikacijom od strane Uprave doma i Studentskog centra, piše Jutarnji list.

Većinu informacija si međusobno dojavljuju pomoću Facebook grupe, a provalu su zapravo sami i otkrili, nakon što se jedan od studenata vratio u dom i pronašao oštećena vrata na sobi.

Ne znaju kad je točno došlo do provale, jesu li birane prazne sobe iz kojih su studenti otišli kući za blagdane ili je provaljivano nasumično, zašto policija nije ranije pozvana, kako nitko nije čuo razbijanje vrata, a većina ih neće ni znati jesu li im ukradene stvari dok se ne vrate u Zagreb.

image

Dom Stjepan Radić

Tomislav Krišto/Cropix

- Mene su iz Uprave zvali tek danas u četiri popodne da mi je nažalost provaljeno u sobu. Da nije prethodno već objavljeno u Facebook grupi, vjerojatno ne bih znala do nakon praznika - požalila nam se studentica iz jedne od deset pogođenih soba.

Vjeruje da se situacija pokušala zataškati, budući da je student koji je prvi pronašao razvaljena vrata na svojoj sobi i prijavio situaciju, rekao da zaštitari nisu htjeli zvati policiju dok im to nije naredila upraviteljica doma.

Uprava im je nakon obavijesti da su određene sobe zapečaćene i da je dopušten ulazak samo uz policijskog službenika, javila i da vjeruju da se radi o vandalizmu jer zasad nije utvrđeno da je iz soba nešto ukradeno.

- Zasad su iz Uprave rekli da misle da se radilo o pijanim studentima iz doma, znači netko od nas, što je još više nedopustivo. Navodno ne sumnjaju na nekog vanjskog, nego se istražuje kako je moglo doći do toga unutar doma, jer se može ući samo pomoću ključa - govori nam studentica.

image

Dom Stjepan Radić

Bruno Konjević/Cropix

Odmah nakon što su izdali obavijest o provali, zvala je Upravu budući da u njoj nisu naveli o kojem se paviljonu radi. Nakon što joj se nisu javili, nazvala je portira koji joj je potvrdio da je njena soba jedna od onih u koje je provaljeno.

Pitala ga je smije li cimerica doći provjeriti sobu i djelatnik joj je rekao da ne zna točno, ali neka dođe. Kad je stigla sat vremena kasnije, isti djelatnik rekao je njenoj cimerici da ipak ne može ući jer se soba neće moći ponovno zatvoriti, objašnjavajući da domara nema do nakon Nove Godine, pa nema tko popraviti bravu.

Dva sata kasnije, kad ih je Uprava zvala kako bi im javili o provali, rekli su da su ipak mogle ući u sobu i da im je portir dao krive informacije.

image

Dom Stjepan Radić

Boris Kovačev/Cropix

- Sve se tretira apsurdno i minimalizira se situacija, a nama je to dosta ozbiljno. Stvari su mi tamo - nakit, frižider koji sam sama kupila, neki su ostavili laptope. Nije mi svejedno da mi netko provali, zapravo živim tamo - objašnjava.

Nadodaje da joj nije jasno kako nitko nije čuo počinitelje dok su razvaljivali vrata, jer se radilo o više soba na nekoliko katova.

- Trebalo im je vremena i to se sigurno čulo, navodno su nađeni otisci cipela i pretpostavlja se da je netko s nogama nabijao po vratima - govori nam.

Vjeruje da je reakcija Uprave, zaštitara i Studentskog centra trebala biti brža i da cijelu situaciju ne shvaćaju dovoljno ozbiljno, navodeći da je već bilo sličnih slučajeva u prethodna dva mjeseca, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:27