StoryEditorOCM
Hrvatskaa tek se smirilo

Pripremite se za promjenu vremena: kiša može pasti već prijepodne, moguće i nevere duž obale

Piše Vijesti SD
14. lipnja 2023. - 08:18

"Tek što je počelo, stabilnom vremenu već se nazire kraj. Vlažan i nestabilan zrak počet će pritjecati u srijedu, kada bi već ponegdje moglo pasti malo kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, uglavnom na Jadranu i područjima uz njega.

U četvrtak i u noći na petak kiša će biti češća, osobito u Dalmaciji i obilnija. Zapuhat će najprije prolazno jugo, pa umjerena i jaka bura i tramontana. Prema kraju tjedna pljuskova će biti sve manje, a sunčanih razdoblja sve više, pa će postupno rasti i temperatura zraka, na Jadranu danju uz umjeren sjeverozapadni vjetar.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika HRT-a" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "U većem dijelu istočnih kopnenih krajeva srijeda će proteći uz suho te djelomice sunčano vrijeme. Uz više oblaka vjerojatnost za pokoji pljusak popodne povećana je u Posavini i oko gorja. Vjetar slab do umjeren, istočni i sjeveroistočni.

Malo manje sunčano bit će u središnjoj Hrvatskoj, osobito na Banovini i Kordunu, gdje je moguć pokoji pljusak. Jutarnja temperatura od 11 do 13 °C, a dnevna oko 25 °C.

pristizati nad zapadne krajeve. Pritom će mjestimice pasti malo kiše, a pljuskovi s grmljavinom najvjerojatniji su u gorskim područjima. Ujutro na senjskom području umjerena bura, a popodne duž obale sjevernog Jadrana jugoistočni i južni vjetar.

Naoblačenje s juga slijedi i u Dalmaciji, gdje malo kiše može pasti već prijepodne. Popodne su pljuskovi s grmljavinom najvjerojatniji u unutrašnjosti, a u noći nevere duž obale. Nakon jutarnje bure zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar i jugo.

Na jugu Hrvatske promjenjivo oblačno - sunčanih razdoblja bit će prijepodne, a kiše i grmljavine lokalno popodne te osobito navečer. U noći i ujutro mjestimice će puhati bura, a popodne jugo i južni vjetar. Najviša temperatura oko 26 °C."

"Promjenjivo vrijeme u četvrtak se vraća u većinu kopnenih predjela. Kiša će biti česta na krajnjem istoku, obilna u unutrašnjosti Dalmacije, a na sjeveru bi ponegdje mogla izostati. U petak i subotu sunčanije, ali i dalje nestabilno. Zapuhat će sjeverni vjetar, uz koji će temperatura biti niža od prosjeka."

"I dok će glavnina nestabilnosti zaobići sjeverni Jadran, u Dalmaciji četvrtak i u noći na petak obilna kiša praćena grmljavinom. U petak smirivanje i razvedravanje, pa će u subotu biti sunčanije, no ne i posve stabilno. Puhat će umjerena i jaka bura i tramontana, u Dalmaciji u četvrtak i jugo.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 04:51