StoryEditorOCM
HrvatskaBurno u Otvorenom

Kekin: ‘Premijer je stao na stranu laži, HDZ-u je dogorjelo‘. Bauk: ‘Sad je jasno da izbori nose promjene‘

Piše VIjesti Sd
20. veljače 2024. - 07:58

Ohrabreni subotnjim prosvjedom u Zagrebu članovi lijevo-liberalnih stranaka vjeruju kako je to bio početak kotrljanja izborne lavine koja bi mogla pomesti HDZ s vlasti. U sinoćnjem „Otvorenom” vodila se prilično živa rasprava oko toga između predstavnika stranaka Možemo!, HDZ-a, HSLS-a i SDP-a.

Saborska zastupnica stranke Možemo Ivana Kekin smatra da je na prosvjedu desetak tisuća građana poslalo jasnu poruku kako je potrebno raspisati izbore.

„Očito je kap koja je prelila čašu, bila neprimjeren izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, rekla je.

Kazala je kako je građanima neprihvatljivo da na čelno mjesto institucije koja treba ganjati kriminalce, dođe čovjek koji je prijatelj s kriminalcima.

Ocijenila je kako je premijer Plenkovića izborom Ivana Turudića stao na stranu laži.

- Danas je premijer Plenković rekao da nas čeka kampanja između istine i laži. Rijetko se s njime slažem, ali tu bih se složila. Andrej Plenković je izborom Turudića, odlučio stati na stranu laži, ili kako kaže, reduciranog izričaja. HDZ-u je dogorjelo, ustvrdila je u emisiji HRT-a. Saborski zastupnik HDZ-a Nikola Mažar usprotivio se njezinim tvrdnjama.

- Prije svega, apsolutno, što je kolegica Kekin rekla - da, apsolutno istinom protiv laži. To ćemo već u srijedu pokazati u Saboru gdje će oporba još jednom bezuspješno pokušati raspuštanje Sabora. Posljednji put kad su to napravili su raspustili sami sebe, poručio je Mažar.

image

Nikola Mažar, HDZ

Damjan Tadic/Cropix

On tvrdi da se na prosvjedu mogla vidjeti netrpeljivost, mržnja i ideologija za koju smo mislili da smo je davno stavili u ropotarnicu povijesti.

Osudio je izjave Peđe Grbina, Ivice Puljka i Kreše Beljaka koje su se mogle čuti na prosvjedu.

- Peđa Grbin je vrlo jasno rekao da je Zakon o hrvatskom jeziku "kretenski", da je to nešto što nama ne treba. Gospodin Beljak je prvog hrvatskog predsjednika nazvao mafijaškim bosom. Gospodin Puljak je rekao da će politički neistomišljenici biti zatvoreni i hapšeni. Za HDZ je ovaj skup ustvari bio jako dobar, zaključio je.

Bauk: Na parlamentarnim izborima će doći do promjene

Zastupnik SDP-a Arsen Bauk ocijenio je kako HDZ nije očekivao ovakvu potporu prosvjedu te dodao da su zbog toga morali pribjeći metodi o etiketiraju oporbe kao pro-ruske i bessadržajne.

- Njihova reakcija pokazuje da je nama došlo više ljudi, nego što su oni očekivali, jer su se suzdržali od onih komentara "jalovi i nesposobni". Morali su pripremiti neki back-up. To je ono tipa "mržnja, pro-ruski itd. Ima tu stila, ovo: sadržaj, istina, laž itd., ali u osnovi, subotnji skup je za mene bio ugodno iznenađenje, rekao je Bauk. Zadovoljan je što je na prosvjedu bilo mnogo mladih ljudi te ustvrdio da je bila prisutna energija koja je dala naslutiti da će na parlamentarnim izborima doći do promjene.

Odbacio je pitanje o tome sumnja li oporba u vlastitu snagu.

- Nismo sumnjali u vlastitu snagu. Jedna je stvar kad nešto očekujete, a druga kad vidite, osjetite i budete između ljudi, zaključio je Bauk.

image
screenshot HRT

Kekin: Premijer prozvao 10 tisuća građana lijenčinama; Mažar: Taj broj ste dobili iz Beograda

Ivana Kekin je zamjerila premijeru da je 10 tisuća građana prozvao lijenčinama.

- Vidimo da je svaki dan kad HDZ na vlasti - loš dan za zemlju. Kolega je nastavio s retorikom koja je krenula odmah nakon prosvjeda. Premijer je prozvao 10 tisuća građana neradnicima, lijenčinama, proPutinovcima... Kao što je oporbi, kad mu se nije svidjelo što ga pitaju, rekao idite u Njemačku, rekla je.

Dodala je kako Hrvatsku nakon izbora čeka ukidanje Ureda europskog tužitelja ako HDZ ostane na vlasti.

Mažar joj je uzvratio kako Vlada apsolutno stoji iza svih akcija EPPO-a.

- Apsolutno stojimo iza EPPO-a. Moramo znati da je RH među prvim državama bila ta koja je odlučila da se ured otvori. Stvorili smo uvjete, prostore, ljude, djelatnike. Hrvatski suci su tamo, nisu stranci. Podržavamo sve akcije EPPO-a. Za razliku od oporbe, mi nismo ti koji će vršiti pritiskak, kazao je hadezeovac.

image
Goran Mehkek/Cropix

Uputio je opasku kako je brojku od 10 tisuća prosvjednika poslala neimenovana institucija iz Beograda.

- Građani mogu vidjeti dvije političke Hrvatske, onu koja radi i onu koja zaziva mržnju, kaos i nerede. Sam kolega Volk je rekao, zadovoljan je s brojem. Neka institucija iz Beograda, s vama u dogovoru je poslala neku brojku, dodao je.

Arsen Bauk je poručio da HDZ treba nastaviti s retorikom s kakvom je započeo nakon prosvjeda, jer, kako kaže - lijeva oporba nakon toga samo jača.

- Kao što je kolega Mažar rekao da je HDZ nakon našeg skupa jači tako smo mi nakon svako HDZ-ovog istupa ovog tipa također još jači i ja vas molim da nastavite s time. Ja ću vam dati još nekoliko ideja kako da nas napadate ako izgubite inspraciju, rekao je.

Ustvrdio je kako je retorika premijera Plenkovića o dvije Hrvatske služi podjeli na "nas" i "njih". Dodao je da SDP također želi stvoriti tu podjelu, ali da ne ide tako daleko.

- To je jedna retorička figura predsjednika Vlade kojom je želio staviti jasnu razliku između nas i njih, i mi želimo staviti jasnu razliku, ali ne idemo tako daleko da govorimo o dvije Hrvatske. Govorimo o dva izbora. Jedan je između istine i laži ili između pune i reducirane istine, a drugi je između politike koja će se zalagati za standard građana, protiv korupcije i jednakost. Ta podjela se može i na takav način izraziti, kazao je u emisiji HRT-a.

image
Ivana Grgic/Cropix

Darko Klasić je odbacio tu tezu te ustvrdio da postoji samo jedna Hrvatska koja želi ići naprijed. Optužio je Možemo da to nisu ostvarili u Zagrebu.

- Nakon tri godine vidimo da se Zagreb nije pomaknuo s nule, zaključio je.

Bauk je ustvrdio da je ljevica korak bliže do toga da se dogovori stvaranje koalicije. Pozvao se na podatke HRT-a koji govore da stranke ljevice zajedno imaju 32 posto podrške birača. Poručio je kako će ovi izbori biti "izbori za demokraciju", a ne "izbori u demokraciji".

- Ja, a ne samo ja, naime vaša televizija objavljuje istraživanja gdje stranke koje su organizirali prosvjed, imaju sedam posto više od HDZ-a. Govorimo o podršci građana to je 32, a HDZ je 25 posto. Prema tome, očekivali smo podršku građana. Ja bih rekao da smo nakon ovog prosvjeda - korak bliže krupnijem izlasku na izbore, nego što smo bili prije. Dotad smo imali dojam i vjeru da su ovo izbori u demokraciji, a nakon toga mislimo da su ovo izbori za demokraciju, ustvrdio je.

Kekin je naglasila kako je važno potaknuti što veći broj građana da izađu na izbore.

- Mislim da treba reći da je najvažnija poruka, ne tko je vođa koalicije, nego je važno da izađu na izbore. Mi s centra i ljevice ćemo napraviti sve da maksimiziramo izlazak glasačka na izbore. Vjerujem da će naši razgovori o točkastoj koaliciji - polučiti taj rezultat, ustvrdila je Kekin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:57