StoryEditorOCM
Hrvatskaprevaranti u akciji

Jesu li i vas prošlog vikenda zvali ‘prijatelji‘ iz inozemstva i što ako ste se javili?; ‘Najgore je ako učinite ovo‘

Piše Vijesti SD
20. veljače 2024. - 11:30

Proteklog vikenda mnogi hrvatski građani primili su pozive sa Šri Lanke. Neki su dobili čak desetak poziva.

"U subotu mi je telefon zvonio sedam puta, u nedjelju triput. Svi pozivi su bili iz inozemstva, sa Šri Lanke. Tamo ne poznajem nikoga i ne znam otkud toliki interes za mene jer svi su pozivi bili s različitih brojeva. Nisam pojma imao da imam toliko poznanika na Šri Lanci i da sam ondje toliko tražen", kazao je jedan Zagrepčanin za N1.

Već je i ranije imao iskustava s pozivima s nepoznatih brojeva iz inozemstva pa je i kanonadu ovih sa Šri Lanke ignorirao. Svih deset brojeva s kojih su ga otamo zvali je blokirao.

I HAKOM tijekom vikenda dobio dvije prijave

Svi ti brojevi, kaže, bili su sličnog formata. Iza pozivnog broja države (+94) i broja u zagradi (17) koji je vjerojatno pozivni broj grada, slijedili bi sedmeroznamenkasti brojevi. Svi su počinjali s 06 pa je Zagrepčanin zaključio da je vjerojatno riječ o nekim komercijalnim servisima. Drugim riječima, telefonska zamka.

U Hrvatskoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) kažu da su dobili slične prijave. "Tijekom proteklog vikenda HAKOM-u su pristigle dvije prijave vezano za zaprimanje poziva iz inozemstva, a radilo se o pozivanju s numeracije koja pripada Šri Lanki", odgovorili su iz HAKOM-a.

"Prijavite takav poziv i blokirajte broj"

HAKOM-u su stigle još dvije prijave. Očito se radilo o pokušajima telefonskih prevara.

"Kod ovakvih prijevara uglavnom je osnovni cilj iskoristiti korisnikov neoprez nadajući se da će izvršiti povratni poziv kod kojeg u takvom slučaju pozivani ostvaruje dobit u obliku naknade za terminaciju poziva. Zato je preporuka ne nazivati propuštene pozive iz inozemstva čije brojeve ne prepoznajemo. Korisnicima savjetujemo da ovakve pozive prijave svom operatoru", poručuju iz HAKOM-a.

Jednom ranijom sličnom prilikom iz HAKOM-a su na naš upit savjetovali korisnicima pametnih telefona da u takvim slučajevima sami interveniraju blokiranjem poziva s telefonskog broja s kojeg ih se ometa i očito pokušava uvući u prevaru.

"To je zgodno koristiti ako dobivate više neželjenih poziva s istog broja dok operatori ne blokiraju broj", kazali su.

Dolazni pozivi se ne naplaćuju

Na pitanje hoće li korisnici imati ikakvih troškova ako se jave na sumnjive brojeve iz inozemstva ili naknadno uzvrate poziv, u HAKOM-u naglašavaju da se u Republici Hrvatskoj dolazni pozivi ne naplaćuju.

"Ako su se korisnici javili na poziv, neće imati dodatne troškove, ali u slučaju da su uzvratili poziv, tada se isti naplaćuje sukladno cjeniku operatora čije usluge koriste. S obzirom na to da se radi o udaljenoj destinaciji, radi se o nešto većim cijenama naspram cijena prema okolnim non-EU zemljama", upozorava HAKOM, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:15