StoryEditor
Hrvatskastožer pa markov trg

Gdje je nestala Maja Grba-Bujević? Do izbora je bila stalno u medijima, a nakon što je ušla u Sabor ne oglašava se

28. listopada 2020. - 14:55
Maja Grba Bujević u saborskim klupamaGoran Mehkek/Cropix

Darko Milinović se našao osobno prozvanim i odmah je obranaški reagirao na poziv iz HUBOL-a:

– Što se tiče poziva HUBOL-a, pozdravljam njihove aktivnosti, ali u ovom trenutku kao da se preobukao u političku stranku. Mene je taj poziv povrijedio. Ja sam se i 1990., kada je zdravstveni sustav u Gospiću ostao bez ljudi, javio. Mi znamo u kojem ćemo se trenutku i na čiji poziv, a možda i bez ičijeg poziva, staviti na raspolaganje zdravstvenom sustavu, ako to bude potrebno – rekao je Milinović za RTL Direkt.

No, iz udruge bolničkih liječnika poručuju da se nitko osobno ne mora osjetiti prozvanim.

Njihov se apel, kažu, nije odnosio samo na političare sa završenim Medicinskim fakultetom, već i na brojne druge liječnike, poput onih zaposlenih u HZZO-u, MIZ-u, jedincima regionalne i lokalne uprave, privatnoj djelatnosti…

Svejedno, prozvanom se osjetila i Maja Grba-Bujević, bivša članica Stožera, no u HUBOL-u tvrde kako kritika nije bila usmjerena na njezin rad kao liječnice, nego na vrlo uočljivu razliku u odnosu na svakodnevna pojavljivanja u medijima prije izbora i "nestanak" iz javnog prostora nakon izbora, s njezinim ulaskom u Sabor i imenovanjem dopredsjednicom Odbora za zdravstvo.

– Ta pozicija nudi brojne mogućnosti za rješavanje nagomilanih problema u zdravstvu. Od predlaganja rješenja do izmjene zakonskog okvira za njihovo brzo implementiranje. Izbori su prošli prije nekoliko mjeseci, a Odbor za zdravstvo Hrvatskog sabora, u krizi koja traje od ožujka, sastao se – jednom! I to jučer! Na temu duga veledrogerijama, što je samo manjim dijelom vezano uz korona-krizu.

Dakle, uz brojne probleme koji postoje u hrvatskom zdravstvenom sustavu i gomilaju se već godinama, od kolega u Odboru za zdravstvo očekujemo da se nalaze barem na tjednoj bazi. Ako mogu učenici preko Zooma, mogu i oni. A ne jednom u nekoliko mjeseci! Sjetimo se kolegice Ines Strenje, koja se jedina od liječnika u Saboru borila za boljitak liječničke struke i promjene u zdravstvenom sustavu. U tom kontekstu i jest bilo spominjanje kolegice, bivše članice kriznog Stožera, samo smo je pozvali na djelovanje zbog kojeg je imenovana u Sabor i za koje je plaćena, a naročito s obzirom na iskustva prethodnih mjeseci koja je skupila kao članica kriznog Stožera i koja sad mora iskoristiti za proaktivno djelovanje – podsjećaju u HUBOL-u.

Navode kako nitko od pozvanih liječnika iz Hrvatskog sabora i ostalih tijela državne vlasti nije odgovorio na njihov apel, osim nekolicine koji su našli za shodno braniti se i vraćati lopticu natrag, "umjesto da prihvate sugestiju", kao što vjeruju da će na kraju većina ipak i učiniti. Ipak, veseli ih činjenica da su se javili studenti medicine, fizioterapeuti, umirovljeni liječnici, kojima od srca zahvaljuju i koji se, nadaju se, uistinu neće nepotrebno izlagati opasnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. siječanj 2021 23:50