StoryEditorOCM
Hrvatskaposebno iskustvo

Dragan Primorac u Kini na otvaranju muzeja svog prijatelja i najvećeg forenzičara 21. stoljeća, evo kako je bilo

18. studenog 2023. - 10:57

U trenucima održavanja povijesnog susreta američkog predsjednika Joe Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, obje strane su intenzivirale brojne bilateralne aktivnosti među kojima se poseban naglasak stavlja na suradnju u području obrazovanja i znanosti.  

Na tragu toga u Kini, je s radom započeo znanstveni događaj od strateškog interesa za obje države, a u čijem radu već godinama sudjeluju američki i kineski znanstvenici, ali znanstvenici iz 40-tak država “International Law, Forensics, Investigation and Educationa Conference”.

image

Dragan Primorac, Henry Lee, Xiaping Jiang s kineskim izdanjem knjige “Pucanj u Hrvatskoj”

U radu dosadašnjih skupova sudjelovalo je više od tisuću forenzičara, pravnika, sudaca, državnih odvjetnika, pripadnika policije, vojske i sigurnosnih agencija, a glavne teme su borba protiv terorizma, bioterorizma, kriminala, trgovine ljudima te uspostavljanje što intenzivnije globalne suradnje stručnjaka iz navedenih područja.

Ove godine središnji događaj cijelog kongresa je otvaranje „Henry C. Lee Museum for Forensic Sciences“ koji je uslijedio nakon što je upravo završena druga faza izgradnje muzeja koji se rasprostire na 8.400 m2. Time je „Henry C. Lee Museum for Forensic Sciences“ postao i najvećim muzejom forenzičkih znanosti na svijetu. 

Muzej je nazvan po Prof. Henry Leeju, najznačajnijem forenzičaru 21. stoljeća, koji je tijekom svoje karijere, radio na više od 8.000 slučajeva u 50-tak država svijeta, a najpoznatiji među njima su O.J. Simpson, JonBenet Ramsey, rekonstrukcija ubojstva JFK-a, itd. 

Posebna čast da tijekom otvaranja muzeja govori o životu Henryja Leeja, prijateljstvu, zajedničkim projektima i suradnji pripala je Draganu Primorcu. Primorac je posebno istaknuo njihovo prijateljstvo koje traje pune 33. godine, golemu ulogu koju je Henry Lee imao u razvoju svjetske forenzike i posebno mu se zahvalio na svemu što je učinio tijekom procesa identifikacije žrtava Domovinskog rata.

image

Primorac i Lee s kineskim dužnosnicima tijekom otvaranja muzeja

U muzeju su na niz mjesta prikazan forenzički slučajevi na kojima je radio Henry Lee, kao i  izvorne fotografije suradnje Leeja, Primorca i vodećih svjetskih forenzičara.

A doprinos Henry Leeja, identifikacijama žrtava Domovinskog rata putem suradnje s hrvatskim forenzičarima kao i njegova brojna forenzička svjedočenja pri američkim i međunarodnim institucijama, imala su iznimno važnu ulogu u utvrđivanju istine o Domovinskom ratu.

Znanstveni članak koji je u suradnji s prof.dr. Primorcem, i prof.dr. Badenom, vodećim američkim forenzičkim patologom, te prof.dr. Anđelinovićem, prof.dr. Definis-Gojanović, i drugima objavio ranih 90-ih u najprestižnijem američkom forenzičkom časopisu Journal of Forensic Sciences, smatra se jedinim od prvih znanstvenih radova ikada objavljenim, a gdje je utvrđena ključna uloga primjene DNA tehnologija u svrhu identifikacija žrtava masovnih grobnica. Zbog veliko doprinosa Hrvatskoj, Lee je 2005. godine odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

image

Dragan Primorac ispred svoje fotografije i fotografije vodećih svjetskih forenzičara

Tijekom trajanja kongresa, posebno se očekivala  i kineska promocija američkog izdanja knjige „Gunshot in Croatia“ (hrvatski prijevod „Pucanj u Hrvatskoj“) u kojem kinesko-američka autorica  Xiaping Jiang, inspirirana stvarnim događajima, koje joj je prepričao Henry Lee, ali uz miješanje činjenica i fikcija obrađuje najvećim djelom rad i prijateljstvo Henryja Leeja i Dragana Primorca, prvenstveno vezano uz period identifikacija žrtava Domovinskog rata.

Englesko izdanje knjige nedavno je promovirano u SAD-u, a tijekom promocije Xiaping Jiang je istaknula da knjigu doživljava duboko emotivno, da su je iznimno potresle sudbine nevinih ljudi i da ako su znanstveni izumi (poput DNA tehnologije) u rukama vrhunskih znanstvenika oni se mogu itekako koristiti na dobrobit čovječanstva, prvenstveno zbog utvrđivanja istine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:08