StoryEditorOCM
Crna kronikaISKLJUČENA JAVNOST

Za otmicu i silovanje curice mlađe od 15 godina u Splitu dvojica dobila kazne ispod minimuma: jedan ni ne ide u zatvor

16. listopada 2023. - 22:29

Na Županijskom sudu u Splitu završeno je suđenje dvojici mladića iz Splita koji su prije dvije godine, kada su imali 19 godina, seksualno zlostavljali djevojčicu mlađu od 15 godina. Jedan je osuđen na godini i pol dana maloljetničkog zatvora zbog silovanja djevojčice, dok je drugi dobio uvjetnu kaznu tj. pridržaj maloljetničkog zatvora zbog bludnih radnji koje je počinio nad njom.

Kako se radilo o mlađim punoljetnicima, postupak se vodio po Zakonu o sudovima za mladež koji predviđa da se optuženicima u dobi do 21 godinu može izreći maloljetnički zatvor. Pošto se radi o seksualnom zlostavljanju nad djetetom, javnost može čuti samo objavu presude, ali ne i obrazloženje tako da ostaje nejasno koje točno olakotne okolnosti su uzete u obzir mladićima.

Naime, dvojica mladića su proglašeni krivima ne samo za seksualno zlostavljanje već i za protupravno oduzimanje slobode. Nasilni čin nad djevojčicom dogodio se u svibnju 2021. godine nakon što se oko 19 sati našla s prijateljicom te su u parku naišle na dvojcu mladića.

image
Hanza Media/Ilustracija

Jedan od njih dvojice je pozvao da ide s njima na krov zgrade, a kada je odbila maloljetnicu su ugurali u lift dok su njenoj prijateljici zabranili da ide s njima. Otišli su na krov zgrade gdje su je zlostavljali dulje od sat i po vremena, a prijetili su joj i da će je udariti, vezati joj kabelom ruke i noge i baciti je sa zgrade.

Protivno njezinoj volji su obojica nad njom počinili bludne radnje da bi onda jedan otišao i zaključao vrata koja vode na krov za sobom, dok je drugi maloljetnicu silovao. Odmah nakon uhićenja nad dvojicom tada 19-godišnjaka je određen istražni zatvor iz kojeg su izašli nakon mjesec i pol dana.

U međuvremenu su optuženi te je provedeno suđenje. Kako se radi o postupku prema zakonu za maloljetnike sankciju predlaže socijalni pedagog te o njoj mišljenje daje zamjenik Županijskog državnog odvjetnika koji zastupa optužbu.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

S obzirom na to da se radi o dva teška kaznena djela kojih je žrtva dijete, očito su se suglasili kako postoje okolnosti koje opravdavaju izricanje sankcija nižih od zakonskog minimuma. Naime, za spolnim odnošaj s djetetom mlađim od 15 godina je zapriječena kazna od tri do 15 godina zatvora, a za bludne radnje od jedne do osam godina zatvora.

Kada se sudi prema zakonu za maloljetnika kazna ne može biti dulja od pet godina bez obzira na zakonski propisan maksimum sankcije. Mladićima su osim maloljetničkog zatvora i uvjetnog maloljetničkog zatvora izrečene i odgojne mjere obveznog uključivanja u psihosocijalni tretman i zabrana uznemiravanja žrtve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:41