StoryEditorOCM
Crna kronikapazi na takuin

Vidjeli smo točno kako operiraju: Iz splitske policije najavljuju pojačane mjere protiv džeparoša koji su dobro uigrani!

Piše Petar Čikeš
28. travnja 2024. - 12:27

- Džeparošice stranog podrijetla kojima koordinira tajanstveni muškarac haraju Splitom i Trogirom! - zavapili su turistički vodiči čiji klijenti ostaju bez novčanika u kojima drže novac i osobne dokumente. No, to nije nova pojava, već dio vala posjetitelja iz kriminalnog miljea koji svake godine u ljetnoj sezoni dolaze istim poslom iz raznih krajeva, najčešće Hrvatskoj susjednih zemalja.

Dolaze tijekom ljeta na obalu jer im se zbog priljeva turista pruža dobra prilika za posao. Najčešće se radi o džeparima, ali daleko od toga da se radi o jedinoj "profesiji" koja djeluje mimo zakona. Njima možemo pridodati prostitutke i provalnike. Radi se o tzv. turističkom kriminalitetu, pojavi koja se svake sezone bilježi u evidencijama policijskih uprava koje pokrivaju turistička područja.

Nije prvi put da splitska policija ima posla s kradljivcima iz drugih država koji ljeti dolaze na "pečalbu" na hrvatsku obalu. Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske o pojavi džeparenja u Splitu na koju upozoravaju turistički vodiči odgovorili su nam:

- Od 1. travnja 2024. godine do danas policijski službenici Prve policijske postaje Split u čijoj nadležnosti je centar grada Splita evidentirali su tri krađe novčanika, takozvane džepne krađe. U dva slučaja pronađeni su počinitelji te je dovršeno kriminalističko istraživanje nad dvije osobe (žena i muškaraca) zbog spomenutog kaznenog djela krađe. Protiv njih je podnesena kaznena prijava nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu.

image
Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Splitom opet haraju džeparošice! ‘Pazite posebno na ovim mjestima! A on sve nadgleda‘

Naravno, policijskim podacima treba dodati i slučajeve koji nisu prijavljeni zbog kratkoće boravka stranih turista u Hrvatskoj. Također, splitska policija potvrđuje da će džeparicama, koje čine neželjenu "pratnju" grupama turista koje obilaze gradske znamenitosti, biti otežan posao.

- Policijski službenici tijekom ljeta intenzivnije će, posebno u centru Splita, poduzimati mjere i radnje i u cilju prevencije ove vrste imovinskih kaznenih djela - naveli su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:28