stdClass Object ( [id] => 1368401 [title] => Što je zajedničko masturbatoru iz parka i političaru koji je vozeći pijan ubio pješaka? Oboje zaslužuju samo uvjetnu... [alias] => sto-je-zajednicko-masturbatoru-iz-parka-i-politicaru-koji-je-vozeci-pijan-ubio-pjesaka-oboje-zasluzuju-samo-uvjetnu [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Četiri godine moraju se paziti fra Šime Nimac i njegova osobna bankarica Jasmina Bilonić, inače će iza rešetaka punih godinu dana, to je bila uvjetna zatvorska kazna izrečena najpoznatijem crkveno-svjetovnom paru u Hrvatskoj, a možda i šire.

Solidarno moraju vratiti nekih 700-tinjak tisuća eura, što je oko pola iznosa kojeg su ‘zamračili‘ crkvi – a riječ je naravno o slučaju sada već 12 godina starom, kada je fra Šime kao župnik u Baškoj Vodi prodao privatnim investitorima 40 tisuća kvadrata crkvenog zemljišta vrijednog 1,3 milijuna eura.

Pozamašan iznos je pospremio na privatne račune, uz pomoć bankarice. Obrana tvrdi kako nije želio da novac ode u središnjicu Katoličke crkve pa će župa tako ostati bez obnovljene crkve, župne zgrade i drugih poboljšica bila je pomalo naivna, pogotovo kad se zna da je u to vrijeme kupio luksuzni automobil, ali i bokun broda ‘Lucky me‘...

Osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine dobio je pred Općinskim sudom Splićanin koji godinama nije plaćao alimentaciju za svoje maloljetne kćeri. Ostao je dužan preko 90 tisuća ondašnje hrvatske valute, a zatvor je izbjegao plaćajući pola iznosa i prije nego li je slučaj stigao do suda. Osuđujuću presudu, pa neka je i uvjetna, nije izbjegao.

Osam mjeseci odnosno godinu dana uvjetnog zatvora kazna je na temelju kaznenog naloga Općinskog suda za dvojicu serijskih palitelja kontejnera: jedan je operirao po Lokvama, drugi na Šinama, prvi je uništio 20-ak kontejnera, drugi osam. Obojica moraju platiti štetu i držati se podalje problema u dvije godine od pravomoćnosti odluke ako ne žele iza rešetaka. Bizarno, ali edukativno, sud je potonjem oduzeo – upaljač.

---

image

Četiri godine moraju paziti fra Šime Nimac i bankarica Jasmina Bilonić, inače će iza rešetaka punih godinu dana

Paun Paunović/Cropix
---

Zbog masturbiranja na javnom mjestu prije koju godinu je na 30 dana zatvora, uvjetno na godinu dana, osuđen Splićanin svojedobno marginalno poznat kao političar neke strančice. Prekršaj je inače počinio u gradskom parku, nedaleko je bila škola, a u parku su u to vrijeme bile djevojke zbog čega su svjedoci i pozvali policiju. Od njega je pronađena i manja količina marihuane, a branio se da je u ruci imao gaćice svoje partnerice te da je bio pijan!

Jedan pak bivši načelnik dalmatinske općine je pak dobio godinu dana zatvora, kazne koja se neće izvršiti ako u tri godine ne počini novo kazneno djelo, jer je posao na izgradnji vodovoda u svojoj jedinici lokalne samouprave dao – svojoj firmi! Taj slučaj je čak potpao pod nadležnost USKOK-a, a zanimljivost je i da je prvi put načelnik oslobođen jer je Županijski sud u Splitu smatrao kako ovakva vrsta sukoba interesa nije kazneno djelo...

Uvjetna kazna zatvora uz rok kušnje od četiri godine te 40 tisuća kuna je bila kazna i za Antu Samardžića, poznatog poduzetnika i investitora u Kulu Ćipiko u Kaštel Novom. Kula iz 16. stoljeća je zahtijevala malu rekonstrukciju, što ima veze kat više ili manje, ugradnja lifta u zaštićenom kulturnom dobru, pih... Zanimljivo, uvjetna zatvorska kazna je izrečena kao jedinstvena sankcija za cijeli niz nedjela po optužnici tužiteljstva – krivotvorenje isprava, protupravnu gradnju, skidanje i povredu službenog pečata te protupravno oduzimanje slobode (zaključao je na gradilištu dvojicu inspektora i policajca u pratnji!).

---

image

Uvjetnu kaznu dobio je i kaštelanski poduzetnik Ante Samardžić, unatoč čitavom nizu nedjela po optužnici tužiteljstva

Jakov Prkić/Cropix
---

Shvatili ste, ovo su primjeri sudskih odluka – od prekršajnog preko općinskog do županijskog suda, od narušavanja javnog reda i mira, preko prometne sa smrtnom posljedicom do zlouporabe položaja i ovlasti – u kojima su okrivljeni dobili uvjetne kazne zatvora. Rijetko se te kazne doista pretvore u odlazak u ‘bajbokanu‘, nisu baš toliko česti recidivisti koji nastave s delinkventnim ponašanjima. Uglavnom se to odnosi na sitne prijestupe, poput krađa iz trgovina ili općenito imovinskih delikata, kao što ih je imao 31-godišnji Ante Rušić, ovisnik koji je jednim ubodem noža presudio nesretnom 22-godišnjaku, Luki Bančiću. Do ubojstva ništa nije dalo naslutiti da će postati počinitelj tako nasilnog zločina.

A pravosuđe se pri izricanju ovakvih sankcija često, makar ne baš javno, vodi stvarnom situacijom – napose pitanje koliko može biti validan argument čisto s pravnog stajališta – kako su zatvori prenatrpani. Betonskih institucija s visokom žicom iznad ograde ionako kronično nedostaje: već desetljećima u Hrvatskoj nije sagrađen novi zatvor, unatoč povremenim najavama kako će se graditi takav objekt kod Šibenika, Osijeka pa sve do najnovije, prilično decidirane, najave odgovornih o ‘najsuvremenijem i najstrožem kompleksu‘ u Gospiću.

Pažljiviji čitatelj primijetit će kako postoji određeni okvir u svim uvjetnim presudama, nećete doživjeti kaznu od recimo tri godine zatvora uz rok kušnje od 15 godina! Nikako, postoje određeni limiti, o tome nam govori poznati splitski odvjetnik Vinko Gulišija:

- Uvjetna osuda je mjera upozorenja okrivljeniku koju izriče sud kada smatra da se svrha kažnjavanja može postići uvjetnom presudom kao mjerom upozorenja. Ali ne može biti teža, viša od godinu dana zatvora te rok kušnje ne može iznositi dulje od pet godina. Uobičajeno je da se izriče za blaža kaznena djela, ponekad i za teža, ali uz određene okolnosti poput recimo priznanja ili ranije neosuđivanosti, odnosno sud vodi računa o činjeničnom opisu određenog kaznenog djela.

Recimo, u slučaju nanošenja teške tjelesne ozljede, nije isto ako je to djelo počinjeno jednim udarcem ili nekakvim premlaćivanjem, serijom udaraca. Uglavnom se uvjetne kazne izriču za nekakve prijetnje, pokušaj nanošenja ozljeda, za manje količine droge,... - govori nam Gulišija svoja iskustva kao advokat koji se prvenstveno bavi kaznenim pravom.

---

image

Vinko Gulišija:  Uobičajeno je da se uvjetna kazna izriče za blaža kaznena djela, ponekad i za teža, ali uz određene okolnosti poput recimo priznanja ili ranije neosuđivanosti

Željko Puhovski/Cropix
---

Dodaje i kako su novije izmjene Kaznenog zakona RH omogućile djelomičnu uvjetnu osudu koja se također sve više koristi.

- Takve kazne se prvenstveno izriču kod nešto težih kaznenih djela i znače da dio kazne okrivljeni mora provesti u zatvoru, a dio je uvjetna sankcija. No, i kod takvih slučajeva postoji okvir – ukupna kazna ne može biti viša od tri godine zatvora te onaj bezuvjetni dio kazne ne može biti ispod šest mjeseci. Primjer jedne takve osude je recimo osam mjeseci zatvora bezuvjetno, a ostatak kazne od godinu i pol zatvora se neće izvršiti uz rok kušnje od četiri godine!‘ - dodaje naš sugovornik.

Jedna od prvih takvih presuda na Općinskom sudu je prije desetak godina izrečena splitskom odvjetniku koji je alkoholiziran vozio automobil i oborio pješaka koji je dva tjedna kasnije od ozljeda preminuo u splitskoj bolnici. Priznao je sve, izrazio kajanje, da bi dobio šest mjeseci bezuvjetnog zatvora uz dodatnih deset mjeseci zatvora na rok provjeravanja od dvije godine.

---

image

Statistika uvjetnih presuda za gospodarski kriminalitet

Screenshot DZS
---

---

Uvjetne najčešće za gospodarski kriminal

Kao što vidimo, uvjetne kazne se mogu izreći praktički na svim nivoima kaznenih djela te pred svim institucijama. Ipak, daleko najčešće su uvjetne zatvorske presude za kaznena djela iz područja gospodarskog kriminaliteta, potvrđuju nam to informacije iz Državnog zavoda za statistiku.

Od ukupno 550 osuđenih punoljetnih počinitelja za kaznena djela protiv gospodarstva u 2022. godini (to je posljednja za koju postoje statistički podaci, ali načelno ne odudara od uobičajene šprance, čak su brojke malo pale u odnosu na 2021. godinu), preko 80 posto je osuđeno na uvjetne zatvorske kazne, njih ukupno 441!

Najviše ih je kažnjeno zbog ‘klasičnog‘ gospodarskog kriminala, prijevare, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine, nedozvoljene trgovine...

Daleko najviše, preko pola osuđenih, dobili su uvjetne kazne zatvora između šest mjeseci i godine dana, no vrijedi spomenuti i rijetke ‘kapitalce‘: četiri osobe su 2022. godine dobile kaznu između tri i pet godina (bezuvjetnog naravno) zatvora, dok je bivša SDP-ova županica Marina Lovrić Merzel sa svojom presudom od sedam godina iza rešetaka jedina u kategoriji između pet i deset godina. Detalje pogledajte u tablici DZS-a.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Taka - maka! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Taka - maka! 2 0 6661 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-28 12:13:13 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Mario Matana [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-01 08:38:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-01 08:38:34 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Što je zajedničko masturbatoru iz parka i političaru koji je vozeći pijan ubio pješaka? Oboje zaslužuju samo uvjetnu... page_title=Što je zajedničko masturbatoru iz parka i političaru koji je vozeći pijan ubio pješaka? Oboje zaslužuju samo uvjetnu... [metakey] => fra šime i bankarica, Odvjetnik Vinko Gulišija, uvjetne kazne [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/28\/26494307.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/28\/21886610.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/28\/13061928.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/28\/26368537.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/28\/26672169.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix, Ilustracija\/"," Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","\u017deljko Puhovski\/Cropix","Screenshot DZS"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

\u010cetiri godine moraju paziti fra <\/strong>\u0160ime Nimac i\u00a0bankarica Jasmina Biloni\u0107,<\/strong> ina\u010de \u0107e iza re\u0161etaka punih godinu dana<\/p>","

Uvjetnu kaznu dobio je i ka\u0161telanski poduzetnik Ante Samard\u017ei\u0107, unato\u010d \u010ditavom\u00a0nizu nedjela po optu\u017enici tu\u017eiteljstva<\/p>","

Vinko Guli\u0161ija:\u00a0 Uobi\u010dajeno je da se uvjetna kazna izri\u010de za bla\u017ea kaznena djela, ponekad i za te\u017ea, ali uz odre\u0111ene okolnosti poput recimo priznanja ili ranije neosu\u0111ivanosti<\/p>","

Statistika uvjetnih presuda za gospodarski kriminalitet<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1199","hd_26494307_1920.jpg":"1920x1080","k_26494307_1280.jpg":"1280x1280","k_26494307_1024.jpg":"1024x1024","k_26494307_640.jpg":"640x640","k_26494307_480.jpg":"480x480","k_26494307_340.jpg":"340x340","k_26494307_220.jpg":"220x220","o_26494307_1280.jpg":"1280x799","o_26494307_1024.jpg":"1024x639","o_26494307_640.jpg":"640x399","o_26494307_480.jpg":"480x299","o_26494307_340.jpg":"340x212","o_26494307_220.jpg":"220x137","h_26494307_1280.jpg":"1280x854","h_26494307_1024.jpg":"1024x683","h_26494307_640.jpg":"640x427","h_26494307_480.jpg":"480x320","h_26494307_340.jpg":"340x227","h_26494307_220.jpg":"220x147","pp_26494307_1280.jpg":"1280x1628","pp_26494307_1024.jpg":"1024x1303","pp_26494307_640.jpg":"640x814","pp_26494307_480.jpg":"480x611","pp_26494307_340.jpg":"340x432","pp_26494307_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1384","hd_21886610_1920.jpg":"1920x1080","k_21886610_1280.jpg":"1280x1280","k_21886610_1024.jpg":"1024x1024","k_21886610_640.jpg":"640x640","k_21886610_480.jpg":"480x480","k_21886610_340.jpg":"340x340","k_21886610_220.jpg":"220x220","o_21886610_1280.jpg":"1280x922","o_21886610_1024.jpg":"1024x738","o_21886610_640.jpg":"640x461","o_21886610_480.jpg":"480x346","o_21886610_340.jpg":"340x245","o_21886610_220.jpg":"220x158","h_21886610_1280.jpg":"1280x854","h_21886610_1024.jpg":"1024x683","h_21886610_640.jpg":"640x427","h_21886610_480.jpg":"480x320","h_21886610_340.jpg":"340x227","h_21886610_220.jpg":"220x147","pp_21886610_1280.jpg":"1280x1628","pp_21886610_1024.jpg":"1024x1303","pp_21886610_640.jpg":"640x814","pp_21886610_480.jpg":"480x611","pp_21886610_340.jpg":"340x432","pp_21886610_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1235","hd_13061928_1920.jpg":"1920x1080","k_13061928_1280.jpg":"1280x1280","k_13061928_1024.jpg":"1024x1024","k_13061928_640.jpg":"640x640","k_13061928_480.jpg":"480x480","k_13061928_340.jpg":"340x340","k_13061928_220.jpg":"220x220","o_13061928_1280.jpg":"1280x823","o_13061928_1024.jpg":"1024x658","o_13061928_640.jpg":"640x411","o_13061928_480.jpg":"480x308","o_13061928_340.jpg":"340x218","o_13061928_220.jpg":"220x141","h_13061928_1280.jpg":"1280x854","h_13061928_1024.jpg":"1024x683","h_13061928_640.jpg":"640x427","h_13061928_480.jpg":"480x320","h_13061928_340.jpg":"340x227","h_13061928_220.jpg":"220x147","pp_13061928_1280.jpg":"1280x1628","pp_13061928_1024.jpg":"1024x1303","pp_13061928_640.jpg":"640x814","pp_13061928_480.jpg":"480x611","pp_13061928_340.jpg":"340x432","pp_13061928_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26368537_1920.jpg":"1920x1080","k_26368537_1280.jpg":"1280x1280","k_26368537_1024.jpg":"1024x1024","k_26368537_640.jpg":"640x640","k_26368537_480.jpg":"480x480","k_26368537_340.jpg":"340x340","k_26368537_220.jpg":"220x220","o_26368537_1280.jpg":"1280x853","o_26368537_1024.jpg":"1024x682","o_26368537_640.jpg":"640x426","o_26368537_480.jpg":"480x320","o_26368537_340.jpg":"340x226","o_26368537_220.jpg":"220x146","h_26368537_1280.jpg":"1280x854","h_26368537_1024.jpg":"1024x683","h_26368537_640.jpg":"640x427","h_26368537_480.jpg":"480x320","h_26368537_340.jpg":"340x227","h_26368537_220.jpg":"220x147","pp_26368537_1280.jpg":"1280x1628","pp_26368537_1024.jpg":"1024x1303","pp_26368537_640.jpg":"640x814","pp_26368537_480.jpg":"480x611","pp_26368537_340.jpg":"340x432","pp_26368537_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1860x719","hd_26672169_1920.png":"1920x1080","k_26672169_1280.png":"1280x1280","k_26672169_1024.png":"1024x1024","k_26672169_640.png":"640x640","k_26672169_480.png":"480x480","k_26672169_340.png":"340x340","k_26672169_220.png":"220x220","o_26672169_1280.png":"1280x494","o_26672169_1024.png":"1024x395","o_26672169_640.png":"640x247","o_26672169_480.png":"480x185","o_26672169_340.png":"340x131","o_26672169_220.png":"220x85","h_26672169_1280.png":"1280x854","h_26672169_1024.png":"1024x683","h_26672169_640.png":"640x427","h_26672169_480.png":"480x320","h_26672169_340.png":"340x227","h_26672169_220.png":"220x147","pp_26672169_1280.png":"1280x1628","pp_26672169_1024.png":"1024x1303","pp_26672169_640.png":"640x814","pp_26672169_480.png":"480x611","pp_26672169_340.png":"340x432","pp_26672169_220.png":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8083115 Threads: 3 Questions: 1673526320 Slow queries: 4982119 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112312161 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/sto-je-zajednicko-masturbatoru-iz-parka-i-politicaru-koji-je-vozeci-pijan-ubio-pjesaka-oboje-zasluzuju-samo-uvjetnu-1368401 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/sto-je-zajednicko-masturbatoru-iz-parka-i-politicaru-koji-je-vozeci-pijan-ubio-pjesaka-oboje-zasluzuju-samo-uvjetnu-1368401?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 680683 [name] => fra šime i bankarica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-10 09:04:28 [main_article_id] => 0 [alias] => fra-sime-i-bankarica [link] => /tag/fra-sime-i-bankarica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 749994 [name] => Odvjetnik Vinko Gulišija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-01 09:36:53 [main_article_id] => 0 [alias] => odvjetnik-vinko-gulisija [link] => /tag/odvjetnik-vinko-gulisija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 361443 [name] => uvjetne kazne [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => uvjetne-kazne [link] => /tag/uvjetne-kazne ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Taka - maka! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što je zajedničko masturbatoru iz parka i političaru koji je vozeći pijan ubio pješaka? Oboje zaslužuju samo uvjetnu... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-21-09-12-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/26494307.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix, Ilustracija/ [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/26494307.jpg [title] => Cropix, Ilustracija/ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/21886610.jpg [title] =>

Četiri godine moraju paziti fra Šime Nimac i bankarica Jasmina Bilonić, inače će iza rešetaka punih godinu dana

Paun Paunović/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/13061928.jpg [title] =>

Uvjetnu kaznu dobio je i kaštelanski poduzetnik Ante Samardžić, unatoč čitavom nizu nedjela po optužnici tužiteljstva

Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/26368537.jpg [title] =>

Vinko Gulišija:  Uobičajeno je da se uvjetna kazna izriče za blaža kaznena djela, ponekad i za teža, ali uz određene okolnosti poput recimo priznanja ili ranije neosuđivanosti

Željko Puhovski/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/28/26672169.png [title] =>

Statistika uvjetnih presuda za gospodarski kriminalitet

Screenshot DZS ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Četiri godine moraju se paziti fra Šime Nimac i njegova osobna bankarica Jasmina Bilonić, inače će iza rešetaka punih godinu dana, to je bila uvjetna zatvorska kazna izrečena najpoznatijem crkveno-svjetovnom paru u Hrvatskoj, a možda i šire.

Solidarno moraju vratiti nekih 700-tinjak tisuća eura, što je oko pola iznosa kojeg su ‘zamračili‘ crkvi – a riječ je naravno o slučaju sada već 12 godina starom, kada je fra Šime kao župnik u Baškoj Vodi prodao privatnim investitorima 40 tisuća kvadrata crkvenog zemljišta vrijednog 1,3 milijuna eura.

Pozamašan iznos je pospremio na privatne račune, uz pomoć bankarice. Obrana tvrdi kako nije želio da novac ode u središnjicu Katoličke crkve pa će župa tako ostati bez obnovljene crkve, župne zgrade i drugih poboljšica bila je pomalo naivna, pogotovo kad se zna da je u to vrijeme kupio luksuzni automobil, ali i bokun broda ‘Lucky me‘...

Osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine dobio je pred Općinskim sudom Splićanin koji godinama nije plaćao alimentaciju za svoje maloljetne kćeri. Ostao je dužan preko 90 tisuća ondašnje hrvatske valute, a zatvor je izbjegao plaćajući pola iznosa i prije nego li je slučaj stigao do suda. Osuđujuću presudu, pa neka je i uvjetna, nije izbjegao.

Osam mjeseci odnosno godinu dana uvjetnog zatvora kazna je na temelju kaznenog naloga Općinskog suda za dvojicu serijskih palitelja kontejnera: jedan je operirao po Lokvama, drugi na Šinama, prvi je uništio 20-ak kontejnera, drugi osam. Obojica moraju platiti štetu i držati se podalje problema u dvije godine od pravomoćnosti odluke ako ne žele iza rešetaka. Bizarno, ali edukativno, sud je potonjem oduzeo – upaljač.

---

image

Četiri godine moraju paziti fra Šime Nimac i bankarica Jasmina Bilonić, inače će iza rešetaka punih godinu dana

Paun Paunović/Cropix
---

Zbog masturbiranja na javnom mjestu prije koju godinu je na 30 dana zatvora, uvjetno na godinu dana, osuđen Splićanin svojedobno marginalno poznat kao političar neke strančice. Prekršaj je inače počinio u gradskom parku, nedaleko je bila škola, a u parku su u to vrijeme bile djevojke zbog čega su svjedoci i pozvali policiju. Od njega je pronađena i manja količina marihuane, a branio se da je u ruci imao gaćice svoje partnerice te da je bio pijan!

Jedan pak bivši načelnik dalmatinske općine je pak dobio godinu dana zatvora, kazne koja se neće izvršiti ako u tri godine ne počini novo kazneno djelo, jer je posao na izgradnji vodovoda u svojoj jedinici lokalne samouprave dao – svojoj firmi! Taj slučaj je čak potpao pod nadležnost USKOK-a, a zanimljivost je i da je prvi put načelnik oslobođen jer je Županijski sud u Splitu smatrao kako ovakva vrsta sukoba interesa nije kazneno djelo...

Uvjetna kazna zatvora uz rok kušnje od četiri godine te 40 tisuća kuna je bila kazna i za Antu Samardžića, poznatog poduzetnika i investitora u Kulu Ćipiko u Kaštel Novom. Kula iz 16. stoljeća je zahtijevala malu rekonstrukciju, što ima veze kat više ili manje, ugradnja lifta u zaštićenom kulturnom dobru, pih... Zanimljivo, uvjetna zatvorska kazna je izrečena kao jedinstvena sankcija za cijeli niz nedjela po optužnici tužiteljstva – krivotvorenje isprava, protupravnu gradnju, skidanje i povredu službenog pečata te protupravno oduzimanje slobode (zaključao je na gradilištu dvojicu inspektora i policajca u pratnji!).

---

image

Uvjetnu kaznu dobio je i kaštelanski poduzetnik Ante Samardžić, unatoč čitavom nizu nedjela po optužnici tužiteljstva

Jakov Prkić/Cropix
---

Shvatili ste, ovo su primjeri sudskih odluka – od prekršajnog preko općinskog do županijskog suda, od narušavanja javnog reda i mira, preko prometne sa smrtnom posljedicom do zlouporabe položaja i ovlasti – u kojima su okrivljeni dobili uvjetne kazne zatvora. Rijetko se te kazne doista pretvore u odlazak u ‘bajbokanu‘, nisu baš toliko česti recidivisti koji nastave s delinkventnim ponašanjima. Uglavnom se to odnosi na sitne prijestupe, poput krađa iz trgovina ili općenito imovinskih delikata, kao što ih je imao 31-godišnji Ante Rušić, ovisnik koji je jednim ubodem noža presudio nesretnom 22-godišnjaku, Luki Bančiću. Do ubojstva ništa nije dalo naslutiti da će postati počinitelj tako nasilnog zločina.

A pravosuđe se pri izricanju ovakvih sankcija često, makar ne baš javno, vodi stvarnom situacijom – napose pitanje koliko može biti validan argument čisto s pravnog stajališta – kako su zatvori prenatrpani. Betonskih institucija s visokom žicom iznad ograde ionako kronično nedostaje: već desetljećima u Hrvatskoj nije sagrađen novi zatvor, unatoč povremenim najavama kako će se graditi takav objekt kod Šibenika, Osijeka pa sve do najnovije, prilično decidirane, najave odgovornih o ‘najsuvremenijem i najstrožem kompleksu‘ u Gospiću.

Pažljiviji čitatelj primijetit će kako postoji određeni okvir u svim uvjetnim presudama, nećete doživjeti kaznu od recimo tri godine zatvora uz rok kušnje od 15 godina! Nikako, postoje određeni limiti, o tome nam govori poznati splitski odvjetnik Vinko Gulišija:

- Uvjetna osuda je mjera upozorenja okrivljeniku koju izriče sud kada smatra da se svrha kažnjavanja može postići uvjetnom presudom kao mjerom upozorenja. Ali ne može biti teža, viša od godinu dana zatvora te rok kušnje ne može iznositi dulje od pet godina. Uobičajeno je da se izriče za blaža kaznena djela, ponekad i za teža, ali uz određene okolnosti poput recimo priznanja ili ranije neosuđivanosti, odnosno sud vodi računa o činjeničnom opisu određenog kaznenog djela.

Recimo, u slučaju nanošenja teške tjelesne ozljede, nije isto ako je to djelo počinjeno jednim udarcem ili nekakvim premlaćivanjem, serijom udaraca. Uglavnom se uvjetne kazne izriču za nekakve prijetnje, pokušaj nanošenja ozljeda, za manje količine droge,... - govori nam Gulišija svoja iskustva kao advokat koji se prvenstveno bavi kaznenim pravom.

---

image

Vinko Gulišija:  Uobičajeno je da se uvjetna kazna izriče za blaža kaznena djela, ponekad i za teža, ali uz određene okolnosti poput recimo priznanja ili ranije neosuđivanosti

Željko Puhovski/Cropix
---

Dodaje i kako su novije izmjene Kaznenog zakona RH omogućile djelomičnu uvjetnu osudu koja se također sve više koristi.

- Takve kazne se prvenstveno izriču kod nešto težih kaznenih djela i znače da dio kazne okrivljeni mora provesti u zatvoru, a dio je uvjetna sankcija. No, i kod takvih slučajeva postoji okvir – ukupna kazna ne može biti viša od tri godine zatvora te onaj bezuvjetni dio kazne ne može biti ispod šest mjeseci. Primjer jedne takve osude je recimo osam mjeseci zatvora bezuvjetno, a ostatak kazne od godinu i pol zatvora se neće izvršiti uz rok kušnje od četiri godine!‘ - dodaje naš sugovornik.

Jedna od prvih takvih presuda na Općinskom sudu je prije desetak godina izrečena splitskom odvjetniku koji je alkoholiziran vozio automobil i oborio pješaka koji je dva tjedna kasnije od ozljeda preminuo u splitskoj bolnici. Priznao je sve, izrazio kajanje, da bi dobio šest mjeseci bezuvjetnog zatvora uz dodatnih deset mjeseci zatvora na rok provjeravanja od dvije godine.

---

image

Statistika uvjetnih presuda za gospodarski kriminalitet

Screenshot DZS
---

---

Uvjetne najčešće za gospodarski kriminal

Kao što vidimo, uvjetne kazne se mogu izreći praktički na svim nivoima kaznenih djela te pred svim institucijama. Ipak, daleko najčešće su uvjetne zatvorske presude za kaznena djela iz područja gospodarskog kriminaliteta, potvrđuju nam to informacije iz Državnog zavoda za statistiku.

Od ukupno 550 osuđenih punoljetnih počinitelja za kaznena djela protiv gospodarstva u 2022. godini (to je posljednja za koju postoje statistički podaci, ali načelno ne odudara od uobičajene šprance, čak su brojke malo pale u odnosu na 2021. godinu), preko 80 posto je osuđeno na uvjetne zatvorske kazne, njih ukupno 441!

Najviše ih je kažnjeno zbog ‘klasičnog‘ gospodarskog kriminala, prijevare, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine, nedozvoljene trgovine...

Daleko najviše, preko pola osuđenih, dobili su uvjetne kazne zatvora između šest mjeseci i godine dana, no vrijedi spomenuti i rijetke ‘kapitalce‘: četiri osobe su 2022. godine dobile kaznu između tri i pet godina (bezuvjetnog naravno) zatvora, dok je bivša SDP-ova županica Marina Lovrić Merzel sa svojom presudom od sedam godina iza rešetaka jedina u kategoriji između pet i deset godina. Detalje pogledajte u tablici DZS-a.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix, Ilustracija/  Paun Paunović/Cropix Jakov Prkić/Cropix Željko Puhovski/Cropix Screenshot DZS
Paun Paunović/Cropix

Četiri godine moraju paziti fra Šime Nimac i bankarica Jasmina Bilonić, inače će iza rešetaka punih godinu dana

Jakov Prkić/Cropix

Uvjetnu kaznu dobio je i kaštelanski poduzetnik Ante Samardžić, unatoč čitavom nizu nedjela po optužnici tužiteljstva

Željko Puhovski/Cropix

Vinko Gulišija:  Uobičajeno je da se uvjetna kazna izriče za blaža kaznena djela, ponekad i za teža, ali uz određene okolnosti poput recimo priznanja ili ranije neosuđivanosti

Screenshot DZS

Statistika uvjetnih presuda za gospodarski kriminalitet

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/sto-je-zajednicko-masturbatoru-iz-parka-i-politicaru-koji-je-vozeci-pijan-ubio-pjesaka-oboje-zasluzuju-samo-uvjetnu-1368401 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=68836c4cb800c795c9e5a9738370bbdf03b8c9db [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+je+zajedni%C4%8Dko+masturbatoru+iz+parka+i+politi%C4%8Daru+koji+je+voze%C4%87i+pijan+ubio+pje%C5%A1aka%3F+Oboje+zaslu%C5%BEuju+samo+uvjetnu...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fsto-je-zajednicko-masturbatoru-iz-parka-i-politicaru-koji-je-vozeci-pijan-ubio-pjesaka-oboje-zasluzuju-samo-uvjetnu-1368401 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fsto-je-zajednicko-masturbatoru-iz-parka-i-politicaru-koji-je-vozeci-pijan-ubio-pjesaka-oboje-zasluzuju-samo-uvjetnu-1368401 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Taka - maka! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaTaka - maka!

Što je zajedničko masturbatoru iz parka i političaru koji je vozeći pijan ubio pješaka? Oboje zaslužuju samo uvjetnu...

Piše Mario Matana
1. ožujka 2024. - 09:38

Četiri godine moraju se paziti fra Šime Nimac i njegova osobna bankarica Jasmina Bilonić, inače će iza rešetaka punih godinu dana, to je bila uvjetna zatvorska kazna izrečena najpoznatijem crkveno-svjetovnom paru u Hrvatskoj, a možda i šire.

Solidarno moraju vratiti nekih 700-tinjak tisuća eura, što je oko pola iznosa kojeg su ‘zamračili‘ crkvi – a riječ je naravno o slučaju sada već 12 godina starom, kada je fra Šime kao župnik u Baškoj Vodi prodao privatnim investitorima 40 tisuća kvadrata crkvenog zemljišta vrijednog 1,3 milijuna eura.

Pozamašan iznos je pospremio na privatne račune, uz pomoć bankarice. Obrana tvrdi kako nije želio da novac ode u središnjicu Katoličke crkve pa će župa tako ostati bez obnovljene crkve, župne zgrade i drugih poboljšica bila je p...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 23:09