StoryEditorOCM
Crna kronikaUVJETNA KAZNA

Otac iz okolice Splita ‘zaboravio‘ dvoje djece: više od tri godine nije plaćao uzdržavanje, dug iznosi par tisuća eura

25. travnja 2024. - 19:34

Na uvjetnu kaznu zatvora osuđen je 44-godišnji otac iz okolice Splita koji više od tri godine nije plaćao uzdržavanje svojih dvoje djece. Presudom Općinskog suda u Splitu osuđen je na po osam mjeseci zatvora za uskratu novca svakom djetetu te mu je izrečena jedinstvena kazna deset mjeseci zatvora.

Sankcija je preinačena u uvjetnu kaznu, koja se neće izvršiti ako u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo te ako u roku od šest mjeseci od pravomoćnosti presude plati svoje dugovanje. Kako stoji u presudi, počinio je dva kaznena djela povrede prava uzdržavanja i uskratio svojoj djeci po 3.234 eura svakom, tj. ukupno 6.468 eura.

Protiv njega je Općinsko državno odvjetništvo Split podiglo optužnicu u travnju 2022. godine te se u nju naknadno dodao period do početka ožujka ove godine. Na glavnoj raspravi 44-godišnjak je priznao svoju krivnju, a naveo je kako je u međuvremenu podmirio dio iznosa.

To je potvrdila i majka djece, njegova bivša partnerica. Sud je prilikom odluci o presudi kao olakotne okolnosti cijenio priznanja okrivljenika, dosadašnju neosuđivanost kao i spremnost okrivljenika da naknadi štetu.

Otegotnih okolnosti sud nije našao te su u odluci naveli kako je njihovo uvjerenje kako će se upravo izrečenom sankcijom vrste i visine uvjetne osude s posebnom obvezom utjecati na okrivljenika da se kloni činjenja kaznenih dijela. Također je odlučeno da mora platiti 150 eura sudskih troškova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 20:00