stdClass Object ( [id] => 1207385 [title] => Nešto je trulo u splitskom Zatvoru: nedavno u ćeliji preminuo 33-godišnjak, osoblje masovno bježi na bolovanje i daje otkaze, hrana završava na otpadu zbog lošeg skladištenja... [alias] => nesto-je-trulo-u-splitskom-zatvoru-nedavno-u-celiji-preminuo-33-godisnjak-osoblje-masovno-bjezi-na-bolovanje-i-daje-otkaze-hrana-zavrsava-na-otpadu-zbog-loseg-skladistenja [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Zatvoru u Splitu predinfarktno je stanje na svim razinama, kako među pravosudnim policajcima tako i među administrativnim osobljem. I to ne zbog vrućine.

Nižu se incidenti i propusti, a sve više zaposlenika bježi na bolovanje. Pojedini su čak dali i otkaz, primjerice šefica računovodstva koja je, između ostalog, zadužena i za javnu nabavu.

Nju je na tu poziciju ustoličila sadašnja upraviteljica Ana Svalina, za koju se također govori da priprema prividno svojevoljni uzmak iz vruće fotelje, u kojoj se uspjela zadržati zadivljujuće dugo, unatoč brojnim aferama. To jasno pokazuje koliko jako zaleđe ima u Upravi za zatvorski sustav, za koju je nadležna pomoćnica ministra pravosuđa i uprave Jana Špero.

Međutim, blamaže nikako da prestanu, i da stvar bude gora, kulminirale su na najgori mogući način, smrću 33-godišnjeg Zvonimira Kutleše u ćeliji broj 44 na Drugom istražnom odjelu. Radilo se o istražnom zatvoreniku koji je prebolio koronu u zatvoru u kojem je završio početkom lipnja.

Dva je puta bio pozitivan na test te je bio na popisu za pojačani nadzor do 21. lipnja. Nakon toga je skinut s liste koju potpisuje upraviteljica, da bi mu 29. lipnja nakon večere pozlilo te je dobio tabletu i vraćen je u ćeliju.

Pojačani nadzor

Tijekom noći je preminuo, a Hitna pomoć koja je pozvana mogla je samo konstatirati smrt. Sutradan je na nalog Državnog odvjetništva obavljena obdukcija. Obitelj i supruga, koja je trudna s petim djetetom, obaviješteni su o smrti tek nakon završetka obdukcije. Još uvijek nisu gotove sve pretrage tkiva i uzoraka krvi, tako da još nije izrađen pismeni nalaz.

Preminuli 33-godišnjak nije patio od zdravstvenih problema i nije imao veze sa zlouporabom opojnih droga. Određen mu je istražni zatvor zbog kaznene prijave za prisilu prema službenoj osobi na imotskom području.

---

image

Zatvor Bilice u Splitu u kojem boravi oko 170 zatvorenika i pritvorenika

Nikola Vilić/Cropix
---

Nakon njegove smrti pravosudni policajac koji je bio dežuran te noći otišao je na bolovanje zbog posljedica stresa. Još nije poznato hoće li nad njim biti pokrenut stegovni postupak, ali propusti u radu službe unutarnjeg osiguranja su brojni.

Zbog jednog se početkom travnja hitno iz Zagreba na Bilice uputio načelnik Sektora osiguranja Uprave za zatvorski sustav. Vikend prije je tijekom poslijepodneva izbio problem zbog kojega su pravosudni policajci upotrijebili sredstva prisile te je jedan zatvorenik zadobio ozljede jagodične kosti i čela.

U službenim izvještajima navedeno je kako je je odbio liječničku pomoć, a ozlijeđen je kad je pao s kreveta. Navedenu izjavu potpisao je i sam zatvorenik te mu ozljede nisu ni evidentirane u medicinskom kartonu. Međutim, incident je otkriven jer je ozlijeđen i jedan pravosudni policajac koji je zadobio lom prsta na ruci i sanirao ga na Hitnoj pomoći.

U konačnici je stegovni postupak zbog propusta u postupanju i sumnje u premlaćivanje pokrenut stegovni postupak protiv njega i još dvojice pravosudnih policajaca.

Izrezao se u ćeliji

Krajem istog mjeseca drugi se istražni zatvorenik, osumnjičen za otmicu, silovanje i ozljeđivanje bivše izvanbračne supruge, izrezao žiletom po vratu. Cimeri iz ćelije zvali su pravosudne policajce, koji su ga našli na podu u krvi. Odveden je i na Hitni prijem KBC-a Split, ozljeda mu je sanirana i pregledao ga je psihijatar, te je preporučena hospitalizacija zbog pokušaja suicida.

Nakon toga je prebačen u zatvorsku bolnicu u Zagreb. Unatoč tim podacima, iz Uprave Zatvora u Splitu tvrdili su kako se ne radi o pokušaju suicida, nego o samoozljeđivanju s lakšim ranama kao posljedicama, što je još jedan pokazatelj da se propusti zataškavaju s više razine.

Zbog brojnosti afera, u konačnici su bili poslali izvanredni stručni nadzor iz Ministarstva pravosuđa i uprave. Sedam osoba koje su stigle u nadzor pregledavale su dokumentaciju službenih putovanja, a osim toga ih je zanimao i unos zabranjenih tvari unutar zatvora, što je postao kronični problem.

---

image

Fotografija snimljena u ćeliji istražnog odjela

Privatni album
---

Pogotovo mobiteli, koji su u ćelijama svakodnevno bili u upotrebi. I prije tri tjedna nađen je mobitel za koji se sumnja da je trebao doći do jedne od ćelija. Otkriven je u uredu koordinatora na Drugom istražnom odjelu, u vrećici s vezicama koje se oduzimaju osobama lišenim slobode prilikom prijema.

Postavilo se pitanje radi li se o popustu pravosudnog policajca, koji je taj dan bio na dužnosti koordinatora, odnosno osobe koja upravlja radom smjene, ili o pokušaju ilegalnog unosa. Naime, oduzeti tehnički predmeti moraju biti u za to predviđenom spremištu pod ključem i vraćaju se osobi prilikom izlaska te se nikako ne bi smjeli nalaziti u uredu na odjelu.

U slučaju da je dežurni policajac propustio spremiti mobitel, tada bi se radilo o stegovnom propustu. S druge strane, ako se radilo o namjeri da ga se dostavi u ćeliju, u tom se slučaju radi o kaznenom djelu.

Iako, nije da se oko mobilnih uređaja koje koriste u ćelijama na istražnom odjelu do sada itko posebno uzbuđivao. Konstatirao bi se pronalazak, a način unosa nikada se nije istraživao.

U pojedinim slučajevima pronalazak mobitela ne bi se ni evidentirao u službenim izvještajima. Ponekad ih ne bi ni našli, ali postojali su dokazi da su ih istražni zatvorenici posjedovali i koristili.

Tako su krajem prošle godine u javnost dospjele fotografije na kojima su se u ćeliji snimili pritvorenici, među kojima optužrni kao šef najpoznatije zločinačke udruge iz Splita Željko Rajić, nepravomoćno osuđeni ubojica iz Solina Sandro Firić i pravomoćno osuđeni diler 30 kilograma marihuane iz Makarske Ivan Pleić.

Skladištar civil

Istraga o tome čiji je bio mobitel i tko ga je prokrijumčario unutar zatvora nije nikada provedena. U ožujku su ove godine u ćelijama na istražnom odjelu našli dva mobitela, jedan u starom kruhu, a drugi u ambalaži CD-a.

Prije toga je u godinu dana nađeno još devet mobilnih uređaja, tako da je jasno da je njihov unos kontinuiran. Dodatno poražavajući podatak je da se fotografije iz ćelija objavljuju na društvenim mrežama.  Cijena unosa mobitela u zatvor je od 500 do 1000 eura, ovisno o tome radi li se o običnom androidu ili iPhoneu za komunikaciju pod kripto zaštitom.

Unos droge, pak, uspješnije sprječavaju jer su posudili specijalno obučenog psa da pregledava odjeću koja se donosi za zatvorenike. Službena životinja nije potkupljiva pa pošiljke droge više ne prolaze tim putem.

---

image

Pola tone trulog krumpira bačeno je na Bilicama u kontejnere za otpad pod okriljem noći

Privatni album
---

Doznajemo, međutim, da problemi na Bilicama nisu samo u segmentu osiguranja, imaju ih i sa skladištenjem krumpira. Naime, u lipnju je propalo pola tone krumpira koji je bio neadekvatno uskladišten u garaži umjesto u hladnjači.

Tih 500 kilograma krumpira bili su dio količine kupljene u Gospiću i dostavljene na Bilice za potrebe 170 zatvorenika. Krumpir je istrulio i sve su bacili, a začuđuje podatak kako to nije prvi put da imaju isti problem.

Unatoč ponovljenom propadanju zaliha, nikako da nauče skladištiti krumpir na način da potraje dok se napravi pire od njega. Stalno ga bacaju i kupuju novi u enormnim količinama.

Skladištar je zaposlen kao civil nakon što je dobio otkaz kao pravosudni policajac u istom zatvoru. Početno je u istu ustanovu stigao kao civil te je jednog dana osvanuo u uniformi, ali je u Ministarstvo stiglo nekoliko anonimnih prijava da nije položio državni stručni ispit i tečaj koji svi policajci moraju proći.

Kad se pokazalo da je to istina, sudski je dobio otkaz kao policajac, ali je onda opet vraćen kao civil na mjesto skladištara. Možda bi i napredovao da nauči rukovati krumpirom.

Pola tone gnjilog krumpira tek je žalostan podsjetnik na to koliko je truo sustav unutar Bilica. Tijekom dvije godine i četiri mjeseca upraviteljica Ana Svalina niže fijasko za fijaskom, što je začuđujuće s obzirom na njezinu biografiju.

Ima stručno zvanje profesor socijalni pedagog i 14 godina iskustva u istom zatvoru, u kojem je u razdoblju od 2006. do 2007. godine volontirala na Odjelu tretmana, na poslovima stručnog suradnika za tretman. Nakon toga je četiri godine bila službenica Odjela osiguranja – dežurni u zatvoru.

Prvu rukovodeću funkciju dobiva 2011. godine, kad je raspoređena na radno mjesto voditeljice Odjela tretmana Zatvora u Splitu, gdje je ostala sljedećih devet godina. Nakon toga u ožujku 2020. postaje upraviteljica zatvora.

---

image

Jana Špero, pomoćnica ministra pravosuđa za zatvorski sustav i probaciju

Darko Tomas/Cropix
---

Nije ni dobila prvu plaću po novom koeficijentu, a u zatvoru je pokrenut štrajk glađu jer su se zatvorenici žalili na nehigijenske uvjete. Smatrali su kako unutar zatvora nema adekvatne zaštite od koronavirusa jer se nedovoljno poštuju epidemiološke mjere.

U prilog njihovim tvrdnjama išao je podatak da je taj mjesec, od ukupno 44 osobe lišene slobode zaražene virusom u svim zatvorima i kaznionicama u Hrvatskoj, 41 oboljeli bio u Zatvoru u Splitu. Od 16 službenika i namještenika Uprave za zatvorski sustav i probaciju pozitivnih na koronavirus u cijeloj Hrvatskoj, 15 ih je radilo na splitskim Bilicama.

Unatoč tome, iz Ministarstva pravosuđa i uprave tvrdili su kako Zatvor u Splitu nije žarište zaraze. Upraviteljica je ugušila štrajk tako što je kolovođe poslala u druge zatvore.

Bijeg ubojice

U rujnu iste godine dvojici pravosudnih policajaca je usred grada prilikom izlaska iz zgrade Županijskog suda u Splitu pobjegao Branimir Ćaleta, optužen za ubojstvo Ukrajinke Ganne Kitaeve. Ubojica je uhićen nakon nekoliko sati potrage gradskim ulicama, a poslije se pokazalo da jedan od pravosudnih policajaca koji ga je doveo iz splitskog zatvora ima invaliditet zbog kojega nije smio biti raspoređen na navedenu dužnost.

Naime, policajac nema jedno oko, a dobio je zadaću sprovođenja Ćalete, koji je čekićem smrskao lubanju svojoj trudnoj djevojci i optužen je za teško ubojstvo.

Otprilike u isto vrijeme u javnost je izašlo kako je suprug upraviteljice Jakov Svalina, ujedno i voditelj Odsjeka za vanjsko i unutarnje osiguranje Zatvora u Splitu, zajedno sa svojim neposrednim nadređenim Nediljkom Miljkom, načelnikom Odjela osiguranja zatvora Split, imao prometnu nesreću sa službenim automobilom.

---

image

Policijska potraga za Branimirom Ćaletom, koji je sa splitskog suda pobjegao s lisicama na rukama u pravcu šume na Turskoj kuli

Vojko Bašic/Cropix
---

Dok su se vraćali službenim automobilom s puta u Zagreb, na autocesti blizu Zadra u kasnim su noćnim satima imali prometnu nezgodu. Vozio je upravo Svalina te je izgubio nadzor nad vozilom i ostrugao ogradu na sredini autoceste, oštetivši cijelu lijevu stranu automobila.

Nakon nezgode nisu pozvali policiju na očevid, a Ministarstvo je njihov postupak opravdalo činjenicom da se radilo samo o nastanku materijalne štete. Zatvor u Splitu štetu je sanirao na temelju suglasnosti Ministarstva pravosuđa i uprave korištenjem dopunskih sredstava za plaćanje popravka vozila.

Tada smo pitali nadležne u Ministarstvu ima li činjenica da je suprug upraviteljice zadužen za zatvorsko osiguranje utjecaja na njezine odluke i procjene.

– O navodima o osobnom i obiteljskom životu upraviteljice Zatvora u Splitu, naglašavamo kako je osobama koje su zakonom ovlaštene odlučiti o rasporedu na mjesto upraviteljice bila poznata informacija da u tom kaznenom tijelu radi suprug gospođe Svaline, te isto ne predstavlja “sukob interesa”, kako se navodi, budući da o rasporedu na radno mjesto odlučuju za to ovlaštene osobe Ministarstva pravosuđa i uprave – odgovorili su.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RASPAD SUSTAVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => RASPAD SUSTAVA 2 0 11084 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-10 08:42:17 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-11 07:56:37 [modified_by] => 3151 [publish_up] => 2022-07-11 07:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 427 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/10\/22706218.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/10\/11956824.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/10\/22706070.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/10\/21370946.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/10\/21370948.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/10\/21013286.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/10\/21013288.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/10\/21343046.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/10\/22026898.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/10\/14552720.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/10\/21960874.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix;Privatni album","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Darko Tomas\/Cropix","Darko Tomas\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161ic\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U Zatvoru u\u00a0Splitu pola tone\u00a0krumpira umjesto u kuhinji zavr\u0161ilo je na otpadu, a\u00a0to nije prvi put<\/p>","

Zatvorska kuhinja u kojoj se pripremaju jela za osoblje i zatvorenike<\/p>","

Pola tone trulog\u00a0krumpira ba\u010deno je na Bilicama u kontejnere za otpad pod okriljem no\u0107i<\/p>","

Fotografija snimljena u \u0107eliji istra\u017enog odjela<\/p>","

\u017deljko Raji\u0107, optu\u017een kao \u0161ef \u2018zlo\u010dina\u010dke\u2019 iz Splita, \u010dita ruski klasik u istra\u017enoj \u0107eliji<\/p>","

Jana \u0160pero, pomo\u0107nica ministra pravosu\u0111a za zatvorski sustav i probaciju<\/p>","

Jana \u0160pero, pomo\u0107nica ministra pravosu\u0111a za zatvorski sustav i probaciju<\/p>","

Zatvor u Splitu<\/p>","

Zatvor Bilice u Splitu u kojem boravi oko 170\u00a0zatvorenika i pritvorenika<\/p>","

Policijska potraga za Branimirom \u0106aletom,\u00a0koji je sa splitskog suda pobjegao s lisicama na rukama u pravcu \u0161ume na Turskoj kuli<\/p>","

Po\u010detak su\u0111enja Branimiru \u0106aleti optu\u017eenom za ubojstvo trudne djevojke u Ukrajini<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1286","hd_22706218_1920.jpg":"1920x1080","k_22706218_1280.jpg":"1280x1280","k_22706218_1024.jpg":"1024x1024","k_22706218_640.jpg":"640x640","k_22706218_480.jpg":"480x480","k_22706218_340.jpg":"340x340","k_22706218_220.jpg":"220x220","o_22706218_1280.jpg":"1280x857","o_22706218_1024.jpg":"1024x685","o_22706218_640.jpg":"640x428","o_22706218_480.jpg":"480x321","o_22706218_340.jpg":"340x227","o_22706218_220.jpg":"220x147","h_22706218_1280.jpg":"1280x854","h_22706218_1024.jpg":"1024x683","h_22706218_640.jpg":"640x427","h_22706218_480.jpg":"480x320","h_22706218_340.jpg":"340x227","h_22706218_220.jpg":"220x147","pp_22706218_1280.jpg":"1280x1628","pp_22706218_1024.jpg":"1024x1303","pp_22706218_640.jpg":"640x814","pp_22706218_480.jpg":"480x611","pp_22706218_340.jpg":"340x432","pp_22706218_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1271","hd_11956824_1920.jpg":"1920x1080","k_11956824_1280.jpg":"1280x1280","k_11956824_1024.jpg":"1024x1024","k_11956824_640.jpg":"640x640","k_11956824_480.jpg":"480x480","k_11956824_340.jpg":"340x340","k_11956824_220.jpg":"220x220","o_11956824_1280.jpg":"1280x847","o_11956824_1024.jpg":"1024x677","o_11956824_640.jpg":"640x423","o_11956824_480.jpg":"480x317","o_11956824_340.jpg":"340x225","o_11956824_220.jpg":"220x145","h_11956824_1280.jpg":"1280x854","h_11956824_1024.jpg":"1024x683","h_11956824_640.jpg":"640x427","h_11956824_480.jpg":"480x320","h_11956824_340.jpg":"340x227","h_11956824_220.jpg":"220x147","pp_11956824_1280.jpg":"1280x1628","pp_11956824_1024.jpg":"1024x1303","pp_11956824_640.jpg":"640x814","pp_11956824_480.jpg":"480x611","pp_11956824_340.jpg":"340x432","pp_11956824_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1600","hd_22706070_1920.jpg":"1920x1080","k_22706070_1280.jpg":"1280x1280","k_22706070_1024.jpg":"1024x1024","k_22706070_640.jpg":"640x640","k_22706070_480.jpg":"480x480","k_22706070_340.jpg":"340x340","k_22706070_220.jpg":"220x220","o_22706070_1280.jpg":"1280x1706","o_22706070_1024.jpg":"1024x1365","o_22706070_640.jpg":"640x853","o_22706070_480.jpg":"480x640","o_22706070_340.jpg":"340x453","o_22706070_220.jpg":"220x293","h_22706070_1280.jpg":"1280x854","h_22706070_1024.jpg":"1024x683","h_22706070_640.jpg":"640x427","h_22706070_480.jpg":"480x320","h_22706070_340.jpg":"340x227","h_22706070_220.jpg":"220x147","pp_22706070_1280.jpg":"1280x1628","pp_22706070_1024.jpg":"1024x1303","pp_22706070_640.jpg":"640x814","pp_22706070_480.jpg":"480x611","pp_22706070_340.jpg":"340x432","pp_22706070_220.jpg":"220x280"},{"size0":"719x888","hd_21370946_1920.jpg":"1920x1080","k_21370946_1280.jpg":"1280x1280","k_21370946_1024.jpg":"1024x1024","k_21370946_640.jpg":"640x640","k_21370946_480.jpg":"480x480","k_21370946_340.jpg":"340x340","k_21370946_220.jpg":"220x220","o_21370946_1280.jpg":"1280x1580","o_21370946_1024.jpg":"1024x1264","o_21370946_640.jpg":"640x790","o_21370946_480.jpg":"480x592","o_21370946_340.jpg":"340x419","o_21370946_220.jpg":"220x271","h_21370946_1280.jpg":"1280x854","h_21370946_1024.jpg":"1024x683","h_21370946_640.jpg":"640x427","h_21370946_480.jpg":"480x320","h_21370946_340.jpg":"340x227","h_21370946_220.jpg":"220x147","pp_21370946_1280.jpg":"1280x1628","pp_21370946_1024.jpg":"1024x1303","pp_21370946_640.jpg":"640x814","pp_21370946_480.jpg":"480x611","pp_21370946_340.jpg":"340x432","pp_21370946_220.jpg":"220x280"},{"size0":"709x935","hd_21370948_1920.jpg":"1920x1080","k_21370948_1280.jpg":"1280x1280","k_21370948_1024.jpg":"1024x1024","k_21370948_640.jpg":"640x640","k_21370948_480.jpg":"480x480","k_21370948_340.jpg":"340x340","k_21370948_220.jpg":"220x220","o_21370948_1280.jpg":"1280x1688","o_21370948_1024.jpg":"1024x1350","o_21370948_640.jpg":"640x844","o_21370948_480.jpg":"480x633","o_21370948_340.jpg":"340x448","o_21370948_220.jpg":"220x290","h_21370948_1280.jpg":"1280x854","h_21370948_1024.jpg":"1024x683","h_21370948_640.jpg":"640x427","h_21370948_480.jpg":"480x320","h_21370948_340.jpg":"340x227","h_21370948_220.jpg":"220x147","pp_21370948_1280.jpg":"1280x1628","pp_21370948_1024.jpg":"1024x1303","pp_21370948_640.jpg":"640x814","pp_21370948_480.jpg":"480x611","pp_21370948_340.jpg":"340x432","pp_21370948_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21013286_1920.jpg":"1920x1080","k_21013286_1280.jpg":"1280x1280","k_21013286_1024.jpg":"1024x1024","k_21013286_640.jpg":"640x640","k_21013286_480.jpg":"480x480","k_21013286_340.jpg":"340x340","k_21013286_220.jpg":"220x220","o_21013286_1280.jpg":"1280x853","o_21013286_1024.jpg":"1024x682","o_21013286_640.jpg":"640x426","o_21013286_480.jpg":"480x320","o_21013286_340.jpg":"340x226","o_21013286_220.jpg":"220x146","h_21013286_1280.jpg":"1280x854","h_21013286_1024.jpg":"1024x683","h_21013286_640.jpg":"640x427","h_21013286_480.jpg":"480x320","h_21013286_340.jpg":"340x227","h_21013286_220.jpg":"220x147","pp_21013286_1280.jpg":"1280x1628","pp_21013286_1024.jpg":"1024x1303","pp_21013286_640.jpg":"640x814","pp_21013286_480.jpg":"480x611","pp_21013286_340.jpg":"340x432","pp_21013286_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21013288_1920.jpg":"1920x1080","k_21013288_1280.jpg":"1280x1280","k_21013288_1024.jpg":"1024x1024","k_21013288_640.jpg":"640x640","k_21013288_480.jpg":"480x480","k_21013288_340.jpg":"340x340","k_21013288_220.jpg":"220x220","o_21013288_1280.jpg":"1280x853","o_21013288_1024.jpg":"1024x682","o_21013288_640.jpg":"640x426","o_21013288_480.jpg":"480x320","o_21013288_340.jpg":"340x226","o_21013288_220.jpg":"220x146","h_21013288_1280.jpg":"1280x854","h_21013288_1024.jpg":"1024x683","h_21013288_640.jpg":"640x427","h_21013288_480.jpg":"480x320","h_21013288_340.jpg":"340x227","h_21013288_220.jpg":"220x147","pp_21013288_1280.jpg":"1280x1628","pp_21013288_1024.jpg":"1024x1303","pp_21013288_640.jpg":"640x814","pp_21013288_480.jpg":"480x611","pp_21013288_340.jpg":"340x432","pp_21013288_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1725x1153","hd_21343046_1920.jpg":"1920x1080","k_21343046_1280.jpg":"1280x1280","k_21343046_1024.jpg":"1024x1024","k_21343046_640.jpg":"640x640","k_21343046_480.jpg":"480x480","k_21343046_340.jpg":"340x340","k_21343046_220.jpg":"220x220","o_21343046_1280.jpg":"1280x855","o_21343046_1024.jpg":"1024x684","o_21343046_640.jpg":"640x427","o_21343046_480.jpg":"480x320","o_21343046_340.jpg":"340x227","o_21343046_220.jpg":"220x147","h_21343046_1280.jpg":"1280x854","h_21343046_1024.jpg":"1024x683","h_21343046_640.jpg":"640x427","h_21343046_480.jpg":"480x320","h_21343046_340.jpg":"340x227","h_21343046_220.jpg":"220x147","pp_21343046_1280.jpg":"1280x1628","pp_21343046_1024.jpg":"1024x1303","pp_21343046_640.jpg":"640x814","pp_21343046_480.jpg":"480x611","pp_21343046_340.jpg":"340x432","pp_21343046_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1286","hd_22026898_1920.jpg":"1920x1080","k_22026898_1280.jpg":"1280x1280","k_22026898_1024.jpg":"1024x1024","k_22026898_640.jpg":"640x640","k_22026898_480.jpg":"480x480","k_22026898_340.jpg":"340x340","k_22026898_220.jpg":"220x220","o_22026898_1280.jpg":"1280x857","o_22026898_1024.jpg":"1024x685","o_22026898_640.jpg":"640x428","o_22026898_480.jpg":"480x321","o_22026898_340.jpg":"340x227","o_22026898_220.jpg":"220x147","h_22026898_1280.jpg":"1280x854","h_22026898_1024.jpg":"1024x683","h_22026898_640.jpg":"640x427","h_22026898_480.jpg":"480x320","h_22026898_340.jpg":"340x227","h_22026898_220.jpg":"220x147","pp_22026898_1280.jpg":"1280x1628","pp_22026898_1024.jpg":"1024x1303","pp_22026898_640.jpg":"640x814","pp_22026898_480.jpg":"480x611","pp_22026898_340.jpg":"340x432","pp_22026898_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_14552720_1920.jpg":"1920x1080","k_14552720_1280.jpg":"1280x1280","k_14552720_1024.jpg":"1024x1024","k_14552720_640.jpg":"640x640","k_14552720_480.jpg":"480x480","k_14552720_340.jpg":"340x340","k_14552720_220.jpg":"220x220","o_14552720_1280.jpg":"1280x853","o_14552720_1024.jpg":"1024x682","o_14552720_640.jpg":"640x426","o_14552720_480.jpg":"480x320","o_14552720_340.jpg":"340x226","o_14552720_220.jpg":"220x146","h_14552720_1280.jpg":"1280x854","h_14552720_1024.jpg":"1024x683","h_14552720_640.jpg":"640x427","h_14552720_480.jpg":"480x320","h_14552720_340.jpg":"340x227","h_14552720_220.jpg":"220x147","pp_14552720_1280.jpg":"1280x1628","pp_14552720_1024.jpg":"1024x1303","pp_14552720_640.jpg":"640x814","pp_14552720_480.jpg":"480x611","pp_14552720_340.jpg":"340x432","pp_14552720_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1330","hd_21960874_1920.jpg":"1920x1080","k_21960874_1280.jpg":"1280x1280","k_21960874_1024.jpg":"1024x1024","k_21960874_640.jpg":"640x640","k_21960874_480.jpg":"480x480","k_21960874_340.jpg":"340x340","k_21960874_220.jpg":"220x220","o_21960874_1280.jpg":"1280x886","o_21960874_1024.jpg":"1024x709","o_21960874_640.jpg":"640x443","o_21960874_480.jpg":"480x332","o_21960874_340.jpg":"340x235","o_21960874_220.jpg":"220x152","h_21960874_1280.jpg":"1280x854","h_21960874_1024.jpg":"1024x683","h_21960874_640.jpg":"640x427","h_21960874_480.jpg":"480x320","h_21960874_340.jpg":"340x227","h_21960874_220.jpg":"220x147","pp_21960874_1280.jpg":"1280x1628","pp_21960874_1024.jpg":"1024x1303","pp_21960874_640.jpg":"640x814","pp_21960874_480.jpg":"480x611","pp_21960874_340.jpg":"340x432","pp_21960874_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7509385 Threads: 2 Questions: 1606417786 Slow queries: 4767733 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110666644 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/nesto-je-trulo-u-splitskom-zatvoru-nedavno-u-celiji-preminuo-33-godisnjak-osoblje-masovno-bjezi-na-bolovanje-i-daje-otkaze-hrana-zavrsava-na-otpadu-zbog-loseg-skladistenja-1207385 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/nesto-je-trulo-u-splitskom-zatvoru-nedavno-u-celiji-preminuo-33-godisnjak-osoblje-masovno-bjezi-na-bolovanje-i-daje-otkaze-hrana-zavrsava-na-otpadu-zbog-loseg-skladistenja-1207385?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 603517 [name] => zatvor u splitu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-12 09:50:08 [main_article_id] => 0 [alias] => zatvor-u-splitu [link] => /tag/zatvor-u-splitu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 344439 [name] => Jana Špero [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jana-spero [link] => /tag/jana-spero ) [2] => stdClass Object ( [id] => 603518 [name] => ana svalina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-12 09:50:08 [main_article_id] => 0 [alias] => ana-svalina [link] => /tag/ana-svalina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 492630 [name] => smrt u zatvoru [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => smrt-u-zatvoru [link] => /tag/smrt-u-zatvoru ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RASPAD SUSTAVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nešto je trulo u splitskom Zatvoru: nedavno u ćeliji preminuo 33-godišnjak, osoblje masovno bježi na bolovanje i daje otkaze, hrana završava na otpadu zbog lošeg skladištenja... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/10/22706218.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix;Privatni album [mainImageDesc] =>

U Zatvoru u Splitu pola tone krumpira umjesto u kuhinji završilo je na otpadu, a to nije prvi put

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/10/22706218.jpg [title] =>

U Zatvoru u Splitu pola tone krumpira umjesto u kuhinji završilo je na otpadu, a to nije prvi put

Cropix;Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/10/11956824.jpg [title] =>

Zatvorska kuhinja u kojoj se pripremaju jela za osoblje i zatvorenike

Paun Paunović/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/10/22706070.jpg [title] =>

Pola tone trulog krumpira bačeno je na Bilicama u kontejnere za otpad pod okriljem noći

Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/10/21370946.jpg [title] =>

Fotografija snimljena u ćeliji istražnog odjela

Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/10/21370948.jpg [title] =>

Željko Rajić, optužen kao šef ‘zločinačke’ iz Splita, čita ruski klasik u istražnoj ćeliji

Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/10/21013286.jpg [title] =>

Jana Špero, pomoćnica ministra pravosuđa za zatvorski sustav i probaciju

Darko Tomas/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/10/21013288.jpg [title] =>

Jana Špero, pomoćnica ministra pravosuđa za zatvorski sustav i probaciju

Darko Tomas/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/10/21343046.jpg [title] =>

Zatvor u Splitu

Nikola Vilić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/10/22026898.jpg [title] =>

Zatvor Bilice u Splitu u kojem boravi oko 170 zatvorenika i pritvorenika

Nikola Vilić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/10/14552720.jpg [title] =>

Policijska potraga za Branimirom Ćaletom, koji je sa splitskog suda pobjegao s lisicama na rukama u pravcu šume na Turskoj kuli

Vojko Bašic/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/10/21960874.jpg [title] =>

Početak suđenja Branimiru Ćaleti optuženom za ubojstvo trudne djevojke u Ukrajini

Jakov Prkić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U Zatvoru u Splitu predinfarktno je stanje na svim razinama, kako među pravosudnim policajcima tako i među administrativnim osobljem. I to ne zbog vrućine.

Nižu se incidenti i propusti, a sve više zaposlenika bježi na bolovanje. Pojedini su čak dali i otkaz, primjerice šefica računovodstva koja je, između ostalog, zadužena i za javnu nabavu.

Nju je na tu poziciju ustoličila sadašnja upraviteljica Ana Svalina, za koju se također govori da priprema prividno svojevoljni uzmak iz vruće fotelje, u kojoj se uspjela zadržati zadivljujuće dugo, unatoč brojnim aferama. To jasno pokazuje koliko jako zaleđe ima u Upravi za zatvorski sustav, za koju je nadležna pomoćnica ministra pravosuđa i uprave Jana Špero.

Međutim, blamaže nikako da prestanu, i da stvar bude gora, kulminirale su na najgori mogući način, smrću 33-godišnjeg Zvonimira Kutleše u ćeliji broj 44 na Drugom istražnom odjelu. Radilo se o istražnom zatvoreniku koji je prebolio koronu u zatvoru u kojem je završio početkom lipnja.

Dva je puta bio pozitivan na test te je bio na popisu za pojačani nadzor do 21. lipnja. Nakon toga je skinut s liste koju potpisuje upraviteljica, da bi mu 29. lipnja nakon večere pozlilo te je dobio tabletu i vraćen je u ćeliju.

Pojačani nadzor

Tijekom noći je preminuo, a Hitna pomoć koja je pozvana mogla je samo konstatirati smrt. Sutradan je na nalog Državnog odvjetništva obavljena obdukcija. Obitelj i supruga, koja je trudna s petim djetetom, obaviješteni su o smrti tek nakon završetka obdukcije. Još uvijek nisu gotove sve pretrage tkiva i uzoraka krvi, tako da još nije izrađen pismeni nalaz.

Preminuli 33-godišnjak nije patio od zdravstvenih problema i nije imao veze sa zlouporabom opojnih droga. Određen mu je istražni zatvor zbog kaznene prijave za prisilu prema službenoj osobi na imotskom području.

---

image

Zatvor Bilice u Splitu u kojem boravi oko 170 zatvorenika i pritvorenika

Nikola Vilić/Cropix
---

Nakon njegove smrti pravosudni policajac koji je bio dežuran te noći otišao je na bolovanje zbog posljedica stresa. Još nije poznato hoće li nad njim biti pokrenut stegovni postupak, ali propusti u radu službe unutarnjeg osiguranja su brojni.

Zbog jednog se početkom travnja hitno iz Zagreba na Bilice uputio načelnik Sektora osiguranja Uprave za zatvorski sustav. Vikend prije je tijekom poslijepodneva izbio problem zbog kojega su pravosudni policajci upotrijebili sredstva prisile te je jedan zatvorenik zadobio ozljede jagodične kosti i čela.

U službenim izvještajima navedeno je kako je je odbio liječničku pomoć, a ozlijeđen je kad je pao s kreveta. Navedenu izjavu potpisao je i sam zatvorenik te mu ozljede nisu ni evidentirane u medicinskom kartonu. Međutim, incident je otkriven jer je ozlijeđen i jedan pravosudni policajac koji je zadobio lom prsta na ruci i sanirao ga na Hitnoj pomoći.

U konačnici je stegovni postupak zbog propusta u postupanju i sumnje u premlaćivanje pokrenut stegovni postupak protiv njega i još dvojice pravosudnih policajaca.

Izrezao se u ćeliji

Krajem istog mjeseca drugi se istražni zatvorenik, osumnjičen za otmicu, silovanje i ozljeđivanje bivše izvanbračne supruge, izrezao žiletom po vratu. Cimeri iz ćelije zvali su pravosudne policajce, koji su ga našli na podu u krvi. Odveden je i na Hitni prijem KBC-a Split, ozljeda mu je sanirana i pregledao ga je psihijatar, te je preporučena hospitalizacija zbog pokušaja suicida.

Nakon toga je prebačen u zatvorsku bolnicu u Zagreb. Unatoč tim podacima, iz Uprave Zatvora u Splitu tvrdili su kako se ne radi o pokušaju suicida, nego o samoozljeđivanju s lakšim ranama kao posljedicama, što je još jedan pokazatelj da se propusti zataškavaju s više razine.

Zbog brojnosti afera, u konačnici su bili poslali izvanredni stručni nadzor iz Ministarstva pravosuđa i uprave. Sedam osoba koje su stigle u nadzor pregledavale su dokumentaciju službenih putovanja, a osim toga ih je zanimao i unos zabranjenih tvari unutar zatvora, što je postao kronični problem.

---

image

Fotografija snimljena u ćeliji istražnog odjela

Privatni album
---

Pogotovo mobiteli, koji su u ćelijama svakodnevno bili u upotrebi. I prije tri tjedna nađen je mobitel za koji se sumnja da je trebao doći do jedne od ćelija. Otkriven je u uredu koordinatora na Drugom istražnom odjelu, u vrećici s vezicama koje se oduzimaju osobama lišenim slobode prilikom prijema.

Postavilo se pitanje radi li se o popustu pravosudnog policajca, koji je taj dan bio na dužnosti koordinatora, odnosno osobe koja upravlja radom smjene, ili o pokušaju ilegalnog unosa. Naime, oduzeti tehnički predmeti moraju biti u za to predviđenom spremištu pod ključem i vraćaju se osobi prilikom izlaska te se nikako ne bi smjeli nalaziti u uredu na odjelu.

U slučaju da je dežurni policajac propustio spremiti mobitel, tada bi se radilo o stegovnom propustu. S druge strane, ako se radilo o namjeri da ga se dostavi u ćeliju, u tom se slučaju radi o kaznenom djelu.

Iako, nije da se oko mobilnih uređaja koje koriste u ćelijama na istražnom odjelu do sada itko posebno uzbuđivao. Konstatirao bi se pronalazak, a način unosa nikada se nije istraživao.

U pojedinim slučajevima pronalazak mobitela ne bi se ni evidentirao u službenim izvještajima. Ponekad ih ne bi ni našli, ali postojali su dokazi da su ih istražni zatvorenici posjedovali i koristili.

Tako su krajem prošle godine u javnost dospjele fotografije na kojima su se u ćeliji snimili pritvorenici, među kojima optužrni kao šef najpoznatije zločinačke udruge iz Splita Željko Rajić, nepravomoćno osuđeni ubojica iz Solina Sandro Firić i pravomoćno osuđeni diler 30 kilograma marihuane iz Makarske Ivan Pleić.

Skladištar civil

Istraga o tome čiji je bio mobitel i tko ga je prokrijumčario unutar zatvora nije nikada provedena. U ožujku su ove godine u ćelijama na istražnom odjelu našli dva mobitela, jedan u starom kruhu, a drugi u ambalaži CD-a.

Prije toga je u godinu dana nađeno još devet mobilnih uređaja, tako da je jasno da je njihov unos kontinuiran. Dodatno poražavajući podatak je da se fotografije iz ćelija objavljuju na društvenim mrežama.  Cijena unosa mobitela u zatvor je od 500 do 1000 eura, ovisno o tome radi li se o običnom androidu ili iPhoneu za komunikaciju pod kripto zaštitom.

Unos droge, pak, uspješnije sprječavaju jer su posudili specijalno obučenog psa da pregledava odjeću koja se donosi za zatvorenike. Službena životinja nije potkupljiva pa pošiljke droge više ne prolaze tim putem.

---

image

Pola tone trulog krumpira bačeno je na Bilicama u kontejnere za otpad pod okriljem noći

Privatni album
---

Doznajemo, međutim, da problemi na Bilicama nisu samo u segmentu osiguranja, imaju ih i sa skladištenjem krumpira. Naime, u lipnju je propalo pola tone krumpira koji je bio neadekvatno uskladišten u garaži umjesto u hladnjači.

Tih 500 kilograma krumpira bili su dio količine kupljene u Gospiću i dostavljene na Bilice za potrebe 170 zatvorenika. Krumpir je istrulio i sve su bacili, a začuđuje podatak kako to nije prvi put da imaju isti problem.

Unatoč ponovljenom propadanju zaliha, nikako da nauče skladištiti krumpir na način da potraje dok se napravi pire od njega. Stalno ga bacaju i kupuju novi u enormnim količinama.

Skladištar je zaposlen kao civil nakon što je dobio otkaz kao pravosudni policajac u istom zatvoru. Početno je u istu ustanovu stigao kao civil te je jednog dana osvanuo u uniformi, ali je u Ministarstvo stiglo nekoliko anonimnih prijava da nije položio državni stručni ispit i tečaj koji svi policajci moraju proći.

Kad se pokazalo da je to istina, sudski je dobio otkaz kao policajac, ali je onda opet vraćen kao civil na mjesto skladištara. Možda bi i napredovao da nauči rukovati krumpirom.

Pola tone gnjilog krumpira tek je žalostan podsjetnik na to koliko je truo sustav unutar Bilica. Tijekom dvije godine i četiri mjeseca upraviteljica Ana Svalina niže fijasko za fijaskom, što je začuđujuće s obzirom na njezinu biografiju.

Ima stručno zvanje profesor socijalni pedagog i 14 godina iskustva u istom zatvoru, u kojem je u razdoblju od 2006. do 2007. godine volontirala na Odjelu tretmana, na poslovima stručnog suradnika za tretman. Nakon toga je četiri godine bila službenica Odjela osiguranja – dežurni u zatvoru.

Prvu rukovodeću funkciju dobiva 2011. godine, kad je raspoređena na radno mjesto voditeljice Odjela tretmana Zatvora u Splitu, gdje je ostala sljedećih devet godina. Nakon toga u ožujku 2020. postaje upraviteljica zatvora.

---

image

Jana Špero, pomoćnica ministra pravosuđa za zatvorski sustav i probaciju

Darko Tomas/Cropix
---

Nije ni dobila prvu plaću po novom koeficijentu, a u zatvoru je pokrenut štrajk glađu jer su se zatvorenici žalili na nehigijenske uvjete. Smatrali su kako unutar zatvora nema adekvatne zaštite od koronavirusa jer se nedovoljno poštuju epidemiološke mjere.

U prilog njihovim tvrdnjama išao je podatak da je taj mjesec, od ukupno 44 osobe lišene slobode zaražene virusom u svim zatvorima i kaznionicama u Hrvatskoj, 41 oboljeli bio u Zatvoru u Splitu. Od 16 službenika i namještenika Uprave za zatvorski sustav i probaciju pozitivnih na koronavirus u cijeloj Hrvatskoj, 15 ih je radilo na splitskim Bilicama.

Unatoč tome, iz Ministarstva pravosuđa i uprave tvrdili su kako Zatvor u Splitu nije žarište zaraze. Upraviteljica je ugušila štrajk tako što je kolovođe poslala u druge zatvore.

Bijeg ubojice

U rujnu iste godine dvojici pravosudnih policajaca je usred grada prilikom izlaska iz zgrade Županijskog suda u Splitu pobjegao Branimir Ćaleta, optužen za ubojstvo Ukrajinke Ganne Kitaeve. Ubojica je uhićen nakon nekoliko sati potrage gradskim ulicama, a poslije se pokazalo da jedan od pravosudnih policajaca koji ga je doveo iz splitskog zatvora ima invaliditet zbog kojega nije smio biti raspoređen na navedenu dužnost.

Naime, policajac nema jedno oko, a dobio je zadaću sprovođenja Ćalete, koji je čekićem smrskao lubanju svojoj trudnoj djevojci i optužen je za teško ubojstvo.

Otprilike u isto vrijeme u javnost je izašlo kako je suprug upraviteljice Jakov Svalina, ujedno i voditelj Odsjeka za vanjsko i unutarnje osiguranje Zatvora u Splitu, zajedno sa svojim neposrednim nadređenim Nediljkom Miljkom, načelnikom Odjela osiguranja zatvora Split, imao prometnu nesreću sa službenim automobilom.

---

image

Policijska potraga za Branimirom Ćaletom, koji je sa splitskog suda pobjegao s lisicama na rukama u pravcu šume na Turskoj kuli

Vojko Bašic/Cropix
---

Dok su se vraćali službenim automobilom s puta u Zagreb, na autocesti blizu Zadra u kasnim su noćnim satima imali prometnu nezgodu. Vozio je upravo Svalina te je izgubio nadzor nad vozilom i ostrugao ogradu na sredini autoceste, oštetivši cijelu lijevu stranu automobila.

Nakon nezgode nisu pozvali policiju na očevid, a Ministarstvo je njihov postupak opravdalo činjenicom da se radilo samo o nastanku materijalne štete. Zatvor u Splitu štetu je sanirao na temelju suglasnosti Ministarstva pravosuđa i uprave korištenjem dopunskih sredstava za plaćanje popravka vozila.

Tada smo pitali nadležne u Ministarstvu ima li činjenica da je suprug upraviteljice zadužen za zatvorsko osiguranje utjecaja na njezine odluke i procjene.

– O navodima o osobnom i obiteljskom životu upraviteljice Zatvora u Splitu, naglašavamo kako je osobama koje su zakonom ovlaštene odlučiti o rasporedu na mjesto upraviteljice bila poznata informacija da u tom kaznenom tijelu radi suprug gospođe Svaline, te isto ne predstavlja “sukob interesa”, kako se navodi, budući da o rasporedu na radno mjesto odlučuju za to ovlaštene osobe Ministarstva pravosuđa i uprave – odgovorili su.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix;Privatni album Paun Paunović/Cropix Privatni album Privatni album Privatni album Darko Tomas/Cropix Darko Tomas/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Vojko Bašic/Cropix Jakov Prkić/Cropix
Cropix;Privatni album

U Zatvoru u Splitu pola tone krumpira umjesto u kuhinji završilo je na otpadu, a to nije prvi put

Paun Paunović/Cropix

Zatvorska kuhinja u kojoj se pripremaju jela za osoblje i zatvorenike

Privatni album

Pola tone trulog krumpira bačeno je na Bilicama u kontejnere za otpad pod okriljem noći

Privatni album

Fotografija snimljena u ćeliji istražnog odjela

Privatni album

Željko Rajić, optužen kao šef ‘zločinačke’ iz Splita, čita ruski klasik u istražnoj ćeliji

Darko Tomas/Cropix

Jana Špero, pomoćnica ministra pravosuđa za zatvorski sustav i probaciju

Darko Tomas/Cropix

Jana Špero, pomoćnica ministra pravosuđa za zatvorski sustav i probaciju

Nikola Vilić/Cropix

Zatvor u Splitu

Nikola Vilić/Cropix

Zatvor Bilice u Splitu u kojem boravi oko 170 zatvorenika i pritvorenika

Vojko Bašic/Cropix

Policijska potraga za Branimirom Ćaletom, koji je sa splitskog suda pobjegao s lisicama na rukama u pravcu šume na Turskoj kuli

Jakov Prkić/Cropix

Početak suđenja Branimiru Ćaleti optuženom za ubojstvo trudne djevojke u Ukrajini

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/nesto-je-trulo-u-splitskom-zatvoru-nedavno-u-celiji-preminuo-33-godisnjak-osoblje-masovno-bjezi-na-bolovanje-i-daje-otkaze-hrana-zavrsava-na-otpadu-zbog-loseg-skladistenja-1207385 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a1f0a83d047a89c7414f92b2784e9b0568717a69 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ne%C5%A1to+je+trulo+u+splitskom+Zatvoru%3A+nedavno+u+%C4%87eliji+preminuo+33-godi%C5%A1njak%2C+osoblje+masovno+bje%C5%BEi+na+bolovanje+i+daje+otkaze%2C+hrana+zavr%C5%A1ava+na+otpadu+zbog+lo%C5%A1eg+skladi%C5%A1tenja...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fnesto-je-trulo-u-splitskom-zatvoru-nedavno-u-celiji-preminuo-33-godisnjak-osoblje-masovno-bjezi-na-bolovanje-i-daje-otkaze-hrana-zavrsava-na-otpadu-zbog-loseg-skladistenja-1207385 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fnesto-je-trulo-u-splitskom-zatvoru-nedavno-u-celiji-preminuo-33-godisnjak-osoblje-masovno-bjezi-na-bolovanje-i-daje-otkaze-hrana-zavrsava-na-otpadu-zbog-loseg-skladistenja-1207385 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RASPAD SUSTAVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaRASPAD SUSTAVA

Nešto je trulo u splitskom Zatvoru: nedavno u ćeliji preminuo 33-godišnjak, osoblje masovno bježi na bolovanje i daje otkaze, hrana završava na otpadu zbog lošeg skladištenja...

11. srpnja 2022. - 09:47

U Zatvoru u Splitu predinfarktno je stanje na svim razinama, kako među pravosudnim policajcima tako i među administrativnim osobljem. I to ne zbog vrućine.

Nižu se incidenti i propusti, a sve više zaposlenika bježi na bolovanje. Pojedini su čak dali i otkaz, primjerice šefica računovodstva koja je, između ostalog, zadužena i za javnu nabavu.

Nju je na tu poziciju ustoličila sadašnja upraviteljica Ana Svalina, za koju se također govori da priprema prividno svojevoljni uzmak iz vruće fotelje, u kojoj se uspjela zadržati zadivljujuće dugo, unatoč brojnim aferama. To jasno pokazuje koliko jako zaleđe ima u Upravi za zatvorski sustav, za koju je nadležna pomoćnica ministra pravosuđa i uprave Jana Špero.

Međutim, blamaže nikako da prestanu, i da stvar bude gora, kulminiral...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 07:47