StoryEditorOCM
Crna kronikaPROGLAŠENI KRIVIMA

Nasilje u obitelji u splitskom zaleđu: muž ženu nazvao sotonom, brat brata vrijeđao i zaprijetio mu smrću

Piše Petar Čikeš
2. ožujka 2024. - 20:48

Narušeni obiteljski odnosi često prelaze u obiteljsko nasilje zbog čega se i provodi niz kampanja koje ispunjavaju javni prostor. Zanemareni oblik zlostavljanje je psihičko nasilje koje ostavlja možda i teže tragove na one koji pretrpjeli nasilje. Da kampanje protiv svake vrste nasilja itekako imaju smisla pokazuju dva slučaja koja su dobila svježi sudski epilog. 

Psovke upućene bivšoj ženi su jednog 54-godišnjaka iz splitskog zaleđa koštale skoro cijele mjesečne mirovine. “...prostituiraš se...izvrsna lažovica...štraco...sotono...” sadržaj je SMS poruka koje je jednog mirnog dana u popodnevnim satima počele stizati na mobitel jedne žene. Bio je to njen bivši suprug. Nakon što ga je prijavila policiji protiv njega je pokrenut prekršajni postupak zbog psihičkog zlostavljanja.

Pred sudom kao dokaznu materijal je korišten ispis SMS poruka između bivših supružnika. Na saslušanju je 54-godišnjak priznao da je svojoj bivšoj supruzi slao neprilične poruke te izjavio da se osjeća krivim. Kao povod prepirci koja je eskalirala u psihičko zlostavljanje naveo je svađu oko viđanja svog maloljetnog djeteta. Također, naveo je da su u međuvremenu njihovi odnosi popravljeni.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Prekršajni sud u Splitu osudio je, na temelju ispisa SMS poruka, navedenog 54-godišnjaka na novčanu kaznu u iznosu od 400 eura zbog psihičkog nasilja, učinjenog listopada 2021. godine, a koje je rezultiralo povredom dostojanstva i osjećaj uznemirenosti kod njegove bivše supruge. Kao olakotnu okolnost sud je uzeo u obzir njegovu dosadašnju nekažnjavanost.

Složna braća kuću grade, a nesložna dvije – geslo je koje mnoge obitelji prakticiraju. Ipak, nesloga nekad rezultira i policijskom intervencijom. 79-godišnjak je 89-godišnjaka, inače svog starijeg brata, napao riječima: “Ti si lopov, ubit ću te, jesi li me čuo!?!?!?”. Nažalost svađa, koja se dogodila na području Splita, nije ostala samo na riječima pa je 79-godišnjak na svog brata fizički nasrnuo uhvativši ga rukama za prsa te prislonivši uza zid, udario dlanom u rame.

Nakon napada 89-godišnjak je slučaj prijavio policiji te zatim primljen u bolnicu, gdje je srećom utvrđeno da nije pretrpio tjelesne povrede. Zato je sud mlađem bratu dosudio novčanu kaznu u iznosu od 500 eura zbog psihičkog nasilja, počinjenog u listopadu 2021. godine, a koje je rezultiralo povredom dostojanstva i osjećajem uznemirenosti kod oštećenog. Pošto žive, narušenih odnosa, u neposrednoj blizini, a svađe između njih su učestale, sud je odlučio kao mjeru opreza izreći 79-godišnjaku i zabranu približavanja u radijusu od 20 metara na godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 01:11