stdClass Object ( [id] => 1383370 [title] => Na trpovima i ježincima zaradili 80.000 €, ‘šef‘ je bio Kaštelanin, a uključio je i punicu: ‘Evo, sad će baba po pare..‘ [alias] => na-trpovima-i-jezincima-zaradili-80-000-sef-je-bio-kastelanin-a-ukljucio-je-i-punicu-evo-sad-ce-baba-po-pare [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

‘Šta više tih para njemu (Jošku Š.) dolazi, on te pare smatra da su njegove... To nisu tvoje pare, to su pare koje se rade, ti trebaš poplaćati, na kraju šta ti ostane malo, koliko ti ostane, sto, dvjesta, petsto, hiljadu eura, to je tvoja para. Nije tvoja para kad ti Talijan da za robu pet hiljada i sada to je moje...

Nije to tvoje prijatelju, dat ćemo im drugu sedmicu, prijatelju ljude trebaš platiti. Digod možda nema u sebe pa će ti poslati na račun, ali on to sa svima sve, znaš ti koje smo mi imali ljude za radit od tamo, moga je do sada sedmično zarađivat deset hiljada eura, samo on sa svojim glupostima, neće nitko da radi za njega, neće u Kaštelima nitko da radi za njega...

Ja ti ovo među nama, nemoj mu bez para radit prijo, ja kada sam vidio na šta on daje pare, kaže kućna pomoćnica svako sedam dana mu dolazi čistit kuću... A ja sa njim odem, on meni da 200 kuna, to je sve ku... koliko on odradi. Tamo je da Karlu iz Zagreba da zarađuje na ježima, a meni ne da, a ja ovdje dvi godine sa njim... daje priliku njemu da zaradi pola eura, euro na ježima, a ja s njim, ja sam kao malovan, radim za 200-300 kuna...

Ja imam dnevno troška sto kuna za duhan i za nešto izist, među nama ovo sve šta sam ti rekao - ovo je samo dio od ukupno 3645 razgovora, SMS i MMS poruka koje su istražitelji USKOK-a zabilježili u nedavno javno objavljenoj optužnici podignutoj protiv 11 Hrvata i petorice Talijana koje se tereti za krijumčarenje zaštićenih morskih divljih vrsta (trpova, ježinaca, ikre ježinaca i prstaca) radi njihove preprodaje na ilegalnim tržištima.

U gore navedenom razgovoru se Damir T. žali Dariu Š. (obojica su na ispitivanju priznala krivnju u cijelosti - op.a.) na raspodjelu zarade od strane prvookrivljenog Joška Š. (42), ronioca iz Kaštela kojeg USKOK tereti da je organizirao, osnovao i upravljao direktno strukturom organizirane šesnaesteročlane kriminalne skupine koja je u samo nekoliko mjeseci, od početka ožujka 2022. do 19. srpnja 2022. godine, prodajom na ilegalnom tržištu na području Hrvatske i Italije zaradila najmanje 81.567,46 eura (614.570 kuna) oštetivši pritom državni proračun RH za preko milijun i 322 tisuće eura (9.961.750 kuna).

---

image

Trpovi su, kao i ježinci i prstavi, zaštićena morska vrsta

/Shutterstock
---

Krijumčarska skupina prodala je gotovo 17 tona trpova po cijeni od najmanje 3,98 eura po kilogramu, najmanje 980 kilograma morskih ježinaca po cijeni od najmanje 3,32 eura po kilogramu, zatim najmanje 112 kilograma ikre morskih ježinaca po cijeni od najmanje 106,18 eura po kilogramu te najmanje 6,35 kilograma prstaca po cijeni od najmanje 26,54 eura po kilogramu.

Škarica kao "mozak operacije" te Talijani Vincenzo S. (59), nezaposleni trgovac iz grada Pozzuoli i Francesco O. (44) iz grada Bisceglie tijekom ispitivanja pred USKOK-om branili su se šutnjom. Drugookrivljeni Adamo Z. (45) iz Bisceglie je priznao da je imao ulogu unutar zločinačkog udruženja i da su se sve dogodilo onako kako ga se tereti, ali je ustvrdio da nije preuzeo količinu morskih organizama.

Osim gore spomenutih Damira T. (51) iz Kaštela i Daria Š. (42) iz Splita, sve za što ih se tereti priznali su i Karlo D. (46) iz Splita, Vicko J. (41) iz Kaštela, Augusto D. (64) iz Chioggie, Omar M. (46) iz Porto Tollea i Jakov C. (44) iz Kaštela.

Nadalje, Mladen R. (37) iz Splita porekao je za što ga se tereti dok je Žarko Ž. (48) iz Trogira naveo da je u tri navrata na području Šolte i Mavarčice izlovio ježince za Škaricu i to svaki put oko 100 kilograma te da je trebao dobiti za to tisuću eura koje nikad nije dobio.

Jakov B. (27) iz Splita kazao je da je ostao bez posla i zbog loše financijske situacije je htio pomoći obitelji oko da imaju od čega živjeti. Naveo je da nije imao profesionalnu opremu, da je vadio samo ježince i to dnevno oko 10 kilograma ježinaca i iz njih bi izvadio ikru, a to je napravio desetak puta. Izvadio je osam kilograma ikre, a pri uhićenju je kod njega pronađeno još 3,2 kilograma ikre.

---

image

Prodali su najmanje 980 kilograma morskih ježinaca po cijeni od 3,32 eura po kilogramu, a i najmanje 112 kilograma ikre morskih ježinaca

Pascal Pochard-casabianca/Afp
---

Preostala dvojica koju USKOK tereti da su bili dio grupe, Slaven B. (46) iz Kaštela i Ive T. (33) iz Šibenika su negirali krivnju. Prvi je rekao da u periodu iz optužnice nije ronio dok je drugi kazao da je izlovljavao ježince, ali samo za svog prijatelja koji je za to imao potrebnu dokumentaciju.

Prema onome što je USKOK prikupio temeljem prisluškivanja razgovora i praćenja osumnjičenih Joško Š. je osobno koordinirao izlov, preradu, prijevoz odnosno sve faze ilegalnog transfera trpova i ježinaca te njihovih dijelova u Italiju. Tamo su ih odvozila tri Talijana gdje su ih preuzimali Adamo Z. i Vincenzo S. i dalje prodavali po Italiji. Ostali Hrvati su, po nalogu Kaštelanina, su izlovljavali morske organizme te je dio njih "vršio ilegalni transport, skladištenje i preradu".

Zanimljivo je i kako su Talijani, nakon prodaje robe u Italiji, novac uplaćivali isključivo Jošku Š. i to preko Western Union-a odnosno na bankovni račun njegove punice A. K., a nakon predizanja on bi ga dalje dijelio "drugim članovima udruženja sukladno njihovoj ulozi i poduzetim radnjama".

Tako u jednom od razgovora 3. travnja 2022. godine sati Joško Š. pita Adama Z. može li poslati 900 eura sutra ujutro pojašnjavajući mu da je to za posao sa čišćenjem krastavaca i da treba platiti ljude jer inače ne žele raditi za njega.

---

image

Krijumčarska skupina prodala je gotovo 17 tona trpova po cijeni od najmanje 3,98 eura po kilogramu

/Pu Zadarska
---

Dan poslije Joško govori Žarku Ž.: "Evo baba sa mnom, neka se baba digne, pa će ići po pare". Ovaj ga pita jesu li pare od ježa, a Joško odgovara da jesu, da mu neće moći donijeti sve, da će vidjeti koliko bude digla baba, da će donijeti do četvrtka.

Nedugo zatim Joško pita punicu može li otići na Western Union na poštu, na što ona odgovara da joj je rekao da ode na banku. On joj pojašnjava kako "je to bilo oni put, da digne ono, a da mu je ovo drugo sad". Malo kasnije u razgovoru Žarko pita Joška "šta se punica još nije digla", a ovaj odgovara: "Je, evo natirajen je, da će za pola ure, da će ići za pola ure".

Istražitelji USKOK-a su zabilježili i da je Joško Š. Talijane angažirane za preradu ikre smještao u apartmane njegove punice u Kaštelima, a to im je potvrdio razgovor od 4. travnja 2022. godine tijekom kojeg punica pita zeta gdje su mu ovi ljudi, a on joj odgovara da su tu, "biće ti oni tu cijelo vrijeme, znači sada ne idu kući, sada su se preselili, pola meni pola tebi". Smještaj su plaćali su 40 eura dnevno po glavi.

No, da nije uvijek sve išlo tako glatko svjedoči i razgovor Joška Š. koji s telefona Damira T. zove Karla D. i govori mu da su javili Talijani da im fali bočica (ikre ježinaca), da je on poslao 220, od toga je dao dvije vozaču, a da su Talijani dobili 207. Kaže mu da bi bilo dobro kupiti stiropor jer bi on napravio kutije zato što je to najeftinije za slagati bočice, da "ovi uvijek kradu i drugi puta ću dobro prebrojiti".

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => švercali u italiju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => švercali u italiju 2 0 6739 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-24 12:16:40 [created_by] => 3229 [created_by_alias] => Vladimir Urukalo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-24 13:07:19 [modified_by] => 3229 [publish_up] => 2024-04-24 13:07:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Na trpovima i ježincima zaradili 80.000 €, 'šef' je bio Kaštelanin, a uključio je i punicu: 'Evo, sad će baba po pare..' page_title=Na trpovima i ježincima zaradili 80.000 €, 'šef' je bio Kaštelanin, a uključio je i punicu: 'Evo, sad će baba po pare..' [metakey] => izlov trpova, izlov ježinaca, zaštićene vrste, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26996366.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26996353.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26996354.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26996356.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["ilustracija\/Cropix, PU zadarska","\/Shutterstock","\/Pu Zadarska","Pascal Pochard-casabianca\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Jo\u0161ko \u0160. je osobno koordinirao izlov, preradu, kao i sve faze ilegalnog transfera trpova i je\u017einaca te njihovih dijelova u Italiju<\/p>","

Trpovi su, kao i je\u017einci i prstavi, za\u0161ti\u0107ena morska vrsta<\/p>","

Krijum\u010darska skupina prodala je gotovo 17 tona trpova po cijeni od najmanje 3,98 eura po kilogramu<\/p>","

Prodali su najmanje 980 kilograma morskih je\u017einaca po cijeni od 3,32 eura po kilogramu, a i najmanje 112 kilograma ikre morskih je\u017einaca<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26996366_1920.jpg":"1920x1080","k_26996366_1280.jpg":"1280x1280","k_26996366_1024.jpg":"1024x1024","k_26996366_640.jpg":"640x640","k_26996366_480.jpg":"480x480","k_26996366_340.jpg":"340x340","k_26996366_220.jpg":"220x220","o_26996366_1280.jpg":"1280x853","o_26996366_1024.jpg":"1024x682","o_26996366_640.jpg":"640x426","o_26996366_480.jpg":"480x320","o_26996366_340.jpg":"340x226","o_26996366_220.jpg":"220x146","h_26996366_1280.jpg":"1280x854","h_26996366_1024.jpg":"1024x683","h_26996366_640.jpg":"640x427","h_26996366_480.jpg":"480x320","h_26996366_340.jpg":"340x227","h_26996366_220.jpg":"220x147","pp_26996366_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996366_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996366_640.jpg":"640x814","pp_26996366_480.jpg":"480x611","pp_26996366_340.jpg":"340x432","pp_26996366_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26996353_1920.jpg":"1920x1080","k_26996353_1280.jpg":"1280x1280","k_26996353_1024.jpg":"1024x1024","k_26996353_640.jpg":"640x640","k_26996353_480.jpg":"480x480","k_26996353_340.jpg":"340x340","k_26996353_220.jpg":"220x220","o_26996353_1280.jpg":"1280x853","o_26996353_1024.jpg":"1024x682","o_26996353_640.jpg":"640x426","o_26996353_480.jpg":"480x320","o_26996353_340.jpg":"340x226","o_26996353_220.jpg":"220x146","h_26996353_1280.jpg":"1280x854","h_26996353_1024.jpg":"1024x683","h_26996353_640.jpg":"640x427","h_26996353_480.jpg":"480x320","h_26996353_340.jpg":"340x227","h_26996353_220.jpg":"220x147","pp_26996353_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996353_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996353_640.jpg":"640x814","pp_26996353_480.jpg":"480x611","pp_26996353_340.jpg":"340x432","pp_26996353_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26996354_1920.jpg":"1920x1080","k_26996354_1280.jpg":"1280x1280","k_26996354_1024.jpg":"1024x1024","k_26996354_640.jpg":"640x640","k_26996354_480.jpg":"480x480","k_26996354_340.jpg":"340x340","k_26996354_220.jpg":"220x220","o_26996354_1280.jpg":"1280x960","o_26996354_1024.jpg":"1024x768","o_26996354_640.jpg":"640x480","o_26996354_480.jpg":"480x360","o_26996354_340.jpg":"340x255","o_26996354_220.jpg":"220x165","h_26996354_1280.jpg":"1280x854","h_26996354_1024.jpg":"1024x683","h_26996354_640.jpg":"640x427","h_26996354_480.jpg":"480x320","h_26996354_340.jpg":"340x227","h_26996354_220.jpg":"220x147","pp_26996354_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996354_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996354_640.jpg":"640x814","pp_26996354_480.jpg":"480x611","pp_26996354_340.jpg":"340x432","pp_26996354_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26996356_1920.jpg":"1920x1080","k_26996356_1280.jpg":"1280x1280","k_26996356_1024.jpg":"1024x1024","k_26996356_640.jpg":"640x640","k_26996356_480.jpg":"480x480","k_26996356_340.jpg":"340x340","k_26996356_220.jpg":"220x220","o_26996356_1280.jpg":"1280x853","o_26996356_1024.jpg":"1024x682","o_26996356_640.jpg":"640x426","o_26996356_480.jpg":"480x320","o_26996356_340.jpg":"340x226","o_26996356_220.jpg":"220x146","h_26996356_1280.jpg":"1280x854","h_26996356_1024.jpg":"1024x683","h_26996356_640.jpg":"640x427","h_26996356_480.jpg":"480x320","h_26996356_340.jpg":"340x227","h_26996356_220.jpg":"220x147","pp_26996356_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996356_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996356_640.jpg":"640x814","pp_26996356_480.jpg":"480x611","pp_26996356_340.jpg":"340x432","pp_26996356_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7990019 Threads: 1 Questions: 1659785105 Slow queries: 4935647 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112002606 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/na-trpovima-i-jezincima-zaradili-80-000-sef-je-bio-kastelanin-a-ukljucio-je-i-punicu-evo-sad-ce-baba-po-pare-1383370 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/na-trpovima-i-jezincima-zaradili-80-000-sef-je-bio-kastelanin-a-ukljucio-je-i-punicu-evo-sad-ce-baba-po-pare-1383370?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 665392 [name] => izlov trpova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-01 08:46:07 [main_article_id] => 0 [alias] => izlov-trpova [link] => /tag/izlov-trpova ) [1] => stdClass Object ( [id] => 720783 [name] => izlov ježinaca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-23 12:12:28 [main_article_id] => 0 [alias] => izlov-jezinaca [link] => /tag/izlov-jezinaca ) [2] => stdClass Object ( [id] => 448604 [name] => zaštićene vrste [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zasticene-vrste [link] => /tag/zasticene-vrste ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => švercali u italiju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na trpovima i ježincima zaradili 80.000 €, ‘šef‘ je bio Kaštelanin, a uključio je i punicu: ‘Evo, sad će baba po pare..‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3229 [name] => Vladimir Urukalo [username] => vladimir-urukalo [email] => vladimir-urukalo@sd.hr [password] => $2y$10$rgyq3xZ1UxSvAtwZX451CONOsVI0fxhUfQE/LUPcv7rt8nYMmDiny [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vladimir-urukalo-3229 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1747 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c92d4ffb88f6f09a6d26e581b1556f3e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996366.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => ilustracija/Cropix, PU zadarska [mainImageDesc] =>

Joško Š. je osobno koordinirao izlov, preradu, kao i sve faze ilegalnog transfera trpova i ježinaca te njihovih dijelova u Italiju

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996366.jpg [title] =>

Joško Š. je osobno koordinirao izlov, preradu, kao i sve faze ilegalnog transfera trpova i ježinaca te njihovih dijelova u Italiju

ilustracija/Cropix, PU zadarska ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996353.jpg [title] =>

Trpovi su, kao i ježinci i prstavi, zaštićena morska vrsta

/Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996354.jpg [title] =>

Krijumčarska skupina prodala je gotovo 17 tona trpova po cijeni od najmanje 3,98 eura po kilogramu

/Pu Zadarska ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996356.jpg [title] =>

Prodali su najmanje 980 kilograma morskih ježinaca po cijeni od 3,32 eura po kilogramu, a i najmanje 112 kilograma ikre morskih ježinaca

Pascal Pochard-casabianca/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

‘Šta više tih para njemu (Jošku Š.) dolazi, on te pare smatra da su njegove... To nisu tvoje pare, to su pare koje se rade, ti trebaš poplaćati, na kraju šta ti ostane malo, koliko ti ostane, sto, dvjesta, petsto, hiljadu eura, to je tvoja para. Nije tvoja para kad ti Talijan da za robu pet hiljada i sada to je moje...

Nije to tvoje prijatelju, dat ćemo im drugu sedmicu, prijatelju ljude trebaš platiti. Digod možda nema u sebe pa će ti poslati na račun, ali on to sa svima sve, znaš ti koje smo mi imali ljude za radit od tamo, moga je do sada sedmično zarađivat deset hiljada eura, samo on sa svojim glupostima, neće nitko da radi za njega, neće u Kaštelima nitko da radi za njega...

Ja ti ovo među nama, nemoj mu bez para radit prijo, ja kada sam vidio na šta on daje pare, kaže kućna pomoćnica svako sedam dana mu dolazi čistit kuću... A ja sa njim odem, on meni da 200 kuna, to je sve ku... koliko on odradi. Tamo je da Karlu iz Zagreba da zarađuje na ježima, a meni ne da, a ja ovdje dvi godine sa njim... daje priliku njemu da zaradi pola eura, euro na ježima, a ja s njim, ja sam kao malovan, radim za 200-300 kuna...

Ja imam dnevno troška sto kuna za duhan i za nešto izist, među nama ovo sve šta sam ti rekao - ovo je samo dio od ukupno 3645 razgovora, SMS i MMS poruka koje su istražitelji USKOK-a zabilježili u nedavno javno objavljenoj optužnici podignutoj protiv 11 Hrvata i petorice Talijana koje se tereti za krijumčarenje zaštićenih morskih divljih vrsta (trpova, ježinaca, ikre ježinaca i prstaca) radi njihove preprodaje na ilegalnim tržištima.

U gore navedenom razgovoru se Damir T. žali Dariu Š. (obojica su na ispitivanju priznala krivnju u cijelosti - op.a.) na raspodjelu zarade od strane prvookrivljenog Joška Š. (42), ronioca iz Kaštela kojeg USKOK tereti da je organizirao, osnovao i upravljao direktno strukturom organizirane šesnaesteročlane kriminalne skupine koja je u samo nekoliko mjeseci, od početka ožujka 2022. do 19. srpnja 2022. godine, prodajom na ilegalnom tržištu na području Hrvatske i Italije zaradila najmanje 81.567,46 eura (614.570 kuna) oštetivši pritom državni proračun RH za preko milijun i 322 tisuće eura (9.961.750 kuna).

---

image

Trpovi su, kao i ježinci i prstavi, zaštićena morska vrsta

/Shutterstock
---

Krijumčarska skupina prodala je gotovo 17 tona trpova po cijeni od najmanje 3,98 eura po kilogramu, najmanje 980 kilograma morskih ježinaca po cijeni od najmanje 3,32 eura po kilogramu, zatim najmanje 112 kilograma ikre morskih ježinaca po cijeni od najmanje 106,18 eura po kilogramu te najmanje 6,35 kilograma prstaca po cijeni od najmanje 26,54 eura po kilogramu.

Škarica kao "mozak operacije" te Talijani Vincenzo S. (59), nezaposleni trgovac iz grada Pozzuoli i Francesco O. (44) iz grada Bisceglie tijekom ispitivanja pred USKOK-om branili su se šutnjom. Drugookrivljeni Adamo Z. (45) iz Bisceglie je priznao da je imao ulogu unutar zločinačkog udruženja i da su se sve dogodilo onako kako ga se tereti, ali je ustvrdio da nije preuzeo količinu morskih organizama.

Osim gore spomenutih Damira T. (51) iz Kaštela i Daria Š. (42) iz Splita, sve za što ih se tereti priznali su i Karlo D. (46) iz Splita, Vicko J. (41) iz Kaštela, Augusto D. (64) iz Chioggie, Omar M. (46) iz Porto Tollea i Jakov C. (44) iz Kaštela.

Nadalje, Mladen R. (37) iz Splita porekao je za što ga se tereti dok je Žarko Ž. (48) iz Trogira naveo da je u tri navrata na području Šolte i Mavarčice izlovio ježince za Škaricu i to svaki put oko 100 kilograma te da je trebao dobiti za to tisuću eura koje nikad nije dobio.

Jakov B. (27) iz Splita kazao je da je ostao bez posla i zbog loše financijske situacije je htio pomoći obitelji oko da imaju od čega živjeti. Naveo je da nije imao profesionalnu opremu, da je vadio samo ježince i to dnevno oko 10 kilograma ježinaca i iz njih bi izvadio ikru, a to je napravio desetak puta. Izvadio je osam kilograma ikre, a pri uhićenju je kod njega pronađeno još 3,2 kilograma ikre.

---

image

Prodali su najmanje 980 kilograma morskih ježinaca po cijeni od 3,32 eura po kilogramu, a i najmanje 112 kilograma ikre morskih ježinaca

Pascal Pochard-casabianca/Afp
---

Preostala dvojica koju USKOK tereti da su bili dio grupe, Slaven B. (46) iz Kaštela i Ive T. (33) iz Šibenika su negirali krivnju. Prvi je rekao da u periodu iz optužnice nije ronio dok je drugi kazao da je izlovljavao ježince, ali samo za svog prijatelja koji je za to imao potrebnu dokumentaciju.

Prema onome što je USKOK prikupio temeljem prisluškivanja razgovora i praćenja osumnjičenih Joško Š. je osobno koordinirao izlov, preradu, prijevoz odnosno sve faze ilegalnog transfera trpova i ježinaca te njihovih dijelova u Italiju. Tamo su ih odvozila tri Talijana gdje su ih preuzimali Adamo Z. i Vincenzo S. i dalje prodavali po Italiji. Ostali Hrvati su, po nalogu Kaštelanina, su izlovljavali morske organizme te je dio njih "vršio ilegalni transport, skladištenje i preradu".

Zanimljivo je i kako su Talijani, nakon prodaje robe u Italiji, novac uplaćivali isključivo Jošku Š. i to preko Western Union-a odnosno na bankovni račun njegove punice A. K., a nakon predizanja on bi ga dalje dijelio "drugim članovima udruženja sukladno njihovoj ulozi i poduzetim radnjama".

Tako u jednom od razgovora 3. travnja 2022. godine sati Joško Š. pita Adama Z. može li poslati 900 eura sutra ujutro pojašnjavajući mu da je to za posao sa čišćenjem krastavaca i da treba platiti ljude jer inače ne žele raditi za njega.

---

image

Krijumčarska skupina prodala je gotovo 17 tona trpova po cijeni od najmanje 3,98 eura po kilogramu

/Pu Zadarska
---

Dan poslije Joško govori Žarku Ž.: "Evo baba sa mnom, neka se baba digne, pa će ići po pare". Ovaj ga pita jesu li pare od ježa, a Joško odgovara da jesu, da mu neće moći donijeti sve, da će vidjeti koliko bude digla baba, da će donijeti do četvrtka.

Nedugo zatim Joško pita punicu može li otići na Western Union na poštu, na što ona odgovara da joj je rekao da ode na banku. On joj pojašnjava kako "je to bilo oni put, da digne ono, a da mu je ovo drugo sad". Malo kasnije u razgovoru Žarko pita Joška "šta se punica još nije digla", a ovaj odgovara: "Je, evo natirajen je, da će za pola ure, da će ići za pola ure".

Istražitelji USKOK-a su zabilježili i da je Joško Š. Talijane angažirane za preradu ikre smještao u apartmane njegove punice u Kaštelima, a to im je potvrdio razgovor od 4. travnja 2022. godine tijekom kojeg punica pita zeta gdje su mu ovi ljudi, a on joj odgovara da su tu, "biće ti oni tu cijelo vrijeme, znači sada ne idu kući, sada su se preselili, pola meni pola tebi". Smještaj su plaćali su 40 eura dnevno po glavi.

No, da nije uvijek sve išlo tako glatko svjedoči i razgovor Joška Š. koji s telefona Damira T. zove Karla D. i govori mu da su javili Talijani da im fali bočica (ikre ježinaca), da je on poslao 220, od toga je dao dvije vozaču, a da su Talijani dobili 207. Kaže mu da bi bilo dobro kupiti stiropor jer bi on napravio kutije zato što je to najeftinije za slagati bočice, da "ovi uvijek kradu i drugi puta ću dobro prebrojiti".

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
ilustracija/Cropix, PU zadarska /Shutterstock /Pu Zadarska Pascal Pochard-casabianca/Afp
ilustracija/Cropix, PU zadarska

Joško Š. je osobno koordinirao izlov, preradu, kao i sve faze ilegalnog transfera trpova i ježinaca te njihovih dijelova u Italiju

/Shutterstock

Trpovi su, kao i ježinci i prstavi, zaštićena morska vrsta

/Pu Zadarska

Krijumčarska skupina prodala je gotovo 17 tona trpova po cijeni od najmanje 3,98 eura po kilogramu

Pascal Pochard-casabianca/Afp

Prodali su najmanje 980 kilograma morskih ježinaca po cijeni od 3,32 eura po kilogramu, a i najmanje 112 kilograma ikre morskih ježinaca

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/na-trpovima-i-jezincima-zaradili-80-000-sef-je-bio-kastelanin-a-ukljucio-je-i-punicu-evo-sad-ce-baba-po-pare-1383370 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=10b1df1766599a45051dbf7903ad259de465e286 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+trpovima+i+je%C5%BEincima+zaradili+80.000+%E2%82%AC%2C+%E2%80%98%C5%A1ef%E2%80%98+je+bio+Ka%C5%A1telanin%2C+a+uklju%C4%8Dio+je+i+punicu%3A+%E2%80%98Evo%2C+sad+%C4%87e+baba+po+pare..%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fna-trpovima-i-jezincima-zaradili-80-000-sef-je-bio-kastelanin-a-ukljucio-je-i-punicu-evo-sad-ce-baba-po-pare-1383370 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fna-trpovima-i-jezincima-zaradili-80-000-sef-je-bio-kastelanin-a-ukljucio-je-i-punicu-evo-sad-ce-baba-po-pare-1383370 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => švercali u italiju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikašvercali u italiju

Na trpovima i ježincima zaradili 80.000 €, ‘šef‘ je bio Kaštelanin, a uključio je i punicu: ‘Evo, sad će baba po pare..‘

Piše Vladimir Urukalo
24. travnja 2024. - 15:07
Joško Š. je osobno koordinirao izlov, preradu, kao i sve faze ilegalnog transfera trpova i ježinaca te njihovih dijelova u Italijuilustracija/Cropix, PU zadarska

‘Šta više tih para njemu (Jošku Š.) dolazi, on te pare smatra da su njegove... To nisu tvoje pare, to su pare koje se rade, ti trebaš poplaćati, na kraju šta ti ostane malo, koliko ti ostane, sto, dvjesta, petsto, hiljadu eura, to je tvoja para. Nije tvoja para kad ti Talijan da za robu pet hiljada i sada to je moje...

Nije to tvoje prijatelju, dat ćemo im drugu sedmicu, prijatelju ljude trebaš platiti. Digod možda nema u sebe pa će ti poslati na račun, ali on to sa svima sve, znaš ti koje smo mi imali ljude za radit od tamo, moga je do sada sedmično zarađivat deset hiljada eura, samo on sa svojim glupostima, neće nitko da radi za njega, neće u Kaštelima nitko da radi za njega...

Ja ti ovo među nama, nemoj mu bez para radit prijo, ja kada sam vidio na šta on daje pare,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 21:17