StoryEditorOCM
Crna kronikaCrni notes (23)

Majka i dva sina sjedili su za večerom u Omišu kada je došao ubojica. Razbio je vrata, upao u stan i podigao sačmaricu

13. svibnja 2023. - 07:54

Majka dvoje djece Nataša Božić (37) ubijena je u subotu, 27. kolovoza 2011. godine, u 21.20 sati, u stanu u Vukovarskoj ulici u Omišu. Smaknuta je hicem iz lovačke sačmarice u grudi, a u vrijeme zločina u stanu su bila i njezina dva sina u dobi od 17 i 13 godina.

Nesretnoj ženi presudio je Milan Kalajžić, tada star 62 godine, iz Stanića, koji je nakon ubojstva cijev puške prislonio sebi o bradu i povukao obarač. Preživio je ranjavanje te je prevezen u KBC Split gdje je zadržan na liječenju.

Unatoč težini ozljeda, nakon njihova saniranja nije bio u opasnosti za život jer se pogodio u bradu i prednju stranu jezika. Nakon operativnog zahvata koji su izveli maksilofacijalni kirurzi, smješten je na Odjel uha, grla i nosa.

Rijetka su kaznena djela za koja ne postoji zastara. Uglavnom imaju vremenski rok nakon kojeg ih se, po sili zakona, treba prepustiti zaboravu.

No, stvarnom životu za zločin nema zastare  jer ostavlja neizbrisiv trag – na žrtvama, onima koje su ga preživjele, na njihovim najmilijima, a nepovratno se mijenjaju i osobe koje su ga počinile, ali i svi iz njihove okoline.

Ovim serijalom podsjetit ćemo na neke od tih zločina: rekonstruirat one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.

Na svjetlo dana izvući ćemo kaznena djela izdvojena po određenim značajkama, primjerice, brutalnošću ili nečim što ćemo vam otkriti tek u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

Odmah nakon stravičnog događaja, susjedi su kazali da su Nataša Božić i Milan Kalajžić bili u vezi. Policija je također imala saznanja da je između njih dvoje došlo do neslaganja jer je ona pokušavala prekinuti vezu.

Na dan ubojstva policija iz Omiša je tijekom dana, oko 14 sati, intervenirala na poziv Nataše Božić jer je Milan Kalajžić došao do njezine zgrade prijeteći da će se ubiti. To je napisao u SMS poruci koju joj je poslao i u kojoj je naveo da “nastave vezu ili neće završiti dobro”.

image

Balkon stana u kojem se dogodilo ubojstvo

Vladimir Dugandžić/Cropix

Policajci su došli do njega i oduzeli mu pištolj za stoku koji je imao kod sebe i odveli ga u policijsku postaju Omiš. Izmjerena su mu dva promila alkohola u krvi te je odvezen u Dom zdravlja Omiš.

Pregledala ga je dežurna liječnica, nakon čega mu je preporučila sredstva za smirenje i posjet psihijatru. Milan Kalajžić je policiji i liječničkoj ekipi kazao kako se nije namjeravao ubiti nego samo privući pažnju na sebe.

Želio privući pažnju

Policija ga ponovno odvodi u postaju, obavljaju radnje pretrage kako bi utvrdili postoje li elementi za podnošenje prijave. Upitali su Milana Kalajžića hoće li pozvati nekog od njegove obitelji, što je odbio navodeći kako je s njima u lošim odnosima zbog veze s Natašom Božić.

Dao im je broj jednog prijatelja i u kasnim poslijepodnevnim satima je u njegovoj pratnji pušten kući. Tijekom večeri je nabavio lovačku pušku sačmaricu kalibra 12/70 i u 21.10 zvoni na ulazna vrata zgrade u kojoj stanuje Nataša.

image

Faksimil teksta

SD

Ona u 21.15 sati poziva policiju i u 21.17 sati policijska ophodnja kreće put nje. Netko od stanara pušta Milana u zgradu i on dolazi na treći kat gdje je Natašin stan, ulazi i ubija je.

CRNI NOTES (22): Britanski vojnik došao na humanitarnu utrku u Kaštela gdje je na smrt pretučen. Petorica su uhićena, osuđen samo jedan

Nakon toga je pokušao suicid. U 21.23 u Vukovarsku ulicu je stigla policijska patrola.

– Vraćao sam se izvana kada sam čuo dva pucnja. Ušao sam u svoj stan koji se nalazi ispod Natašina i za nekoliko minuta ugledao kako dolazi policija.

Kroz prozor sam vidio kako iznose muškarca na nosilima i stavljaju ga u vozilo Hitne pomoći. Oko ponoći sam vidio kako policajci izvode Natašine sinove.

CRNI NOTES (21): Monstruozne metode bračnog para iz Splita: Valentina je imala godinu i pol dana kada je očuh istukao i vezao za madrac

Mlađeg dječaka su pridržavali, nije mogao hodati. Njezino tijelo su iznijeli oko dva sata ujutro. Strašno! Žena i ja nismo spavali cijelu noć!

Nataša je bila krasna žena, kućepaziteljica u zgradi. I sinovi su joj bili pristojni. Nikad s njima nije bilo problema. Da žena i ja imamo djecu želio bih da mi je kći kao Nataša – kazao je stanar s prvog kata zgrade.

image

Faksimil naslovnice

SD

Njegova supruga je vidjela da muškarac kojeg iznose na nosilima ima zavijenu bradu. Tijelo ubijene 37-godišnjakinje prevezeno je na Odjel patologije KBC-a Split.

– Pokojnica je ubijena iz neposredne blizine. Imala je strijelnu ranu na sredini prsnog koša nanesenu sačmaricom koja joj je raznijela aortu i plućno krilo. Prema tragovima na rani, sigurno je da je ubojica prislonio cijev puške na žrtvu – izjavio je nakon obdukcije sudski vještak patolog.

Također je, prema strijelnim kanalima sačme koji su išli od gore prema dolje, utvrđeno kako je Nataša Božić bila u nižem položaju od svog ubojice, sjedećem ili klečećem.

– Nataša je živjela u stanu sa suprugom oko pet godina, ali se on odselio početkom godine. Ona se bavila nekretninama, otac joj je umro, a majka joj je teško bolesna – rekla je gospođa iz susjedne zgrade.

image

Na početku suđenja Milanu Kalajžiću, koji je u Omišu usmrtio Natašu Božić

Jakov Prkić/Cropix

Iz policije su službeno izvijestili kako Milana Kalajžića osim zbog ubojstva istražuju i zbog mogućeg podnošenja kaznene prijave za tešku krađu. On je, prema njihovim saznanjima, u subotu poslijepodne posjetio garažu svog prijatelja kako bi se dokopao puške.

Ušao je u njegov autoservis jer je imao ključ te je iz nezaključanog ormara uzeo oružje. Zbog toga je protiv njegova prijatelja policija podnijela optužni prijedlog zbog prekršaja Zakona o oružju jer ga nije čuvao na način kako je predviđeno zakonom.

Prema zakonskim odredbama, lovačko oružje mora se čuvati u posebnom metalnom ormaru pod ključem. Osim što je prijavljen, vlasniku oružja su oduzete i ostale lovačke puške koje je legalno posjedovao.

’Dobar čovjek’

–​ Milan je dobar čovjek, uvijek je bio spreman pomoći i meni i drugima i nisam mogao zamisliti da bi mogao ubiti niti mrava. Znam ga cijeli život i ja sam mu već prije dao ključ moje radnje gdje sam držao alat, da može uzeti što mu treba ako mene nema.

image

Vukovarska ulica u Omišu u kojoj se dogodilo ubojstvo

Vladimir Dugandžić/Cropix

Bio sam tu večer sa ženom kod prijatelja, došli smo kući oko dva sata, nisam imao pojma što se odigralo. Odjednom u pet ujutro na vrata mi je pokucala policija i tada sam saznao što se dogodilo – kazao je novinarima vlasnik puške.

CRNI NOTES (20): Bili su jedna od imućnijih obitelji u imotskom kraju, a onda se dogodila tragedija. Josip je uzeo pušku, ispalio je rafal...

Mjesec i tri dana nakon majčina ubojstva, na istražnom ročištu su svjedočila dva ​sina Nataše Božić. Sjedili su za kuhinjskim stolom kako bi večerali kada se pred njihovim očima počeo odvijati stravični scenarij.

Saslušani su i susjedi nesretne žene te se iz njihovih iskaza rekonstruirao tijek događaja te kobne noći. Milan Kalajžić došao je pred zgradu s crnom vrećom u ruci i uporno zvonio kako bi ušao.

CRNI NOTES (19): Slučajno ubojstvo najboljeg prijatelja na Braču: mladići su išli u lov na veprove na Vidovu goru, samo jedan se vratio

Jedna od susjeda mu je rekla preko portafona da mu nitko neće otvoriti, te je otišla upozoriti Natašu koja je neposredno prije spremila večeru za sebe i sinove. No, netko je ipak otvorio vrata na ulazu i Milan ulazi u zgradu i penje se pred vrata Natašina stana.

image

Faksimil teksta

SD

Zvonio je i lupao na vrata, a kako se ona uplašila i nije željela otvoriti provalio je vrata udarcem nogom. Upada u stan i dolazi pred nju i mlađeg sina te vadi sačmaricu iz crne vreće.

Iz druge prostorije od stola ustaje stariji sin i dolazi do majke. Milan Kalajžić podiže oružje i s metra udaljenosti puca u Natašu koja smrtno ranjena pada na pod.

Ubojica puca u strop i kaže dječacima da bježe vani. Nad krvavim tijelom svoje žrtve prislanja cijev puške sebi pod bradu i okida.

Natašini sinovi bježe iz stana dok odjekuje još jedan pucanj. U susjednom stanu žena koja je sama s kćerkom čuje sve što se događa i obje plaču u strahu i panici za svoj život.

Promjena kvalifikacije djela

Na sudu je svjedočila i njegova supruga s kojom dugo nije živio i sin te su izrazili sućut sinovima ubijene nakon zločina. Tri mjeseca nakon ubojstva, iz Bolnice za osobe lišene slobode gdje se liječio od teških ozljeda koje je sam sebi zadao sačmaricom, na sud je doveden Milan Kalajžić.

– Ne sjećam se ničega što se dogodilo i ne želim odgovarati na pitanja – kazao je.

image

Faksimil teksta

SD

Nakon ročišta Milan Kalajžić je ponovno odveden u bolnicu u Zagreb, jer je nad njim trebao biti obavljen zahvat iz domene estetske kirurgije. U travnju 2012. godine je započelo mu je suđenje na kojem su još uvijek bili vidljivi tragovi teških ozljeda.

Županijsko državno odvjetništvo je zločin okvalificiralo kao ubojstvo iz niskih pobuda za koje se tada moglo dobiti do 40 godina zatvora. Kao posebno otegotna okolnost uzeli su činjenicu da je ubio Natašu Božić pred očima njezine djece.

– Tužno je i žalosno sad ovo čuti, ali ne osjećam se krivim na način kako je opisano u optužnici – izjavio je optuženi Milan Kalajžić.

Svjedočio je brat pokojnice koji je kazao da oba njena sina redovno posjećuju psihijatra. Iskaz je dala i kći optuženoga koja je kazala kako bez obzira na to što je napravio ne može izbrisati prijašnjih 62 godine tijekom kojih je bio prekrasan čovjek.

image

Vukovarska ulica u kojo se dogodilo ubojstvo u Omišu

Vladimir Dugandžić/Cropix

Tijekom njezina svjedočenja optuženi je plakao. Saslušan je i rođak optuženoga koji je izjavio da je Milan Kalajžić pio duže vremena i nije pazio na sebe.

Svjedočila je i psihijatrica koja ga je pregledala i utvrdila da je u vrijeme ubojstva bio bitno smanjeno ubrojiv zbog alkohola koji je konzumirao te emocija prema Nataši.

– Postoji opasnost da bi ponovio kazneno djelo i za njega preporučujem bolničko liječenje zbog psihičkih poremećaja – kazala je sudska vještakinja.

U studenom 2012. godine Milan Kalajžić osuđen je na 15 godina zatvora. Kao otegotna okolnost uzeta mu je upornost u ponašanju tog dana te ubojstvo majke pred djecom, a kao olakotna to što mu je sposobnost shvaćanja bila smanjena u znatnoj mjeri.

U travnju 2014. godine Vrhovni sud mu je kaznu umanjio na 14 godina zatvora. Viši sud je ocijenio kako Kalajžić nije počinio kvalificirani oblik ubojstva iz posebno niskih pobuda već da se radilo o tzv. običnom ubojstvu.

Kaznu su umanjili navodeći kako se optuženi Kalajžić zbog ukupnost opisanih životnih prilika nalazio u složenom emotivnom stanju. Pozvali su se i na svjedočenje njegove kćeri, koja je na suđenju govorila o njemu u pozitivnom svjetlu.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 20:44