StoryEditorOCM
Više od sportašto se događa

Veliki derbi na Veliku subotu, ‘sotonisti‘ na Firulama...? Neki prstom upiru i u Hajduk, ali klubovi su tu nemoćni

Piše Pero Smolčić
27. ožujka 2024. - 07:56

Rasplamsala se priča o velikom derbiju Hajduka i Dinama na Poljudu ove subote. Velike subote. One koje se smjestila između Velikog petka i Uskrsa.

Treba li igrati na te dana nogometne utakmice? Priča je to koja traje godinama i periodično se ponavlja, manje ili više intenzivno. Sada ju je oživio don Roko Kaštelan na misi u Solinu.

- Kojem se Bogu mi molimo? Želimo da Hajduk bude prvak? Stadion je rasprodan, svi su poletjeli po ulaznice. A igra se na Veliku Subotu kada je Krist u grobu. Na takav dan ide se tamo gdje se psuje Boga. Na dan tišine i bdjenja. Za mene je to sramota. Zapitajmo se vjerujemo li mi u Isusa Krista ili u Hajduk? Ja vjerujem u Isusa - poručio je s oltara.

Priča je odmah izazvala gomilu komentara i kritika, a neke od njih upućene su na adresu Hajduka. Klub u ovom slučaju, međutim, doista nije mogao napraviti puno. Mogao se možda javno oglasiti, poslati poruku kako bi bilo bolje naći neki drugi termin, ali koji? Kalendar je pun.

O rasporedu ne odlučuje Hajduk. Diktiraju ga kalendar, ljudi u Savezu, termini televizijskih prijenosa... Što je Hajduk mogao? Kazati da neće igrati? To naravno nije opcija.

Uz to, nije samo Hajduk i nije samo nogomet.

- Koji su to sotonisti koji igraju na Uskrs? - došla je do nas izjava jednog od djelatnika splitske gradske tvrtke vezana uz nastup tenisačica na turniru na Firulama koji starta baš za vikend koji je pred nama.

Da, i oni imaju raspored i ITF (Svjetska teniska federacija), kao ni ATP kada su u pitanju muški profesionalni turniri, ne ‘šljivi‘ Uskrs ništa više ni manje nego ostale blagdane drugih religija.

Igra, primjerice, i KK Split i to ne na Veliki petak, već na sam Uskrs. Igrali su i na Badnjak, nema se tu što učiniti, čini se.

Konzumerizam je odavno zavladao društvom, a tako je i u sportu. Neki drugi diktiraju pravila koja klubovi i sportaši mogu samo pratiti. I ne mogu puno učiniti da se to promijeni. Ali da je to legitimna priča za raspravu, svakako jest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:00