StoryEditorOCM
VaterpoloMilivoj bebić

Legendarni splitski vaterpolist iz Dohe: ‘Ne bi trebali imati problema protiv Kine, računam da ćemo otići daleko‘

Piše Tonči Vlašić
11. veljače 2024. - 07:30
Milivoj Bebić (prvi s lijeva) - legendarni vaterpolist, godinama delegat na velikim natjecanjimaTonči Vlašić

Odradio je opet dvije utakmice, tako mu je svaki dan, jer on je i na turniru vaterpolistica, a ne samo vaterpolista. Potom odgleda još najmanje toliko, najmanje. Posljednjeg dana u skupini došao je pogledati naše protiv Južne Afrike, pogledao je derbi u skupini ‘C’ između Srbije i SAD-a...

- Neću reći kako sam očekivao, nadao sam se kako ćemo dobiti i Španjolsku, ali ona je bila bolja tu utakmicu i uzela je prvo mjesto u skupini. Međutim, i dalje držim kako imamo izgleda doći u borbu za medalju, pa i za baš dobar, dobar plasman jer Španjolce, koji su favoriti, nećemo susresti na početku drugog, završnog dijela SP-a. Znaš, na EP-u, sad protiv Australije, dobro igramo, dobro stojimo, i zbog toga računam kako ćemo daleko – kaže Milivoj Bebić, jedan od najboljih vaterpolista svijeta 80-ih, čudo od strijelca, koji je po tko zna koji put u ulozi delegata na velikim natjecanjima.

Marko Bijač je u vrhunskoj formi, kaže Splićanin.

- On nam daje veliku sigurnost, i on je dobar oslonac ostalima, koji imaju ispred sebe još jednu brzinu u koju mogu ubaciti. To mogu učiniti. Ukoliko to naprave, unutra smo, borimo se za medalju, a tad odlučuju sitnice.

Ne sumnja vaterpolska legenda kako će Hrvatska igrati na Olimpijskim igrama u Parizu.

- Veliki smo favoriti u osmini finala, te ulazak u četvrtfinale to donosi. Naravno, ne smijemo nikoga podcijeniti, ali uistinu ne bi trebali imati problema protiv Kine. Dalje, sve što dođe je dobitak. Naši su u prvenstvu, vidi se to na igračima. Mene samo zanima koliko je traga ostavilo Europsko prvenstvo gdje smo se puno potrošili.

Bebić je većim dijelom dana na bazenu, a našao je malo vremena prošetat Dohom.

- Sve odaje kako je Katar enormno bogat. Ono što se može napraviti s novcem, to su napravili. Doha je za mene poput lego kockica, sve su složili kako treba u ovih zadnjih nekoliko godina. Sve je novo, ali ne mogu kupiti povijest. Interesantno je sve ovo vidjeti, iznenadila me čistoća. Grad blista. Govorim o javnom prostoru. Sjajno. E sad, koliko ulažu u sport, to je posebna priča. Čudo, to fascinira. Očito oni, pa i Saudijska Arabija, su zaključili kako je sport jedna velika promocija države, izlaz u svijet. Sport je jedna Komunikacija sa cijelim svijetom, i očito žele poslati poruku kako nisu zatvoreni, te žele biti važni na sportskoj karti svijeta. To očito čine dobro. Svjetsko prvenstvo u nogometu prije godinu i pol dana, sad Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima. Bilo je još velikih natjecanja kojima su bili domaćini, a da ne govorim što će se sve događati ovdje u budućnosti.

image

Mario Brguljan, Mladen Rak i Milivoj Bebić - Brguljan je, kao i Bebić, delegat, a Rak je zadužen za analizu suđenja

Tonči Vlašić

Svjetsko prvenstvo u košarci je 2027., u tijeku je Azijski nogometni kup, a Doha želi Olimpijske igre 2036. godine. Povratak na Bebića. Znate li kad je prvi put bio sudionik Svjetskog prvenstva?

- Prvo sam propustio Svjetsko prvenstvo u Berlinu 1978. godine jer sam bio premlad. Odradio pripreme, ali išli su stariji. Ali, već 1979. godine sam igrao za reprezentaciju. Tad su bile Mediteranske igre u Splitu. Onda su bila svjetska prvenstva svako četiri godine. I bio sam 1982. godine u Ekvadoru. Nismo se proslavili. Joj, pamtim taj nesretan pogodak koji smo primili protiv Mađara s dvanaest metara. Nakon toga sam bio ozlijeđen, te nisam igrao u Madridu, kojeg svi pamte po onom čuvenom mahanju Igora Milanovića i pogotku u zadnjim trenucima tko zna kojeg već produžetka za zlato. Ja sam uoči Madrida slomio prst na zadnjem kontrolnom turniru, u utakmici protiv Australije u Grčkoj na bazenu Vouliagmenija. Da, u moje vrijeme je i Europsko bilo svake četiri godine, ali pamtim dosta lijepih trenutaka na velikim natjecanjima.

Naravno, aludira na Olimpijske igre u Los Angelesu. Ove godine je točno 40 godina od zlata. Najvećeg uspjeha.

- To se ne zaboravlja, uzeti zlato Amerikancima u njihovom domu.

Amerikanci su sve bili pripremili za slavlje, ali se to nije dogodilo.

- Tada su velika natjecanja, sva, bila svake četiri godine., Danas su svako dvije osim Olimpijskih igara. Zbog korone se dogodilo ovo što se dogodilo, pa imamo svako malo veliko natjecanje, tri Svjetska prvenstva u godinu i pol dana, sad Svjetsko odmah nakon Europskog, ali to je zbog korone. Uskoro bi se trebao ustaliti kalendar. Kao što je u rukometu, jedne godine, i to u isto vrijeme, Europsko, druge Svjetsko, i onda je to dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:36