stdClass Object ( [id] => 1087932 [title] => Šokirali su Irsku i namučili Portugal: uspjeh male europske reprezentacije nije došao slučajno, iza njega stoji jedan čovjek s revolucionarnom idejom [alias] => sokiralu-su-irsku-i-namucili-portugal-uspjeh-male-europske-drzave-nije-dosao-slucajno-iza-njega-stoji-jedan-covjek-s-revolucionarnom-idejom [catid] => 277 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mnogi će na spomen Luksemburga pomisliti na bankarstvo, investicijske fondove i porezne olakšice. Nema ni razloga da ikome prve asocijacije na ovu malu zapadnoeuropsku državu budu išta drugačije ako uzmemo u obzir da se radi o zemlji koja ima drugi BDP per capita u svijetu i koja se smatra jednom od najrazvijenijih na kugli zemaljskoj.

No zahvaljujući pobjedi na gostovanju kod Irske i respektabilne predstave koju su pružili sinoć protiv Portugala, Luksemburg se odjednom pojavio na nogometnoj mapi Europe. Ustvari, ne bi bilo točno reći da se to dogodilo „odjednom”, nogomet se u toj državi razvija već više od desetljeća zahvaljujući jasno razrađenom planu u kojeg je uloženo mnogo truda.

Luksemburg ima površinu od 2.586 četvornih kilometara, a prema službenim podacima tamošnjeg zavoda za statistiku 2019. je imao 626.108 stanovnika. S obzirom na mali broj stanovnika i razvijenu ekonomiju ne postoji sport koji je u nacionalnom fokusu, ali je preko 100.000 osoba član nekog sportskog saveza. Luksemburžani su kroz povijest bili najuspješniji u biciklizmu, a na olimpijskim igrama su uspjeli uzeti samo četiri medalje. Jedino zlato osvojio je Josy Barthel u utrci na 1500 metara na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952., dok su srebra osvajali Joseph Alzin (jedno, u dizanju utega 1920.) te Marc Girardelli, koji je porijeklom Austrijanac (dva, na Zimskim olimpijskim igrama 1992.).

Nogomet je, kao i u većini europskih zemalja, najpopularniji sport, ali reprezentaciju i klubove su dugo godina činili prvenstveno ljudi s "normalnim" poslovima koji su se nogometom bavili amaterski. Iako se stvari nisu promijenile odmah, prekretnica je bio dolazak Paula Philippa na mjesto predsjednika tamošnjeg nogometnog saveza 2004. godine.

Bivši veznjak, koji je za reprezentaciju nastupio 54 puta, podigao je Luksemburg sa 195. mjesta na FIFA-inoj ljestvici do 82., kojeg je zauzimao 2018, dok se ta mala država danas nalazi na 95. mjestu.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji skrenule su pažnju javnosti na Luksemburg, pogotovo nakon što su u rujnu 2017. u Toulouseu odigrali 0:0 s moćnom Francuskom. Luksemburžani su taj ciklus završili na 5. mjestu skupine u kojoj su još bili Švedska, Nizozemska, Bugarska i Bjelorusija, s ukupno šest osvojenih bodova. Iako su pretrpjeli dva teška poraza od Švedske (0:8) i Nizozemske (0:5), ostavili su solidan dojam i iza sebe su ostavili Bjelorusiju te na taj način dali naznaku da im je nogomet u uzlaznoj putanji.

Razinu svoje igre dodatno su podigli u UEFA-inoj Ligi nacija, gdje su završili na drugom mjestu svoje skupine u Ligi C, odnosno trećem razredu natjecanja. Luksemburg je u grupi s Crnom Gorom, Azerbajdžanom i Ciprom skupio 10 bodova, uz pozitivnu gol razliku (7:5), pobijedivši svaku ekipu po jedanput.

---

image
AFP
---

Dobre rezultate reprezentacije pratio je i klupski nogomet pa je tako F91 Dudelange u sezoni 2018./19. postao prva momčad iz Luksemburga koja je izborila nastup u grupnoj fazi Europske lige i općenito nekog europskog natjecanja. U kvalifikacijama su izbacili kosovsku Dritu, poljsku Legiju i rumunjski Cluj, a ždrijeb ih je smjestio u tešku skupinu zajedno s Milanom, Olympiacosom i Betisom. Stoga se jedan osvojeni bod protiv španjolske momčadi može promatrati kao uspjeh. Dudelange je i naredne sezone izborio nastup u grupnoj fazi Europske lige, ovoga puta preko momčadi iz Makedonije, Estonije i Armenije, a u skupini s APOEL-om, Sevillom i Qarabağom osvojili su četiri boda, uspjevši čak upisati jednu pobjedu, protiv APOEL-a u prvom kolu 4:3.

Prošle subote Luksemburg je šokirao Irsku, 42. reprezentaciju svijeta, pobijedivši je u Dublinu sa 1:0. Pobjednički pogodak postigao je Gerson Rodrigues, 25-godišnji napadač kijevskog Dinama portugalskog porijekla, a isti je igrač u utorak navečer zabio i prvi pogodak u utakmici protiv Portugala. Luksemburžani su se dobro držali i u nekoliko navrata opasno zaprijetili golu Anthonyja Lopesa, no individualna kvaliteta ekipe predvođene Cristianom Ronaldom ipak je bila previše za njih i gosti su slavili sa 3:1.

Inače, demografsku sliku Luksemburga 2020. činilo je čak 47.4% stranaca, a gotovo petina cijele populacije otpada na osobe portugalskog porijekla. No razloge uspjeha Luksemburžana ne treba tražiti u porijeklu njihovih nogometaša, već u pristupu Paula Philippea.

- Prije deset godina odlučili smo da nam više igrača treba igrati u profesionalnim ligama. Kako naša liga nije dovoljno kvalitetna, počeli smo ohrabrivati mlade talentirane igrače da se nastave razvijati u inozemstvu, prvenstveno u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj – rekao je Phillip nedavno u razgovoru za Irish Times.

Tako je primjerice Leandro Barreiro, trenutno najvrjedniji luksemburški igrač kojeg Transfermarkt procjenjuje na 7.5 milijuna eura, sa 16 godina iz drugoligaša FC Erpeldange 72 otišao u Mainz. I dok on i Rodrigues igraju u najzvučnijim klubovima, Philipp kaže da danas oko 95% igrača koji dobivaju poziv u reprezentaciju igraju profesionalnim ligama.

No da ne biste mislili da su se mladi igrači odjednom počeli razvijati zbog same činjenica da se Philipp jednog dana sjetio da bi bilo bolje kada bi oni imali bolje uvjete za razvoj, važno je naglasiti kako je u taj proces uloženo mnogo truda.

Prvo se krenulo od edukacije i razvoja trenera koji rade s djecom u klubovima, ali mladi igrači i dalje nisu prepušteni isključivo sami sebi i klubovima za koje igraju, već se savez aktivno uključuje u njihov razvoj kada se procijeni da igrač ima potencijal za veće stvari. Igrači se počinju pratiti od njihove devete godine, a one najbolje se dovodi u nacionalni centar u kojem treniraju i educiraju se. Za vikende odlaze igrati utakmice za svoje klubove, ali ostatak vremena provode u kampu. Zatim kada napune 16 godina, savez stupa u kontakt s profesionalnim klubovima u Belgiji, Njemačkoj ili Francuskoj i u slučaju njihovog interesa dogovara se transfer.

---

image
Luc Holtz izbornik je Luksemburga još od 2010. godine
AFP
---

Sjajno organiziran proces u kojeg je uloženo mnogo truda ipak ne funkcionira savršeno, a problem su roditelji igrača. No za razliku od našeg podneblja u kojem vlada stav da je dijete bolje što prije poslati „trbuhom za kruhom”, u Luksemburgu je situacija dijametralno suprotna. Naime, kako Philipp kaže, roditelji nevoljko puštaju svoju djecu u inozemstvo, brinući se gdje će se moći zaposliti ako im karijera ne uspije. To i nije toliko čudno ako znamo da je Luksemburg u 2019. godini prema podacima Eurostata imao najveći postotak stanovništva sa završenim trećim stupnjem obrazovanja u Europskoj Uniji – 41%, što je značajno iznad prosjeka EU, koji iznosi 29.5%.

- Mladi igrači danas imaju pravi profesionalni stav u vezi nogometa, još nam preostaje promijeniti način na koji razmišljaju njihovi roditelji – kaže Philipp.

Možda je rast luksemburškog nogometa posljednjih godina iznenadio većinu ljubitelja nogometa, ali ne i Simona Kupera i Stefana Szymanskog. Autori mnogih knjiga i znanstvenih radova koji se uglavnom bave antropološkom analizom nogometa, u svom najpoznatijem djelu „Soccernomics” objavljenom 2009. nazvali su Luksemburg relativno gledano nogometno najneuspješnijom državom na svijetu. Do tog zaključka su došli uzevši u obzir niz parametara kao što su broj stanovnika, razvijenost društva, bogatstvo države, geografski položaj i nogometno iskustvo. Teza Kupea i Szymanskog bila je da bi Luksemburg s obzirom na to da se nalazi u Zapadnoj Europi koja je središte kvalitete nogometa te da se radi o izuzetno bogatoj državi, ipak trebao postizati bolje rezultate te da postoji velika šansa da će se to u budućnosti promijeniti.

Kao što vidimo posljednjih godina, stvari se zaista i jesu promijenile i Luksemburg se malo-pomalo odvaja od europskog nogometnog dna, ponajprije zahvaljujući neobičnom pristupu predsjednika tamošnjeg saveza Paula Philippa koji je osmislio plan koji funkcionira dobro na više razine i sve strane drži zadovoljnima.

Ostaje pitanje koliko Luksemburg kao reprezentacija, a onda i kao nogometno društvo općenito može napredovati, ali s obzirom na to da je u njihovom sveukupnom razvoju naglasak stavljen na dugoročnu održivost, ne bi bilo čudno da njihove pobjede protiv objektivno jačih reprezentacija prijeđu iz sfere iznenađenja u normalnu stvar.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => luksemburg [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => luksemburg 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-31 06:37:23 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-31 14:56:08 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2021-03-31 09:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 135 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 277 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o stranom nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, nogomet, strani nogomet [secure] => 0 [page_title] => Strani nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/31\/17322152.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/31\/17355964.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/31\/17321160.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","Luc Holtz izbornik je Luksemburga jo\u0161 od 2010. godine"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1054","hd_17322152_1920.jpg":"1920x1080","k_17322152_1280.jpg":"1280x1280","k_17322152_1024.jpg":"1024x1024","k_17322152_640.jpg":"640x640","k_17322152_480.jpg":"480x480","k_17322152_340.jpg":"340x340","k_17322152_220.jpg":"220x220","o_17322152_1280.jpg":"1280x702","o_17322152_1024.jpg":"1024x562","o_17322152_640.jpg":"640x351","o_17322152_480.jpg":"480x263","o_17322152_340.jpg":"340x186","o_17322152_220.jpg":"220x120","h_17322152_1280.jpg":"1280x854","h_17322152_1024.jpg":"1024x683","h_17322152_640.jpg":"640x427","h_17322152_480.jpg":"480x320","h_17322152_340.jpg":"340x227","h_17322152_220.jpg":"220x147","pp_17322152_1280.jpg":"1006x1280","pp_17322152_1024.jpg":"805x1024","pp_17322152_640.jpg":"503x640","pp_17322152_480.jpg":"377x480","pp_17322152_340.jpg":"267x340","pp_17322152_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17355964_1920.jpg":"1920x1080","k_17355964_1280.jpg":"1280x1280","k_17355964_1024.jpg":"1024x1024","k_17355964_640.jpg":"640x640","k_17355964_480.jpg":"480x480","k_17355964_340.jpg":"340x340","k_17355964_220.jpg":"220x220","o_17355964_1280.jpg":"1280x853","o_17355964_1024.jpg":"1024x682","o_17355964_640.jpg":"640x426","o_17355964_480.jpg":"480x320","o_17355964_340.jpg":"340x226","o_17355964_220.jpg":"220x146","h_17355964_1280.jpg":"1280x854","h_17355964_1024.jpg":"1024x683","h_17355964_640.jpg":"640x427","h_17355964_480.jpg":"480x320","h_17355964_340.jpg":"340x227","h_17355964_220.jpg":"220x147","pp_17355964_1280.jpg":"1006x1280","pp_17355964_1024.jpg":"805x1024","pp_17355964_640.jpg":"503x640","pp_17355964_480.jpg":"377x480","pp_17355964_340.jpg":"267x340","pp_17355964_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1296","hd_17321160_1920.jpg":"1920x1080","k_17321160_1280.jpg":"1280x1280","k_17321160_1024.jpg":"1024x1024","k_17321160_640.jpg":"640x640","k_17321160_480.jpg":"480x480","k_17321160_340.jpg":"340x340","k_17321160_220.jpg":"220x220","o_17321160_1280.jpg":"1280x864","o_17321160_1024.jpg":"1024x691","o_17321160_640.jpg":"640x432","o_17321160_480.jpg":"480x324","o_17321160_340.jpg":"340x229","o_17321160_220.jpg":"220x148","h_17321160_1280.jpg":"1280x854","h_17321160_1024.jpg":"1024x683","h_17321160_640.jpg":"640x427","h_17321160_480.jpg":"480x320","h_17321160_340.jpg":"340x227","h_17321160_220.jpg":"220x147","pp_17321160_1280.jpg":"1006x1280","pp_17321160_1024.jpg":"805x1024","pp_17321160_640.jpg":"503x640","pp_17321160_480.jpg":"377x480","pp_17321160_340.jpg":"267x340","pp_17321160_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7456336 Threads: 6 Questions: 1534561998 Slow queries: 4666454 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110759825 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) ) [link] => /sport/strani-nogomet/sokiralu-su-irsku-i-namucili-portugal-uspjeh-male-europske-drzave-nije-dosao-slucajno-iza-njega-stoji-jedan-covjek-s-revolucionarnom-idejom-1087932 [printLink] => /sport/strani-nogomet/sokiralu-su-irsku-i-namucili-portugal-uspjeh-male-europske-drzave-nije-dosao-slucajno-iza-njega-stoji-jedan-covjek-s-revolucionarnom-idejom-1087932?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 339598 [name] => Luksemburg [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => luksemburg [link] => /tag/luksemburg ) [1] => stdClass Object ( [id] => 634366 [name] => KVALIFIKACIJE ZA SP KATAR 2022. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-24 23:34:05 [main_article_id] => 0 [alias] => kvalifikacije-za-sp-katar-2022 [link] => /tag/kvalifikacije-za-sp-katar-2022 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => luksemburg [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Šokirali su Irsku i namučili Portugal: uspjeh male europske reprezentacije nije došao slučajno, iza njega stoji jedan čovjek s revolucionarnom idejom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/31/17322152.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/31/17322152.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/31/17355964.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/31/17321160.jpg [title] => Luc Holtz izbornik je Luksemburga još od 2010. godine AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mnogi će na spomen Luksemburga pomisliti na bankarstvo, investicijske fondove i porezne olakšice. Nema ni razloga da ikome prve asocijacije na ovu malu zapadnoeuropsku državu budu išta drugačije ako uzmemo u obzir da se radi o zemlji koja ima drugi BDP per capita u svijetu i koja se smatra jednom od najrazvijenijih na kugli zemaljskoj.

No zahvaljujući pobjedi na gostovanju kod Irske i respektabilne predstave koju su pružili sinoć protiv Portugala, Luksemburg se odjednom pojavio na nogometnoj mapi Europe. Ustvari, ne bi bilo točno reći da se to dogodilo „odjednom”, nogomet se u toj državi razvija već više od desetljeća zahvaljujući jasno razrađenom planu u kojeg je uloženo mnogo truda.

Luksemburg ima površinu od 2.586 četvornih kilometara, a prema službenim podacima tamošnjeg zavoda za statistiku 2019. je imao 626.108 stanovnika. S obzirom na mali broj stanovnika i razvijenu ekonomiju ne postoji sport koji je u nacionalnom fokusu, ali je preko 100.000 osoba član nekog sportskog saveza. Luksemburžani su kroz povijest bili najuspješniji u biciklizmu, a na olimpijskim igrama su uspjeli uzeti samo četiri medalje. Jedino zlato osvojio je Josy Barthel u utrci na 1500 metara na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952., dok su srebra osvajali Joseph Alzin (jedno, u dizanju utega 1920.) te Marc Girardelli, koji je porijeklom Austrijanac (dva, na Zimskim olimpijskim igrama 1992.).

Nogomet je, kao i u većini europskih zemalja, najpopularniji sport, ali reprezentaciju i klubove su dugo godina činili prvenstveno ljudi s "normalnim" poslovima koji su se nogometom bavili amaterski. Iako se stvari nisu promijenile odmah, prekretnica je bio dolazak Paula Philippa na mjesto predsjednika tamošnjeg nogometnog saveza 2004. godine.

Bivši veznjak, koji je za reprezentaciju nastupio 54 puta, podigao je Luksemburg sa 195. mjesta na FIFA-inoj ljestvici do 82., kojeg je zauzimao 2018, dok se ta mala država danas nalazi na 95. mjestu.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji skrenule su pažnju javnosti na Luksemburg, pogotovo nakon što su u rujnu 2017. u Toulouseu odigrali 0:0 s moćnom Francuskom. Luksemburžani su taj ciklus završili na 5. mjestu skupine u kojoj su još bili Švedska, Nizozemska, Bugarska i Bjelorusija, s ukupno šest osvojenih bodova. Iako su pretrpjeli dva teška poraza od Švedske (0:8) i Nizozemske (0:5), ostavili su solidan dojam i iza sebe su ostavili Bjelorusiju te na taj način dali naznaku da im je nogomet u uzlaznoj putanji.

Razinu svoje igre dodatno su podigli u UEFA-inoj Ligi nacija, gdje su završili na drugom mjestu svoje skupine u Ligi C, odnosno trećem razredu natjecanja. Luksemburg je u grupi s Crnom Gorom, Azerbajdžanom i Ciprom skupio 10 bodova, uz pozitivnu gol razliku (7:5), pobijedivši svaku ekipu po jedanput.

---

image
AFP
---

Dobre rezultate reprezentacije pratio je i klupski nogomet pa je tako F91 Dudelange u sezoni 2018./19. postao prva momčad iz Luksemburga koja je izborila nastup u grupnoj fazi Europske lige i općenito nekog europskog natjecanja. U kvalifikacijama su izbacili kosovsku Dritu, poljsku Legiju i rumunjski Cluj, a ždrijeb ih je smjestio u tešku skupinu zajedno s Milanom, Olympiacosom i Betisom. Stoga se jedan osvojeni bod protiv španjolske momčadi može promatrati kao uspjeh. Dudelange je i naredne sezone izborio nastup u grupnoj fazi Europske lige, ovoga puta preko momčadi iz Makedonije, Estonije i Armenije, a u skupini s APOEL-om, Sevillom i Qarabağom osvojili su četiri boda, uspjevši čak upisati jednu pobjedu, protiv APOEL-a u prvom kolu 4:3.

Prošle subote Luksemburg je šokirao Irsku, 42. reprezentaciju svijeta, pobijedivši je u Dublinu sa 1:0. Pobjednički pogodak postigao je Gerson Rodrigues, 25-godišnji napadač kijevskog Dinama portugalskog porijekla, a isti je igrač u utorak navečer zabio i prvi pogodak u utakmici protiv Portugala. Luksemburžani su se dobro držali i u nekoliko navrata opasno zaprijetili golu Anthonyja Lopesa, no individualna kvaliteta ekipe predvođene Cristianom Ronaldom ipak je bila previše za njih i gosti su slavili sa 3:1.

Inače, demografsku sliku Luksemburga 2020. činilo je čak 47.4% stranaca, a gotovo petina cijele populacije otpada na osobe portugalskog porijekla. No razloge uspjeha Luksemburžana ne treba tražiti u porijeklu njihovih nogometaša, već u pristupu Paula Philippea.

- Prije deset godina odlučili smo da nam više igrača treba igrati u profesionalnim ligama. Kako naša liga nije dovoljno kvalitetna, počeli smo ohrabrivati mlade talentirane igrače da se nastave razvijati u inozemstvu, prvenstveno u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj – rekao je Phillip nedavno u razgovoru za Irish Times.

Tako je primjerice Leandro Barreiro, trenutno najvrjedniji luksemburški igrač kojeg Transfermarkt procjenjuje na 7.5 milijuna eura, sa 16 godina iz drugoligaša FC Erpeldange 72 otišao u Mainz. I dok on i Rodrigues igraju u najzvučnijim klubovima, Philipp kaže da danas oko 95% igrača koji dobivaju poziv u reprezentaciju igraju profesionalnim ligama.

No da ne biste mislili da su se mladi igrači odjednom počeli razvijati zbog same činjenica da se Philipp jednog dana sjetio da bi bilo bolje kada bi oni imali bolje uvjete za razvoj, važno je naglasiti kako je u taj proces uloženo mnogo truda.

Prvo se krenulo od edukacije i razvoja trenera koji rade s djecom u klubovima, ali mladi igrači i dalje nisu prepušteni isključivo sami sebi i klubovima za koje igraju, već se savez aktivno uključuje u njihov razvoj kada se procijeni da igrač ima potencijal za veće stvari. Igrači se počinju pratiti od njihove devete godine, a one najbolje se dovodi u nacionalni centar u kojem treniraju i educiraju se. Za vikende odlaze igrati utakmice za svoje klubove, ali ostatak vremena provode u kampu. Zatim kada napune 16 godina, savez stupa u kontakt s profesionalnim klubovima u Belgiji, Njemačkoj ili Francuskoj i u slučaju njihovog interesa dogovara se transfer.

---

image
Luc Holtz izbornik je Luksemburga još od 2010. godine
AFP
---

Sjajno organiziran proces u kojeg je uloženo mnogo truda ipak ne funkcionira savršeno, a problem su roditelji igrača. No za razliku od našeg podneblja u kojem vlada stav da je dijete bolje što prije poslati „trbuhom za kruhom”, u Luksemburgu je situacija dijametralno suprotna. Naime, kako Philipp kaže, roditelji nevoljko puštaju svoju djecu u inozemstvo, brinući se gdje će se moći zaposliti ako im karijera ne uspije. To i nije toliko čudno ako znamo da je Luksemburg u 2019. godini prema podacima Eurostata imao najveći postotak stanovništva sa završenim trećim stupnjem obrazovanja u Europskoj Uniji – 41%, što je značajno iznad prosjeka EU, koji iznosi 29.5%.

- Mladi igrači danas imaju pravi profesionalni stav u vezi nogometa, još nam preostaje promijeniti način na koji razmišljaju njihovi roditelji – kaže Philipp.

Možda je rast luksemburškog nogometa posljednjih godina iznenadio većinu ljubitelja nogometa, ali ne i Simona Kupera i Stefana Szymanskog. Autori mnogih knjiga i znanstvenih radova koji se uglavnom bave antropološkom analizom nogometa, u svom najpoznatijem djelu „Soccernomics” objavljenom 2009. nazvali su Luksemburg relativno gledano nogometno najneuspješnijom državom na svijetu. Do tog zaključka su došli uzevši u obzir niz parametara kao što su broj stanovnika, razvijenost društva, bogatstvo države, geografski položaj i nogometno iskustvo. Teza Kupea i Szymanskog bila je da bi Luksemburg s obzirom na to da se nalazi u Zapadnoj Europi koja je središte kvalitete nogometa te da se radi o izuzetno bogatoj državi, ipak trebao postizati bolje rezultate te da postoji velika šansa da će se to u budućnosti promijeniti.

Kao što vidimo posljednjih godina, stvari se zaista i jesu promijenile i Luksemburg se malo-pomalo odvaja od europskog nogometnog dna, ponajprije zahvaljujući neobičnom pristupu predsjednika tamošnjeg saveza Paula Philippa koji je osmislio plan koji funkcionira dobro na više razine i sve strane drži zadovoljnima.

Ostaje pitanje koliko Luksemburg kao reprezentacija, a onda i kao nogometno društvo općenito može napredovati, ali s obzirom na to da je u njihovom sveukupnom razvoju naglasak stavljen na dugoročnu održivost, ne bi bilo čudno da njihove pobjede protiv objektivno jačih reprezentacija prijeđu iz sfere iznenađenja u normalnu stvar.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP
AFP
AFP
AFP
Luc Holtz izbornik je Luksemburga još od 2010. godine
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/strani-nogomet/sokiralu-su-irsku-i-namucili-portugal-uspjeh-male-europske-drzave-nije-dosao-slucajno-iza-njega-stoji-jedan-covjek-s-revolucionarnom-idejom-1087932 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4d8ca037b1db4bcf818a544124b7956360ebc19a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0okirali+su+Irsku+i+namu%C4%8Dili+Portugal%3A+uspjeh+male+europske+reprezentacije+nije+do%C5%A1ao+slu%C4%8Dajno%2C+iza+njega+stoji+jedan+%C4%8Dovjek+s+revolucionarnom+idejom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fsokiralu-su-irsku-i-namucili-portugal-uspjeh-male-europske-drzave-nije-dosao-slucajno-iza-njega-stoji-jedan-covjek-s-revolucionarnom-idejom-1087932 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fsokiralu-su-irsku-i-namucili-portugal-uspjeh-male-europske-drzave-nije-dosao-slucajno-iza-njega-stoji-jedan-covjek-s-revolucionarnom-idejom-1087932 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => luksemburg [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
Strani nogometluksemburg

Šokirali su Irsku i namučili Portugal: uspjeh male europske reprezentacije nije došao slučajno, iza njega stoji jedan čovjek s revolucionarnom idejom

31. ožujka 2021. - 11:30

Mnogi će na spomen Luksemburga pomisliti na bankarstvo, investicijske fondove i porezne olakšice. Nema ni razloga da ikome prve asocijacije na ovu malu zapadnoeuropsku državu budu išta drugačije ako uzmemo u obzir da se radi o zemlji koja ima drugi BDP per capita u svijetu i koja se smatra jednom od najrazvijenijih na kugli zemaljskoj.

No zahvaljujući pobjedi na gostovanju kod Irske i respektabilne predstave koju su pružili sinoć protiv Portugala, Luksemburg se odjednom pojavio na nogometnoj mapi Europe. Ustvari, ne bi bilo točno reći da se to dogodilo „odjednom”, nogomet se u toj državi razvija već više od desetljeća zahvaljujući jasno razrađenom planu u kojeg je uloženo mnogo truda.

Luksemburg ima površinu od 2.586 četvornih kilometara, a prema službenim poda...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 16:27