StoryEditorOCM
Strani nogometdoigravanje za euro

Šok u Zenici, Ukrajinci izbacili BiH u tri minute, uvjerljivi Grci, Poljaci i Velšani

Piše hina
21. ožujka 2024. - 22:56

Nogometaši Ukrajine izborili su finalnu utakmicu u svom dijelu dodatnih kvalifikacija za odlazak na EURO nakon velikog preokreta u završnici i pobjede 2-1 u Zenici protiv Bosne i Hercegovine.

U finalnom susretu Ukrajina će biti domaćin na neutralnom terenu protiv Islanda koji je u Budimpešti, u drugom polufinalu ovog dijela baraža, pobijedio Izrael 4-1.

Nogometaši Bosne i Hercegovine bili su bolji velikim dijelom susreta protiv Ukrajinaca, ali su sve prokockali u samoj završnici. Nakon ubačaja Dedića domaćin je poveo u 56. minuti kada je vlastitu mrežu nespretno pogodio Matvienko. Sve do 85. minute Bosna i Hercegovina je imala pobjedu u šaci, ali je tada krenuo preokret.

Prvo je na povratnu loptu dobro reagirao Jaremčuk i u 85. izjednačio, dok je samo tri minute kasnije Dovbik utišao zenički stadion i pogodio za slavlje Ukrajinaca. Nastavljeno je time prokletstvo dodatnih kvalifikacija za Bosnu i Hercegovinu koja je četvrti put pala u toj završnoj fazi na potencijalnom putu prema prvenstvu.

Ukrajinu još čeka ogled protiv Islanda koji je u Budimpešti svladao Izrael 4-1 premda su Izraelci poveli kada je Zahavi realizirao jedanaesterac u 31. minuti. No, već do kraja prvog dijela bilo je 2-1 za Island, a potom i 4-1. Izrael je igrao s čovjekom manje od 73. minute kada je isključen Revivo.

Islandski heroj bio je Gudmundsson koji je postigao tri pogotka, dok je još jedan dodao Traustason.

Ukupni pobjednik ovog dijela dodatnih kvalifikacija ide u skupinu E na Europskom prvenstvu gdje se nalaze Belgija, Slovačka i Rumunjska.

Dodatne kvalifikacije za EURO, polufinale:

Izrael - Island 1-4 (Zahavi 31-11m/Gudmundsson 39, 83, 87, Traustason 42)

Bosna i Hercegovina - Ukrajina 1-2 (Matvienko 56-ag/Jaremčuk 85, Dovbik 88)

U utorak će u Cardiffu nogometne reprezentacije Walesa i Poljske odigrati utakmicu vrijednu odlaska na ovogodišnje Europsko prvenstvo kojem je domaćin Njemačka.

U svom dijelu dodatnih kvalifikacija obje su reprezentacije iskoristile domaći teren te su uvjerljivim pobjedama izborile taj završni susret u kojem će Wales biti u prednosti jer će igrati pred svojim navijačima. U polufinalu je Poljska pobijedila Estoniju u Varšavi 5-1, dok je Wales u Cardiffu bio bolji od Finske s 4-1.

Wales, koji se s Hrvatskom ranije u natjecanju po skupinama borio za odlazak na EURO, ogroman je dio posla protiv Finske obavio u uvodnih 40 minuta. Tada je domaćin već vodio 2-0 nakon golova Brooksa u trećoj i Williamsa u 38. minuti.

Ponadala se Finska nakratko nakon gola Pukkija na samom kraju prvog dijela za 1-2, ali se odmah na startu drugog poluvremena Wales vratio na dva gola prednosti kada je za 3-1 pogodio Johnson. Sve je zaključeno golom Jamesa u 86. minuti za konačnih 4-1.

Još je uvjerljivija bila Poljska koja je u Varšavi nadigrala Estoniju s 5-1. Prvi pogodak za Poljake dao je Frankowski u 22. minuti, a pet minuta kasnije ionako inferiorniji Estonci su ostali s desetoricom na travnjaku jer je drugi žuti karton zaradio Paskotši.

Za Poljsku su do kraja strijelci bili Zielinski u 50., Piotrowski u 70., autogol je dao Mets u 73. te Szymanski u 76. minuti. Počasni pogodak za Estoniju postigao je Vetkal u 78. minuti.

Ukupni pobjednik ovog dijela dodatnih kvalifikacija ide u skupinu D na Europskom prvenstvu gdje se nalaze Nizozemska, Francuska i Austrija.

Dodatne kvalifikacije za EURO, polufinale:

Poljska - Estonija 5-1 (Frankowski 22, Zelinski 50, Piotrowski 70, Mets 73-ag, Szymanski 76/Vetkal 78)

Wales - Finska 4-1 (Brooks 3, Williams 38, Johnson 47, James 86/Pukki 45)

Grčki nogometaši lakoćom su preskočili prvu od dvije prepreke na mogućem putu prema Europskom prvenstvu u Njemačkoj, u polufinalu svog dijela dodatnih kvalifikacija pobijedili su u Ateni Kazahstan 5-0.

Cijela priča ovog susreta zaključena je u prvih 45 minuta koliko je Grcima trebalo za postići četiri pogotka. Sve je počelo realiziranim jedanaestercem Bakasetasa u devetoj minuti, a potom su gostujuću mrežu punili Pelkas u 15., Ioannidis u 37. i Kourbelis u 40. minuti. Na samom kraju je još Marohin pogodio vlastitu mrežu u 86. minuti za konačnih 5-0 Grčke.

Ranije se Gruzija plasirala u finale nakon domaće pobjede 2-0 protiv Luksemburga. Junak gruzijske pobjede bio je Budu Zivzivadze koji je postigao oba pogotka, u 40. i 64. minuti. U prvom poluvremenu Gruzijci su dominirali, a bolju igru su naplatili u smiraju prvog dijela kada je Zivzivadze pogodio za 1-0. Početkom drugog poluvremena Luksemburg se mogao vratiti u igru. Gosti su uostalom i izjednačili, ali je VAR potom poništio pogodak zbog navodnog prekršaja u napadu.

Potom su gosti ostali s igračem manje u 58. minuti kada je pocrvenio Chanot, a već u 64. je Gruzija napravila ogroman korak prema slavlju. Opet je strijelac bio Zivivadze, ovaj put za 2-0. Uz igrača više i dva pogotka viška Gruzija je rutinski privela utakmicu kraju te je došla korak bliže nastupu na Europskom prvenstvu.

Gruzija i Grčka o putniku na EURO odlučuju u utorak, a dvoboj se igra u Tbilisiju.

Ukupni pobjednik ovog dijela dodatnih kvalifikacija ide u skupinu F na Europskom prvenstvu gdje se nalaze Portugal, Turska i Češka.

Dodatne kvalifikacije za EURO, polufinale:

Grčka - Kazahstan 5-0 (Bakasetas 9-11m, Pelkas 15, Ioannidis 37, Kourbelis 40, Marohin 86-ag)

Gruzija - Luksemburg 2-0 (Zivzivadze 40, 64)

U prijateljskim nogometnim dvobojima u četvrtak Portugal je kao domaćin svladao Švedsku s 5-2, dok su Malta i Slovenija odigrali 2-2. 

Portugalci su u Giumaraesu bez problema sa Šveđanima i to bez Cristiana Ronalda u sastavu. Raphael Leao (24), Nunes (33), Bruno Fernandes (45), Bruma (57) i Goncalo Ramos (62) pogađali su za domaćina, a Viktor Gyokeres (59) i Gustaf Nilsson (90) za Šveđane.

Slovenija je protiv Maltežana odigrala deveti susret i upisala drugi remi uz sedam pobjeda. Momčad Matjaža Keka je povela u 27. minuti golom Andraža Šporara, Malta je izjednačila u 54. minuti preko Matthewa Guillaumiera, te povela u 58. minuti nakon slobodnog udarca Stephena Pisanija. Benjamin Šeško je u 80. minuti pogodio za konačnih 2-2 na Malti.

U utorak Slovenci na Stožicama dočekuju Portugal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:05